Tipuri de biciclete – pe care să le alegeți pentru tine? Cele mai comune tipuri de biciclete și scopul lor

Sylwia Stwora-Petela 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

Oraș, munte, drum rapid sau cross-country? Aflați care sunt diferitele tipuri de biciclete și pentru ce sunt făcute și alegeți bicicleta potrivită pentru dumneavoastră.

Cum de a alege tipul de bicicletă pentru tine? Sfaturi pentru a alege

Atunci când ne decidem să cumpărăm o bicicletă, întrebarea de bază la care căutăm un răspuns este: ce bicicletă va fi cea mai bună pentru mine? Este suficient să fie confortabil, să aibă un design original și să se încadreze în buget? Acești factori sunt importanți, dar bicicleta trebuie să fie în primul rând funcțională, adică să fie compatibilă cu scopul pentru care va fi folosită. Trebuie să stabilim dacă îl vom folosi pentru recreere, pentru competiții sau dacă avem nevoie de el ca mijloc de transport pentru a merge la serviciu sau la școală. De asemenea, este important să știți cât de des îl veți folosi – ocazional, pentru călătorii de weekend, sezonier sau pe tot parcursul anului. Un alt aspect important care trebuie determinat atunci când alegem tipul potrivit de bicicletă este tipul de suprafață pe care vom pedala în principal – străzi din oraș, poteci de munte, drumuri, pietriș etc. Acești factori se traduc în aspecte precum materialul de construcție (de exemplu, carbon sau aluminiu), clasa de accesorii (transmisie, amortizoare, frâne etc.) sau tehnologiile și soluțiile de proiectare utilizate. Cunoscând răspunsurile la întrebările de mai sus, puteți ajusta cu precizie tipul de bicicletă și vă puteți bucura de o plimbare confortabilă sau de recorduri succesive și de a sta pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Biciclete de munte și tipurile lor

O bicicletă de munte se va potrivi atât pentru urcările solicitante și pline de obstacole din munți, cât și pentru pietriș, potecile forestiere și străzile din oraș. Poate fi folosit pentru plimbări de agrement, ieșiri ocazionale în afara orașului, curse de XC, deplasări zilnice la birou/școală/universitate, precum și călătorii solicitante cu bagaje suplimentare în portbagaje. Se remarcă o bicicletă de munte:

  • cadru din aluminiu rezistent (modelele mai scumpe și mai avansate folosesc carbon), cu o geometrie care vă permite să mergeți în poziție verticală sau într-o poziție mai înclinată, sportivă,

  • Anvelope late (50-70 mm) cu bandă de rulare agresivă, cu aderență bună pe diverse suprafețe,

  • roți în dimensiunea 27,5 sau 29″, pentru tineri și persoane mai scunde 26″.

  • unul sau două amortizoare cu cursă lungă (80-100 cm la modelele mai ușoare sau până la 140 cm la echipamentele de trail pentru terenuri mai dificile)

  • frâne pe disc hidraulice sau cu cablu,

  • 3 x, 2 x sau 1 x (pentru modelele de curse) cu angrenaje ușoare,

  • greutate de la 9 la 15 kg,

  • se pot monta suporturi, apărători de noroi, sisteme de iluminat și un suport.

Bicicletele de munte includ MTB-uri clasice, XC-uri de curse, coborâri, urcări și coborâri abrupte, enduri, trasee pregătite pentru expediții montane lungi și modele freeride pentru riderii mai serioși.

ATB/MTB

O bicicletă clasică de munte multifuncțională pentru plimbări zilnice pe asfalt și pentru excursii de agrement în afara orașului. Geometria cadrului vă permite să pedalați într-o poziție verticală, iar tubul superior coborât mărește diagonala (distanța dintre sol și centrul tubului superior al cadrului). Bicicletele ATB au, de obicei, printre altele: roți de 26 sau 28″, ghidon drept și un singur amortizor (sau niciun amortizor).

Cros (XC)

Concepută pentru o pedalare agresivă și rapidă pe trasee dificile și solicitante din punct de vedere tehnic, folosită de obicei pentru cursele de XC. Caracteristicile includ: amortizor față de 100-120 mm, cadru spate rigid și roți de 27″ sau 29″.

Enduro

Bicicleta de enduro trece testul pe coborârile dificile din punct de vedere tehnic, pline de obstacole și la sărituri. La bordul acestui model veți găsi un cadru coborât, un amortizor cu o cursă de 130-180 mm și o tijă de șa reglabilă.

Coborâre (DH)

Coborârile rapide și solicitante și o adrenalină puternică sunt scopul principal al unei biciclete de downhill. Bicicletele de downhill se caracterizează printr-un cadru robust, suspensie integrală cu o cursă de până la 200 mm, anvelope cu o lățime de peste 3″, șa și cadru coborâte și un arc pneumatic în furca față.

All mountain/Trail

Acest tip de bicicletă de munte, cunoscută și sub numele de „trail bike”, este foarte versatilă – este folosită pentru coborâri și urcări sau pentru turismul montan. Are o cursă de 120-150 mm, o tijă dropper, roți de 29″ (sau de 27″+ cu anvelope mai late) și o șa coborâtă.

Freeride

O bicicletă de munte freeride pentru coborârea dură este un pic ca un model DH. De obicei, este greu (cântărește până la 20 kg), echipat cu roți de 26″, deraior spate și un disc față, precum și un amortizor cu o cursă de 180-230 mm).

Bicicletă cross/fitness

Conceput pentru plimbări zilnice prin oraș și pentru cicloturism ușor (distanțe scurte și medii fără bagaje) pe diferite tipuri de suprafețe. Bicicleta de cross seamănă cu un model de trekking, dar fără echipament suplimentar extins. Are roți de 28″ cu anvelope de 38-44 mm lățime, un amortizor cu o cursă de 50-65 mm și o geometrie a cadrului potrivită pentru a merge într-o poziție confortabilă, practic verticală. Bicicleta de fitness, pe de altă parte, dispune de ghidon drept, furcă și tijă de șa rigide, o geometrie a cadrului potrivită pentru o poziție de condus sportivă, dar confortabilă, roți de 28″ cu anvelope late de 35-40 mm și frâne pe disc.

Tipuri de biciclete de șosea

Acest model este dedicat mersului pe șosea (asfalt) la viteze de până la 50 km/h. Caracteristicile caracteristice ale unei biciclete de șosea, cunoscută și sub numele de bicicletă de ciclocros sau bicicletă de curse, sunt :

  • roți înguste (23-28 mm) cu bandă de rulare netedă de 28″,

  • ghidon curbat, așa-numita piele de oaie, care vă permite să adoptați o poziție aerodinamică și să parcurgeți distanțe lungi,

  • două deraioare cu manivele duble,

  • Ghidon încorporat în frâne, permițându-vă să schimbați vitezele și să frânați fără să luați mâinile de pe ghidon,

  • Angrenaje dure pentru mersul rapid,

  • frâne pe o singură față,

  • cadru ușor din aluminiu sau carbon.

Bicicletele de șosea sunt împărțite în modele de anduranță și modele sportive, cunoscute și sub numele de cursiere (de exemplu, triatleți). Primele vă permit să adoptați o poziție mai aerodinamică și mai confortabilă, ceea ce este bun pentru plimbările mai lungi. Modelele sport au un cadru rigid, anvelope foarte subțiri, angrenaje dure și o geometrie a cadrului care permite o poziție foarte aerodinamică. Există, de asemenea, biciclete de pistă pentru a merge pe piste de interior special pregătite, care nu au deraioare sau frâne.

În oferta magazinului de sport Sportano.ro veți găsi o selecție largă de biciclete de șosea de înaltă calitate de la lideri de piață în domeniul echipamentelor de ciclism precum Cipollini, Orbea sau Ridley.

Gravel bike

Seamănă cu o bicicletă de șosea, dar diferă de aceasta prin lățimea anvelopelor și, în același timp, are caracteristicile unei biciclete de munte și ale unei biciclete de cross-country. Este potrivit pentru off-road, asfalt, drumuri forestiere și trasee cu obstacole. Bicicleta cu pietriș este adesea folosită în timpul perioadei de pregătire de iarnă de către cicliștii profesioniști de șosea. Ce face ca acest tip de bicicletă să fie special:

  • Anvelope late cu bandă de rulare de 35-45 mm și opțiunea de versiuni late de 50 mm pentru terenuri dificile sau modele de drum cu lățimea de 23-28 mm pentru plimbări lungi pe asfalt,

  • amortizor frontal sau suspensie completă,

  • Ghidon de tip miel,

  • Furcă rigidă din aluminiu, carbon sau oțel Cro-Mo japonez,

  • frâne pe disc,

  • două coșuri pentru sticle,

  • Este posibilă instalarea aripilor, a suporturilor și a portbagajelor.

Bicicleta urbană/urbană

Acestea sunt biciclete tipice pentru oraș, care sunt perfecte și pentru a face naveta la serviciu într-o ținută elegantă. Geometria cadrului, așa-numitul olandez, vă permite să adoptați o postură confortabilă, verticală, iar coșul/sacul de pe ghidon vă permite să transportați un rucsac, o geantă sau cumpărături. Bicicleta de oraș este echipată cu roți de 26″ sau 28″, deraiorul spate ascuns în butucul roții spate, protecție completă a lanțului, apărători de noroi, șa largă și confortabilă, lumini față și spate, clopot și suport pentru picior.

Bicicleta de trekking

Conceput pentru mersul pe distanțe lungi pe asfalt, pietriș, drumuri forestiere și de țară sau suprafețe pavate. Sunt perfecte ca mijloc de transport pentru deplasările zilnice și pentru călătoriile în afara orașului. Ce caracteristici are o bicicletă de trekking:

  • Geometria cadrului care vă permite să pedalați într-o ușoară înclinare,

  • amortizor față cu opțiune de reducere a șocului,

  • tijă de șa amortizată,

  • frâne pe disc,

  • Roți de 28″,

  • tubul superior coborât pentru o urcare și coborâre mai confortabilă,

  • complet echipată cu apărători de noroi, lumini față și spate, portbagaj, suporturi pentru picioare și posibilitatea de a monta portbagaje.

Biciclete electrice

O bicicletă electrică este un tip de bicicletă cu un motor montat în butucul roții din față sau din spate sau pe manivelă pentru a ajuta la pedalare și o baterie de până la 250 de wați (conform cerințelor UE), care este montată pe cadru sau pe suport. O bicicletă electrică funcționează doar atunci când pedalați și la o viteză maximă de 25 km/h. De cele mai multe ori avem de-a face cu biciclete electrice cu baterie litiu-ion și o autonomie de la 30 până la chiar 195 km (de exemplu, modelul Tern GSD S10 Cargo Lina), în funcție de stilul de mers, teren, parametrii utilizatorului, condițiile meteo. Timpul de încărcare completă este de 2-6 ore.

Orbea, Ridley, Ecobike, HIMO, Tern sau Lovelec sunt producători de top de biciclete electrice care folosesc soluții inovatoare care sporesc confortul de utilizare, de exemplu un panou de control cu aprindere automată a iluminatului (de exemplu, Ecobike LX 14Ah) sau un port CAN bus utilizat pentru încărcare, diagnosticarea sistemului sau conectarea unui prelungitor de autonomie (de exemplu, Orbea Vibe H30 EQ).

Polecane produkty