Skitouring: sigiliile de schi – pe care să le alegeți și cum să le îngrijiți?

Sylwia Stwora-Petela 11.01.2023

Skitouringul este o activitate de iarnă din ce în ce mai populară, care vă permite să combinați efortul fizic de a urca dealuri și de a vă deplasa în afara traseelor cu plăcerea reală de a schia pe zăpadă proaspătă. Pentru a vă bucura de toate beneficiile sale, veți avea nevoie de garnituri de schi. Vă spunem cum funcționează sigiliile pentru schi alpinism, ce tip de sigiliu trebuie să alegeți și cum trebuie să aveți grijă de ele.

Ce sunt etanșările pentru schiuri și cum funcționează acestea?

Garniturile de schi (cunoscute și sub numele de piei de schi) sunt bucăți de material care au o suprafață lipicioasă pe o parte și fibre fine, asemănătoare părului, pe cealaltă parte. Acestea sunt o piesă indispensabilă pentru orice pasionat de schi de tură – asigură aderența necesară și vă permit să schiați pe o pantă abruptă de munte fără a aluneca înapoi, indiferent de condiții. Acestea sunt îndepărtate pe durata coborârii. Își trage numele de la curelele din piei de focă, care inițial erau atașate la schiuri de către locuitorii din zonele arctice (de exemplu, inuiții le foloseau pentru săniile trase de câini) pentru, printre altele: a ușura drumețiile lungi și navigarea pe terenuri cu pante abrupte. Principalele avantaje ale sigiliilor de parașutism includ:

  • economisire de energie – nu trebuie să pierdeți puterea pentru a împiedica formarea de back-up. Suprafața exterioară a garniturilor, datorită prezenței firelor de păr, aderă la zăpadă, împiedicând schiurile să se deplaseze înapoi. Atunci când schiurile se deplasează înainte, aceste suprafețe se aplatizează, permițându-vă să alunecați;

  • economie de timp – veți aborda cea mai abruptă urcare în ele, astfel încât nu trebuie să căutați un traseu alternativ pe un teren mai blând.

În plus față de skitouring, focile sunt folosite în schiul de fond, schi alpin și splitboarding.

Tipuri de garnituri de schi

În prezent, garniturile de schi sunt fabricate din 3 tipuri de materiale: mohair (de exemplu, păr de la caprele angora), materiale sintetice (în principal nylon) și un amestec de ambele fibre. Diferența dintre materialele folosite joacă un rol important în ceea ce privește tracțiunea, alunecarea sau durabilitatea.

Foci de mohair

Garniturile de mohair sunt ușoare, impermeabile și oferă o alunecare excelentă, ceea ce se traduce în eficiență și viteză în schi de tură, schi alpinism sau expediții în regiunile de schi de lungă durată. Partea proastă este că sunt fragile, se uzează rapid și sunt destul de greu de întreținut.

Garnituri din nailon

Cunoscute și sub denumirea de garnituri sintetice, acestea sunt ultraușoare, flexibile și foarte rezistente la deteriorări, dar, pe de altă parte, oferă o calitate inferioară a alunecării. Acestea sunt cele mai potrivite pentru condiții specifice, cum ar fi zăpada de primăvară sau zăpada tare sau abordările cu pante foarte abrupte. Garniturile din nailon merită, de asemenea, să fie alese dacă sunteți în căutarea unui echipament fiabil pentru călătorii scurte sau dacă sunteți un schior începător și doriți o aderență maximă.

Garnituri hibride

Cunoscute și sub numele de garnituri hibride sau garnituri din mohair sintetic, acestea sunt fabricate dintr-o combinație de mohair (70%) și nailon (30%). O soluție versatilă, garniturile hibride oferă o bună calitate a alunecării, durabilitate excelentă și greutate redusă. Acestea se vor descurca bine pe o varietate de terenuri și în condiții diferite. DYNAFIT Speedskins sunt un exemplu de sigilii hibride.

Etanșări de schi lipite

Acestea garantează o aderență excelentă pe talpa de schi, dar necesită o întreținere regulată pentru a le menține în stare bună de funcționare la fiecare ieșire. Acestea sunt adesea transportate într-o pungă mică – fiecare dintre ele este lipită de o foaie specială pentru a nu se lipi una de alta și pentru a evita lipirea murdăriei.

Garnituri adezive pentru schiuri

Așa-numitele sigilii adezive sunt mai ușor de utilizat și necesită puțină întreținere. Acestea pot fi transportate și depozitate rulate una lângă cealaltă, fără nicio protecție între curele. Acestea oferă multe avantaje: nu este necesară reaplicarea adezivului, sunt insensibile la schimbările de temperatură și umiditate și nu colectează nisip sau praf. Pentru a le curăța, este suficient să le spălați în apă caldă.

Cum aleg garniturile de schi?

Există două lucruri pe care trebuie să le luați în considerare atunci când cumpărați garnituri pentru schiurile de skate:

  • dimensiunea schiurilor dumneavoastră – de obicei, producătorii de schiuri oferă o pereche de garnituri special concepute pentru un anumit model (cu lățimi și lungimi care se potrivesc diferitelor dimensiuni ale schiurilor respective), ceea ce face alegerea mult mai ușoară. Dacă nu puteți profita de acest lucru, va trebui să optați pentru o opțiune de tăiere automată (detalii în continuare);

  • nivelul de îndemânare și utilizare – dacă sunteți un concurent sau un parașutist experimentat care preferă excursiile pe distanțe lungi, alegeți sigilii ușoare cu lipici, echipate cu un sistem de eliberare rapidă, care asigură o bună alunecare. Atunci când căutați performanță, optați pentru o pereche de garnituri lipite cu amestec de fibre (mohair + sintetic) și un sistem de fixare în față. Dacă sunteți un parașutist ocazional, începător sau de agrement, puteți alege între piei autoadezive și piei cu lipici amestecat cu un sistem de fixare în față și în spate sau puteți opta pentru sigilii de nailon pentru durabilitatea și aderența lor excelentă.

Cum îmi reglez garniturile de schi?

Garniturile pentru schiuri sunt vândute în mai multe game de lățimi și lungimi diferite, astfel încât să poată fi adaptate în mod optim la schiurile dumneavoastră. Pentru majoritatea modelelor standard, trebuie doar să le potriviți cu lățimea celui mai lat punct al schiurilor și să urmați instrucțiunile producătorului pentru tăierea marginilor și a lungimii. În mod obișnuit, ar trebui să alegeți o garnitură de schi care să fie cu 5-7 milimetri mai mică decât cel mai lat punct al schiului (de obicei vârful) – acest lucru vă permite să acoperiți baza schiului fără a acoperi muchia, ceea ce va îmbunătăți controlul. De obicei, acestea sunt tăiate la 10-15 cm de coada schiului. Garniturile mai late acoperă o mai mare parte din baza schiului, ceea ce duce la o tracțiune mai bună. Pentru o aderență excelentă, alegeți sigilii cu acoperire maximă a bazei. Riderii folosesc garnituri mai scurte, care nu sunt atașate de cozile schiurilor, ceea ce duce la o alunecare mai bună și la o greutate mai mică a echipamentului.

Cum se fixează garniturile pe schiuri?

Garniturile pot acoperi întreaga lungime a schiului sau doar partea din mijloc a schiului (cunoscute sub numele de piei kicker). Atașați întotdeauna garniturile în mijlocul schiului – astfel se evită deteriorarea marginilor de oțel. Înainte de a atașa garniturile, asigurați-vă că baza schiului este curată și uscată (de exemplu, schiurile proaspăt ceruite pot afecta adezivul).

În mod obișnuit, garniturile sunt atașate la toboganele de schi folosind lipici, catarame, curele sau o combinație a acestora. Unii producători și-au dezvoltat propriile sisteme care funcționează exclusiv cu schiurile lor. Cel mai comun sistem este suportul cu cârlig (din metal sau din plastic), care se atașează la vârful schiului pentru a împiedica deplasarea garniturii atunci când schiul urcă. O altă soluție este o fixare cu cârlig cu o bucată de material extensibil (de exemplu, sistemul Camlock), care permite ca sigiliul să fie blocat pe ambele părți și să rămână în poziție chiar și în timpul călătoriilor lungi. O altă metodă de fixare este utilizarea unui așa-numit tensionator, care, atunci când este prins la vârful schiului, permite ca garnitura să fie scoasă fără a scoate echipamentul, economisind timp prețios (necesită decupaje adecvate în vârful schiului și este utilizat în principal de către concurenți).

Îngrijirea sigiliilor de schi

Garniturile de schi îngrijite corespunzător vor menține o aderență și o alunecare bună pentru mai mult timp. Este o idee bună să începeți prin a preveni situațiile care le pot scurta durata de viață, de exemplu, evitați pe cât posibil bălțile sau zăpada foarte moale, pietricelele, acele de pin, rășina sau rădăcinile. Dacă este posibil, îndepărtați sigiliile pe zăpadă curată pentru a reduce riscul ca orice murdărie să se lipească de adeziv. La temperaturi mai mici de -2°C, încercați să vă păstrați sigiliile pe lângă corp (de exemplu, sub jachetă).

Pentru a curăța sigiliile de parașutism de zăpadă proaspătă sau murdară, este posibil să aveți nevoie de un produs specializat, o perie specială și o cârpă curată. Pur și simplu aplicați detergentul pe cârpă și treceți-l din fața spre partea din spate a garniturii, apoi pieptănați periile cu peria.

Asigurați-vă că garniturile sunt complet uscate înainte de a le depozita în valiză pentru coborâre. La uscare, evitați sursele de căldură prea intense: șeminee, radiatoare, lumina directă a soarelui etc. Dacă folosiți sigilii lipite, protejați-le cu foile pe care le-ați îndepărtat înainte de a le pune. Alte tipuri de sigilii pur și simplu le înfășoară.

Este o idee bună să aveți la îndemână niște ceară pentru garnituri de schi pentru a preveni înghețarea sau acumularea de gheață/zăpadă pe ele.

Între sezoane, depozitați garniturile de schi într-o pungă specială pentru a preveni pătrunderea aerului în lipici. Depozitați-le într-un loc răcoros, întunecat, care nu este foarte umed sau uscat.

Când să înlocuiți garniturile de schi? Semnul principal este pierderea aderenței și a alunecării, care este asociată cu o scurtare a lungimii fibrelor. Dacă rămân depuneri de adeziv la baza schiurilor, înseamnă că trebuie să aplicați un nou strat de adeziv. Cel mai bine este ca acest lucru să fie făcut de un profesionist la un serviciu specializat. În cazul în care marginile sunt zdrențuite, acestea pot fi tăiate cu grijă cu o foarfecă specială – îndepărtați firele proeminente și aveți grijă să nu deteriorați stratul de lipici.

Piei pentru schi de tură de la producătorii de schiuri de renume: K2, Rossignol, ATOMIC, Elan, Dynafit, Fischer, Dynastar, Völkl, Nobile, Marker și Union pot fi găsite pe Sportano.ro.

Polecane produkty