Cum să alegi mănușile de schi? Cele mai bune mănuși de schi pentru femei, bărbați și copii

Sylwia Stwora-Petela 30.04.2024

Mănușile de schi sunt o parte elementară a unui echipament de schi. Acestea asigură un confort termic adecvat și protejează împotriva zăpezii, a vântului și a frigului. Află cum să alegi mănușile de schi astfel încât să te izoleze eficient împotriva condițiilor meteorologice nefavorabile și să-ți permită să desfășori activități de bază fără să le îndepărtezi.

Mâinile noastre sunt foarte sensibile la frig din cauza poziției lor departe de inimă, ceea ce se reflectă asupra unui flux sanguin redus (pe vreme rece, sângele este furnizat în principal organelor principale din trunchi), astfel încât mănușile de schi sunt un element esențial pentru orice activitate de iarnă în aer liber. Scopul lor principal este de a proteja împotriva frigului și de a reduce riscul de îngheț sau de degerături. În plus, acestea protejează mâinile de zgârieturi și răni cauzate de o cădere sau de o coliziune cu un alt fan al sportului alb. Deși selecția lor poate părea relativ simplă, acestea pot fi ușor nepotrivite. Și, după cum știi, degetele amorțite sau mâinile ude pot ruina efectiv un sejur pe pârtii sau o excursie de schi de fond sau de schi de tură. Ceea ce îți trebuie este construcția potrivită, precum și materiale durabile, bine izolate și rezistente la umiditate, pentru a-ți menține mâinile calde și uscate, dar și tehnologii care sporesc confortul la schi în toate condițiile. De asemenea, merită să reținem că mănușile nu trebuie să împiedice mișcarea mâinilor, de exemplu atunci când ții bețele de schi sau când deschizi fermoarul, cum ar fi al unei geci de schi.

Mănușile de schi bine ajustate sunt esențiale pentru a păstra căldura, agilitatea și confortul. O mănușă de dimensiuni corecte ar trebui să lase suficient spațiu la capăt, cu degetele drepte, dar să permită ca mâna să fie complet băgată înăuntru, astfel încât încheietura mâinii să fie acoperită. Atunci când strângi mâinile în pumn, nu ar trebui să simți că materialul se lipește prea tare de piele și că îți restricționează îndoirea degetelor. Dacă alegi mănuși prea strâmte pentru schi, acestea vor provoca iritații și vor restricționa circulația sângelui, ceea ce, în situații extreme, poate duce la degerături. În schimb, mănușile prea mari vor reduce agilitatea, vor aluneca de pe mână și vor crește riscul ca zăpada sau aerul rece să pătrundă în mănușă.

Înainte de a cumpăra mănuși de schi pentru femei, bărbați sau copii, măsoară-ți mâna cu un metru de croitorie (măsoară-ți circumferința mâinii în punctul cel mai larg, la înălțimea articulațiilor, fără a lua în considerare degetul mare) sau probează-ți anumite mărimi într-un magazin de articole sportive pentru a vedea care este cel mai potrivit model. Dacă nu le poți proba direct, compară măsurătorile pe care le obții cu tabelul de mărimi al producătorului pentru modelul ales. Unele mărci pot specifica de asemenea, lungimea mănușilor. Pentru a-ți măsura lungimea mâinii, așează o bandă de croitorie pe vârful degetului mijlociu și îndreaptă-o spre scobitura încheieturii mâinii.

Pe piață există mănuși de schi cu unul, trei și cinci degete, cu diferite grade de confort termic și comoditate a mișcărilor agile.

Cunoscute și sub numele de mitene, acestea sunt alcătuite din două camere – una ține degetul mare, iar cealaltă celelalte degete. Mănușile de schi cu un singur deget izolează bine împotriva frigului, datorită faptului că toate cele patru degete, inclusiv palma, se află în același compartiment, reducând suprafața prin care se scurge căldura corpului. Principalul dezavantaj este că acestea reduc mobilitatea mâinii și prin urmare, limitează drastic capacitatea de a efectua majoritatea sarcinilor simple, cum ar fi ajustarea ochelarilor de protecție, deschiderea fermoarelor sau răspunsul la telefonul mobil. Mitenele sunt alegerea preferată a schiorilor mai tineri, deoarece sunt călduroase și oferă o bună protecție împotriva frigului. De asemenea, se vor dovedi utile la coborâre pe placa de snowboard, la drumeții în backcountry la temperaturi scăzute sau atunci când rămâi în afara pârtiilor.

Mănușile de schi cu cinci degete au ca scop dexteritatea și confortul deplin atunci când folosești bețele de schi, când trebuie să ai acces confortabil la buzunarele cu fermoar sau la operarea generală a echipamentului, inclusiv reglarea legăturilor și a cataramei bocancilor. Partea negativă a acestui tip de mănuși de schi este izolarea termică inferioară. Mănușile de schi cu cinci degete sunt o alegere excelentă pentru schi fond, deoarece corpul produce multă căldură în timpul modului de antrenament aerobic, ceea ce este suficient pentru a încălzi membrele.

Mănușile de schi cu trei degete, cunoscute și sub numele de mănuși de homar, sunt un hibrid al celor două de mai sus. Acestea au un design în care degetul mare are un compartiment separat, degetul arătător (sau degetul arătător și degetul mijlociu) se află într-un al doilea compartiment, iar celelalte degete într-un al treilea compartiment, oferind libertate de mișcare și dexteritate, dar asigurând o retenție optimă a căldurii datorită suprafeței reduse. Aceasta este soluția perfectă dacă mănușile cu cinci degete nu sunt suficient de călduroase pentru tine, iar mitenele – stângace.

De asemenea, puteți găsi mănuși de schi 3în1 la producătorii de îmbrăcăminte de schi, care îți permit să combini mănușile exterioare cu mănușile interioare. Acest lucru îți oferă mult spațiu de manevră în ceea ce privește reglarea confortului termic – poți să le suprapui în mai multe straturi pentru condiții meteo extreme sau să le porți separat în zilele mai calde. Mănușile cu o căptușeală suplimentară oferă o dexteritate bună atunci când manipulezi echipamentul, fără a-ți expune pielea la temperaturi scăzute și vânt rece.

Atunci când cumperi mănuși de schi, ia în considerare mai întâi tipul de activitate pentru care le vei folosi. Majoritatea mănușilor pentru snowboard și schi de fond sunt confecționate din materiale sintetice (de exemplu, nailon) și sunt susținute în plus de o membrană impermeabilă, respirabilă și de diferite tipuri de izolație pentru a te menține cald în condiții de frig și umezeală. Pe de altă parte, mănușile de schi fond sunt flexibile și sunt confecționate din țesături respirabile care elimină eficient excesul de umiditate și îți mențin mâinile uscate în timpul aerobicului intens.

Pentru producția mănușilor de schi, cel mai frecvent se utilizează:

  • pielea naturală piele de capră, de vacă sau de oaie. Combinate cu o membrană microporoasă și atunci când sunt tratate corespunzător, mănușile din piele pot fi impermeabile, rezistente la vânt, călduroase și te pot servi pentru multe sezoane. Dacă alegi mănuși din piele, ține cont de faptul că materialul se întinde, mai ales atunci când este expus frecvent la umiditate, așa că este indicat să iei mănuși de o mărime ușor mai mică;
  • materiale sintetice poliester, poliamidă, elastan sau nailon. Susținute de o membrană și o izolație termică, acestea reprezintă o soluție versatilă atât pentru snowboarder, cât și pentru schiorii de fond și schi de tură;
  • softshell – asigură o flexibilitate ridicată, impermeabilitate la vânt, rezistență la deteriorări mecanice și respirabilitate ridicată. Adesea combinat cu piele sau fibre sintetice – în zonele expuse la abraziune ridicată, cum ar fi mâinile și degetele. Poți citi mai multe în ghidul nostru despre softshell .

O membrană impermeabilă și respirabilă este o parte foarte importantă a mănușilor de schi și snowboard. Aceasta împiedică în mod eficient pătrunderea umezelii în interior și în același timp, elimină excesul de umiditate, menținând pielea uscată. Cea mai frecvent utilizată tehnologie este Gore-Tex®, dar mulți producători de mănuși de schi au dezvoltat propriile tehnologii, cum ar fi MemBrain® (Mamrot) sau HyVent® (The North Face), care oferă de asemenea, o protecție eficientă împotriva apei din zăpadă sau a ploii. Mănușile de schi impermeabile sunt de asemenea, rezistente la vânt. Dacă ești adeptul schiului freeride, de exemplu, și dorești o protecție ridicată împotriva apei, optează pentru un material susținut cu o impregnare DWR suplimentară, care împiedică pătrunderea umezelii în material (picăturile de apă curg pe o astfel de țesătură).

Mănușile de schi sunt umplute cu diferite tipuri de izolație: naturală (de exemplu, puf, lână) sau sintetică, cum ar fi: PrimaLoft®, R-LOFT™, Thinsulate® sau Thermolite®. Izolația din puf natural este foarte ușoară, ușor de comprimat, durabilă și extrem de eficientă în reținerea aerului cald, dar își pierde proprietățile atunci când este expusă excesului de umiditate. Mănușile de schi umplute cu puf sunt o alegere excelentă pentru activitățile de iarnă în climatele reci și uscate. Izolația sintetică, pe de altă parte, este puțin mai grea și nu la fel de caldă, dar oferă confort în orice condiții, chiar și atunci când este umedă (se usucă rapid), suplimentar elimină excesul de umiditate. Izolația sintetică este utilizată în majoritatea mănușilor pentru schi de coborâre, schi de fond și snowboarding.

Vei găsi multe detalii funcționale la mănușile de schi, care le fac ușor de aplicat, de transportat sau de deplasat pe pârtii:

  • manșete lungi mănușile echipate cu acestea sunt ușor de pus și de scos (se poartă pe mâneca gecii). Sunt perfecte pentru zăpadă adâncă și vreme extremă;
  • cordon de încheieturăun cordon mic permite ca mănușile să fie atașate la încheietura mâinii, reducând riscul de a le pierde și permițându-le să fie transportate în mod convenabil atunci când nu ai nevoie de ele,
  • buzunar cu fermoarpermite depozitarea, de exemplu, a încălzitoarelor de mâini și poate fi folosit ca orificiu de ventilație în zilele mai călduroase;
  • goggle wipeajută la îndepărtarea zăpezii de pe ochelarii de schi;
  • întărituri pe palmă și degetepeticele rezistente la abraziune de pe degete, încheieturi și palme îmbunătățesc durabilitatea mănușilor de schi și snowboard;.
  • prindere pe încheieturăasigură adaptarea individuală;
  • panele pentru operarea ecranului tactil pe vârful degetelorîi permite utilizatorului să utilizeze un smartphone sau o tabletă fără a scoate mănușile și fără a-și expune pielea la frig;
  • sistem de încălzirealimentat cu baterii litiu-ion este o garanție a căldurii în cele mai reci zile. De obicei, are diferite intervale de putere de încălzire. Dezavantaj – mănușile încălzite sunt mai grele și mai puțin la îndemână;
  • inserții antiderapante – pentru asigurarea prinderii bețelor sau a lucrurilor mărunte;
  • nose wipe este un material moale, din piele de căprioară sau alt material absorbant, plasat pe degetul mare, care servește ca o batistă pentru ștergerea nasului.

Sexul joacă de asemenea un rol în alegerea mănușilor de schi potrivite. Mănușilde de schi pentru femei sunt concepute pentru a se potrivi perfect pentru caracteristicile specifice ale mâinii unei femei – sunt mai înguste și mai bine izolate, deoarece femeile tind să se răcească mai repede decât bărbații. Pentru ele, mitenele sau mănușile de schi 3 în 1 funcționează bine, deoarece datorită straturilor (mănuși cu căptușeală termică subțire, mănuși de încălzire și mănuși exterioare din softshell sau cu membrană) este posibil să manevreze nivelul de confort termic în mod corespunzător. Mănușile de schi pentru bărbați De obicei, acestea au o construcție mai largă și sunt disponibile în principal în culori discrete și modele solide. Datorită numeroaselor detalii și croielii lor practice, vor deveni o parte fiabilă a ținutei tale de schi în toate condițiile. După care mănușile de schi pentru copii sunt, de obicei, modele cu un singur deget sau cu cinci degete, în dimensiuni potrivite pentru mâini mici, cu cordon suplimentar la încheieturi pentru a împiedica pătrunderea zăpezii, chiar și atunci când se joacă în zăpadă adâncă. Cei mai tineri pasionați de sporturi de iarnă pot alege dintr-o gamă largă de culori și modele, de exemplu cu personajele preferate din filmele de animație.

Atunci când cauți mănuși de schi pentru femei, bărbați și copii, verifică gama de la Sportano.ro, unde am adunat modele călduroase și confortabile de la cei mai importanți producători de echipamente și accesorii de schi: Reusch, ZIENER, LEKI, Quiksilver, Roxy, 4F, Rossignol, LEVEL, Therm-ic, LEGO, Peak Performance sau Viking. Datorită materialelor de înaltă calitate susținute de membrane respirabile și tehnologii inovatoare, mâinile tale vor fi protejate în mod eficient împotriva condițiilor meteorologice nefavorabile, indiferent dacă schiezi pe pârtii, alergi pe trasee marcate sau optezi pentru schi backcountry.

Produse recomandate