Cum alegi mingea de baschet pentru copii și jucători de baschet începători? Tipuri și mărimi de mingi de baschet

Sylwia Stwora-Petela 29.04.2024

Precizia aruncărilor, controlul mingii și calitatea generală a jocului de baschet depind în mare măsură de potrivirea tipului și dimensiunii mingii de baschet cu vârsta, sexul, nivelul de îndemânare și tipul de suprafață pe care te antrenezi sau joci. Dacă ești la început de aventură în baschet, ghidul nostru te va ajuta să potrivești o minge de baschet la nevoile și obiectivele tale individuale pe teren. Află care sunt tipurile de bază de mingi și cum să alegi mărimea potrivită pentru vârsta și sexul tău.

Mingea de baschet – caracteristici

Mingea de baschet în culoarea portocalie caracteristică și cu cusături negre, asociată în special cu meciurile din NBA, este formată din:

  • înveliș exterior,
  • cameră de aer (din cauciuc butilic),
  • umplutură (de obicei nailon sau poliester cu burete suplimentar ca strat de amortizare).

În funcție de tipul de minge de baschet, învelișul său exterior poate fi din piele naturală, piele sintetică sau cauciuc. Primul tip de minge are o durabilitate ridicată și oferă un control excelent al mingii. Cu toate acestea, mingile de baschet din piele sunt relativ scumpe, necesită o îngrijire specială și nu sunt potrivite pentru jocul în aer liber (se deteriorează rapid). Pielea sintetică este mai puțin costisitoare, dar oferă totuși o bună durabilitate și aderență. Este mai ușor de întreținut. Mingile de baschet din cauciuc, pe de altă parte, sunt durabile și sunt adesea folosite pentru suprafețe exterioare sau dure.

Mărimile mingilor de baschet

Mingile de baschet sunt disponibile în mai multe mărimi – de la 3 la 7, mărimea 3 fiind pentru mini baschet, iar mărimea 7 reprezentând o minge de mărime normală pentru jocul profesionist și recreativ pentru bărbați. Este demn de remarcat faptul că antrenamentul de la bun început cu o minge de baschet de dimensiunea potrivită vârstei, sexului și nivelului de îndemânare va asigura un control adecvat al mingii, ceea ce se va expune asupra eficienței și eficacității jocului, precum și asupra motivației de a-ți îmbunătăți abilitățile.

Mărimea 7

Dacă te întrebi ce mărime are mingea de baschet din NBA, aceasta este mărimea 7. Este dedicată meciurilor profesioniste și de amatori pentru băieții cu vârsta de peste 15 ani și pentru baschetbaliștii adulți. Mingea de baschet cu mărimea 7 are o circumferință de 75 cm și cântărește între 567 și 650 g.

Mărimea 6

Mărimea 6 este mărimea oficială de baschet pentru fetele cu vârsta de 12 ani și peste și pentru femei. Este folosită în majoritatea ligilor profesioniste de baschet feminin (inclusiv în WNBL, adică Women’s National Basketball League)Mingea de baschet de mărimea 6 este, de asemenea, utilizată în ligile de baschet din licee și universități, precum și în rândul jucătorilor de baschet cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani, datorită dimensiunii mai mici a mâinilor. Circumferința acestei mingi de baschet este de 72,5 cm, iar greutatea este de 510-567 g.

Mărimea 5

Mingile de baschet de mărime 5 sunt potrivite pentru ligile de copii și de tineret. Mingile pentru juniori cu o circumferință de 70 cm sunt recomandate pentru jucătorii cu vârsta cuprinsă între 9-11 ani. 

Mărimea 4

Mărimea 4 sunt mingile de baschet ușoare și mici pentru băieți și fete cu vârste cuprinse între 5 și 8 ani. Circumferința corespunde înălțimii și dimensiunii medii a mâinilor jucătorilor din acest interval de vârstă, de 65 cm, permițându-le să învețe elementele de bază ale jocului și să își dezvolte abilitățile cheie pe teren.

Mărimea 3

Mingea de baschet de mărimea 3 este o versiune pentru copiii de trei ani și pentru copiii mai mari care încep să practice acest sport de echipă. Circumferința acestei mingi este de 56 cm.

Interior sau outdoor? Ce minge de baschet este cea mai bună pentru interior și care pentru tartan sau asfalt?

Mingile de baschet sunt împărțite în două tipuri de bază:

  • indoor – sau mingi de baschet de interior, acestea sunt folosite pentru a juca pe terenurile din interiorul bazelor sportive;
  • outdoor – sunt concepute pentru a se juca pe diferite suprafețe exterioare (asfalt, beton etc.).

O diferență esențială între mingile de baschet indoor și outdoor este materialul din care sunt fabricate. Terenurile în aer liber sunt în mod natural mai dure și cauzează o mai mare abraziune a suprafeței mingii atunci când intră în contact cu solul față de terenurile de interior, astfel că învelișurile exterioare ale acestora sunt concepute pentru a garanta o rezistență ridicată la elemente, precum murdăria, praful sau alte impurități. De cele mai multe ori, mingile de baschet outdoor sunt fabricate din cauciuc sau piele compozită, ceea ce asigură o bună aderență chiar și pe suprafețe denivelate, precum și un bun ricoșeu. În plus, mingile de baschet „de stradă” din cauciuc ricoșează cu mai multă forță decât cele de interior pentru a asigura un confort și o eficiență corespunzătoare. Pe de altă parte, mingile de baschet indoor sunt, de obicei, fabricate din piele naturală ( folosite în principal în jocurile profesionale) sau din piele sintetică/compozită, garantând senzația, capacitatea de joc și aderența potrivite (chiar și atunci când transpiri mult în timpul jocului) pe terenurile de interior. Mingile din piele naturală oferă cea mai moale și mai confortabilă senzație, însă, de obicei, este nevoie de ceva timp și de o utilizare regulată pentru a descompune pielea și pentru a obține aderența și senzația potrivită.

Ce minge de baschet să alegi pentru început?

În primul rând, atunci când alegi o minge de baschet, începe prin a alege mărimea potrivită pentru vârsta și sexul tău. De ce este acest lucru atât de important? Mingea de mărimea potrivită este mai ușor de controlat – oferind o bună aderență și precizie în timpul aruncărilor și al altor jocuri. Jucând cu o minge care are dimensiunea potrivită pentru vârsta și sexul tău, îți poți dezvolta abilitățile mai repede, îți poți îmbunătăți tehnica de joc și poți fi mai eficient în acțiunile tale pe teren (de exemplu, eficiența aruncărilor). O minge de dimensiuni bune te poate ajuta să îți îmbunătățești performanțele pe teren. Greutatea este, de asemenea, de mare importanță. Este demn de remarcat faptul că, în cazul copiilor sau al începătorilor, o minge de baschet prea mare sau prea grea poate nu numai să influențeze dezvoltarea unor obiceiuri proaste și a unei tehnici incorecte de mânuire a mingii, ci și să crească riscul de rănire sau de accidentare. În plus, mingile mai mari pot provoca frustrare și aversiune față de acest sport, deoarece fac mai dificilă stăpânirea schemelor de bază ale baschetului (schimbările de direcție, aruncarea la coș, pasa către un alt jucător etc.).

Alegerea unui anumit model de minge de baschet este, de asemenea, influențată de faptul dacă joci în interior sau exterior. Pentru început, se recomandă utilizarea mingilor de baschet universale (așa-numitele mingi hibride) din piele sintetică sau compozit, care funcționează bine atât pe podele din lemn, cât și pe tartan sau asfalt și pentru jucători de toate nivelurile de abilități. Acestea mențin o aderență, o flexibilitate și o performanță adecvate, rezistând în același timp la umezeală, deteriorare și murdărie, astfel încât să le poți folosi pentru o perioadă lungă de timp. Unele modele au canale dedicate de evacuare a umezelii, astfel încât să mențină o gamă bună de aderență. Pentru jucătorii începători de baschet de stradă, mingile de cauciuc vor funcționa, de asemenea, bine, deoarece pot fi folosite în diferite condiții meteorologice și pe diferite suprafețe (dure sau aspre) datorită durabilității ridicate, rezistenței la apă și aderenței bune. Aceste mingi sunt disponibile în culori vii, contrastante și cu grafică pentru a se asigura că sunt foarte vizibile atunci când se joacă în aer liber.

Fie că joci în mod recreativ, pentru distracție sau dacă vrei să devii un jucător profesionist de baschet, să ai mingea potrivită îți permite să-ți îmbunătățești abilitățile, să joci eficient, în siguranță și mai presus de toate, să te bucuri de această formă de activitate fizică. Pe Sportano.pl am strâns migile de baschet fiabile de la mărcile de frunte: Wilson, Spalding, Nike, Molten czy Mikasa. Mingile sunt fabricate din materiale de înaltă calitate (piele naturală, compozit, cauciuc) și sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni, astfel încât să poți alege cel mai bun model în funcție de nevoile și nivelul tău de îndemânare.

Polecane produkty