Cana la munte – pe care să o alegi? Cele mai bune căni termice și turistice pentru munte 

Sylwia Stwora-Petela 25.03.2024 ( 26.03.2024 )

Cana termică îți permite să te bucuri de o cafea sau un ceai fierbinte într-o expediție pe munte, în timp ce o cană de turism este perfectă pentru a încălzi apa sau supa în timpul unei excursii cu cortul. Nu ești sigur ce cană de munte să alegi? Îți vom spune care este diferența dintre o cană termică, un termos și o cană turistică și la ce să te uiți atunci când cumperi acest tip de recipient pentru a alege o cană bună pentru munte.

De ce ar trebui să-ți iei o cană pe munte? 

Cana termică este un recipient echipat cu pereți dubli din oțel și cu izolație în vid între ei, datorită căreia poate menține cât mai mult timp temperatura adecvată a băuturilor atât la temperaturi ridicate, cât și la temperaturi scăzute (nu transmite temperatura băuturii în exterior). O astfel de cană la munte îți va permite să te bucuri de cafea fierbinte, ceai sau yerba mate toamna și iarna, dar și să transporți apă cu gheață, cafea cu gheață, limonadă sau băuturi izotonice în timpul drumețiilor de vară. Există modele disponibile pe piață cu capacități diferite – de obicei de la 250 ml la 750 ml, astfel încât poți alege cu ușurință un produs care să se potrivească nevoilor tale. Recipientul are de asemenea, un sigiliu etanș, astfel încât îl poți transporta în geantă sau în rucsacul de trekking fără să îți faci griji în privința scurgerilor. Unele modele sunt echipate cu un mâner special care îți permite să atașezi paharul la rucsac pentru a-l ține la îndemână.

Cana termică se va dovedi utilă nu numai la munte, într-o excursie cu cortul sau la schi sau snowboard, ci și în utilizarea zilnică – atunci când călătorești cu mașina sau cu mijloacele de transport în comun, când te plimbi prin oraș, când mergi cu bicicleta în zilele reci sau când pescuiești. O poți folosi la birou sau la facultate pentru a-ți păstra cafeaua sau ceaiul cald atunci când nu ai timp să le bei în graba de la serviciu, dar este de asemenea grozavă atunci când vrei să îi oferi copilului tău o băutură caldă pentru micul dejun la școală etc. În plus, cu propria cană poți avea parte de cafea/ceai mai ieftin în unele locuri și contribui astfel la reducerea utilizării plasticului.

Cană termică versus cană de turism – care este diferența? 

Principala diferență provine din modul de utilizare. Cana termică, așa cum am menționat deja, este concepută pentru a menține lichidul la o temperatură constantă pentru o perioadă lungă de timp și pentru a-ți permite să îți bei băutura preferată în mod confortabil în orice condiții. Este echipată cu un capac etanș și cu muștiuc pentru un confort sporit în timpul băutului. În cazul cănii de turism, poți prepara ceai fierbinte, cafea sau supă, deoarece este potrivită pentru gătit pe un aragaz turistic cu gaz. Prin urmare, va funcționa cel mai bine atunci când mergi cu cortul. Poate avea un capac cu sigiliu etanș, ceea ce prelungește și mai mult timpul în care băutura își menține o temperatură constantă. Spre deosebire de o cană termică, îți permite să bei băuturi carbogazoase din ea (dacă le torni într-o cană termică, s-ar putea să se scurgă).

Cană termică vs termos 

Unii consideră că o cană termică și un termos sunt același recipient, ceea ce nu este adevărat. Da, ambele au un perete dublu cu un strat de izolație termică, astfel încât mențin temperatura băuturii la un nivel scăzut sau ridicat. Cu toate acestea, un termos are un litraj mai mare de litri decât o cană termică – are o capacitate de 1-1,5 litri de băutură, în timp ce cănile au de obicei o capacitate de cel mult 750 ml. Dimensiunea mai mică face ca cănile termice să fie mai practice și mai ușor de transportat. În plus, cana termică are un muștiuc dedicat, ceea ce face ca băutura să fie ușor și convenabil de băut direct din recipient, dar și un dispozitiv de blocare pentru a preveni vărsarea accidentală a băuturii. În cazul termosului, avem o închidere sub forma unui dop (uneori cu opțiunea de a regla dimensiunea debitului de băutură) și un capac din care poți bea cafea, ceai sau supă. În plus, termosul poate avea o inserție de sticlă, ceea ce îi mărește considerabil greutatea și prin urmare, este mai puțin confortabil în timpul escapadelor montane lungi și solicitante. Pe de altă parte, îți permite să pregătești o băutură pentru mai multe persoane, deci este mai potrivit pentru expedițiile în familie.

O cană termică bună, ce fel de cană? Cele mai importante caracteristici 

Înainte de a alege o anumită cană termică, gândește-te la ce și când o vei folosi, deoarece acest lucru se va transpune, printre altele, în capacitatea recipientului. Atunci când cumperi o cană termică, ia în considerare și aspecte precum: materialul din care este confecționată, etanșeitatea acesteia, tipul de închidere sau cât timp va menține temperatura băuturii care te interesează

Capacitate

Capacitatea cănii termice ar trebui să depindă de locul în care mergi, de durata călătoriei și de cantitatea de care ai nevoie pentru băutura ta preferată. Versiunile mai mici, de 250-300 ml, vor funcționa bine pentru plimbări scurte. Cănile termice cu o capacitate de 300-400 ml merită luate pentru câteva ore la munte, în timp ce modelele mai mari, de până la 500-750 ml, vor fi potrivite pentru excursii de o zi, când ai nevoie de mai mult de o porție de ceai sau cafea.

Material

Cănile termice sunt fabricate din plastic, oțel inoxidabil sau sticlă (cel mai frecvent pentru cafea). Optează pentru un model din oțel inoxidabil, deoarece păstrează căldura cel mai mult timp. Alege căni termice fabricate din materiale care nu conțin BPA, substanța chimică Bisfenol A, care este dăunătoare pentru sănătate. De asemenea, evită produsele din metal-plastic, deoarece acestea se fisurează adesea la îmbinarea materialelor.

Etanşeitate

Este greu de evaluat la prima vedere, dar există câteva caracteristici care îți dau încredere în alegerea unui model care nu va avea scurgeri, cum ar fi garniturile de cauciuc, un glisor de silicon și o încuietoare pentru a preveni deschiderea accidentală. De exemplu, un sistem de închidere în două etape, rezistent la scurgere, ar fi o opțiune bună.

Menținerea căldurii

Toamna și iarna, o cană termică poate menține o băutură caldă timp de aproximativ 6 ore (cele mai avansate modele oferă chiar și câteva ore de temperatură constantă). De asemenea, poți prelungi timpul de păstrare a căldurii turnând apă fierbinte peste cană (timp de aproximativ 5 minute) înainte de a turna cafeaua sau ceaiul. Vara, o cană termică este modalitatea de a-ți reîmprospăta temperatura cu ceai rece sau limonadă cu gheață – de obicei, o băutură păstrată în acest tip de recipient își menține temperatura scăzută timp de cel puțin 12 ore. O cană termică bună va rămâne rece în permanență, în special mânerul, capacul sau gura, chiar și atunci când înăuntru se află o băutură fierbinte. Acest lucru confirmă faptul că vasul izolează în mod adecvat căldura.

Tipul de terminație

Cana termică poate avea o gură sau un capac înșurubat, cu un orificiu pentru băut cu buton și un cod de culori pentru a indica dacă capacul este închis sau nu. Gurile populare sunt fabricate din silicon sau din plastic PP de exemplu, permițând să bei cafeaua sau ceaiul direct și confortabil din cană, reducând riscul de arsură din cauza băuturii fierbinți. Atenție, de asemenea, la acționarea cu o singură mână a închiderii (Click-Close), care este utilă atât atunci când conduceți în mașină, precum și iarna, când porți mănuși.

Construcție

Pe piață există diverse forme și modele de căni termice – de la cele care seamănă cu o cană clasică cu o ureche, până la cele care arată ca o sticlă. Dacă călătorești mult, de exemplu cu mașina, optează pentru o cană termică cu fundul conic. Datorită acestei forme, aceasta se potrivește bine în mână și este ușor de introdus în suportul din mașină. Alege un model cu o bază antiderapantă, un mâner ergonomic și antiderapant sau unul cu un strat de lac mat cu o textură care garantează o prindere fermă. Asigură-te că cana termică are părți ușor de curățat (dopul și capacul), mai ales dacă ești un fan al cafelei cu lapte, precum și că poate fi spălată în mașina de spălat vase.

Cană de turistică cu sau fără capac?  

În plus față de o cană termică, o cană de turism este utilă pentru drumeții montane, camping sau trekking, care nu este folosită doar pentru a bea o băutură, ci și pentru a fierbe apă sau pentru a pregăti o masă caldă. O cană de călătorie cu capac este o alegere practică atunci când trebuie să muți o băutură dintr-un loc în altul și nu vrei să verși conținutul, precum și atunci când vrei ca cafeaua/ceaiul/supa să rămână caldă mai mult timp.

Ce altceva să cauți atunci când cumperi o cană de turism

  • materialul – cea mai bună alegere va fi oțelul inoxidabil, aluminiul sau titanul (va funcționa bine în condiții extreme);
  • capacitatea – va depinde de scop, dacă dorești să o utilizezi pentru a găti alimente liofilizate în plus față de ceai sau supă instant, de exemplu, alege un model cu o capacitate de 400-500 ml;
  • forma – de obicei, cănile de turism au o formă simplă, cu posibilitatea de a plia de exemplu, mânerul, ceea ce reprezintă o soluție excelentă pentru a economisi spațiu în rucsac.

Cele mai bune căni termice și turistice pentru munte pe Sportano.ro 

Atunci când alegi o cană termică bună, merită să alegi un produs de la o firmă de renume și nu un echivalent ieftin de pe piață, pentru că acesta din urmă, de obicei, nu păstrează căldura la fel de mult timp. De obicei, este de asemenea, mai puțin etanșă și este fabricată din plastic de calitate inferioară, datorită căruia, atunci când îți bei băutura preferată, poți simți mirosuri neplăcute. În plus, durabilitatea sa este mai mică decât cea a cănilor termice din oțel inoxidabil, care au un sigiliu ermetic și pot fi curățate cu ușurință. De asemenea, atunci când vine vorba de o cană de turism, este important să acorzi atenție performanței și calității construcției. Pe Sportano.ro vei găsi căni termice și turistice de înaltă calitate de la producători verificați, precum: Kambukka, Tatonka, FOX International, Delphin sau RidgeMonkey.

Polecane produkty