Voleiul din România se bucură de ani de zile de un mare interes datorită numeroaselor succese ale echipelor naționale masculine și feminine, precum și a performanțelor excelente ale echipelor naționale în competițiile internaționale de club. Cu toate acestea, pentru ca acest joc, indiferent de vârstă sau de nivelul de calificare, să fie eficient și satisfăcător, este esențial un volei bun. Află care sunt tipurile de mingi de volei și ce parametrii trebuie luați în considerare atunci când cumperi una pentru a te bucura de joc și a-ți îmbunătăți abilitățile.
Mingea de volei – caracteristici
Mingea de volei este formată dintr-un înveliș exterior fabricat din piele naturală, piele sintetică sau material sintetic (de exemplu, PU). În prezent, mingile cu înveliș din piele sintetică sunt cel mai frecvent fabricate datorită durabilității ridicate, confortului și caracteristicilor bune de ricoșeu, precum și rezistenței la absorbția de umiditate. Modelele de interior pot fi acoperite suplimentar cu microfibră moale și durabilă, care asigură un control adecvat al mingii.
Mingile de volei pentru copii cu vârste cuprinse între 6 și 9 ani și pentru începători sunt de obicei acoperite cu o spumă moale, concepută pentru a reduce durerile asociate cu lovirea mingii, în special pe partea inferioară (așa-numitul ax), facilitând obișnuirea antebrațelor cu acest element al jocului.
Mingea de volei este formată din petice (8, 10 sau 18) lipite, cusute sau sudate împreună. De obicei, mingile de volei sunt disponibile în culori strălucitoare, contrastante – 2 sau 3 culori se găsesc în voleiul de sală, iar mingile tricolore se găsesc în voleiul de plajă (de exemplu, alb/verde/galben, bleumarin/galben, alb/roșu/verde). Aceasta pentru a asigura o bună vizibilitate în interior sau în exterior.
În interiorul mingii de volei se află o cameră de butil sau latex. Primul tip este utilizat în principal la mingile de interior pentru jocurile profesionale, datorită capacității lor de a menține o presiune adecvată pe o perioadă lungă de timp. Camerele din latex, pe de altă parte, se regăsesc de obicei la mingile pentru jocuri recreative, pentru copii și tineri, deoarece sunt mai ușoare. Dezavantajul lor este că sunt mai puțin rezistente la căderile de presiune și prin urmare, necesită o pompare mai frecventă. În plus, camera de aer a unei mingi de volei este înconjurată de un strat de bumbac sau de nailon, care este conceput pentru a asigura o amortizare adecvată a mingii atunci când aceasta sare.
În meciurile oficiale, atât la nivel de club, cât și la nivel de echipă națională, se folosesc numai mingi aprobate de FIVB (Fédération Internationale de Volleyball – Federația Internațională de Volei). Mingile de volei certificate de FIVB îndeplinesc cerințele privind dimensiunea, greutatea, materialul, numărul de petice sau înălțimea de ricoșeu. O minge de volei standard măsoară 65-67 cm în circumferință și cântărește 260-280 g. În conformitate cu orientările FIVB, presiunea într-o minge de volei ar trebui să fie de 4,3-4,6 PSI (0,3-0,325 kgf/cm2).
Mărimile mingilor de volei
Mingile de volei au dimensiuni diferite în funcție de categoria de vârstă și de nivelul de joc:
mărime 5 – aceasta este destinată jucătorilor experimentați cu vârsta de 15 ani și peste, precum și seniorilor. Circumferința este de 65-67 cm, iar greutatea este de 260-280 g;
mărime 4 – dedicată mini-volei pentru copiii de vârstă școlară. Circumferința standard: 62-64 cm;
mingea de interior pentru tineret(juniori 10-14 ani). Circumferință: 63-65 cm, greutate: 230-250 g;
mingea pentru cei mai tineri jucători de 4-6 ani cântărește între 180 și 200 g;
mingea de volei de plajă are o circumferință de 66-68 cm și cântărește 260-280 g.
Este demn de remarcat faptul că mingile de volei pot avea aceeași dimensiune, dar acest lucru nu înseamnă că au aceeași greutate. De exemplu, o minge de mărimea 5 pentru profesioniști cântărește 260-280 g, în timp ce o minge de interior școlară de mărimea 5 pentru copii cântărește între 160 și 220 g (în funcție de categoria de vârstă). Prin urmare, este important să alegi o minge cu parametrii potriviți pentru abilitățile și vârsta jucătorului pentru a asigura un joc confortabil și sigur. Acest lucru este deosebit de important la începutul aventurii în volei. Dacă le dăm copiilor o minge prea grea pentru umerii și brațele lor sau prea mică pentru o coordonare adecvată, nu numai că le creștem susceptibilitatea de a se accidenta, dar și ineficiența jocului. Acest lucru este valabil de exemplu, pentru pasele mingii către un alt jucător din aceeași echipă, precum și pentru lovirea mingii peste fileu.
Ce minge de volei să alegi? Tipuri de mingi de volei
Se disting două tipuri de mingi de volei:
de sală,
de plajă.
După cum sugerează și numele, primele sunt dedicate jocului pe terenuri de sport cu o suprafață dură (de exemplu, parchet), în timp ce cele din urmă sunt folosite mai ales atunci când se joacă pe nisip (volei pe plajă), precum și în timpul jocurilor recreative în aer liber.
Care este diferența dintre o minge de volei de plajă și una obișnuită?
O diferență importantă este nivelul de presiune – mingile de plajă au valori între 0,175 și 0,225 kg/cm2, în timp ce modelele de interior au valori de 0,300- 0,325 kg/cm2. Cele două mingi au de asemenea, o înălțime de săritură diferită – pentru versiunea de plajă acest parametru este de 53-61 cm, în timp ce pentru versiunea de interior este de 60-66 cm. Mingile de plajă tind să fie mai mari decât cele de interior și sunt concepute pentru a se mișca mai bine în spații deschise. De asemenea, sunt rezistente la intemperii în timpul jocului pe nisip și în vânt. De obicei, au învelișuri din piele sintetică durabile și rezistente la umezeală pentru a le proteja de deteriorările cauzate de nisip, pietre, ploaie și lumina soarelui. Au petice cusute (10-18), în timp ce mingile de interior au 8, 10 sau 18 petice și sunt de obicei cusute sau lipite.
Cum să umfli corect o minge de volei?
Umflarea corectă a mingii de volei este crucială pentru durabilitatea și comportamentul acesteia în timpul unei lovituri superioare sau inferioare, a unui joc sau a unei lovituri de atac, ceea ce este de asemenea, direct legat de eficiența și confortul jocului. Mingile de volei prea umflate pot provoca deformări sau ruperi și pot crește riscul de durere și de accidentare. Pe de altă parte, o minge prea puțin umflată va fi prea moale pentru a sări la o înălțime bună sau pentru a-i da viteza de zbor potrivită. În ambele cazuri, cea mai mare problemă va fi lipsa unui control adecvat al mingii. Înainte de a umfla mingea, verifică care este presiunea de aer recomandată pentru modelul respectiv. De obicei, vei găsi aceste informații pe minge sau pe ambalaj. Presiunea standard pentru majoritatea mingilor de volei este de 4,3-4,6 PSI (0,3-0,325 kgf/cm2).
Pentru a umfla mingea de volei, folosește o pompă pentru mingi de sport prevăzută cu un ac. Înainte de a începe întreaga procedură, este o idee bună să se lubrifieze acul cu ulei dedicat sau glicerină pentru a evita deteriorarea accidentală a mingii. După ce ai introdus acul în supapă, asigură-te că este bine introdus și că nu există nicio slăbiciune. Pompează aerul treptat până când ajungi la valoarea recomandată. Poți verifica nivelul de presiune cu ajutorul unui manometru. Dacă din greșeală, umfli prea mult aer, poți scoate ușor acul din supapă și aștepta până când atingi valoarea necesară. Nu uita să verifici presiunea mingii înainte de fiecare sesiune de antrenament sau meci.
Producători populari de mingi de volei – Mikasa și Molten
Mikasa și Molten sunt cei mai populari producători de mingi de volei, oferind diferite modele pentru volei pe plajă, volei în sală sau versiuni de antrenament (de exemplu, mingi de antrenament mai grele pentru fundași).Ambele firme sunt respectate de jucători profesioniști, antrenori, organizatori de turnee de volei și pasionați de volei din întreaga lume. Mikasa este o companie japoneză care există de peste 100 de ani. Mingile de volei Mikasa sunt cunoscute pentru calitatea înaltă a manoperei, precizia și durabilitatea lor. Acestea sunt folosite în multe competiții internaționale de volei, inclusiv la Jocurile Olimpice. Molten este de asemenea, o marcă din Japonia, renumită pentru soluțiile sale inovatoare în materie de design al mingii, pentru a îmbunătăți calitatea jocului și precizia loviturii sau a ricoșeului. Mingile de volei Molten sunt adesea alese pentru competițiile internaționale, dar sunt de asemenea, utilizate pe scară largă în diverse ligi academice și turnee de volei din întreaga lume.
Cu ce minge joacă jucătorii de volei?
Mingea de volei oficială certificată de FIVB este Mikasa MVA200, care este ușoară, precisă și fabricată din materiale de înaltă calitate.
Alte mingi de volei profesionale sunt:
Molten FLISTATEC V5M5000 FIVB, care se joacă, printre altele: în campionatele masculine NCAA® (National Collegiate Athletic Association – se ocupă de organizarea competițiilor universitare în SUA);
Tachikara SV5W-GOLD – mingea din piele de înaltă calitate aprobată de NFHS (National Federation of State High School Associations – responsabilă pentru competițiile sportive de liceu din SUA);
Wilson AVP OPTX Game Ball – mingea oficială de volei de plajă, care este de asemenea, potrivită pentru utilizarea zilnică de către jucători de toate nievelele de îndemânare. În aceasta s-a utilizat tehnologia vizuală de rotație VST™ (Visual Spin Tech), care datorită combinației potrivite de culori și a graficii Optic Flow, garantează o vizibilitate excelentă a mingii în toate condițiile exterioare.
Pe Sportano.ro vei găsi mingi de volei de interior și de plajă de la mărci precum: Mikasa, Molten, Wilson, SELECT și Joma.Mingile de înaltă calitate sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni pentru a se potrivi cu succes nevoilor și abilităților tale.