Cum aleg cizmele de schi? Măsurarea lungimii și lățimii piciorului și a celor mai importanți parametri ai bocancilor de schi

Sylwia Stwora-Petela 03.01.2023

Încălțămintea de schi care se potrivește corect este cheia nu numai pentru a schia confortabil și precis, ci și pentru a realiza potențialul schiurilor dumneavoastră. Aflați cum să alegeți pantofii de schi cu mărimea, flexibilitatea și rigiditatea potrivite pentru a face ca începutul aventurii dumneavoastră în sporturile de iarnă să fie distractiv și satisfăcător.

Măsurarea corectă a lungimii piciorului

Este esențial ca atunci când dimensionați cizmele de schi să vă măsurați corect lungimea piciorului, mai ales dacă decideți să cumpărați online. Producătorii de pantofi de schi oferă acest parametru în tabelele de mărimi folosind așa-numita scală Mondopoint (mondo). Lungimea piciorului se măsoară de la călcâi până la vârful degetului mare. Numerotarea internațională este exprimată în cm.

Pentru a găsi mărimea potrivită pe scara Mondopoint, trebuie să vă măsurați corect lungimea piciorului:

  1. Pregătiți un creion sau un stilou, o bandă de măsurat pentru croitorie și o foaie de hârtie curată.

  1. Așezați bucata de hârtie pe un perete (acest lucru va împiedica hârtia să se miște accidental).

  1. Stai desculț, cu piciorul drept pe foaia de hârtie, astfel încât călcâiul să atingă peretele, iar genunchiul să fie ușor îndoit.

  1. Trasează forma piciorului, ținând creionul/creionul în poziție verticală.

  1. Faceți același lucru cu piciorul stâng.

  1. În ambele cazuri, măsurați distanța de la călcâi până la vârful degetului mare.

  1. Rotunjiți rezultatul la cel mai apropiat 0,5 cm (de exemplu, 27,2 cm = 27,5 cm, 25,4 cm = 25,5 cm etc.) și comparați-l cu dimensiunile indicate de producător.

De ce trebuie să țin cont atunci când aleg cizmele de schi?

Pe lângă lungimea piciorului, lățimea piciorului, care corespunde lățimii cojii cizmei (cunoscută sub numele de Last), este, de asemenea, importantă în alegerea mărimii corecte a cizmelor de schi. Acest factor este de obicei indicat în mm în tabelele de dimensiuni ale producătorilor. Un alt factor important este flexibilitatea, adică rigiditatea cizmei. Atunci când alegeți cizmele de schi potrivite, elemente precum:

  • cizma interioară (căptușeala) – trebuie să aibă cât mai puține cusături și să fie confecționată dintr-un material rezistent;

  • catarame – trebuie să fie metalice (de exemplu, din aluminiu) și reglabile;

  • Cureaua Velcro – acționează ca o cataramă suplimentară, permițând o mai bună strângere a carapacei pantofului;

  • tălpile – optați pentru tălpile anatomice sau termoformabile (se adaptează la forma piciorului sub influența căldurii);

  • Sistem de schi/plimbare – vă permite să schimbați rapid setarea ghetei de la coborâre la mers și invers.

Lățime

Măsurați lățimea piciorului dumneavoastră după cum urmează:

  • Stați desculț pe o bucată de hârtie curată, fără să puneți greutate pe picior.

  • Conturați forma piciorului dumneavoastră.

  • Măsurați lățimea piciorului cu o bandă de croitorie în punctul cel mai lat (lângă osul metatarsian).

Atunci când alegeți lățimea bocancii de schi, țineți cont de experiența dvs. de schi, de stilul de schi și de nivelul de control și confort de care aveți nevoie. Important: cu cât cizma este mai îngustă, cu atât mai mare este controlul schiului și ținuta piciorului, dar mai puțin confortul, și invers. De exemplu:

  • în calitate de pilot de curse sau de pasionat de echitație sportivă, optați pentru modelele înguste și foarte înguste, între 92 și 98 mm. Dacă aveți picioarele înguste sau aveți nevoie de o precizie ridicată de călărie (în detrimentul confortului), atunci un model cu o carcasă îngustă va funcționa, de asemenea.

  • Gama de 98-100 mm este ideală, de exemplu, pentru mersul la viteză mare;

  • intervalul 100-104 mm oferă o potrivire relaxată pentru majoritatea schiorilor, dar trebuie să vă așteptați la un control ceva mai redus. Dimensiunea de 102 mm este cea mai versatilă;

  • gama de 104 mm și peste este dedicată persoanelor cu picioare și viței foarte largi. Este, de asemenea, potrivit pentru a învăța să schiezi.

Unele mărci (de exemplu, Tecnica) folosesc marcaje suplimentare care, pe lângă intervalele de lățime, se referă la piciorul specific al schiorului (îngust/larg) sau la gradul de potrivire:

  • HV (volum mare) – pentru picioare foarte late și confort ridicat;

  • MV (volum mediu) – potrivire standard;

  • LV (low volume) – pentru picioare înguste și o potrivire precisă.

Flex

Duritatea carcasei unei cizme de schi, sau flex, reprezintă gradul de rezistență pe care îl oferă cizma atunci când corpul este înclinat în față. Depinde de greutatea, vârsta, nivelul de antrenament sau abilitatea schiorului. Așa-numitul indice de flexiune ajută la potrivirea unui model de pantof de schi în ceea ce privește proprietățile și scopul, dar nu este un indice universal. O valoare scăzută înseamnă un confort mai bun, mai multă lățime și o cizmă mai moale, și invers – cu cât indicele de flexiune este mai mare, cu atât cizma este mai dură, mai precisă și oferă un sprijin bun pentru picior. Merită să rețineți că producătorii de pantofi de schi folosesc compuși diferiți pentru carcasa cizmelor lor, care au proprietăți diferite, astfel încât modelele de la mai multe mărci nu trebuie comparate.

Pentru o schioare începătoare, un flex de 40-60 va fi o alegere bună, în timp ce pentru un bărbat valoarea ar trebui să fie între 70-80. Pasionații de schi intermediar pot alege un flex de 60-70 (femei) sau 80-90 (bărbați). Cu multă experiență și pentru profesioniști, valorile peste 70 (femei) și peste 90 (bărbați) vor fi cea mai bună opțiune.

Personalizarea bocancilor de schi

Dacă aveți picioare non-standard sau aveți nevoie de un model de încălțăminte cu parametri strict personalizați, puteți profita de soluțiile moderne care fac posibilă personalizarea cizmelor de schi, cum ar fi cojile termoformabile sau îndoirea căptușelii.

Învelișuri termoformabile

O tehnologie care permite ca învelișul rigid să fie modelat pentru o potrivire perfectă la anatomia piciorului schiorului, oferind astfel un transfer de putere și o capacitate de reacție maxime. Această soluție a fost propusă pentru prima dată de marca Fischer sub denumirea Vacuum. Carapacea și cizma interioară sunt turnate sub presiune la piciorul schiorului într-o mașină specială, astfel încât orice imperfecțiune a piciorului este luată în considerare, ajutând la reducerea disconfortului la schiat. O altă metodă de termoformare a carapacei este Custom Shell (compania Salomon) sau Memory Fit (marca Atomic).

Căptușeli încălzite

Căptușeala, adică cizma interioară la cele mai avansate modele, este termoformabilă, ceea ce înseamnă că se poate adapta în mod optim la picior atunci când este încălzită, umplând astfel mai bine cizma și sporind confortul. De exemplu, intuiția/încadrarea personalizată asigură modelarea la temperaturi mai ridicate și la o presiune mai mare asupra piciorului, iar cizmele cu injecție utilizează o spumă specială care se eliberează în timpul montării.

Cum aleg cizmele de schi care să se potrivească nivelului și stilului meu de schi?

Atunci când căutați cizmele de schi potrivite, trebuie să luați în considerare și stilul și nivelul dumneavoastră de schi. Dacă sunteți un schior de agrement la nivel de începător, cea mai bună opțiune vor fi modelele cu un flex mai mic de 90, care sunt ușoare și confortabile. Sunteți un schior de nivel intermediar sau avansat care preferă schiul de performanță pe pârtii amenajate? Veți avea nevoie de cizme mai rigide (flex 70-110 pentru femei, 90-130 pentru bărbați) și mai înguste, cu o formă puternic bombată pentru mișcări precise. Pentru schiul off-piste (de exemplu, freeride), modelele cu o lățime medie (100-102 mm) și un flex de la 100 în sus vor funcționa bine. Skittering folosește încălțăminte care ține bine glezna pe coborâri, permițând în același timp libertatea de mișcare pe urcări. De obicei, încălțămintea este echipată cu un sistem walk/ski, care permite o schimbare rapidă a utilizării (de la mers pe jos la călărie). O cizmă de schi pentru parașutism se distinge prin greutatea redusă și o bună izolare.

Cele mai frecvente greșeli la alegerea cizmelor de schi

Principala greșeală pe care o fac schiorii, nu numai începătorii, este să schieze cu bocanci prea mari, ceea ce se datorează, printre altele, credinței învechite că ar trebui să alegem încălțăminte cu 2 numere mai mare pentru a putea pune o pereche de șosete de lână în plus. Cu tehnologiile și metodele de fabricație de astăzi pentru cizmele de schi, nu este nevoie să lăsăm o marjă atât de mare – 0,5 până la 1 cm este suficient. În plus, talpa cizmelor de schi este rigidă și nu se îndoaie, ceea ce înseamnă automat că nu avem nevoie de spațiu suplimentar pentru a ne mișca degetele de la picioare.

Este, de asemenea, o mare greșeală să alegi singur pantofii de schi fără a avea cunoștințe elementare despre tipurile de pantofi, utilizarea lor sau cei mai importanți parametri. Este recomandabil să solicitați ajutor profesional, de exemplu, de la un instalator de ghete sau de la experții din magazinul de schi Sportano, care, datorită experienței și cunoștințelor lor, vor ajusta în mod corespunzător modelul la parametrii individuali, abilitățile sau stilul de schi.

Cele mai bune ghete de schi pentru începători și avansați la Sportano.ro

Cizmele de schi potrivite înseamnă nu numai confort la fiecare mișcare pe pârtie sau în afara ei, ci și siguranță și satisfacție. Dacă schiați cu încălțăminte nepotrivită, nu veți putea controla echipamentul, mișcările dvs. vor fi lipsite de precizie, veți dezvolta abraziuni dureroase (în cel mai rău caz, vă veți accidenta sau vă veți traumatiza) și nu veți vedea progrese.

La Sportano.ro veți găsi o gamă largă de cizme de schi cu diferite lățimi, lungimi, durități ale carapacei, potrivite pentru diferite tipuri de schi alpin sau de schi fond, precum și pentru schi de tură. Alegeți cizme de schi de înaltă calitate și durabile de la mărci de top: HEAD, Rossignol, Salomon, ATOMIC, Fischer, Nordica, Tecnica sau Dalbello. Datorită tehnologiilor de ultimă oră și soluțiilor inovatoare (cum ar fi căptușeala SensiFit™ pentru o inserție ușoară, izolația Stretch Thinsulate® pentru un plus de căldură sau sistemul FORM FIT, sau termoformarea învelișului exterior), vă puteți șlefui abilitățile, vă puteți duce schiatul la un alt nivel sau vă puteți împinge performanța de a bate recorduri.

Polecane produkty