Tipuri de schiuri. Ce tipuri de schiuri există și la ce sunt folosite?  

Sylwia Stwora-Petela 14.10.2022

Allmountain, allround, race, freestyle, carving sau cross-country? Gama largă de schiuri pentru diferitele discipline și competiții de schi poate face dificilă alegerea echipamentului pentru începători. Împreună cu noi, puteți învăța despre diferitele tipuri de schiuri, caracteristicile și scopul lor, astfel încât să puteți găsi echipamentul potrivit pentru nevoile și abilitățile dumneavoastră.

Tipuri de schi sau principalele diferențe între schi alpin și schi fond

Înainte de a descrie cele mai populare tipuri de schi, ne vom concentra asupra împărțirii schiului în cele două forme cele mai populare, deoarece acest lucru afectează tipul de echipament utilizat:

  • schi alpin sau schi alpin presupune schiatul pe pârtii acoperite cu zăpadă (naturală sau artificială) sau pe piste, curse, coborârea vârfurilor cu viteză mare sau acrobații aeriene în snowpark (un loc dedicat schiorilor cu obstacole și structuri precum boxe, half-pipes și alte echipamente care le permit să facă diverse tipuri de trucuri). Schiurile de coborâre sunt înguste, scurte (schiurile de carving, sau schiurile cu talie, pot avea doar 1,5 m lungime) și au muchii ascuțite, iar legăturile folosite pentru acestea țin piciorul în mod rigid. Acest lucru nu se aplică în momentul căderii, când un mecanism special face ca schiurile să se elibereze, reducând riscul de rănire sau de traumă.

  • clasic – cunoscut în trecut sub denumirea de schi nordic – aici se face o distincție mai ales în schiul de fond, în care se schiază pe o pistă cu traseu stabilit sau pe un teren de câmpie nepregătit (schi pe urme sau schi de fond). În acest caz, mișcarea se aseamănă cu stilul natural al mișcării umane (implicând aproape 90% din mușchi). Pentru schi fond se folosesc schiuri lungi și înguste și cizme ușoare, adaptate la suprafață și la stilul de schi (skate sau clasic). Construcția specială a schiurilor ajută la menținerea aderenței și la compensarea alunecării sau a ieșirii de pe traseul prevăzut, de exemplu, pe porțiuni înghețate. În ceea ce privește legăturile, acestea permit piciorului să lucreze în sus și în jos.

Tipuri de schiuri de coborâre

În ultimul deceniu, schiurile de coborâre au fost dominate de modelele carving, adică modelele cu talie (partea din mijloc este mai îngustă decât vârful și călcâiul), care permit viraje ușoare și mersul pe muchie. În același timp, acestea sunt foarte stabile și eficiente, astfel încât sunt ideale pentru schiorii începători.

Allround

Cel mai versatil tip de schi de coborâre pentru începătorii care doresc să învețe elementele de bază ale schiului pe pârtie, precum și pentru schiorii intermediari care doresc să își îmbunătățească abilitățile. Schiurile Allround se caracterizează prin flexibilitate ridicată, rază mică de viraj (aprox. 13 m) și un vârf conturat și înălțat (frontrocker). Această combinație de caracteristici facilitează virajele și iartă erorile în tehnica de schiat sau alunecarea.

Allmountain

Conceput pentru schi dinamic pe pârtii amenajate sau în afara pârtiilor, dar potrivit și pentru moguli. Este o alegere bună la începutul aventurii tale de schi alpin. Schiul Allmountain este ușor, destul de lat (80-105 mm), are o rază de viraj de 15-21 m și un vârf și un călcâi ridicate pentru a vă menține stabil la viteze mari. În plus, acestea au o rigiditate mai mică și sunt echipate cu tehnologii brevetate (de exemplu, EMC de la Head) care anulează vibrațiile pentru o călătorie mai confortabilă și mai lină.

Race/Race FIS

Un tip de schi alpin pentru schiorii competitivi și avansați care preferă să schieze foarte repede pe pârtii bine pregătite. Se face o distincție între schiurile de competiție (cunoscute și sub numele de schiuri de celulă) utilizate în cursele profesionale:

  • schiurile de slalom cu o rază de întoarcere mică, de 11-14 m, sunt extrem de manevrabile;

  • schiurile gigant cu o rază de întoarcere de 15 până la 23 m sunt rapide, dar și foarte stabile.

Schiurile de cursă vă permit să atingeți viteze amețitoare pe zăpada bine compactată, dar necesită abilități excelente și multă putere. Există, de asemenea, un tip de freză transversală cu o duritate mai mică, ceea ce face mai ușor de manevrat și de dezvoltat viteze mari cu mai puțină energie.

Freeride

Conceput pentru trasee virgine și pentru a merge pe zăpadă proaspătă și adâncă. Schiurile de freeride sunt late pentru a nu se scufunda, ceea ce înseamnă că vă permit să schiați și pe praf. Acestea se disting prin construcția lor lungă și întărită, o rază de întoarcere de peste 18 m și o basculare în vârf și în călcâi (spate ridicat pentru mersul înainte și înapoi).

Freestyle

Aceste schiuri au o construcție robustă, rezistentă la deteriorări și un așa-numit twintip (au vârful și călcâiul ridicate). Schiurile de freestyle sunt concepute pentru a efectua tot felul de acrobații (de exemplu, switch sau aterizare cu spatele) în snowpark, folosind șine, cutii sau sărituri, sau pentru a vă permite să mergeți pe halfpipe.

Easycarver

Aceste schiuri se disting prin construcția lor scurtă și flexibilă, care este potrivită pentru pante ușoare și bine pregătite. Schiurile Easy Carver sunt excelente pentru a învăța elementele de bază ale schiului datorită construcției ușoare și moi și a inițierii ușoare a virajelor.

Tipuri de schiuri de fond

Dacă, la începutul aventurii de schi, preferați o adrenalină mai mică și o activitate fizică mai liniștită (dar nu neapărat mai puțin intensă), alegeți schiurile populare „de fond”. Printre schiurile de fond, avem modele:

  • recreativ/sportiv – dedicat parcurgerii unor trasee desemnate și bine amenajate, folosind stilul clasic (mersul paralel al schiurilor) sau stilul skate (folosit de sportivi, implică o întindere largă a vârfurilor schiurilor);

  • Tracked – echipat cu așa-numitele scări (crestături) situate sub fixare, care garantează o stabilitate ridicată a schiului atât pe pista marcată, cât și în afara acesteia. Potrivit pentru cei care învață să facă schi fond;

  • back country – caracteristica lor este o muchie metalică care mărește aderența la sol. Acestea sunt potrivite pentru schiorii de fond experimentați, cu o tehnică excelentă, care preferă să schieze pe trasee montane.

Schiurile Skitur, schiurile pentru femei și schiurile pentru copii – ce le face diferite?  

Schiurile (skitoury) sunt un tip de schi dezvoltat pentru schi de tură, care vă permite să abordați trasee montane, urcări abrupte, coborâri sau teren plat. Se disting prin construcția lor ușoară și lată, care previne scufundarea în zăpadă, și prin legăturile de turism cu călcâi mobil pentru o urcare mai ușoară. Garniturile dedicate (benzi de țesătură, tăiate pentru a se adapta la lungimea specifică a schiului) sunt lipite la baza schiului pentru a permite schiatul în urcare.

Pe lângă o multitudine de culori și nuanțe care să le ajute pe femei și copii să iasă în evidență pe pârtii și în afara lor, schiurile pentru femei (Lady) și copii sunt mai ușoare, ceea ce le face mai ușor de manevrat. Schiorii de sex feminin pot fi găsiți cu legăturile fixate puțin mai în față, în timp ce echipamentul pentru copii este mai scurt decât modelele pentru adulți. În ambele cazuri, acest lucru reprezintă un plus de confort, de exemplu, la întoarcere.

Cele mai importante caracteristici ale schiurilor

Cunoașteți deja tipurile de schiuri, dar merită totuși să aflați care sunt cele mai importante caracteristici ale schiurilor pentru a vă facilita începerea acestui sport de iarnă:

  • lungimea, lățimea și rigiditatea longitudinală (flex) – schiurile mai lungi, mai late și mai moi sunt ideale pentru a învăța să schiezi, deoarece oferă o mai mare stabilitate, vă permit să mențineți o traiectorie corectă și facilitează dobândirea abilităților de bază de schi;

  • duritatea – optați pentru modelele moi, care schiază mai încet și necesită un efort mai mic pentru a fi dirijate, oferind astfel un confort mai mare la învățarea tehnicii de schi;

  • raza de viraj – acest parametru depinde de lățimea schiului la vârf, sub gheată și la călcâi. Cu cât raza de viraj este mai mică, cu atât virajele pot fi mai strânse și mai rapide și, invers, o rază mai mare permite viraje largi și lungi. Pentru a învăța să schiezi, o distanță de 13-18 m este suficientă;

  • talia, adică îngustimea schiului la mijloc, afectează raza de viraj în cazul mersului pe muchie și manevrabilitatea. Pentru începători, se recomandă să se folosească schiuri cu cea mai mică linie de cotitură posibilă;

  • rocker – curbura ascendentă a vârfului și a spatelui schiului înseamnă că centrul schiului are cel mai mare contact cu suprafața, ceea ce ajută la viraje. Pentru începuturile de schi pe pârtii bine îngrijite sau pe trasee de schi fond, este suficient un rocker scurt.

Polecane produkty