Cele mai frumoase trasee din Polonia toamna – top 8 trasee pentru zile mai scurte

Rafał Czarnecki 19.03.2024

Toamna, munții au o atmosferă unică, iar peisajele pline de culoare dau o notă de farmec călătoriei. Unde merită să mergi pentru a-ți desfăta privirea cu dealuri înfășurate în haine de toamnă? În acest articol, îți prezentăm cele mai frumoase trasee de drumeție din Polonia, care devin și mai atractive în această perioadă a anului

Iată clasamentul nostru subiectiv al traseelor ideale pentru drumeții, când toamna este în plină desfășurare și trebuie să ții cont de căderea mai rapidă a amurgului. Aici vei găsi exemple de excursii în munții polonezi de o durată rezonabilă, care totuși, îți vor oferi o doză considerabilă de emoție.

  1. Rudawy Janowickie – traseu spre Wielka Kopa prin Lacurile Colorate
  2. Beskid Wyspowy – drumul spre Luboń Wielki
  3. Beskid Niski – traseu de la Bartne la Rezervația Kornuty
  4. Tatra de Vest – traseul spre Czerwone Wierchy
  5. Gorce – traseu spre Turbacz
  6. Pieniny – ruta spre Sokolica și Trzy Korony
  7. Bieszczady – traseul spre Połonina Wetlińska
  8. Bieszczady – traseul spre Tarnica, Halicz și Rozsypaniec 

Harta nr. 1: Trasee de drumeție pentru toată lumea – excursie de la Wieściszowic prin Lacurile Colorate până la Wielka Kopa și înapoi (Sursă: mapy.cz. / https://pl.mapy.cz/s/bologasasu )

Toamna la munte se asociază cu culori vii, care ne dau o mare doză de optimism în suflet. Drumețiile în această perioadă a anului pot fi făcute și mai pline de culoare alegând locuri precum Lacurile Colorate din Rudawy Janowickie. Acestea sunt patru mici iazuri de munte situate la poalele Wielka Kopa (871 m deasupra nivelului mării), ale căror ape au fost colorate de compușii chimici care se găsesc aici. Lacurile Galben, Violet, Albastru și Verde, înconjurate de roci interesante și de copaci magnifici, atrag turiștii în orice perioadă a anului, dar toamna arată deosebit de atractiv.

Traseul din parcarea din Wieściszowice, prin lacurile colorate până la Wielka Kopa și înapoi are o lungime de aproximativ 6,5 km și va fi o opțiune excelentă pentru o scurtă plimbare în familie, combinată cu o sesiune foto colorată.

 

Harta nr. 2: Cele mai frumoase trasee din Polonia – bucla de la Rabka-Zdrój la Luboń Wielki. (Sursă: mapy.cz. / https://pl.mapy.cz/s/nabuhuhalo )

Dacă ar fi să numim cea mai originală dintre toate cabanele de munte poloneze, am alege probabil clădirea ridicată pe Luboń Wielki în Beskid Wyspowy. Este o clădire cu o fundație disproporționat de înaltă, cu un prim etaj din lemn și un acoperiș înclinat, caracteristic cabanelor în stil montan. Pentru mulți, aceasta amintește de cabana Babei Yaga. Toamna, acest loc de basm capătă un plus de magie. Totul se datorează copacilor din jur. Fagii din Carpați care cresc în vârful dealului strălucesc în culori vii, creând un decor cu adevărat de basm

Patru trasee de drumeție duc spre vârful Luboń Wielki. Dacă ești în căutarea unei bucle montane scurte, dar atractive, îți recomandăm o excursie de la Rabka-Zdrój Zaryte pe traseul galben prin Perć Borkowskiego (această secțiune trece printr-un ghețar de munte și nu este recomandată începătorilor). Pentru a evita repetarea traseului, poți coborî pe poteca albastră. Această variantă are o lungime de doar 7 km, deci este o opțiune interesantă dacă ai puțin timp la dispoziție.

Harta nr. 3: Idee de drumeție – o buclă de la Bartne care duce la Rezervația Kornuty. (Sursa: mapy.cz. / https://pl.mapy.cz/s/hosusujebo )

Unde să mergi dacă prioritatea ta este să-ți tragi sufletul și să iei o pauză de la agitația orașului? O idee bună ar fi drumețiile în Beskid Niskim.

Zona se află în afara traseelor bătute, astfel încât, indiferent de sezon, nu este afectată de mulțimea de turiști. Biserici din lemn, cimitire care comemorează bătăliile din Primul Război Mondial sau rămășițele vechilor așezări Lemko, care astăzi se confundă cu natura

În acești munți, ai impresia că timpul trece mult mai încet. Pentru a simți atmosfera lor extraordinară, cel mai bine este să mergi în zona din jurul satului Bartne – un sat liniștit, cu o frumoasă biserică a Sfinților Cosma și Damian și o legendară colibă de cioban. În cabana PTTK menționată mai sus se servesc celebrele găluște Lemko și au loc sesiuni foto originale în fața.

Simpla plimbare prin Bartne este o modalitate bună de a-ți reîncărca bateriile. O drumeție pe potecile din jur, care sunt în antracit toamna, îți va permite să te calmezi și mai mult. Pentru această perioadă a anului, îți recomandăm o buclă de 12 km care duce de-a lungul periferiei Parcului Național Magurski până la Rezervația Kornuty, unde există reziduri deosebite. Piatra de gresie care iese din pământ seamănă cu coarnele diavolului, care a dat naștere, de asemenea, la multe legende colorate. Blocurile de stâncă acoperite de mușchi arată foarte misterios, iar vecinătatea copacilor plini de frunze îngălbenite adaugă farmecul locului.

Harta nr. 4: Munții polonezi în toată splendoarea lor – una dintre variantele traseului spre Czerwone Wierchy cu startul și sosirea în Kirach. (Sursă: mapy.cz. / https://pl.mapy.cz/s/jadobebeba)

Dacă ar fi să enumerăm cele mai frumoase trasee din Polonia, fără a le împărți pe anotimpuri, acest traseu ar ocupa unul dintre primele locuri. Traseul care traversează lanțul muntos Czerwone Wierchy este un clasic pe care orice iubitor care se respectă al celor mai înalți munți din Polonia trebuie să îl parcurgă. De ce merită să mergi într-o astfel de excursie toamna? Răspunsul la această întrebare este ascuns în denumirea folosită pentru a descrie cele patru vârfuri demne de două mii de metri: Ciemniak (2096 m), Krzesanica (2122 m), Małołączniak (2096 m) și Kopa Kondracka (2005 m)

Deși aceste coline atrag vizitatorii pe tot parcursul anului cu priveliștile lor extinse, ele sunt cel mai atractive atunci când planta alpină numită sit skucina, care crește pe versanți, începe să strălucească în culori deosebite – de la roșu aprins la maro plăcut. Traseul poate fi planificat în mai multe moduri. Din cauza zilelor mai scurte de toamnă, îți sugerăm o buclă atractivă nu prea lungă (17 km) cu startul și sosirea în Kirach.

Harta nr. 5: Trasee de drumeție în Polonia – bucla de la Łopuszna, care ne va duce la Turbacz și la câteva pășuni montane pitoreșt. (Sursă: mapy.cz. / https://pl.mapy.cz/s/dulebonuja )

Unii spun că Munții Tatra sunt cel mai bine văzuți de la distanță. Pajiștile pitorești din Munții Gorce sunt punctul de observație perfect pentru a admira cei mai înalți munți din Polonia. În această perioadă a anului, vârfurile stâncilor monumentale sunt adesea acoperite de prima zăpadă, ceea ce le face să pară și mai demne de la distanță. Valea Nowotarska, care separă cele două lanțuri, arată, de asemenea, interesant, strălucind în culorile toamnei

Patru trasee de drumeție duc la Turbacz, astfel încât poți elabora diferite variante de excursie. Noi îți sugerăm bucla de la Łopuszna. Traseul de mai sus trece prin mai multe pășuni montane pitorești, astfel încât te poți plimba printre ierburile foșnitoare și te poți delecta cu panorame frumoase

Merită să pornești devreme pe traseu pentru a vedea cum ceața de dimineață învăluie peisajul sau să împarți excursia în două zile, rezervând o noapte de cazare într-o pensiune montană situată în apropierea celui mai înalt vârf din Munții Gorce

Harta nr. 6: Idee pentru o scurtă excursie, prin Pieniny – sub forma unei bucle din Krościenko pe Dunajec. (Sursă: mapy.cz. / https://pl.mapy.cz/s/hohopafopa)

Rocile albe de calcar sunt piesa de rezistență a Munților Pieniny – numiți de unii „Micii Tatra”. Din punctele de observație din Pieniny, poți vedea impunătorii Munți Tatra, precum și firul îngust și pitoresc al meandrelor rapide ale râului Dunajec. Există, de asemenea, ruinele Castelului Pieniny, învăluit în legendă. 

Turiștii care vizitează acest mic lanț muntos toamna se pot bucura de o altă atracție – un uimitor festival al culorilor, care durează atunci când pantele munților strălucesc în nuanțe fantastice de galben și roșu

Avantajul Munților Pieniny este accesibilitatea lor. Deși există lanțuri și prăpăstii stâncoase – vom avea chiar ocazia să mergem pe un traseu al cărui nume include cuvântul „perć” – scara de dificultate este cu siguranță mai mică decât în cazul drumețiilor în Munții Tatra. Putem trasa cu ușurință un traseu de o jumătate de zi aici, potrivit pentru drumeții mai puțin avansați.

Harta nr. 7: Munții polonezi toamna – traseul de la Kalnica prin Połonina Wetlińska până la Brzegi Górne. (Sursă: mapy.cz. / https://pl.mapy.cz/s/dumecurufo )

Pentru a admira toamna Bieszczady în toată splendoarea lor, cel mai bine este să vii în octombrie. Atunci ne așteaptă un spectacol uimitor de culori. Plimbându-ne pe pajiștile îngălbenite, putem privi în jos la pădurile nesfârșite de fagi, strălucind în nuanțe fantastice de roșu, portocaliu, galben și verde. Adesea, această compoziție este completată de soarele de octombrie care strălucește jos la orizont și de ceața pitorească care învăluie văile.

Unul dintre cele mai pitorești trasee din Bieszczady duce prin Połonina Wetlińska. O plimbare de-a lungul crestei deschise garantează priveliști de neuitat, iar o atracție suplimentară va fi vizitarea celei mai înalte pensiuni din Munții Bieszczady – Chatka Puchatka (1228 m deasupra nivelului mării). O unitate modernă, care în 2022 a înlocuit cabana iconică, dar foarte modestă, din cărămidă

Harta nr. 8: Cele mai frumoase trasee din Polonia – o buclă de la Wolosaty prin Tarnica, Halicz și Rozsypaniec. (Sursă: mapy.cz. /  https://pl.mapy.cz/s/fovepavuke )

Acesta este un adevărat clasic Bieszczady, în timpul căruia vom admira peisaje care se numără printre cele mai frumoase din munții polonezi. Prima secțiune a traseului trece printr-o pădure de fagi, care arată fermecător în culorile sale de toamnă. Cu toate acestea, adevăratele atracții ne așteaptă după ce ajungem pe creastă, de pe care – ca în palmă – putem vedea pășunile îngălbenite ridicându-se deasupra pădurilor colorate

Pentru turiștii care parcurg acest traseu, destinația numărul unu este Tarnica – cel mai înalt vârf din partea noastră a Munților Bieszczady și vârful pe care trebuie să urci dacă visezi să cucerești Coroana Munților Poloniei. De aici se poate vedea perfect traseul în curbă care duce prin Halicz și Rozsypaniec. Natura nemărginită și perspectivele care se schimbă cu fiecare kilometru îți dau puterea de care ai nevoie pentru a depăși bucla destul de lungă, de 19 kilometri. Este unul dintre puținele trasee clasice din Munții Bieszczady care începe și se termină în același loc – ceea ce face mai ușor pentru organizatorii de tururi să se ocupe de logistică.

Polecane produkty