Ce șosete de schi să alegi? Șosete călduroase și funcționale pentru schiori și snowboarderi

Sylwia Stwora-Petela 12.03.2024

Șosetele sunt, de obicei, ultimul lucru la care ne concentrăm atunci când completăm o ținută de schi sau de snowboard. Cu toate acestea, măsura în care avem grijă de picioarele noastre se va expune asupra performanței la schi și asupra nivelului de satisfacție a unei zi pe pârtie. În acest articol, îți sugerăm ce șosete de schi să alegi pentru a-ți menține picioarele calde și uscate, indiferent de intensitatea cursei și de condițiile meteo.

Șosete de schi – de ce merită să le ai?

Spre deosebire de șosetele clasice din bumbac sau de șosetele de trekking, modelele șosetelor de schi au un design care le permite să se adapteze la forma piciorului. Datorită formei lor ergonomice și a prezenței elastomerilor (materiale plastice sau naturale care, din cauza forțelor mecanice, se pot deforma fără a-și schimba structura – procesul este reversibil), acestea nu se răsucesc și nu alunecă atunci când te miști, permițându-ți astfel să te bucuri de o călătorie confortabilă. Aceste tipuri de șosete sunt, de asemenea, echipate cu căptușeală plasată în zone cheie, cum ar fi tibiile, și au o construcție fără cusături, care nu numai că influențează eficiența efortului, dar crește și durabilitatea șosetelor. Căptușeala de pe tibii oferă, de asemenea, o amortizare suplimentară pentru a reduce riscul de vânătăi, în timp ce căptușeala din jurul degetelor de la picioare oferă un plus de căldură și ușurează presiunea exercitată de încălțăminte. Întăririle de pe călcâi și zonele conturate se mulează pe picior și mențin șoseta la locul ei, evitând alunecarea sau frecarea accidentală care ar putea irita pielea.

Șosetele de schi și snowboard folosesc materiale care elimină umezeala (poliester, nailon, lycra, acrilic sau lână merino) departe de piele pentru a-ți menține picioarele uscate și pentru a reduce riscul ca degetele de la picioare să se răcească sau să amorțească.

Este necesar să porți două perechi de șosete de schi sau de snowboard?

Pe vreme extrem de rece, se întâmplă foarte des să fim tentați să scoatem și să ne punem o pereche suplimentară de șosete de lână călduroase pentru modelele de schi. De ce nu ar trebui să faceți acest lucru? Șosetele foarte groase ocupă mult spațiu în încălțăminte, iar acest lucru poate provoca durere, presiune și poate împiedica circulația sângelui. Rezultatul? Picioarele tale se vor răci în loc să se încălzească. În plus, șosetele purtate una peste alta se vor freca una de alta și, prin urmare, pot provoca iritații ale pielii și bășici. Șosetele de grosime medie sau subțiri, care absorb umezeala, fabricate din lână merino, asigură faptul că picioarele tale rămân uscate și bine izolate, cu suficient spațiu pentru degetele de la picioare.

Ce șosete de schi să alegi?

Șosetele de schi care se potrivesc bine nu vor împiedica ajustarea încălțămintei de schi sau de snowboard. Aceasta trebuie să se termine sub genunchi pentru a nu exercita presiune asupra gambei și pentru a oferi căldură suplimentară pentru partea inferioară a piciorului. De asemenea, ar trebui să fie adaptată la intensitatea activității și la gradul de transpirație pe care îl au picioarele tale. Toate aceste aspecte vor afecta greutatea și construcția ciorapului de schi de care ai nevoie.

De asemenea, merită să asortezi acest articol vestimentar în funcție de sex, deoarece șosetele de schi pentru femei au manșete mai largi pentru a se potrivi mai bine gambei femeii și sunt puțin mai scurte decât modelele pentru bărbați. Șosetele de schi pentru copii sunt, de asemenea, construite pentru a le oferi tinerilor schiori căldură și confort maxim pe pârtii.

Material

Cele mai populare materiale folosite în șosetele de schi și snowboard sunt:

  • materiale sintetice – printre care: poliester, nailon, acrilic, lycra, poliamidă și elastan. Datorită utilizării lor în proporții diferite, acestea își păstrează forma pentru o perioadă lungă de timp, chiar și în timpul utilizării frecvente. Ele se disting prin proprietățile lor excelente de absorbție. În plus, poliesterul este moale la atingere, nailonul se caracterizează prin durabilitatea sa ridicată, motiv pentru care este adesea utilizat pentru a consolida acele părți ale șosetei care se uzează cel mai repede (în principal tibiile și călcâiele), în timp ce acrilicul nu este predispus la încrețire sau la formarea de cocoloașe. Elastanul și lycra, pe de altă parte, datorită elasticității lor, sunt folosite de obicei pentru o potrivire optimă la picior și gambă;
  • lână merino – provenită de la oi din Noua Zeelandă, lâna este extrem de moale, caldă și foarte respirabilă. Evacuează foarte bine umezeala și datorită proprietăților sale antimicrobiene, nu acumulează mirosurile la fel de ușor ca materialele sintetice. Acest lucru înseamnă că poți purta o pereche de șosete de schi sau snowboard realizate din lână merino mai mult timp între spălări. Citește mai multe în ghidul nostru despre lâna merino.
  • lână – este excelentă la îndepărtarea umidității, reține căldura, este durabilă și confortabilă la purtare, dar are o retenție a formei mai mică decât materialele sintetice – se deformează ușor.

Grosime

Subțiri și ușoare, aceste șosete sunt perfecte pentru schiorii și snowboarderii care doresc un control și o senzație sporită a echipamentului lor. Sunt, de asemenea, o soluție bună pentru zilele mai călduroase. Șosetele de schi și snowboard de greutate și grosime medie sunt o alegere versatilă care asigură un echilibru între confort, căldură și performanță. Cele mai groase șosete disponibile, pe de altă parte, sunt ideale pentru începători sau pentru schiorii și snowboarderii de agrement ori pentru persoanele cărora le îngheață picioarele.

Mărime

Șosetele de schi au mărimi standard, dar înainte de a cumpăra o anumită pereche, verifică tabelele de mărimi ale producătorului și potrivește modelul la lungimea piciorului tău. O șosetă prea mică se va potrivi strâns în jurul gambei, provocând puncte de presiune dureroase, limitând mișcarea degetelor și provocând un disconfort general, în timp ce o șosetă prea mare se va rula și va favoriza apariția bășicilor.

Cusături și întărituri

Majoritatea șosetelor de schi au cusături plate, care sunt extrem de netede la atingere și nu irită pielea sau au construcție fără cusături. Toate tipurile de întărituri și îmbinări ale unei șosete de schi sau snowboard sporesc confortul și performanța deplasării prin absorbția șocurilor, de exemplu. Cel mai frecvent este suportul pentru arcada piciorului sub forma unei bucăți de material mai groase, mai strânse sau flexibile (de exemplu, cauciuc), care ajută la menținerea alinierii naturale a piciorului și reduce riscul de oboseală excesivă a piciorului sau de poziționare inconfortabilă în încălțăminte, ceea ce poate cauza răniri. Suportul este, de asemenea, utilizat în zona gleznei, a călcâiului lui Ahile și a tibiei. La rândul lor, întăriturile din zona călcâiului și a vârfului cresc durabilitatea și rezistența șosetelor la abraziune sau rupere. În zona superioară a piciorului, șosetele pot avea, de asemenea, paneluri din plasă cu zone multiple pentru a îmbunătăți circulația aerului, reducând în același timp punctele de presiune.

De ce nu ar trebui să folosești șosete de bumbac pentru schi sau snowboarding?

Dezavantajul bumbacului este că după udare are nevoie de foarte mult timp pentru a se usca și în plus, devine greu. Între timp, chiar și la temperaturi foarte scăzute, picioarele transpiră relativ repede. Dacă această umezeală rămâne aproape de piele, picioarele vor fi reci chiar și cu cel mai bun tip de izolație folosit în încălțămintea de schi. Așadar, purtând șosete de bumbac pentru schi sau snowboarding, te expui riscului de disconfort și frig.

Șosete de schi compresive – pentru cine?

Șosetele compresive ajută la creșterea fluxului de sânge către picioare și, așa cum am menționat mai devreme, circulația corectă și un flux sanguin adecvat sunt esențiale pentru a menține picioarele calde în timpul mersului. Șosetele compresive pentru schi și snowboard vor funcționa bine pentru cei cu circulație deficitară sau care sunt predispuși să aibă picioarele reci. Sunt, de asemenea, o opțiune bună dacă te confrunți cu un efort lung și intens.

Tehnologiile din șosetele de schi

Modelele de șosete de schi și snowboard disponibile pe piață sunt susținute de soluții inovatoare care garantează o mai bună potrivire, respirabilitate și absorbție a umezelii. De exemplu, unul dintre principalii producători marca X-Socks se bazează pe tehnologii precum: Traverse AirFlow și Air-Conditioning Channel® responsabile pentru o ventilație excelentă, Lambertz-Nicholson Achillessehnen Protektor – pernițe în jurul tendonului lui Ahile pentru a preveni tensionarea acestuia sau HeliXCoil System – două paneluri de compresie care înconjoară mușchii gambei de la gleznă până la genunchi, oferind suport muscular fără a afecta circulația sângelui.

https://youtu.be/zKyebSyZueQ

Firma Smartwool utilizează tehnologia de autor Indestructawool™, datorită căruia se obține o structură întărită a fiecărui element al șosetei, cu o elasticitate ridicată și confort de purtare. Marca 4F se bazează pe materialul THERMOLITE® cu proprietăți compresive, o respirabilitate înaltă și o izolație minunată, iar în șosetele de schi ale mărcii Mico vei găsi izolația sintetică PrimaLoft®, așa-numitul puf artificial, care garantează o izolare termică ridicată și rezistență la umiditate.

https://youtu.be/HFw0hSZwPdk

Cum se spală șosetele de schi?

Îngrijirea adecvată și curățarea sistematică a șosetelor de schi nu numai că va influența confortul șosetelor, dar le va prelungi și durata de viață. Acordă atenție recomandărilor de spălare și uscare ale producătorului. În mod normal, șosetele de schi trebuie spălate manual în apă călduță, folosind un detergent ușor și întoarse pe dos. Usucă-le într-o încăpere aerisită, departe de un calorifer sau altă sursă de căldură, pentru a preveni deteriorarea lor.

Dacă ai de gând să petreci mai multe zile pe pârtii, încearcă întotdeauna să porți șosete curate și uscate. Evită să folosești o singură pereche timp de mai multe zile, deoarece funcționalitatea lor se va deteriora cu fiecare purtare fără o îngrijire adecvată, printre altele, prin transpirație, care va afecta negativ capacitatea lor de absorbție a umezelii. Nu uita să iei suficiente perechi de șosete într-o călătorie lungă.

Alegerea perechii potrivite de șosete pentru schi sau snowboard îți va permite să petreci o zi de succes pe pârtii. Modelul potrivit ar trebui să elimine în mod eficient umezeala și să ofere suport pentru picior pentru a garanta performanțe ridicate chiar și în cele mai reci zile, fiind în același timp confortabile și călduroase. Merită să ne amintim că grosimea unei șosete nu este deloc un indicator al nivelului de căldură. Mai presus de toate, contează materialul folosit, tehnologia, construcția și potrivirea, așa că, atunci când cumperi, asigură-te că alegi greutatea și caracteristicile potrivite pentru a-ți menține picioarele uscate și confortabile din punct de vedere termic. Bazează-te pe producători verificați: X-Socks, Smartwool, Lenz, 4F, Mico, Roxy sau Sidas. O gamă largă de șosete de schi și snowboard pentru femei, bărbați și copii o vei găsi în magazinul sportiv Sportano.ro.

Polecane produkty