Softshell – ce este, ce proprietăți are, la ce să te uiți când cumperi?

Sylwia Stwora-Petela 17.11.2022

Softshell este un material ușor și funcțional, utilizat la jachete, pantaloni sau pantofi, care a fost creat pentru a proteja eficient împotriva vântului, dar și pentru a garanta o respirabilitate adecvată. Echipat cu o membrană, acesta oferă în plus rezistență la apă. Ce este mai exact un softshell și de ce merită să ai unul dacă ești un pasionat de sporturi în aer liber?

Ce este un softshell?

Softshell este un material care a apărut în lumea activităților în aer liber după anul 2000 ca o soluție versatilă între jachetele impermeabile hardshell grele și jachetele din fleece. Un softshell tradițional este format din două straturi: un strat mai moale, mai aproape de corp, care este conceput pentru a menține confortul termic (de exemplu, fleece/fleece) și un strat superior care este de obicei neted și rezistent la vânt, dar suficient de poros pentru a asigura o bună circulație a aerului. Inițial, îmbrăcămintea softshell a fost dedicată exercițiilor aerobice intense, dar, de-a lungul timpului, a fost folosită și pentru schi, snowboarding, ciclism, alergare și alte activități în aer liber. Se produc jachete și pantaloni din Softshell, iar materialul unic este adăugat, de exemplu, la cizme de drumeție, pălării, mănuși etc.

Facem distincția între îmbrăcăminte softshell:

  • clasică, realizată din materiale elastice,

  • acoperită cu un strat suplimentar de impregnare hidrofugă DWR (Durable Water Repellent), care protejează împotriva stropilor sau a precipitațiilor ușoare;

  • membrană – care asigură o protecție 100% impermeabilă sau rezistentă la vânt (windstopper, de exemplu, GORE® INFINIUM®).

Proprietăți Softshell

Softshell-urile sunt, de obicei, o combinație de două sau mai multe straturi realizate din diferite tipuri de țesături (de exemplu, poliester, nailon și fleece), care, împreună, oferă durabilitate, rezistență la deteriorări mecanice, confort, protecție împotriva vântului, respirabilitate ridicată și libertate de mișcare. Aceste proprietăți mențin confortul termic al purtătorului și pielea uscată chiar și la niveluri ridicate de intensitate, prevenind astfel în mod eficient hipotermia sau supraîncălzirea și îmbunătățind performanța în timpul exercițiilor fizice. Softshell are și avantajul elasticității – stratul exterior se întinde de obicei în 4 direcții (orizontal și vertical), astfel încât garantează o mobilitate mare, indiferent de poziția corpului sau de viteza cu care vă mișcați.

Când este util un softshell?

Datorită funcționalității lor, îmbrăcămintea softshell este potrivită pentru o varietate de activități în aer liber, inclusiv pentru trekking, drumeții montane, alpinism, ciclism, mersul nordic, alergare, schi fond sau schi de tură, precum și pentru plimbările zilnice, naveta sau alte forme de mișcare recreativă.

Softshell în haine stratificate sau cum să porți softshell-uri

În așa-numita ținută ceapă, softshell-urile pot fi folosite ca strat exterior sau ca strat intermediar (termic) purtat sub stratul exterior. Toamna și primăvara, la temperaturi moderate, softshell-urile se poartă peste lenjeria de corp termoactivă sau peste un tricou termic. Soluția pentru condiții meteorologice mai extreme este de a purta lenjerie de corp termică, o jachetă din fleece/ bluză/softshell și un strat exterior, sau hardshell. În zilele friguroase din noiembrie-februarie, puteți opta pentru lenjerie de corp termică mai grea, o jachetă de sport/polară și un softshell ca strat superior.

Softshell – cu sau fără membrană?

Inițial, cojile moi, care au fost create ca opusul celor rigide, erau lipsite de membrană, dar, în timp, producătorii au început să îmbogățească materialul cu soluții inovatoare. Softshell-urile cu membrană sunt mai robuste decât modelele din țesătură elastică ușoară și, prin urmare, sunt mai potrivite pentru ploi abundente și prelungite. Atunci ar trebui să vă așteptați la o bună protecție împotriva intemperiilor, dar mai puțin respirabilă. Pe de altă parte, gecile de tip softshell fără membrană sunt potrivite pentru lunile mai calde.

Jacheta Softshell – ce o face diferită?

Jachetele Softshell sunt cel mai adesea fabricate din nailon sau poliester țesute, ceea ce înseamnă că sunt foarte elastice și respirabile, oferind în același timp o protecție mai bună decât o jachetă clasică din fleece sau sintetică. Construcția lor unică le face să fie aplicabile pe scară largă pe tot parcursul anului. Sunt perfecte pentru vreme moderată sau răcoroasă, cu puține șanse de ploaie, până la activități intense care necesită multă respirabilitate și multă libertate de mișcare. Îl puteți purta peste un strat de bază, adică lenjerie de corp termică în loc de fleece. În condiții meteorologice severe, acestea vor acționa ca un strat intermediar sub o jachetă hardshell.

Majoritatea jachetelor softshell oferă o bună impermeabilitate, datorită unui strat hidrofug (DWR) care împiedică pătrunderea picăturilor de ploaie. Pentru precipitații prelungite, sunt mai potrivite modelele cu 3 straturi, cu panouri de țesătură impermeabilă hardshell (de exemplu, pe glugă, umeri sau piept) sau o membrană complet impermeabilă/respirabilă în spatele țesăturii elastice. O astfel de jachetă garantează protecție împotriva ploii și a zăpezii, dar și mobilitate și confort etanș.

Ce trebuie să căutați atunci când cumpărați un softshell?

Atunci când alegeți îmbrăcăminte softshell, acordați atenție la:

  • tipul de țesătură și greutatea acesteia – cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât mai bine va fi un softshell mai subțire și viceversa;

  • tipul de membrană – aceasta indică: gama de respirabilitate;

  • croială – hainele trebuie să se potrivească corpului, oferind în același timp libertate de mișcare și permițând punerea lenjeriei termice și a unui strat termic pe dedesubt;

  • sistem de ajustare – de exemplu, cu ajutorul unor suvițe pe manșete sau în partea de jos a jachetei – va permite o mai bună potrivire și va îmbunătăți confortul termic;

  • buzunare – sporesc funcționalitatea prin depozitarea obiectelor mici;

  • condițiile meteorologice ale terenului în care veți utiliza îmbrăcămintea;.

  • modul în care îl purtați: ca strat exterior sau ca parte a unui sistem de stratificare.

Cum îți speli softshell-ul?

Pentru a menține proprietățile de înaltă performanță ale unui softshell, este important să vă asigurați că acesta este îngrijit corespunzător. Înainte de a pune haina softshell în mașina de spălat, citiți recomandările producătorului de pe eticheta produsului pentru a găsi temperatura de spălare corectă, cantitatea de detergent pentru tipul de țesătură și modul de utilizare a produsului (turnarea în tambur sau în alimentator). Procesul va fi diferit în cazul unui softshell cu membrană decât în cazul unui articol de îmbrăcăminte fără membrană. Evitați spălarea în prafuri tradiționale sau folosirea de balsam de rufe – primul blochează porii, iar cel de-al doilea reduce respirabilitatea țesăturii.

Dacă observați că, atunci când plouă, apa începe să se infiltreze în țesătură în loc să se prelingă pe ea, optați pentru impermeabilizare. Merită să faceți acest lucru în mod regulat pentru a menține gradul ridicat de hidrofobizare al softshell-ului.

Când spălați și impermeabilizați softshell-urile, folosiți un detergent de rufe softshell sau tehnic și spray-uri speciale sau impermeabilizatori lavabili (de exemplu, de la Nikwax, HOLMENKOL sau ASSOS).

Începeți să spălați hainele softshell golind buzunarele, întorcându-le pe dos și închizând toate fermoarele, velcro-ul, butonii sau butonii. Îndepărtați din tavă orice reziduuri de la detergentul anterior, setați temperatura la 30-40˚ C, puneți hainele înăuntru pentru a le împrospăta și turnați detergentul. Puteți să vă uscați hainele softshell pe plat sau să le atârnați la uscător într-o cameră uscată și bine ventilată. Cu toate acestea, evitați să le puneți pe un calorifer sau să le atârnați la soare puternic.

Dacă v-ați hotărât să folosiți impermeabilizarea, curățați jacheta/pantalonii/pantofii/botinele de orice murdărie, cum ar fi praf, noroi etc., cu un burete (uscat pentru mai puțină murdărie, umed pentru mai multă murdărie – așteptați până când materialul este complet uscat). Apoi, aplicați hidroizolația în conformitate cu instrucțiunile producătorului.

Dacă sunteți în căutarea unor jachete softshell pentru bărbați și femei, testate și verificate, aruncați o privire la Sportano, unde o gamă largă de produse de la producători de top precum Columbia, CMP, The North Face, Peak Performance, Mamrot, MAMMUT sau Helly Hansen vă va permite să găsiți modelul potrivit pentru sportul și sezonul dumneavoastră.

Polecane produkty