Adaptată la nevoile și parametrii tăi, încălțămintea este un element cheie care determină confortul, siguranța și performanța drumeției tale pe munte. Încălțămintea de trekking este concepută pentru a oferi stabilitate, protecție și confort pentru picioarele tale în timp ce traversezi cele mai solicitante terenuri. Pentru a selecta încălțămintea de trekking ideală, în acest ghid ne vom concentra asupra celor mai importanți parametri, cum ar fi înălțimea și materialul părții superioare, impermeabilitatea sau tipul de talpă.
Cum să alegi încălțămintea de trekking?
Unul dintre factorii importanți de care trebuie să ții cont atunci când alegi încălțămintea potrivită pentru munte este să stabilești pe ce tip de teren vei merge în drumeție, pe ce vreme și în ce perioadă a anului. Plănuiești să mergi pe trasee ușoare în timpul verii, te aștepți la drumeții lungi pe poteci dure și stâncoase sau mergi în expediții în locuri mai extreme, cu condiții de iarnă? Alegând încălțămintea de trekking adaptată la terenul specific și la tipul de drumeție pe care îl faci, nu numai că îți sporești confortul și siguranța, dar și impactul asupra performanței tale fizice. Tipul de talpă este, de asemenea, un aspect important, în funcție de tipul de teren muntos pe care intenționezi să îl traversezi, este posibil să ai nevoie de încălțăminte cu o talpă mai agresivă pentru a oferi o aderență mai bună pe suprafețe alunecoase sau echipată cu o talpă mai moale pentru un confort mai mare pe trasee lungi. Dacă parcurgi terenuri muntoase iarna sau pe ghețari, alege încălțămintea de drumeție cu talpă tare, care îți permite să porți crampoane. În plus, este importantă rigiditatea tălpii, care influențează stabilitatea piciorului atunci când mergi pe teren accidentat. În plus, contează și calitatea materialelor folosite la confecționarea încălțămintei de trekking. Pielea, materialele sintetice și membranele impermeabile sunt cel mai des folosite pentru a garanta durabilitatea, rezistența și protecția împotriva intemperiilor.
Un alt aspect important de care trebuie să ții cont atunci când cumperi încălțămintea de drumeție este reprezentat de parametrii și nevoile tale individuale, precum și de nivelul tău de performanță și de frecvența cu care mergi pe munte (excursii de agrement de câteva ori pe an în munții joși sau expediții regulate atât în munții joși, cât și în cei mai înalți etc.).
Încălțăminte de trekking înaltă sau joasă?
Înălțimea părții superioare este unul dintre primele aspecte pe care le vei lua în considerare atunci când îți alegi încălțămintea pentru munte. Alegerea între încălțămintea de trekking joasă și înaltă va depinde de teren, de tipul de traseu și de nivelul tău de experiență.
Încălțămintea înaltă de trekking
Contrar a ceea ce ai putea crede, nu este vorba de încălțăminte dedicată exclusiv ținutelor de iarnă.
Încălțămintea de trekking cu partea superioară înaltă funcționează în toate anotimpurile și în toate condițiile.Principalul avantaj al încălțămintei de munte este o mai bună susținere a gleznei, astfel încât este mai puțin probabil să te accidentezi sau să suferi o traumă la gleznă. Acesta este un mare avantaj nu numai pe terenuri abrupte, tehnice sau stâncoase, în timpul via ferrata sau în timpul expedițiilor cu un rucsac de turism greu, dar și la începutul aventurii călătoriei pe munte. Încălțămintea de trekking peste gleznă ajută, de asemenea, la protejarea piciorului și a gambei de zgârieturi, vânătăi, stropire, murdărie sau insecte (reduce riscul ca insectele să pătrundă în interiorul încălțămintei). Tălpile înalte sunt, de asemenea, o opțiune bună dacă revii la activitățile montane după o accidentare la picior sau la gleznă, sau dacă ieși pe un traseu de drumeție, dar ai un stil de viață cu activitate redusă în fiecare zi.
Încălțămintea joasă de trekking
Încălțămintea de trekking cu partea superioară joasă se caracterizează prin greutate redusă, flexibilitate și o bună ventilație, ceea ce o face ideală pentru drumeții mai rapide, terenuri ușoare și munți joși. Partea superioară joasă îi oferă gleznei mai multă libertate și nu îi limitează mișcarea, ceea ce poate fi confortabil atunci când mergi pe cărări drepte sau pe trasee cu un nivel scăzut de dificultate. Pantofii cu partea superioară joasă sunt, de asemenea, o alegere bună pentru lunile mai calde – aceștia asigură un flux de aer adecvat în jurul piciorului, reducând riscul de supraîncălzire pentru drumeții experimentați.
Ce încălțăminte de drumeție să alegi – din piele sau sintetică?
La fabricarea încălțămintei de trekking se utilizează:
piele naturală (de exemplu, piele întoarsă, piele de vacă) – se distinge prin durabilitate ridicată, rezistență și protecție împotriva pietrelor, crengilor și a altor obstacole de pe traseu. Pielea naturală este, de asemenea, flexibilă și se adaptează la forma piciorului, ceea ce îmbunătățește confortul în drumețiile montane. Partea negativă este că este necesară o întreținere regulată (inclusiv impermeabilizare) pentru a-și menține proprietățile de protecție;
material sintetic (de exemplu, nailon, poliester, piele ecologică sau țesătură mesh) – se caracterizează printr-o greutate mai mică în comparație cu pielea, o bună respirabilitate, flexibilitate și uscare rapidă. În plus, mulți producători folosesc tehnologii care fac încălțămintea de munte sintetică impermeabilă sau hidrofugă pentru a oferi protecție împotriva umezelii. Pe partea pozitivă, merită remarcată rezistența mai mare la uzură și mai puțină întreținere necesară.
Încălțăminte de munte cu sau fără membrană?
Încălțămintea de trekking poate fi echipată cu membrane impermeabile, inclusiv emblematica GORE-TEX®, (altele includ OutDry™ și Omni-Tech™ de la Columbia sau FUTURELIGHT™ de la The North Face) pentru a oferi protecție împotriva ploii și a umezelii. Merită menționat, totuși, că astfel de membrane asigură o circulație a aerului ceva mai redusă, ceea ce face puțin mai dificilă ieșirea vaporilor de apă din interiorul încălțămintei și se reflectă, printre altele, într-o transpirație mai rapidă a piciorului în timpul exercițiilor fizice intense. Alegerea încălțămintei de munte cu membrană va funcționa dacă intenționezi să faci drumeții în condiții meteo variabile, iarna sau în zone cu umiditate ridicată. Pentru lunile de vară, este indicat să alegi încălțăminte de drumeție fără membrană, dar cu panouri din plasă respirabilă, de exemplu. Este o idee bună să le impermeabilizezi pentru a reduce riscul de pătrundere a apei în interior.
Talpa încălțămintei de trekking – pe care să o alegi?
Tipul de talpă din încălțămintea de munte trebuie să fie adaptată la terenul specific. O talpă de bună calitate ar trebui să asigure o aderență adecvată pe diferite tipuri de suprafețe și să protejeze picioarele de alunecare pe teren umed sau denivelat. Alege o talpă Vibram® durabilă și rezistentă la abraziune, care poate face față atât suprafețelor alunecoase, cât și celor uscate.Adaosul de spumă EVA și Megagrip permite un raport mare între durabilitate și flexibilitate. Merită să se asigure o absorbție adecvată a șocurilor pentru a reduce riscul de întindere a articulațiilor.
Ce să mai cauți atunci când alegi încălțămintea de trekking?
Dintre aspectele importante de care trebuie să ținem cont atunci când alegem încălțămintea de trekking, merită să menționăm și:
consolidarea botului încălțămintei – aceasta poate fi, de exemplu, un cauciuc dublu. Acesta contribuie la o durată de viață mai lungă a încălțămintei și protejează degetele de la picioare de efectele lovirii de o piatră;
sistem de legare – este responsabil de ajustarea încălțămintei la picior și la gleznă. De acordat atenție la ușurința cu care se desfac șireturile și prezența unor cârlige și prinderi suplimentare;
branț antibacterian, cu talpă ergonomică (de exemplu, Ortholite®), care asigură o potrivire optimă la picior, o ventilație excelentă și un nivel ridicat de confort.
Cum să alegi mărimea încălțămintei de trekking?
Încălțămintea de trekking trebuie să se potrivească corect, dar în același timp să nu provoace disconfort sau presiune, în special în jurul degetelor, călcâiului și gleznei. Atunci când probezi un anumit model, ține cont de faptul că picioarele se umflă în timpul drumețiilor lungi și dure, așa că merită să lași puțin loc pentru această eventualitate. Pentru a te asigura că încălțămintea de munte se potrivește cel mai bine, este bine să o măsori după o zi sau o plimbare lungă, pe picioare obosite și ușor umflate și cu șosetele de trekking pe care intenționezi să le porți cu încălțămintea. Parcurge câțiva pași pentru a verifica cum rezistă încălțămintea pe piciorul tău și dacă provoacă vreo fricțiune sau presiune.
Pentru a măsura lungimea piciorului:
Pregătește o foaie de hârtie, un creion și un metru de croitorie.
Stai pe bucata de hârtie și folosește un marker pentru a-ți contura piciorul drept, apoi pe cel stâng.
Măsoară distanța de la călcâi până la pernuța celui mai lung deget de la ambele picioare.
Se compară rezultatele obținute cu tabelul de mărimi al producătorului pentru modelul selectat de încălțăminte de trekking. Nu uita că diferite mărci pot avea standarde de mărime ușor diferite.
Dacă cumperi încălțăminte de trekking online, optează pentru o talpă care să fie cu 0,5-1 cm mai lungă decât măsura piciorului tău.
Vrei să alegi încălțăminte de trekking robustă, în care să parcurgi fiecare kilometru de traseu montan simțindu-te confortabil și în siguranță, indiferent de condițiile meteo și de teren? Alege mărci verificate, de încredere pentru mulți pasionați de trekking profesioniști și de agrement: Salewa, Alpina, Columbia, Salomon, Dolomite, Helly Hansen, HOKA, Jack Wolfskin, La Sportiva, Mammut, Meindl, SCARPA sau The North Face. O alegere bogată de
Alege încălțămintea confecționată cu grijă din materiale care se potrivesc cel mai bine nevoilor tale și care vor putea face față cerințelor terenului montan. Merită menționat faptul că fiecare iubitor de munte are preferințe și nevoi diferite, astfel că nu există un model unic de încălțăminte de trekking. De exemplu, încălțămintea de trekking pentru femei se distinge printr-un design conic în zona vârfului și a călcâiului pentru a asigura o potrivire maximă cu anatomia piciorului feminin. Unele modele pot oferi un gât mai mic, astfel încât doamnele ar trebui să aleagă modele dedicate lor însele. Încălțămintea de drumeție pentru copii este concepută pentru a oferi confort și suport maxim pentru picior. Ar trebui să fie confecționată din materiale sintetice, care sunt mai ușoare decât pielea și, prin urmare, sunt mai confortabile de purtat, provoacă mai puțină oboseală pe traseele mai lungi și garantează o bună respirabilitate. Caută o talpă cu aderență bună și o față întărită pentru o mai mare siguranță pentru tinerii pasionați de munte. În schimb, încălțămintea de trekking pentru bărbați oferă, de exemplu, o geometrie extinsă a călcâiului, gulere profilate sau o serie de soluții tehnologice moderne (de exemplu, sistemul de climatizare Air Revolution®, talpa Impact Brake System pentru reducerea șocurilor, inserții profilate Kinetic Fit™ pentru reducerea oboselii), care garantează fiabilitate și confort atât în timpul drumețiilor.