Ascuțirea patinelor: cum să-ți ascuți singur patinele?

Sylwia Stwora-Petela 20.02.2024

Ți-ai cumpărat prima pereche de patine sau ai început sezonul și la prima ta vizită la patinoar ai simțit că virajele sau frânările se fac cu greu și că mersul în sine este inconfortabil? În ambele cazuri, este posibil să fie necesar să îți ascuți patinele. În ghidul nostru vei afla când, de ce și cât de des ar trebui să-ți ascuți patinele, dacă ar trebui să o faci singur sau să-ți asiguri o revizie profesională a echipamentului tău.

De ce trebuie ascuțite patinele?

Principalul factor care trebuie luat în considerare pentru ascuțirea patinelor este confortul, performanța și siguranța patinajului. O lamă tocată nu asigură o aderență adecvată pe gheață și prin urmare, face dificilă alunecarea, obținerea unei viteze adecvate și efectuarea chiar și a celor mai simple manevre, cum ar fi oprirea sau întoarcerea. Lipsa controlului atunci când patinezi pe gheață poate provoca situații periculoase (de exemplu, coliziuni cu alți patinatori sau cu plăcile de protecție, căderi etc.) și poate duce la răniri sau leziuni grave. Patinele ascuțite corespunzător te vor face să te simți încrezător pe gheață, iar menținerea echilibrului, o alunecare bună și controlul traiectoriei nu vor fi o problemă.

Patinele noi trebuie să fie ascuțite?

Cumpărând o pereche nouă de patine artistice, de hochei sau de recreație vei constata de obicei că acestea sunt neascuțite. Acest lucru se datorează în primul rând legislației UE, care nu permite magazinelor de staționare să vândă echipamente ascuțite din motive de siguranță. Un alt motiv este faptul că fiecare utilizator are parametri, stil de condus și preferințe ușor diferite, ceea ce necesită o abordare individuală a problemei. Atunci când patinele sunt revizuite pentru prima dată, se freacă cromul sau nichelul, se creează o muchie uniformă și i se dă lamei forma corectă, astfel încât ascuțirea inițială este cel mai bine realizată la un centru de service profesionist.

Cum să verifici dacă patinele tale sunt ascuțite?

Realizează un test simplu – pune-ți patinele în picioare și începe să patinezi. Dacă, după doar câteva mișcări, simți că nu ești capabil să-ți controlezi picioarele (acestea se balansează dintr-o parte în alta) și pierzi rapid tracțiunea, înseamnă că patinele tale nu sunt ascuțite.

Când și cât de des trebuie ascuțite patinele?

Prima ascuțire ar trebui făcută după ce ți-ai cumpărat o nouă pereche de patine. Cel mai bine este să le duci la un centru de service profesionist pentru ca acesta să poată folosi unelte specializate (inclusiv un polizor cu un disc diamantat) pentru a determina cu precizie adâncimea corectă a canelurii (se potrivește între cele două margini ale patinei). În rest, patinele trebuie ascuțite dacă apar probleme de aderență în timpul patinajului. De asemenea, dacă patinele nu au fost folosite pentru o perioadă lungă de timp sau dacă patinele sunt acoperite de rugină, acestea ar trebui să fie reparate înainte de a ieși pe gheață.

Cât de des trebuie ascuțite patinele este o chestiune individuală care este influențată printre altele, de: stilul de patinaj și abilitățile patinatorului, frecvența și intensitatea antrenamentului, greutatea patinatorului, starea patinoarului etc. Dacă ești un patinator de agrement, ar trebui să-ți ascuți patinele la fiecare 10-15 ore petrecute pe gheață. Patinele de hochei ar trebui ascuțite la fiecare 3-10 ore petrecute pe gheață, dar aceasta este de asemenea o chestiune individuală, influențată de factorii menționați anterior. Este demn de remarcat faptul că patinele proaspăt ascuțite pot fi inițial puțin mai dificile la frânare sau virare, din cauza aderenței, care se va îmbunătăți cu sesiunile ulterioare pe gheață.

Ascuțirea patinelor – individual sau într-un service?

După cum am menționat deja, cel mai bine este să îți ascuți patinele la un profesionist, dar dacă dorești să o faci singur, trebuie să ții cont de câteva aspecte importante. Dacă te uiți la partea de jos a patinelor tale, vei observa că nu are o lamă consistentă, ci două muchii ascuțite cu o adâncitură în mijloc (cunoscută sub numele de canelură) care este fie mai adâncă, fie mai puțin adâncă. Aceasta se măsoară în fracțiuni de centimetru, de la 1″ la 3/4″, 5/8″ (optim pentru patinajul de agrement și pentru a învăța să patinezi artistic), 1/2″ (potrivit pentru a face primii pași pe patinele de hochei) până la 3/8″ (pentru a te opri rapid și a avea o aderență bună pe gheață, recomandat pentru patinatorii mai grei) sau 1/4″. Prin ascuțirea patinelor, este posibil să se modifice amploarea acestei adâncituri astfel încât, în funcție de preferințele patinatorului, să fie mai plată (permite patinajul rapid, viraje ușoare, dar necesită o tehnică și un echilibru bun) sau mai adâncă (oferă mai multă aderență și permite patinajul mai lent, ceea ce facilitează efectuarea manevrelor, dar implică aplicarea unei forțe mai mari).

Atunci când îți ascuți singur patinele, ai grijă să respecți siguranța – poartă ochelari de protecție, un șorț și citește instrucțiunile mașinii și recomandările producătorului. Pentru a-ți ascuți patinele în mod corespunzător, vei avea nevoie de un polizor cu diamante dedicat. Alege gama de cavități care te interesează, poziționează dispozitivul cu diamant, blochează-l în poziție și începe să modelezi lama pentru a obține adâncimea corectă a canelurii. Marchează adâncimea corectă pe patină cu un marker – asta îți va servi drept ghid. Prindeți patina în mandrină astfel încât centrul discului de șlefuit să fie axial față de centrul discului. Se deplasează patina de-a lungul discului rotativ cu forță și viteză constantă, de la vârful patinei spre călcâi.

Cum să ai grijă de lama patinelor tale?

Unul dintre cele mai importante elemente ale îngrijirii corespunzătoare a patinelor este îngrijirea lamei atât în timpul sezonului, cât și după. În primul rând, dacă trebuie să mergi cu patinele pe o suprafață dură, protejează patinele cu plăcuțe speciale. Curăță și usucă temeinic lamelele după fiecare vizită la patinoar. Nu uita să îți ascuți patinele în mod regulat. După sezonul de iarnă, îndepărtăm protecțiile de cauciuc de pe patine, astfel încât să nu se mai acumuleze umezeală în patine, care poate provoca rugină și în consecință, poate deteriora patinele.

Polecane produkty