Talpa Vibram – ce este, ce proprietăți are și de ce ar trebui să ai cizme de munte cu faimoasa talpă?

Sylwia Stwora-Petela 14.10.2022

Logo-ul galben cu numele Vibram® de pe talpa de cauciuc este foarte familiar pentru iubitorii de drumeții montane și de alpinism. Talpa Vibram® este sinonimă cu o aderență excelentă la sol, indiferent de condiții, siguranță și confort. Ce este mai exact tehnologia mărcii italiene, ce avantaje are și de ce ar trebui să o alegi pentru activitățile tale montane? Detalii mai jos.

Ce este o talpă Vibram?

Talpa Vibram® este, de fapt, o gamă largă de tălpi ondulate pentru încălțăminte de exterior (trekking, drumeții, alpinism, alpinism, alergare, ciclism etc.), militară, urbană, dar și industrială (de exemplu, Vibram® Security este un model creat pentru muncitorii din fabrici), produsă din diferite tipuri de cauciuc și alte materiale (de exemplu, spumă poliuretanică sau mix ecologic din resturi de producție). Numele tehnologiei, ca și cel al mărcii, este o combinație a primelor litere din prenumele și numele de familie ale proprietarului său, antreprenorul, ghidul montan și alpinistul italian Vitale Bramani.

Istoria mărcii Vibram

Originile mărcii italiene datează din 1935, când talentatul alpinist Vitale Bramani (membru, printre altele, al Clubului Alpin Italian) a mers cu șase prieteni la Punta Rasica, unde s-a produs o tragedie. Prietenii săi au murit și el credea că unul dintre vinovați era o talpă inadecvată. Doi ani mai târziu, a ieșit la iveală o talpă hibridă din cauciuc vulcanizat (Bramani a colaborat cu Leopold Pirelli, un producător de anvelope auto), dotată cu o bandă de rulare adâncă și cu fileuri rezistente la abraziune, înlocuind crampoanele de fier folosite până atunci. Din cauza modelului de pe talpă, modelul a fost numit „Carrarmato”, ceea ce înseamnă rezervor. Pantofii, dotați cu tălpi unice, au fost testați în timpul escaladării Piz Badile.

Adevărata faimă a mărcii a venit odată cu ascensiunea pe K2 în 1954. Italienii Achille Compagnoni și Lino Lacedelli au fost primii alpiniști care au reușit să cucerească cu succes opt mii de metri și au făcut-o în pantofi cu talpă Vibram. De atunci, compania italiană, cu sediul în Albizzate Varese, a câștigat respectul pasionaților de activități în aer liber din întreaga lume și s-a impus ca o piesă de îmbrăcăminte care va trece testul în orice condiții. Aceasta colaborează cu companii de încălțăminte de top și cu producători de îmbrăcăminte, încălțăminte și echipamente pentru activități în aer liber. Logo-ul mărcii a fost creat în 1969.

Proprietăți ale tălpii Vibram

Aderența excelentă pe diferite tipuri de teren este principalul avantaj al tălpii Vibram®, care depinde de tipul de model, grosimea și flexibilitatea tălpii. Fie că parcurgeți poteci noroioase și umede, fie că vă confruntați cu o urcare abruptă sau cu un traseu lung și solicitant din punct de vedere tehnic, fie că faceți escaladă, un pantof cu logo-ul galben (nu numai pentru suprafață, ci și pentru condițiile meteorologice), potrivit, vă asigură siguranță și stabilitate, eliminând riscul de alunecare sau de pierdere a echilibrului, care poate avea consecințe grave pe munte. Un alt avantaj al pantofilor Vibram® este amortizarea piciorului, care sporește confortul la mers și reduce riscul de rănire. O caracteristică distinctivă a tălpilor Vibram® este rezistența ridicată la abraziune și deteriorare mecanică, ceea ce contribuie la durabilitatea pantofilor, indiferent dacă aceștia sunt folosiți pentru excursii de agrement sau sunt supuși unei utilizări intensive. În plus, talpa nu se deformează sub influența temperaturilor ridicate sau extrem de scăzute și nu se fisurează.

Alte avantaje ale tălpii Vibram®:

  • anti-alunecare;
  • banda de rulare cu canale de autocurățare, care îmbunătățește siguranța, de exemplu, în zăpadă sau noroi;
  • flexibilitate pentru a asigura libertatea de mișcare a piciorului.

Tipuri de talpă Vibram și aplicațiile lor

Cei peste 80 de ani de activitate a mărcii italiene au dus la dezvoltarea a peste 100 de tipuri de tălpi, care diferă prin greutate, modelul benzii de rulare (profil) sau compoziția compusului de cauciuc utilizat la fabricarea lor și datorită cărora se vor comporta bine pe o varietate de terenuri și în condiții meteorologice diferite. Cele mai populare tipuri includ Vibram® Megagrip, Arctic Grip, Mont, XS Trek, XS Edge și FingerFive.

Vibram®Megagrip

Dezvoltat în 2013, compusul Megagrip este considerat cel mai înalt standard pentru încălțămintea de exterior. Se distinge prin aderența excepțional de mare pe suprafețe uscate, umede și alunecoase, durabilitate, echilibru optim între stabilitate și flexibilitate și rezistență la abraziune. Folosirea unui compus mai ușor și foarte poros a redus greutatea tălpii. Vibram® Megagrip este utilizat, printre altele, în pantofii de abordare.

Vibram® Arctic Grip

Această versiune de iarnă a tălpii mărcii italiene a fost dezvoltată în 2016 și este dedicată navigării pe trasee înzăpezite, pe suprafețe alunecoase și înghețate sau chiar pe gheață umedă. Vibram® Arctic Grip se distinge prin banda de rulare cu suprafețe de contact aspre și plate, precum și prin variabilitatea proprietăților și lipsa opțiunilor de crăpare atunci când este expus chiar și la temperaturi extreme.

Vibram®Mont

Se caracterizează printr-o stabilitate și rigiditate sporite. Talpa Vibram® Mont este folosită, printre altele, în cizmele de munte, unde cooperarea cu crampoanele (semiautomate sau automate) este necesară pentru deplasare.

Vibram® XS Trek

Această talpă folosește un compus de cauciuc care este foarte rezistent la abraziune și garantează stabilitate pe cățărările abrupte. Încălțămintea Vibram® XS Trek este potrivită pentru drumeții lungi pe terenuri variate.

Vibram® XS Edge

Folosit la pantofii de cățărare, acest pantof are un compus de cauciuc mai rigid pentru a rezista la deformare sau deteriorare în urma contactului cu roci ascuțite. Vibram® XS Edge permite o senzație excelentă, chiar și pe marginile mici, ceea ce are un impact semnificativ asupra performanței de cățărare.

FiveFingers

Prezentați în 2006, pantofii FiveFingers (literalmente mănuși pentru picioare) au revoluționat conceptul de mers „desculț”. Talpa moale, cu textură densă, asigură o aderență adecvată și o senzație adecvată la sol, în timp ce libertatea de mișcare a fiecărui deget de la picior asigură un confort total.

De ce să ai cizme de munte cu talpă Vibram?

Provocările reprezentate de traseele montane solicitante din punct de vedere tehnic, de stânci, de suprafețe noroioase sau alunecoase și de condițiile meteorologice schimbătoare înseamnă că avem nevoie de mai mult decât de abilități bune, fitness și motivație. Îmbrăcămintea potrivită este, de asemenea, cheia siguranței și a satisfacției atunci când vă deplasați pe trasee sau în afara lor. Cu un pantof cu talpă cu logo galben, câștigi încredere și confort, indiferent de nivelul de drumeție montană sau de trekking pe care îl ai. În plus, versatilitatea și construcția întărită (împiedică flexarea tălpii) vor face față cu brio terenului accidentat pentru a reduce oboseala, iar rezistența ridicată la abraziune vă va permite să vă bucurați de încălțăminte robustă timp de mai multe sezoane.

Sunteți în căutarea unor pantofi de înaltă calitate, cu talpă Vibram® pentru drumeții, cățărare, expediții alpine, alergare sau alpinism recreațional? Magazinul de sport online Sportano oferă modele de la mărci renumite precum Merrell, La Sportiva, Dolomite, Salewa, HOKA ONE ONE, Jack Wolfskin, SCARPA și Mammut.

Polecane produkty