Parazăpezi: ce sunt, la ce se folosesc și cine are nevoie de ele? Cum se măsoară și ce trebuie să iei în considerare atunci când cumperi protecții pentru încălțăminte?

Sylwia Stwora-Petela 25.01.2024

Mersul sau alergatul la munte în încălțămintea și șosetele ude, în care au ajuns și pietricele mici sau nisip, nu doar că este neplăcut, însă poate să se termine de asemenea cu abraziuni neplăcute și răceală. Poți preveni acest lucru punându-ți parazăpezi, adică un strat suplimentar de protecție pentru încălțăminte și pantaloni, care sunt potrivite pentru iarnă, topirea de primăvară și zăpada de toamnă. Îți explicăm ce sunt mai exact parazăpezile, când și de ce ar trebui să le folosești și la ce să fii atent când cumperi protecții pentru încălțămintea ta de munte sau de alergare.

Parazăpezile sau ghetrele sunt „manșoane” din material textil care acoperă partea superioară a încălțămintei, gleznele și partea inferioară a picioarelor. De obicei, acestea se întind de la talpa încălțămintei până la jumătatea gambei, dar există și în versiuni scurte (deasupra gleznei) și care imită șosetele pentru genunchi. Numele stuput este preluat din franceză și se referă la expresia „stop tout”, care se traduce prin „oprește totul”.

Scopul lor principal este de a-ți proteja încălțămintea de apă, zăpadă, pietricele, nisip, spini, noroi sau alte resturi, acoperind spațiul dintre pantalonii tăi și partea superioară a încălțămintei. Astfel, picioarele rămân uscate și curate chiar și în condiții foarte dure. Scopul protecțiilor este de asemenea, de a proteja picioarele, gleznele și gambele de zgârieturi sau abraziuni, iar îmbrăcămintea și încălțămintea de deteriorarea mecanică și distrugere.

Parazăpezile arată ca un manșon cu o buclă atașată la un capăt, concepută pentru a fi agățată cu ușurință sub călcâiul încălțămintei. Partea superioară a protectoarelor este înfășurată în jurul gleznei sau a gambei. Parazăpezile pot fi fixate cu velcro sau cu fermoar și de obicei, au șnururi pentru a ajusta lățimea și lungimea, ceea ce le permite să se potrivească mai bine și să țină și mai mult umezeala afară în timpul activităților în aer liber, pe zăpadă, ploaie sau polei. Parazăpezile pot avea de asemenea, un cârlig pentru șireturi, astfel încât șireturile să poată fi legate de protectori pentru a se înfășura și mai strâns în jurul încălțămintei și al cracilor pantalonilor. În mod obișnuit, protectorii pentru încălțămintea de munte sau de alergare au o intrare în partea din față – sistemul de închidere trece de-a lungul tibiei – ceea ce face ca punerea și scoaterea lor să se facă fără efort.

Parazăpezile pentru încălțăminte sunt perfecte pentru drumeții în apropierea sau prin zone noroioase, înzăpezite sau umede. Este posibil să fie nevoie să traversezi un râu sau un pârâu pe traseu, să traversezi o pajiște umedă sau pante înzăpezite. Ar trebui să le porți cu tine atunci când mergi la plimbare, în drumeții, în ascensiuni montane sau când alergi pe timp de ploaie sau după ploaie. Ghetrele sunt o piesă de echipament pentru activități în aer liber pe care le poți folosi și în condiții uscate, de exemplu, atunci când mergi sau alergi pe un teren plin de nisip, pietricele sau pe un teren cu multe insecte și gândaci (de exemplu, căpușe). Protectorii pot fi utili și la schi fond sau schi de tură, caz în care sunt complet impermeabili. Sunt folosite și de vânători și soldați.

Parazăpezile se împart de obicei, în trei categorii: de trekking, alpinism și de fond (trail), dar vei găsi pe piață și modele dedicate ciclismului sau schiului de fond. Tipurile și utilizările sunt strâns legate de lungimea lor. Parazăpezile joase până la gleznă sunt concepute în primul rând pentru alergare pe traseu sau pentru drumeții de agrement, unde scopul este de a ține pietrele și alte murdării departe de încălțăminte și de picioare. Modelul cu lungime medie până la jumătatea gambei este soluția pentru condiții nu prea dificile, în care ai nevoie de protecție împotriva murdăriei și a ploii. Versiunea cu șosete până la genunchi este dedicată condițiilor meteorologice extreme, cum ar fi drumețiile prin troiene de zăpadă, mărăcinișuri umede etc.

Parazăpezile de trekking se disting prin construcția lor ușoară și respirabilă și oferă protecție de bază în timpul activităților pe vreme moderată. Unele modele sunt complet impermeabile și protejează împotriva ploii și a zăpezii. Parazăpezile turistce sunt adesea multifuncționale și sunt folosite pentru orice, de la drumeții scurte de o zi până la expediții de mai multe zile cu rucsacul în spate, unde adesea nu este posibil să se usuce șosetele și încălțămintea la sfârșitul zilei.

Parazăpezile de alpinism oferă o protecție excelentă și, datorită izolației de tip PrimaLoft®, asigură un strat suplimentar de izolare în timpul expedițiilor montane mai lungi în condiții dificile. Cele mai multe dintre ele sunt confecționate din material impermeabil și respirabil de tip Gore-Tex®, care protejează împotriva ploii și a zăpezii. Pe lângă alpinism, acestea pot fi folosite pentru escaladarea pe gheață, schi alpin, schi de fond sau rachete de zăpadă. De asemenea, pot fi prevăzute cu Cordura® rezistent la rupere, de obicei plasat în interior, ceea ce reduce riscul de deteriorare a hainei atunci când se poartă crampoane, de exemplu.

Parazăpezile de alergare pe traseu sunt în general protectori foarte ușori, respirabili și compacți, care sunt concepuți în primul rând pentru a-ți proteja încălțămintea de murdărie și de intrarea pietricelelor, a crengilor sau a altor materiale incomode care pot provoca abraziuni și bășici. De asemenea, te vor proteja împotriva țânțarilor, căpușelor și a altor insecte. De obicei, nu sunt impermeabile.

Este esențial să găsești mărimea potrivită a parazăpezilor – dacă acestea sunt prea mari sau prea mici, nu te vor proteja în mod adecvat de apă, murdărie, zăpadă sau crengi. Pentru a-ți potrivi corect protecțiile pentru încălțăminte, consultă tabelul de mărimi al producătorului și alege un model care să corespundă mărimii tale. Atunci când le încerci, fii atent la cât de bine se potrivește acest articol de îmbrăcăminte la încălțămintea ta. Nu trebuie să existe zone libere sau spații prin care să pătrundă umezeala și murdăria. Acordă atenție modului în care parazăpezile se potrivesc în jurul picioarelor și gambelor – nu trebuie să fie prea strânse pentru a nu restricționa circulația. În plus, tivul inferior trebuie să se potrivească strâns la pantof – nu ar trebui să îți poți pune cu ușurință degetul sub protecții. În cazul unor parazăpezi montate corect, catarama curelei va fi pe partea laterală a încălțămintei, nu dedesubt.

Pentru ca ghetrele să își îndeplinească scopul, nu trebuie doar să aibă dimensiunea potrivită. Atunci când alegi protecțiile pentru încălțăminte, acordă atenție la asemenea aspecte:

  • lungime să o adapteze la activitatea fizică desfășurată și la preferințele individuale;
  • materialCel mai frecvent, parazăpezile sunt fabricate din țesături durabile, impermeabile și rezistente la abraziune, cum ar fi poliesterul sau nailon. Ele pot fi acoperite suplimentar cu un finisaj hidrofug durabil (DWR) aplicat pe stratul exterior al țesăturii sau pot avea o membrană impermeabilă și respirabilă (cum ar fi Gore-Tex®). Unele modele pot include, de asemenea, un softshell elastic și flexibil sau pot fi acoperite cu un strat de protecție împotriva țânțarilor și a altor insecte (de exemplu, modelele utilizate în zonele tropicale);
  • ajustarea lungimii și circumferințeivelcro-ul reglabil, curelele sau dispozitivele de strângere de sub genunchi și curelele elastice pentru picioare facilitează strângerea sau slăbirea, reducerea sau alungirea acestui articol de îmbrăcăminte în funcție de necesități și evitând de exemplu, plierea;
  • puncte de fixarecea mai bună opțiune vor fi componentele metalice care nu se vor uza sau rupe. Acordă atenție și curelelor metatarsiene – acestea trebuie să fie durabile și rezistente la uzură și ușor de înlocuit;
  • greutate încearcă să alegi modele cât mai ușoare, mai ales dacă pleci într-o excursie de mai multe zile, dar ținând cont și de utilizare, de teren și de condițiile meteo.

Aplicarea parazăpezilor este destul de simplă și intuitivă, trebuie doar să ții minte câteva lucruri ( atenție: instrucțiunile sunt valabile pentru majoritatea modelelor de apărători, dar este posibil ca unele produse să necesite pași diferiți pentru aplicarea lor):

  • trebuie purtate întotdeauna pe partea exterioară a pantalonilor și cu încălțămintea pusă în picioare;
  • asigură-te că mecanismul de reglare se află pe partea exterioară a pantofului. În acest fel vei ști dacă pui protecțiile pe piciorul corect;
  • apărătorile se desfac și asigură-te că cureaua de prindere este cuplată în partea de jos, pe ambele părți;
  • velcroul trebuie să fie întotdeauna îndreptat înainte. Deschide velcro-ul și pune-ți piciorul în protector, iar încălțămintea în cureaua de prindere. Prinde velcro-ul și fixează partea superioară a dispozitivului de protecție pe picior și partea inferioară pe încălțăminte;
  • ridică călcâiul și plasează cureaua de prindere sub picior, în fața călcâiului;
  • începe să prinzi parazăpezile și cu ajutorul închizătoarelor reglabile, le reglezi astfel încât să nu alunece de pe picioare și să nu provoace disconfort;
  • în parazăpezile cu cârlige la șireturi, încearcă să agăți șireturile cât mai jos în îmcălțăminte.

Important: Verifică întotdeauna starea tehnică a parazăpezilor înainte de a le utiliza. În special toate curelele, mecanismele de reglare și fermoarele trebuie să fie în stare bună.

Protecțiile pentru încălțăminte nu necesită o întreținere complicată, dar merită să ții cont de câteva lucruri care te vor ajuta să le păstrezi aspectul și funcționarea pentru o perioadă lungă de timp. După fiecare utilizare, verifică cu atenție dacă elementele de fixare sunt murdare, noroi etc. Elimină murdăria cu o perie cu peri fini. Pentru murdărie mai grea, șterge-le suprafața exterioară cu o cârpă înmuiată în apă caldă. Lasă-le să se usuce într-un loc aerisit. Evită să le speli într-o mașină de spălat sau să le usuci pe un calorifer – acest lucru le poate deteriora. Pentru a reîmprospăta proprietățile hidrofobe ale stropilor, le poți pulveriza cu un agent de impregnare.

Ghetrele reprezintă protecția perfectă pentru picioare, încălțăminte și îmbrăcăminte împotriva umezelii, murdăririi sau deteriorării, fiind potrivite pentru zilele ploioase, pentru mersul pe teren noroios sau înzăpezit, dar și pe teren uscat, plin de pietre sau tufișuri. Cel mai bine este să alegi tipul de parazăpezile în funcție de forma de activitate fizică și de condițiile meteo și de teren la care te aștepți. Nu trebuie să le porți pe toată durata unei drumeții sau a unui antrenament de alergare, dar este bine să le ții la îndemână (în buzunarul pantalonilor sau al gecii, în rucsac etc.), pentru a putea profita de funcționalitatea lor în cazul în care condițiile se schimbă. În magazinul sportiv Sportano.ro, vei găsi ghetrele de trekking, turistice și de alergat de înaltă calitate, de la firmele de top, precum: Climbing Technology, Rab, Salewa, Salomon, Sea to Summit, Tatonka sau Viking.

Produse recomandate