Ce ochelari de schi să alegeți? Totul despre potrivirea corectă a ochelarilor de schi și snowboard

Sylwia Stwora-Petela 15.02.2023

Ochelarii de protecție sunt o piesă esențială a echipamentului de schi și snowboarding care protejează împotriva vântului, frigului și luminii solare, oferind o bună vizibilitate și, în același timp, un aspect elegant. Pentru a găsi modelul potrivit, merită să vă concentrați asupra câtorva parametri cheie, cum ar fi tipul și culoarea lentilelor, dimensiunea ramei și adaptarea la cască. Dacă vă întrebați ce ochelari de schi să alegeți, aruncați o privire la ghidul nostru.

Ochelarii de schi – care sunt utilizările lor?

Ochelarii de schi sunt compuși din:

  • o lentilă care vă protejează ochii;

  • un cadru care să le susțină pe față și să conecteze celelalte elemente;

  • 1, 2 sau 3 straturi de spumă pentru confort și adaptare la față;

  • un sistem de ventilație pentru circulația aerului și prevenirea aburului;

  • o curea reglabilă pentru a le menține pe cap sau pe cască.

Funcția principală a ochelarilor de protecție este de a vă proteja ochii de diversele pericole care vă așteaptă pe pârtii, făcând schiatul sau snowboardingul distractiv și sigur. La altitudini mari, aerul este mai rarefiat și, prin urmare, filtrează mai puțin razele ultraviolete (UV), astfel încât ochii dumneavoastră sunt mai expuși la efectele nocive ale acestora. În plus, razele soarelui reflectate de zăpadă sunt mai strălucitoare și mai intense (zăpada reflectă 85% din radiațiile UV, chiar și atunci când cerul este acoperit) și, prin urmare, pot duce la lăcrimare excesivă și oboseală oculară și, în condiții extreme, chiar la așa-numita orbire din cauza zăpezii (fotokeratită sau iritație a conjunctivei și corneei). Acest lucru se traduce, la rândul său, printr-o vizibilitate redusă și poate provoca accidente periculoase care duc la răniri sau traumatisme dureroase. Cu ochelarii de protecție echipați cu filtre și lentile adecvate, reduceți riscul acestui lucru. Atunci când schiați la viteze mari sau într-o zi cu vânt, ochelarii de schi oferă un scut împotriva vântului, prevenind ruperea și încețoșarea vederii.

Ochelarii de protecție acționează, de asemenea, ca o barieră împotriva frigului, a zăpezii grele, a particulelor de gheață de la alți schiori, a crengilor proeminente de lângă copaci și a rănilor mecanice rezultate din manevrarea necorespunzătoare a bețelor, de exemplu.

Ochelarii de protecție funcționează bine și pe vreme înnorată – culoarea potrivită a lentilelor va amplifica lumina și va crește contrastul, astfel încât să puteți vedea mai mult și mai bine ce se întâmplă în jurul dumneavoastră. Culoarea potrivită a lentilelor va împiedica, de asemenea, ca zăpada sau ceața să vă modifice percepția asupra terenului și să vă facă să cădeți peste denivelări sau pete de gheață pe care nu le-ați putut vedea.

De ce sunt ochelarii de protecție mai buni decât ochelarii de schi?

În general, ochelarii de protecție sunt o alegere mai bună, mai sigură și mai des recomandată pentru schi și snowboarding decât ochelarii de soare. Datorită lentilelor interschimbabile, le puteți ajusta pentru a se potrivi condițiilor meteorologice specifice. În plus, se potrivesc mai bine pe față, ceea ce reduce riscul de a aluneca sau de a cădea, iar datorită curelelor de reglare, pot fi ajustate în mod optim. În plus, acestea acoperă o parte mai mare a feței, oferă un câmp vizual mai larg, dispun de orificii de ventilație sau de soluții speciale pentru a împiedica aburirea sticlei (sistem anti-ceață) și sunt mai rezistente la diferite tipuri de deteriorări, garantând astfel o protecție optimă a ochilor.

Ochelarii de soare, pe de altă parte, sunt ideali pentru zilele mai calde și însorite și atunci când aveți alte activități planificate sau între două curse pe pârtii. Acestea au avantajul unui unghi mare de vizualizare, al unei greutăți reduse și al posibilității de a ajusta lentilele în funcție de deficiența dvs. vizuală. În ceea ce privește dezavantajele ochelarilor de soare, trebuie menționat faptul că aceștia sunt mai ușor de pierdut și sunt mai susceptibili să se spargă sau să se deterioreze în timpul unei căderi și să provoace leziuni faciale. Soluția ar putea fi ochelarii de soare cu tâmple flexibile, care vor asigura că rămân la locul lor și sunt confortabili pentru a fi purtați cu casca. Puteți alege, de asemenea, ochelari fotocromici, care au lentile care se adaptează automat la condițiile de schimbare a luminii.

Dimensiunea și potrivirea ochelarilor de schi

Alegerea dimensiunii potrivite a ochelarilor de schi este, prin urmare, cel mai important criteriu atunci când decideți să cumpărați un anumit model. Veți găsi multe soluții pe piață pentru a vă ajuta să selectați și să potriviți ochelarii de protecție la forma și dimensiunea specifică a feței dumneavoastră:

  • Mărimi mici – mărimile mici sunt de obicei produse pentru copii, adolescenți sau persoane cu un cap și o față destul de mici, evitându-se astfel un spațiu inutil între cască și ramă;

  • Medium Fit – dedicat majorității persoanelor cu un cap și o față de dimensiuni medii. Cel mai versatil;

  • Adaptare mare/ supradimensionată – ramele mari și supradimensionate ale ochelarilor de protecție oferă un câmp vizual mai mare, ceea ce este important, de exemplu, pentru riderii și schiorii de freestyle și freeride care se bazează pe o vizibilitate periferică (laterală) ridicată;

  • OTG – (Over the glasses) – dedicat persoanelor care poartă ochelari;

  • pentru femei – adaptate la forma mai îngustă a feței unei femei, de exemplu, cu un volum mai mic deasupra nasului;

  • adaptate la anatomia specifică a feței, de exemplu pomeți mai mari și o punte nazală joasă.

Cum pot verifica potrivirea ochelarilor mei de schi?

Pentru a vă asigura că ochelarii de protecție se potrivesc corect, încercați-i cu casca de schi, iar dacă purtați și o șapcă sau o cagulă pe dedesubt, puneți-i și pe aceștia. Odată ce v-ați pus ochelarii, rama trebuie să se potrivească perfect pe față și să fie confortabilă. Nu trebuie să se formeze puncte de presiune, de exemplu în jurul orbitelor sau pe obraji, și nu trebuie să simțiți niciun flux de aer (pentru a evita aburirea ochelarilor de protecție și uscarea ochilor), adică nu trebuie să existe spații între ei, în special pe frunte sau pe părțile laterale ale feței. Ochelarii de protecție bine potriviți oferă un câmp vizual mai larg, inclusiv în lateral, și ar trebui să aibă o etanșare perfectă în jurul feței. Căutați rame cu deschideri acoperite cu spumă, care să permită un flux de aer adecvat, astfel încât să nu se aburce. Este important să aveți o căptușeală din spumă în toate punctele de presiune – pernele din fleece, de exemplu, absorb bine șocurile și elimină bine transpirația.

Verificați cum se comportă lentilele în exterior, în lumină naturală. Dacă cumpărați lentile transparente, este o idee bună să le testați într-o cameră întunecată cu un bec aprins, ceea ce vă va ajuta să vedeți dacă acestea vor provoca distorsiuni și strălucire atunci când priviți lumina de pe teren.

Toți ochelarii de protecție sunt prevăzuți cu o curea care vă permite să ajustați lungimea cu o cataramă sau cu o clemă. Optați pentru o curea mai lată, care va ține mai bine ochelarii la locul lor, sau pentru o versiune cu o curea subțire de silicon în interior, pentru a împiedica alunecarea curelei pe cască. Fiți atenți la cât de ușor este să schimbați intervalul de lungime a curelei – dacă este greu de reglat, schimbați modelul de ochelari.

Sticlă pentru ochelari de schi. Cei mai importanți parametri

O parte elementară a ochelarilor de schi este geamul de culoare potrivită, confecționat din materiale rezistente și durabile și dotat cu filtre și tehnologii care îi sporesc funcționalitatea. Iată care sunt cei mai importanți parametri de care trebuie să țineți cont atunci când cumpărați ochelari de schi.

Filtre UV

Acestea sunt concepute pentru a opri razele ultraviolete UVA, UVB și UVC, reducând astfel riscul de deteriorare a vederii și sporind confortul. Căutați ochelari de schi care blochează 100% din razele UV care se reflectă pe zăpadă, chiar și în zilele înnorate.

Culoarea lentilelor

Culoarea ochelarilor de protecție este strâns legată de condițiile meteorologice, de contrastul din mediul în care vă aflați și de indicele VTL (Visible Light Transmission), care indică procentul de lumină transmisă prin lentile (acesta este exprimat în procente). Într-o zi cu cerul albastru, un VLT scăzut va funcționa cel mai bine, în timp ce într-o zi cu nori sau ceață, un VLT mai mare va funcționa cel mai bine. Din nefericire, nu există un geam unic care să garanteze o vedere perfectă în toate condițiile, așa că, atunci când vă orientați către un rating VLT, alegeți un model în care acesta să fie de aproximativ 30%.

În plus, există tehnologii disponibile pe piață care îmbunătățesc vederea în diferite condiții, cum ar fi:

  • Variomatic de la marca UVEX, care poate ajusta nuanța geamului în funcție de schimbarea condițiilor meteorologice;

  • Prizm™ de la brandul Oakley – care utilizează divizarea luminii în diferite spectre de culori și apoi le amplifică pe cele necesare vederii în anumite condiții și le filtrează pe celelalte;

  • ChromaPop de la marca Smith, care îmbunătățește vizibilitatea și oferă o mai bună percepție a adâncimii.

Culori de sticlă care se potrivesc unei game de condiții meteorologice – de la lumină foarte puternică la altitudini mari, la locuri foarte întunecate și zile cu zăpadă. Lentilele sunt clasificate de la S0 la S4 – cu cât numărul este mai mare, cu atât lentila este mai închisă la culoare. S0 este dedicat condițiilor de noapte. Cele mai versatile obiective sunt S2-S3 , în timp ce S4 este pentru cele mai luminoase condiții și pentru altitudini foarte mari.

În general, se utilizează o diviziune:

  • S3-S4 (8-18% și 3-8% VLT) – pentru condiții foarte luminoase și însorite. Acestea sunt disponibile în negru, maro, gri, albastru sau roșu;

  • S3 (8-18% VLT) – pentru condiții luminoase. Aceștia au lentile maro, roșii, albastre sau gri;

  • S2-S3 (18-43% și 8-18% VLT) – pentru condiții variabile. Culoarea de bază a ochelarilor este, de obicei, portocalie sau roz;

  • 1-2 (43-80% și 18-43% VLT) – pentru condiții de lumină slabă și zăpadă. Sunt disponibile în nuanțe roz, portocalii sau galbene.

Ochelari de protecție fotocromatici sau interschimbabili?

Schimbarea condițiilor meteorologice nu vă obligă deloc să aveți mai multe perechi de ochelari de protecție cu lentile de culori diferite. Puteți opta pentru:

  • ochelari de protecție fotocromici – aceștia își schimbă automat culoarea în mai deschis sau mai închis în funcție de condițiile meteorologice;

  • ochelari de protecție cu lentile interschimbabile – designul lor special vă permite să reacționați rapid la schimbările de vreme. Cel mai adesea, aceste tipuri de ochelari de protecție sunt vândute într-un set cu 2-3 lentile.

Sticlă sferică sau cilindrică – diferențele

În cazul ochelarilor de schi, distingem două tipuri de formă a lentilelor – sferică și cilindrică (plată). Primul este curbat pe verticală și orizontală (este sferic), ceea ce asigură adaptarea la forma retinei, un câmp vizual larg și un risc mai mic de orbire. Va funcționa foarte bine pentru freeride. Dezavantaj: se deteriorează mai ușor. Sticla cilindrică este curbată pe orizontală și plată pe verticală pentru a urma curbele feței. Acesta este mai rezistent la deteriorare și nu se încețoșează la fel de ușor sau rapid, dar, pe de altă parte, îngustează câmpul de vedere lateral (vedere periferică) și poate duce la mai multe reflexii de lumină.

Material

Majoritatea ochelarilor de protecție pentru sporturi de iarnă au lentile din policarbonat (PC), care este mult mai rezistent la impact și șocuri decât plasticul obișnuit. În plus, este foarte ușoară și confortabilă și este disponibilă într-o varietate de nuanțe și culori. Există pe piață și ochelari de protecție cu sticla inovatoare NXT Glass fabricată din Trivex. Acesta se formează la temperaturi scăzute și este ultraușor.

Tehnologii

Pentru a face schiatul sau snowboardingul mai eficient și pentru a oferi o siguranță și un confort și mai mare, producătorii de ochelari de schi au dezvoltat soluții de ultimă generație:

  • filtru polarizant – reduce reflexiile de lumină de la razele soarelui care se reflectă pe pante și îmbunătățește contrastul vizual;

  • Acoperirea REVO sau acoperirea cu oglinzi – este un strat care acoperă partea exterioară a sticlei și care, prin reflectarea razelor solare, are rolul de a proteja împotriva efectelor nocive ale acestora;

  • Acoperire anti-ceață – un strat subțire este situat pe interiorul ochelarilor de protecție și este conceput pentru a preveni aburirea. Este încorporat în aproape toate modelele de nivel mediu și superior. Din cauza structurii sale delicate și a faptului că ochelarii de protecție sunt echipați cu acesta, aceștia necesită o îngrijire specială cu produse dedicate;

  • lentile duble – asigură o barieră termică pentru a reduce aburirea.

Cum aleg ochelarii de schi în locul ochelarilor?

Purtați zilnic ochelari de protecție corectivă și vă întrebați dacă vor fi suficienți pe pârtii sau dacă va trebui să purtați lentile pe toată durata plimbării? Soluția optimă și mai sigură pentru dvs. ar fi ochelarii de schi OTG (over the glasses), care sunt de dimensiuni mai mari și au o decupaj special din spumă la nivelul tâmplelor, astfel încât ochelarii dvs. să se potrivească fără probleme. Atunci când montați ochelarii OTG, asigurați-vă că ochelarii nu alunecă spre interior și nu provoacă disconfort sau presiune pe nas sau pe tâmple.

Cum pot avea grijă de ochelarii mei de schi?

Odată ce v-ați cumpărat perechea perfectă de ochelari de schi, ar trebui să aveți grijă de ei în mod corespunzător, astfel încât să își păstreze proprietățile și să vă servească pentru cât mai multe sezoane. Iată câteva sfaturi de bază pentru îngrijirea ochelarilor de protecție:

  • puneți-le întotdeauna deoparte, așezate pe partea de spumă și cu lentilele orientate în sus;

  • folosiți o cârpă moale, apă și un detergent pentru ochelari delicat pentru a curăța modelele fără strat anti-ceață, în timp ce ochelarii cu un strat specializat necesită un detergent dedicat și un șervețel din microfibră sau microfibră. Ștergerea ochelarilor cu un prosop de hârtie sau cu o bucată de îmbrăcăminte poate deteriora straturile și poate cauza zgârieturi;

  • după ce părăsiți pârtia, lăsați ochelarii de protecție să se usuce bine la aer înainte de a-i depozita în husă/sac. Evitați uscarea direct la soare sau în apropierea unei surse de căldură;

  • atunci când nu sunt utilizați, depozitați ochelarii de protecție într-o husă specială sau într-o husă moale (de obicei furnizată).

Alegerea și potrivirea corectă a ochelarilor de schi este unul dintre cele mai importante aspecte care afectează confortul, performanța și siguranța la schi sau snowboarding. Aceștia te vor ajuta să-ți protejezi ochii de radiațiile UV dăunătoare sau de alte pericole, așa că merită să mizezi pe produse de înaltă calitate de la mărci apreciate de pasionații sporturilor de iarnă din întreaga lume: Oakley, UVEX, Smith, Alpina, Rossignol, Salomon, ATOMIC, HEAD, POC, Sweet Protection, Dragon sau Julbo. Veți găsi o gamă largă de ochelari de schi la Sportano.ro.

Polecane produkty