Yoga aeriană: ce este? Ce beneficii oferă? Un ghid cuprinzător pentru yoga aeriană

Sylwia Stwora-Petela 12.08.2022

Asane executate într-o praștie specială suspendată de tavan – aceasta este yoga aeriană pe scurt. Ce este yoga aeriană, de ce merită să încercați acest tip de activitate fizică și care sunt beneficiile practicării ei în mod regulat?

Yoga aeriană: ce fel de yoga este?

Yoga aeriană, cunoscută și sub numele de fly yoga, air yoga sau yoga în aer, a fost dezvoltată de dansatoarea și acrobata Michelle Dortignac, care era fascinată de mult timp de cultura indiană și de yoga. În 2006, a fondat centrul Unnata Aerial Yoga din New York, unde a început să practice disciplina atotcuprinzătoare pe care a dezvoltat-o, practicată în hamace moi din țesătură (cunoscute mai degrabă sub numele de praștie) suspendate de tavan. Yoga aeriană combină yoga tradițională cu acrobația și se inspiră, de asemenea, din Pilates și dans. Deoarece corpul este suspendat la câțiva centimetri deasupra solului, este mai ușor să te relaxezi și, astfel, este posibil să execuți majoritatea asanelor care sunt destul de dificile atunci când sunt practicate pe o saltea. După cum subliniază însăși creatoarea: „hamacul oferă sprijin în zonele cheie, permițându-vă să petreceți mai mult timp într-o anumită poziție și să ajustați alinierea corectă”.

Cum practici yoga aeriană? Cele mai populare poziții

În cadrul cursurilor de hamac yoga, se execută poziții identice cu cele practicate în yoga tradițională, fie că sunt pe sol, în aer sau în echilibru între cele două. Toate tehnicile pe care le descoperiți în timpul suspendării pot fi utile pentru asanele de pe saltea și viceversa. Cu ajutorul slingului, puteți accelera sau îmbunătăți practica obișnuită și puteți descoperi asane avansate care sunt prea dificile sau imposibil de realizat pe ringul de dans cu nivelul de practică pe care îl aveți. Clasele de yoga aeriană sunt de natură variată – unele se vor concentra pe meditația liniștită, altele vor pune accentul pe întărirea și provocarea asanelor, iar în timpul altora pe dezvoltarea celor mai importante abilități, cum ar fi stațiile în mâini sau flexiunile mai profunde ale spatelui. Gradul de dificultate al exercițiilor depinde de nivelul de sofisticare al participanților la curs.

Slingul vă va ajuta să vă prindeți echilibrul în posturile în mâini (de exemplu, poziția L, în care picioarele sunt agățate în țesătură, handstand sau războinicul III), în asanele din grupul de flexie înainte (de exemplu, câinele cu capul în jos sau sfoara în picioare) sau să vă echilibrați în pozițiile în picioare (de exemplu, copacul sau semiluna). În cadrul yoga zburătoare, veți executa posturi inversate, cum ar fi Sirsasana, poziția porumbelului sau tranziția de la poziția broască inversată la poziția șezând întins, precum și exersarea modului în care arată poziția floare de lotus în suspensie.

La finalul cursului vă veți relaxa în poziția savasana, o relaxare finală în care vă veți întinde într-un hamac ca într-un cocon (vă puteți simți ca un copil).

Beneficiile practicării yoga în aer

Un studiu din 2016 al Consiliului American pentru Exercițiu (ACE) a constatat că beneficiile participării la yoga aeriană sunt similare cu cele pe care le obțineți în urma exercițiilor aerobice de intensitate mică până la moderată (de exemplu, mersul pe jos rapid, ciclismul de agrement). De ce merită să practicați fly yoga?

  • relaxează și lungește coloana vertebrală (de exemplu, prin reducerea tensiunii din spațiile intervertebrale);
  • întărește mușchii posturali, influențând astfel postura corectă;
  • nu solicită articulațiile și coloana vertebrală;
  • Întărește rezistența mușchilor și îi face mai flexibili;
  • face ca pielea să fie mai fermă și mai elastică, datorită îmbunătățirii circulației sanguine și a fluxului limfatic;
  • crește conștientizarea corpului;
  • îmbunătățește echilibrul;
  • crește amplitudinea de mișcare a articulațiilor;
  • întârzie procesul de îmbătrânire;
  • reduce nivelul de stres cronic și de iritabilitate;
  • reduce riscul de boli cardiovasculare;
  • ajută la reducerea grăsimii corporale – în timpul a 50 de minute de cursuri, puteți arde în medie aproximativ 320 kcal (în funcție de parametrii individuali, cum ar fi vârsta, greutatea și intensitatea exercițiilor);
  • scade tensiunea arterială, colesterolul și nivelul glicemiei;
  • ajută digestia (ajută la combaterea constipației, de exemplu);
  • îmbunătățește starea de bine și are un impact pozitiv asupra sănătății mintale;
  • sporește încrederea în sine.

Cum începi să practici yoga aeriană? Sugestii și sfaturi

Este o idee bună să începeți să practicați yoga aeriană într-un studio profesionist, sub îndrumarea unui instructor certificat. Dacă nu sunteți sigur că această metodă de yoga vi se potrivește, verificați posibilitatea de a participa la o clasă de probă. Este o idee bună să vă familiarizați cu conceptele de bază și denumirile asanelor, de exemplu, participând de câteva ori la un curs de yoga clasică sau consultând informațiile de pe site-urile dedicate.

Pentru a practica yoga aeriană aveți nevoie de o ținută adecvată. Este indicat să alegeți un tricou cu mâneci cel puțin scurte și cu spatele mai lung, precum și jambiere lungi cu talie înaltă sau pantaloni 7/8 care să acopere genunchii. Lungimea potrivită a hainelor va ajuta la protejarea, printre altele, a subsuorilor, a spatelui, a genunchilor și a părții interioare a coapselor împotriva abraziunilor dureroase care pot fi cauzate de contactul pielii cu slingul în timpul, de exemplu, al poziției cu capul în jos. Puteți achiziționa cu succes îmbrăcăminte dedicată yoga clasică. În timpul yoga zburătoare se practică de obicei desculț, dar se pot folosi și șosete de yoga antiderapante.

Scoateți-vă toate bijuteriile înainte de a începe cursul, pentru a nu agăța accidental materialul și a nu provoca situații periculoase care ar putea duce la răniri sau traumatisme. Dacă aveți părul lung, fixați-l cu o bandă elastică.

De asemenea, merită să nu uitați să nu mâncați sau să beți cu cel puțin două ore înainte de a începe. În alimentația ta, optează pentru alimente proaspete, ușoare, pe bază de plante și sărace în grăsimi, bogate în fibre, care sunt sattvice (de la cuvântul sattvic, care înseamnă esență pură), ceea ce înseamnă că îți oferă energia de care ai nevoie, menținându-ți în același timp echilibrul organismului.

Dacă aveți dureri acute sau cronice, de exemplu la nivelul articulației umărului, în timpul practicării yoga aeriene, consultați medicul dumneavoastră pentru o participare ulterioară. Există câteva contraindicații pentru practicarea yoga aeriană: probleme oculare (glaucom), sarcină, discopatie, hipertensiune sau tensiune arterială foarte scăzută, amețeli, leșinuri frecvente, boli de inimă, osteoporoză, menstruație sau intervenții chirurgicale recente.

Polecane produkty