Calculatorul GPS de bicicletă – cum să îl alegi? Prezentarea generală a calculatoarelor cu navigație populare pentru biciclete 

Sylwia Stwora-Petela 07.03.2024 ( 08.03.2024 )

Un contor GPS pentru bicicletă este un dispozitiv echipat cu o funcție de cartografiere și navigație, care îți va fi util dacă mergi cu bicicleta în mod regulat, preferi aventurile în zone îndepărtate, necunoscute și vrei să călătorești fără efort și îți place să colectezi și să analizezi datele din activitatea ta fizică. Află ce trebuie să urmărești atunci când alegi un calculator GPS pentru bicicletă și află despre modelele populare pentru cicliștii de agrement și avansați. 

La ce se folosește un contor de biciclete GPS? 

Contorul GPS pentru bicicletă sau calculatorul de bicicletă cu navigație este un dispozitiv versatil care, pe lângă capacitățile sale de cartografiere și navigație, oferă o gamă largă de diferite funcționalități care pot spori eficiența, siguranța și plăcerea atât a unei excursii cu bicicleta, cât și a antrenamentului pe bicicletă. Datorită integrării GPS, vei putea planifica traseul excursiei înainte de a porni la drum, precum să și urmărești în timp real poziția ta actuală, să afli cea mai rapidă opțiune de pedalare disponibilă sau viitoarele viraje și urcări, să controlezi timpul necesar pentru a ajunge la destinație etc. Capacitatea de a utiliza funcțiile de navigație este deosebit de utilă atunci când conduci pe un teren necunoscut și explorezi locuri noi – nu trebuie să îți faci griji că te pierzi, cu acest dispozitiv vei găsi drumul înapoi.  

Contorul de bicicletă cu GPS asigură măsurători precise, cum ar fi distanța, viteza, timpul de antrenament sau altitudinea, astfel încât să îți monitorizezi cu precizie progresul, să stabilești obiective de antrenament și să îți urmărești performanța. Majoritatea calculatoarelor de navigație pentru biciclete colectează o varietate de date de antrenament, inclusiv: ritmul, ritmul cardiac, caloriile arse și permit conectivitatea cu alte dispozitive, cum ar fi smartphone-uri, senzori de ritm cardiac și viteză, sau platforme de antrenament integrate, cum ar fi Strava sau Komoot. Acest lucru îți asigură posibilitatea de a sincroniza cu ușurință datele, de a urmări și de a partaja rezultatele antrenamentelor și îți oferă posibilitatea de a identifica zonele de îmbunătățire și necesitatea de a aduce modificări antrenamentelor tale pentru a obține rezultate mai bune. Vei aprecia acest lucru dacă ești un ciclist profesionist de șosea, participi la curse de MTB sau te antrenezi pentru un triatlon. Mulți cicliști își trag motivația din compararea rezultatelor lor cu cele ale altor entuziaști de singletrack, se bazează pe o competiție sănătoasă, caută inspirație verificând traseele parcurse de alții și se implică în comunitatea de ciclism.  

Calculatorul GPS pentru biciclete – ce trebuie să cauți atunci când cumperi unul? 

Durata lungă de viață a bateriei cu o singură încărcare, un ecran ușor de citit și o interfață intuitivă, rezistența la apă, umezeală și deteriorări mecanice sau compatibilitatea cu alte dispozitive și platforme se numără printre cele mai importante aspecte de luat în considerare atunci când alegi un calculator de bicicletă cu navigație. Pe lângă acestea, accelerometrul, altimetrul sau încărcarea hărților vor fi caracteristici utile. La modelele avansate, vei găsi funcții precum posibilitatea de a trimite informații despre locația ta în cazul unui accident sau a unei urgențe, de exemplu către serviciile de urgență sau către familia ta, sau o alarmă antifurt. Cu toate acestea, înainte de a alege un anumit model, stabilește-ți bugetul și găsește un calculator de bicicletă cu GPS care să ofere funcțiile cele mai importante pentru tine la prețul pe care l-ai stabilit. 

Funcțiile GPS și navigația 

Asigură-te că calculatorul tău de ciclism oferă un modul GPS integrat de bună calitate, care îți va permite o urmărire precisă a traseului și a poziției tale și care oferă funcții de navigație, cum ar fi planificarea traseului, urmărirea în timp real, notificări privind virajele, urcările, altitudinea la care te afli, afișarea de rute alternative, căutarea POI (points of interest, adică locuri utile) sau marcarea unor puncte specifice pe hartă (așa-numitele Waypoints) etc. Acordă atenție faptului dacă un anumit dispozitiv are hărți încorporate și ce tip de hărți oferă, cât de des sunt actualizate și dacă este posibilă încărcarea elementelor noi.  

Afișaj

Ecranul calculatorului de biciclete trebuie să fie ușor de citit atât în condiții de iluminare slabă, cât și în lumina puternică a soarelui, pentru a oferi cea mai bună vizualizare posibilă a datelor și a hărții. Acordă atenție intuitivității interfeței utilizatorului și ușurinței de acces la meniuri, astfel încât să poți utiliza diversele funcții fără probleme în timp ce pedalezi. Dacă intentionezi să folosești calculatorul pentru bicicletă doar pentru a verifica date precum viteza, distanța, altitudinea și timpul, un ecran monocrom este suficient și mai ușor de citit în majoritatea condițiilor. Ecranele colorate, pe de altă parte, pot facilita navigarea, inclusiv identificarea străzilor sau a punctelor de interes de pe traseu, și vor fi mai funcționale atunci când evidențiază parametrii de antrenament, cum ar fi ritmul cardiac și zonele de putere. De asemenea, acordă atenție și modului în care este operat. Un calculator de bicicletă cu GPS poate fi manevrat cu ajutorul butoanelor, hands-free sau poate avea o opțiune combinată. Alegerea finală depinde de preferințele și nevoile tale individuale.

Durata de viață a bateriei 

Durata de funcționare declarată a dispozitivului la fiecare încărcare este furnizată de producător pentru fiecare model în parte. Cu toate acestea, merită reținut faptul că această valoare depinde de mai mulți factori, printre care: luminozitatea ecranului, funcționarea senzorilor, conectarea smartphone-ului, temperatura aerului etc. Cu cât parcurgi rute mai lungi fără posibilitatea de a încărca dispozitivul, cu atât mai mult ar trebui să fii interesat de o baterie care să dureze cel puțin 10 ore cu navigația și alți senzori activați

Compatibilitatea cu senzorii și platformele/aplicațiile  

Dacă dorești să folosești în timpul mersului pe bicicletă dispozitive precum un monitor de ritm cardiac, un contor de putere, un senzor de cadență sau aplicații și platforme de antrenament, alege un contor de bicicletă care este compatibil cu acestea. Asigură-te că modelul în cauză oferă conectivitate ANT+ și/sau Bluetooth, precum și Wi-Fi și verifică la câte dispozitive se poate conecta simultan.  

Durabilitate și rezistență la intemperii 

Un calculator de biciclete trebuie să fie robust și rezistent la intemperii, cum ar fi ploaia, praful sau șocurile. Optează pentru un model rezistent la apă (de exemplu, IPX7), astfel încât să îl poți utiliza în siguranță în diverse condiții

Prezentare generală a calculatorelor GPS pentru biciclete  

Unul dintre calculatoarele de bicicletă avansate cu navigație este Garmin Edge 1030 Plus, care oferă un ecran tactil color (diagonală de 3,5 inci, rezoluție de 282 × 470 pixeli), o autonomie de până la 24 de ore, posibilitatea de a încărca hărți și conectivitate ANT+ și Bluetooth. În plus, este compatibil cu senzorii de putere Garmin Vector, antrenorul Tacx®, comunicatorul prin satelit inReach, Shimano Steps și SHIMANO Di2, precum și cu aplicațiile Strava, Koot și TrainingPeaks. LiveTrack îți permite să-ți împărtășești locația, iar ForkSight îți va spune care este cel mai bun traseu de bifurcație pentru tine.  

Uznaniem zarówno wśród rekreacyjnych, jak i profesjonalnych rowerzystów cieszy się Garmin Edge 530 z kolorowym wyświetlaczem o przekątnej 2,6 cala sterowanym za pomocą 7 przycisków oraz baterią zapewniającą działanie do 20 godzin na jednym ładowaniu. W tym liczniku rowerowym GPS masz łączność Bluetooth Smart oraz ANT+, Garmin Cycle Map z opcją wyznaczania tras, funkcje dodawania map, oznaczania 200 Waypointów, historię okrążeń do 200 godzin, wysokościomierz barometryczny, akcelerometr, czujnik otoczenia światła, pomiar dynamiki MTB oraz szereg innych funkcjonalności, dzięki którym możesz na bieżąco śledzić wydajność oraz informacje Insights. 

Dintre gama largă de calculatoare GPS pentru bicicliști și triatloniști experimentați, merită să arunci o privire la Wahoo Elemnt Bolt GPS. Acest model rezistent la apă are un ecran color de 2,2 inch ușor de citit, cu un senzor de intensitate luminoasă operat prin intermediul a 3 butoane confortabile. În plus, are o baterie care asigură până la 15 ore de funcționare cu o singură încărcare, 16 GB de memorie pentru stocarea gratuită a datelor și conectivitate ANT+ și Bluetooth Smart pentru compatibilitate cu majoritatea dispozitivelor și aplicațiilor pentru a-ți îmbunătăți drumeția sau antrenamentul. Funcția PerfectView Zoom™ îți permite să-ți optimizezi plimbarea, putând selecta parametrii de antrenament sau de cursă.   

Pentru o utilizare mai recreativă, poți alege Bryton Rider S50, care are un ecran tactil color de 2,4 inchi cu senzor de lumină ambientală, 4 butoane funcționale, o baterie care durează până la 24 de ore, 3 profiluri de ciclism și căutare vocală. Datorită conectivității ANT+ și Bluetooth, este compatibil cu numeroase dispozitive și aplicații (inclusiv: Shimano Di2, SRAM, SRAM, eTap, Campagnolo EPS, Strava, TrainingPeaks, Selfloops, Relive), permițându-ți să îți sporești eficiența și performanța în ciclism.  

Pe de altă parte, Lezyne MACRO PLUS GPS HRSC Loaded, la pachet cu o bandă cardiacă și un senzor de viteză și cadență, oferă o durată de viață a bateriei de până la 28 de ore, un control intuitiv cu patru butoane, capacitatea de a stoca până la 200 de ore de date de pedalare, conectivitate Bluetooth Smart și compatibilitate cu aplicații precum TrainingPeaks, Strava, Relive, Komoot, Lezyne Ally, Today’s Plan, SMART CONNECT. Calculatorul de bicicletă extrem de rezistent la intemperii, combinat cu aplicația Lezyne Ally, garantează o configurare ușoară și o mulțime de funcționalități utile în timp real. Aceasta include: navigație completă, posibilitatea de a crea propriile rute, hărți offline și modificarea traseului

Polecane produkty