Ce bețe de trekking să alegeți? Alegeți bețele de trekking potrivite pentru înălțimea și nevoile dumneavoastră

Sylwia Stwora-Petela 09.03.2023

Bețele de trekking sunt o piesă esențială de echipament pentru mulți drumeți montani, menținându-i stabili indiferent de teren și reducând presiunea asupra genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale, mai ales atunci când mergeți cu un rucsac greu. Aflați ce bețe de drumeție să alegeți, cum să le dimensionați în funcție de înălțimea dumneavoastră și la ce să fiți atenți atunci când le cumpărați?

De ce să optezi pentru bețe de drumeție la munte?

Pentru unii, bețele de trekking sunt un balast inutil sau un moft la modă, alții le consideră o piesă opțională a echipamentului de drumeție, în timp ce un alt grup nu se poate imagina mergând pe trasee montane fără bețe atașate la rucsac. Desigur, într-o mare măsură, utilizarea bețelor de trekking este un lucru foarte individual, dar dacă nu sunteți pe deplin convins că merită să le cumpărați, iată câteva motive care să vă ajute să vă decideți. Bețele de trekking care sunt adaptate în mod corespunzător înălțimii și nevoilor dvs. oferă multe beneficii, printre care:

  • reduc riscul de rănire a genunchilor și a șoldurilor;

  • ajută la reducerea tensiunii asupra coloanei vertebrale, articulațiilor gleznei și genunchiului, în special atunci când faceți drumeții cu un rucsac greu;

  • reduc oboseala picioarelor;

  • fac drumețiile mai ușoare și mai rapide prin angajarea umerilor;

  • reduce șocurile și impacturile la urcare sau coborâre;

  • reduc riscul de umflături la nivelul mâinilor, degetelor și încheieturilor mâinilor – prin înclinarea brațelor și lucrul continuu al acestora, asigură o bună circulație;

  • asigură stabilitate pe teren accidentat sau alunecos (pietre umede, rădăcini etc.);

  • ajută la evaluarea situației și a unui eventual pericol, de exemplu, pot fi folosite pentru a măsura adâncimea apei/ noroiului/ malurilor de zăpadă atunci când se traversează un râu/ un pârâu/ un teren noroios/ pante de zăpadă sau pentru a verifica rezistența gheții;

  • ajută la menținerea echilibrului pe terenuri abrupte, stâncoase sau înghețate;

  • poate fi folosit pentru a monta corturi sau adăposturi ușoare, ca trepied pentru un telefon sau o cameră foto, ca mijloc de îndepărtare a diferitelor obstacole de pe traseu (de exemplu, tufișuri, pânze de păianjen etc.).

  • ajută la menținerea unui ritm bun de mers/ alergare;

  • poate fi o protecție împotriva animalelor sălbatice;

  • în cazul unui accident și al necesității de a rigidiza un membru, poate servi drept atelă.

Bețe de trekking și bețe de mers nordic – diferențe

Principalele diferențe între bețele de trekking și bețele de mers nordic se referă la utilizarea, construcția și tehnica de mers. Bățurile de mers montan, așa cum am menționat mai sus, sunt concepute pentru a ușura stresul asupra articulațiilor atunci când mărșăluim cu un rucsac, pentru a ajuta la menținerea stabilității și echilibrului atunci când traversăm terenuri dificile și pentru a crește performanța, confortul și siguranța pe un traseu montan. Ei se disting prin greutatea mai mare și construcția mai robustă decât modelele de mers nordic. De cele mai multe ori, acestea sunt prinse de un rucsac pentru secțiunile drepte. Pe de altă parte, bastoanele de mers NW sunt concepute pentru a facilita marșul pe teren plat sau accidentat, dar puțin solicitant (parcuri, drumuri forestiere, străzi). Sunt ușori, sunt dotați cu un mâner special și o jumătate de mănușă și necesită o tehnică de mers adecvată. În timp ce bastoanele de trekking sunt conduse în fața dumneavoastră, în mersul nordic tehnica corectă constă în conducerea vârfului de lance la jumătatea distanței dintre picioare, îndreptarea articulației cotului și, în faza de împingere, slăbirea strângerii și eliberarea acestuia din mână.

Ce bețe de trekking să alegeți? Construcție

Bețele de trekking pot avea un design fix sau reglabil, astfel încât să le puteți ajusta lungimea în funcție de condiții sau de teren. Bățurile cu lungime reglabilă au de obicei mânere telescopice sau pliabile, ceea ce le permite să fie pliate la o dimensiune compactă și să fie ușor de împachetat într-un rucsac. Există trei tipuri de bețe reglabile:

  • bețe cu 2 segmente – acestea sunt caracterizate de o construcție simplă și foarte stabilă. Printre dezavantaje se numără dimensiunile destul de mari atunci când sunt pliate. Sunt potriviți pentru drumeții de iarnă și pentru schi de tură;

  • bețe cu 3 segmente – cea mai populară versiune de bețe de trekking. Deoarece pot fi pliați la o dimensiune foarte compactă și atașați la un rucsac, aceștia sunt ideali pentru persoanele care doresc să obțină o greutate redusă a echipamentului de drumeție;

  • bețe cu 4 segmente – modelul cel mai puțin stabil și durabil, datorită numărului mare de piese mobile. O opțiune excelentă pentru cei cu spațiu limitat în rucsac, care doresc să mențină stabilitatea și confortul atunci când parcurg trasee lungi de drumeție cu rucsacul.

Cum aleg lungimea bețelor de trekking în funcție de înălțimea mea?

Lungimea optimă a unui baston de trekking este atunci când, stând drept și ținând mânerul în mână, iar vârfurile sprijinite pe sol lângă picior, puteți menține un unghi drept la cot. Pentru a putea alege liber lungimea bețelor de trekking în funcție de nevoile dumneavoastră (o veți scurta rapid, de exemplu cu 5-10 cm la urcări și o veți prelungi la coborâri), optați pentru un model cu opțiune de lungime reglabilă. Este o idee bună să vă ajustați bastoanele de trekking în mod corespunzător pentru a evita să vă încordați umerii, gâtul și spatele. În cazul bețelor cu 3 segmente, cel mai bine este să începeți prin a seta reglajul superior astfel încât să se afle la mijlocul intervalului, iar apoi reglați reglajul inferior astfel încât să vă permită să mențineți un unghi de 90 de grade între braț și antebraț. Când vine momentul să modificați lungimea, folosiți pur și simplu reglajul superior pentru a face acest lucru. Nu uitați că, cu cât este mai abruptă cățărarea cu care vă confruntați, cu atât mai scurtă trebuie să fie lungimea prăjinii. Acest lucru va oferi mai multă pârghie și o plasare mai sigură a stâlpului. Pe secțiunile de traversare, este o idee bună să setați diferite lungimi de bețe pentru o mai mare stabilitate – mai scurte pe partea de urcare și mai lungi pe partea de coborâre.

Unii bețe de mers pe deal sunt dotați cu un mâner de burete dedicat pentru ceea ce se numește „aderența de jos” la urcare. Există, de asemenea, bețe de drumeție disponibile pe piață în lungimi fixe sau în diferite dimensiuni. În acest caz, este indicat să verificați tabelele de mărimi ale producătorului ales și să ajustați lungimea bastonului la înălțimea dvs. în funcție de intervalele indicate. De exemplu, bețele de trekking marca Black Diamond cu o lungime de 110 cm vor fi potrivite pentru persoanele cu înălțimea cuprinsă între 1,54-1,71 m, în timp ce o lungime de 120 cm ar trebui să fie aleasă de persoanele care măsoară până la 1,82 m.

Bețe de trekking bune – ce material va fi cel mai bun?

Bețele de drumeție pentru trasee montane sunt cel mai adesea fabricate din fibră de carbon, aluminiu sau o combinație a celor două materiale. Carbonul se remarcă prin greutatea sa ultraușoară, absorbția ridicată a șocurilor și o rigiditate bună, dar este mai fragil decât aluminiul. Se poate rupe sub sarcină, în timp ce aluminiul are tendința de a se îndoi. Bețele din fibră de carbon sunt cel mai adesea alese de drumeții care doresc un rucsac ușor și de cei care le folosesc doar pe secțiunile care necesită un sprijin suplimentar (în restul timpului echipamentul este ascuns). Construcția din aluminiu este foarte durabilă, ușoară, fiabilă (chiar dacă se îndoaie sub sarcină, vă va permite să vă recuperați echilibrul dacă vă împiedicați) și mai ieftină. Bețele de trekking din aluminiu vor funcționa bine dacă mergeți în teren dificil, unde le veți folosi des, nu doar le veți întinde mâna ocazional.

Sisteme de blocare la bețe de trekking

Toate tipurile de bețe de trekking sunt echipate cu un mecanism de blocare pentru a împiedica deplasarea lor în timpul utilizării. La bețele fixe, aceste mecanisme se blochează și se deblochează astfel încât bețele să poată fi trase pe toată lungimea lor și pliate pentru depozitare. Bețele de trekking reglabile funcționează identic, cu excepția faptului că mecanismele de blocare vă permit, de asemenea, să reglați lungimea celor două sau trei segmente conectate între ele, permițându-vă să ajustați lungimea bețelor în funcție de înălțime, teren și condiții. Există 4 tipuri principale de sisteme de blocare la bețele de mers pe munte: extern, intern, hibrid și de tip sondă.

Extern

Mecanismul se bazează pe o pârghie, asemănătoare cu o clemă, care vă permite să reglați lungimea bețelor rapid și ușor, chiar și atunci când purtați mănuși. Sistemul de blocare extern se distinge prin fiabilitatea ridicată și rezistența la condiții meteorologice nefavorabile.

Intern

Pentru a bloca bețele cu acest tip de sistem, pur și simplu răsuciți cele două segmente unul lângă celălalt și selectați setarea preferată. O soluție perfectă pentru lunile călduroase. Dezavantaje: își pierde performanța relativ ușor atunci când este supus frecvent la condiții meteorologice nefavorabile și este utilizat pe teren noroios.

Hibrid

Un sistem de închidere hibrid este un compromis între durabilitate, ușurință și ușurință în utilizare. De exemplu, bețele pot avea o încuietoare externă cu pârghie pe axul superior și o încuietoare internă în partea inferioară a axului.

Bețe de trekking de tip sondă

Cel mai recent sistem de blocare în cazul bețelor de trekking, care are ca rezultat un raport excelent între greutate și ușurința de utilizare. Bățurile de tip sondă sunt construite cu o pârghie și un cablu care permite plierea tuturor părților într-o dimensiune compactă. Acest lucru îi face ideali pentru orice loc în care doriți o greutate redusă și o portabilitate fără efort.

La ce altceva să fii atent când cumperi bețe pentru drumeții în munți?

Știți deja cum să alegeți bețele de drumeție în funcție de lungime, de numărul de segmente sau de materialul folosit. Ce altceva ar trebui să vă mai atragă atenția atunci când alegeți acest echipament de drumeție?

Mânerul

Cel mai important factor în alegerea tipului de mâner al bețelor de trekking nu ar trebui să fie forma acestuia, ci materialul din care este confecționat. Spuma, cauciucul, plasticul și pluta sunt cele mai comune. Mânerele ușoare din spumă și plută sunt o opțiune bună. Acestea oferă o aderență confortabilă și nu absorb excesul de umiditate, ceea ce reprezintă un mare avantaj în condiții mai calde. Mânerele din spumă și cauciuc vor funcționa bine pentru drumețiile de iarnă. Mânerele din cauciuc și plastic sunt grele și abrazive și, în plus, sunt alunecoase atunci când sunt expuse la umiditate, ceea ce poate provoca disconfort și vă poate expune la situații periculoase. Alegeți un baston cu mânerul înclinat în față la un unghi de 12-15 grade pentru a oferi încheieturilor dvs. o poziție mai confortabilă (vor obosi mai puțin).

Cureaua (bucla) integrată în mâner este, de asemenea, importantă. Optați pentru un model moale, cu o opțiune reglabilă, astfel încât să puteți ajusta liber lungimea acesteia în funcție de nevoile dumneavoastră și cu posibilitatea de a o detașa (de exemplu, pentru spălare, reparații sau atunci când traversați un teren foarte stâncos și agățarea de o piatră cu mâna în bucla ar putea provoca răni).

Sfaturi

Majoritatea bețelor de trekking sunt echipate cu vârfuri cu furcă (carbură), care sunt extrem de durabile și rezistente la deteriorare. La modelele mai ieftine, vârfurile sunt fabricate din oțel. Soluția optimă este să alegeți bețe cu vârfuri înlocuibile, astfel încât să nu trebuiască să cumpărați o nouă pereche de bețe atunci când acestea se uzează.

Coșuri

Cei mai mulți bețe de trekking au coșuri detașabile în versiunile de vară și de iarnă. Acestea din urmă sunt mai late, astfel încât să puteți traversa eficient potecile înzăpezite.

Bețele de trekking pot părea o piesă superfluă a echipamentului de drumeție, dar utilizarea lor versatilă nu numai că vă menține stabil, vă ușurează stresul asupra articulațiilor și coloanei vertebrale și vă face drumeția mai confortabilă, dar facilitează și multe activități pe traseu. Pentru unii excursioniști montani, este o modalitate excelentă de a merge mai repede și mai eficient, mai ales atunci când aveți 15 kilograme sau mai mult de greutate în spate. Dacă vă decideți să cumpărați bețe pentru drumeții pe munte, optați pentru modele de la producători de renume: Black Diamond, LEKI, GABEL, GABEL, Fizan, Viking, La Sportiva, Komperdell, CampuS sau Masters. Veți găsi bețe de drumeție și accesorii pentru bețe de înaltă calitate la Sportano.ro. Asigură-te că alegi un model cu lungimea potrivită, astfel încât să poți folosi tehnica de mers corectă și să beneficiezi de toate avantajele pe care le oferă suportul polonilor de mers pe munte.

Polecane produkty