Squash: reguli de joc și tehnică. Cum se joacă squash. Serviciu, punctaj, linii și sfaturi pentru jucători

Sylwia Stwora-Petela 05.09.2022

Doi jucători cu o rachetă în mână se deplasează dinamic pe un teren închis și încearcă să lovească mingea de peretele din față, astfel încât adversarul să nu contraatace – acesta este cel mai simplu mod de a descrie squash-ul. Învățați regulile jocului, tehnici de aruncare a mingii și sfaturi care vă vor fi utile la începutul aventurii dumneavoastră în squash.

Ce este dovleacul?

Squashul este unul dintre sporturile de rachetă a cărui istorie a început în prima jumătate a secolului al XIX-lea în Marea Britanie și este asociat cu școala Harrow din Anglia. Circa. 1830, studenții săi au descoperit că, după ce era lovită cu o rachetă, o minge de cauciuc perforată ricoșa în unghiuri diferite la contactul cu peretele, ceea ce făcea ca jocul să necesite mai mult efort și să fie mai variat decât tenisul sau „Racquet” (o formă de divertisment inițiată de deținuții de la „Fleet Prison” din Londra, care este indicată de Federația Mondială de Squash ca fiind la baza squash-ului). Numele de squash provine de la modul în care se comportă mingea perforată după ce a lovit peretele – a fost „strivită”.

Despre ce este vorba în jocul de squash?

În termenii cei mai simpli, squash-ul presupune să joci pe un teren închis și să lovești o minge dedicată de pereți cu ajutorul unei rachete de formă ovală, astfel încât adversarul să nu poată contraataca. Un teren de squash care măsoară 975 cm în lungime, 640 cm în lățime și 564 cm în înălțime este înconjurat de patru pereți – un perete din față, doi pereți laterali și un perete din spate (de obicei din sticlă, care conține ușa de intrare) care participă la joc. Terenul de joc este delimitat de linii speciale care împart terenul în mai multe zone (pentru mai multe informații despre linii, vezi mai târziu în acest articol).

Squashul se joacă cu o minge mică de cauciuc de 24 g și cu un diametru de aproximativ 4 cm, care are marcaje sub forma a unul sau două puncte de culoare galbenă, albastră sau roșie. Punctele colorate indică viteza mingii și înălțimea la care sare:

  • Cele două puncte galbene de pe minge indică faptul că aceasta ricoșează încet și cu viteză mică, ceea ce reduce timpul de reacție. Acesta este dedicat jucătorilor profesioniști și avansați.

  • Un punct galben distinge, de asemenea, bilele lente care sar puțin mai sus decât modelul anterior. Potrivit pentru jucători intermediari și avansați.

  • Un punct roșu pe minge indică o performanță medie în ceea ce privește viteza și înălțimea de ricoșeu. Acesta va funcționa bine pentru utilizatorii de agrement și în timpul sesiunilor de antrenament.

  • un punct albastru spune că mingea este rapidă și sare sus. Merită să o căutați la începutul aventurii voastre cu squash.

Cum se joacă squash? Tehnică și stil

Dezvoltarea tehnicii și a stilului corect de squash este o chestiune de regularitate.

Există două tehnici de lovire în squash:

  • Revers – corpul este poziționat cu fața la peretele stâng al terenului, cu piciorul drept în față;

  • forehand – corpul tău este poziționat cu fața la peretele drept al terenului și piciorul stâng este poziționat în față.

Ce tipuri de lovituri pot fi folosite în squash?

  • linie/drive – săriți o minge lungă în linie dreaptă (zboară paralel cu peretele lateral);

  • voleu – aruncarea mingii din aer înainte ca aceasta să se lovească pentru prima dată de podea;

  • O lovitură drop – cunoscută și sub numele de short cut – este un joc în care mingea se îndreaptă spre peretele lateral după ce a sărit jos peste TIN;

  • laudă – mingea lovește peretele lateral;

  • cross/cross court drive – o aruncare lungă a mingii în jumătatea opusă a terenului.

Poziționarea optimă a rachetei de squash este atunci când marginea laterală a mânerului se află între degetul mare și arătător. Mențineți un unghi drept (90 de grade) între rachetă și antebraț.

Squash: cele mai importante reguli ale jocului

Pentru a profita pe deplin de beneficiile squash-ului (inclusiv îmbunătățirea condiției fizice, o mai bună agilitate și coordonare, arderea mare de calorii – până la 100 kcal pe oră de joc, posibilitatea de a reduce nivelul de stres), este necesar să cunoaștem cele mai importante reguli ale jocului. Acest lucru va face ca jocul să fie eficient, plăcut și sigur pentru tine și pentru adversarul tău. În timpul jocului se aplică două reguli:

  • LET – adversarul tău poate opri jocul atunci când îl împiedici să ajungă la minge. Jocul este apoi reluat fără pierderea unui punct;

  • STROKE – atunci când te poziționezi în așa fel pe teren încât îți împiedici adversarul să repună mingea în momentul în care acesta era deja pregătit să o lovească și ar fi putut să o facă. În această situație, jocul este oprit și pierdeți un punct.

Încălzire

Acesta este un element esențial care ar trebui să precedă intrarea pe teren și începerea unei sesiuni de antrenament sau a unui meci de squash. Datorită pregătirii adecvate a organismului pentru efort, printre altele prin: creșterea temperaturii corpului, creșterea absorbției de oxigen și a amplitudinii de mișcare a mușchilor, articulațiilor și ligamentelor, reduceți riscul de accidentare/bolnăvire și creșteți eficiența efortului. Durata încălzirii este o chestiune individuală, dar merită să petreceți cel puțin 10 minute pentru aceasta. Pentru început, creșteți pulsul prin exerciții cardio, cum ar fi trottingul sau alergarea (pe loc, în diferite configurații sau pe o bandă de alergare), sărituri, răsuciri, sărituri etc. Următoarea etapă a încălzirii la squash ar trebui să includă pregătirea părților corpului cele mai implicate în joc. Efectuați exerciții de circulație a umerilor, brațelor și încheieturilor, mișcări de brațe și picioare, fandări, flexiuni, sărituri, ghemuiri, cercuri de glezne etc. Apoi, asigurați-vă că vă creșteți ritmul cardiac cât mai mult posibil prin sprinturi, sărituri etc. După aceste 3 părți, intrați pe teren, luați racheta și începeți să vă încălziți imitând jocurile de joc – singur sau cu un partener. Încălzirea mingii este, de asemenea, importantă aici – aceasta va sări mai repede și mai sus.

Serviciul

La începutul unui antrenament/sparring/meci, serviciul este determinat de o tragere la sorți care implică o rotire a rachetei și indicarea de către jucători a direcției în care aceasta va ateriza pe teren (în sus sau în jos). Câștigătorul indică partea de pe care va începe serviciul. Piața de serviciu de pe terenul de squash se află în apropierea liniei transversale și a peretelui lateral. Poziționați-vă astfel încât cel puțin o parte a unui picior să fie așezată pe suprafața cutiei de serviciu. Nu atingeți nicio linie cu piciorul. Aruncați mingea în sus și loviți-o cu racheta astfel încât să lovească peretele din față, să ricoșeze deasupra liniei de serviciu, dar sub linia de out, și să cadă pe partea adversă.

După ce faci un serviciu bun, schimbi partea terenului până când pierzi schimbul. Dacă câștigi setul, servești primul în game-ul următor.

Linii

Suprafața terenului este împărțită în două secțiuni, față și spate, prin linia frontală și în trei casete: jumătatea din față, cadranul din spate dreapta și cadranul din spate stânga, care sunt definite de linia de jumătate de teren. Cele două casete din spate sunt încă formate din pătrate de serviciu mai mici.

În plus, pe terenul de squash avem:

  • liniile mașinii – liniile roșii superioare de pe peretele din față și de pe pereții laterali. În cazul peretelui din spate, autoturismele marchează marginea geamului;

  • linia de serviciu – linia mediană pe peretele frontal;

  • linia transversală – aceasta se află pe podea și trece între pereții laterali;

  • linia de ieșire – aceasta se desfășoară de-a lungul părții superioare a peretelui frontal, apoi mai jos de pereții laterali și se termină la peretele din spate;

  • așa-numitul TIN, care este o placă de pe peretele din față care indică câmpul auto inferior.

Liniile nu sunt incluse în terenul de joc, astfel încât lovirea lor este tratată ca un out, ceea ce echivalează cu pierderea unui punct.

Puncte

Pe parcursul jocului, mingea poate sări de pe orice număr de pereți și în orice aranjament, dar în cele din urmă trebuie să lovească întotdeauna peretele din față înainte de a cădea pe podea. Pentru a câștiga un set, trebuie să se înscrie 11 puncte. În caz de egalitate 10:10, jocul continuă până când un jucător are un avans de 2 puncte (de exemplu, 12:10, 13:11, 14:12 etc.). Meciul continuă până când unul dintre jucători câștigă 3 seturi (turnee profesioniste) sau 2 seturi (sparring, meciuri de campionat).

Când pierzi puncte atunci când joci squash?

Există mai multe situații în care puteți pierde puncte în timpul jocului de squash. Acestea sunt situații în care mingea:

  • Va sări de două ori de pe teren înainte de a o ridica;

  • nu va atinge peretele frontal atunci când este lovit;

  • lovește tablă sau dedesubt;

  • se va lovi de grilă sau de tavan;

  • atinge linia superioară a mașinii sau se află deasupra acesteia;

  • va face un salt mortal pe ringul de dans, înainte de a se izbi de peretele din față;

  • Te va lovi după ce va sări de pe peretele din față, iar tu ai fost cel care a efectuat lovitura;

  • zboară de pe terenul pe care joci.

La squash, pierzi puncte și din cauza serviciului incorect (de exemplu, atingi linia de serviciu cu piciorul), a așa-numitei lovituri și atunci când lovești mingea de două ori în timpul unui joc.

Polecane produkty