Cum de a alege bastoane de schi? La ce să te uiți când cumperi bețe de schi?  

Sylwia Stwora-Petela 03.03.2023

Vei debuta pe pârtiile de schi în iarna care vine sau poate vrei să încerci să faci schi de fond? Oricare ar fi motivul, veți avea nevoie de bețe de schi. Alături de noi, vei afla cum să alegi bastoanele de schi pentru înălțimea ta și ce trebuie să ai în vedere atunci când le cumperi, astfel încât să schiezi constant, cu ritm bun și fără să obosești prea tare.

La ce se folosesc bețele de schi?

Bețele de schi sunt o piesă indispensabilă pentru schiorii de schi alpin, de schi fond și de schi de tură. Mai presus de toate, ei reprezintă un sprijin pentru echilibru și frânare nu numai atunci când faceți primii pași pe schiuri, ci și pe pârtiile avansate. Cu o poziție stabilă, este mai ușor să vă păstrați încrederea pe pârtie și o bună orientare spațială, mai ales în viraje.

În plus, bețele de schi vă permit să vă deplasați pe secțiuni plane și vă ajută să dați schiului ritmul și pista potrivite. Aceștia servesc, de asemenea, la dezvoltarea vitezei și la deplasarea mai lină pe zăpadă. Ei pot fi folosiți pentru a vă sprijini și a vă împinge atunci când urcați cu telescaunul. Atunci când sunt selectate corect în funcție de înălțime și de stilul de schi, acestea sunt responsabile de menținerea unei poziții corecte, inclusiv a unui spate drept, astfel încât schiatul să nu suprasolicite această parte a corpului și să fie sigur.

Bețe de schi – tipuri de bază

Înălțimea este unul dintre cei mai importanți, dar nu singurul factor care trebuie luat în considerare atunci când alegeți bastoanele de schi potrivite. Stilul de schi este, de asemenea, important, motiv pentru care facem distincția între bețe pentru schi alpin, freeride, parașutism și curse, adică curse de slalom uriaș.

Coborâre

Bățurile clasice de schi alpin au o construcție simplă și sunt folosite în principal pentru împingere. Din acest motiv, aceștia ar trebui să fie lungi.

Curse

Acest tip de bețe de schi, de obicei cu o formă curbată, este destinat schiului de slalom (slalom uriaș sau slalom). Este echipat cu plăci în formă de cupă pentru o mai mare rezistență și siguranță (de exemplu, la trecerea porților).

Freeride

O trăsătură caracteristică a acestui tip de baston de schi este dimensiunea mare a plăcii. De asemenea, bastoanele Freeride nu au o curea pentru încheietura mâinii și sunt mai lungi decât bastoanele de coborâre.

Bețe Skitur

Bățurile de schi care combină alpinismul și schiul se disting prin lungimea lor reglabilă, ceea ce le face ușor de montat și de transportat. Modelele telescopice au de obicei 2-3 intervale de ajustare.

Construcția polonilor

Bățurile de schi au o construcție simplă formată din componente precum mânerul, curelele, protecțiile, arborele și placa. Atunci când alegeți bețe de schi, merită să acordați atenție și materialului din care sunt fabricate, astfel încât echipamentul să se comporte bine în toate condițiile și să fie funcțional pentru mai multe sezoane.

Curele

Acestea vă împiedică să vă pierdeți bastoanele. Curelele pot fi fixate permanent, detașabile sau cu auto-blocare în caz de cădere.

Protecții pentru mâini

Apărătoarele oferă protecție suplimentară împotriva, de exemplu, a rănilor cauzate de impactul excesiv al echipamentului pe sol.

Mâner

Acestea sunt utilizate pentru a ține bețele și ajută la reducerea șocului provocat atunci când bara este înfiptă în sol. Mânerele trebuie să fie ergonomice și acoperite cu un material cu aderență ridicată pentru a oferi un confort maxim în timpul mersului.

Tijă

Partea principală a bastonului de schi. Tija este de obicei fabricată din aluminiu (modelele pentru schi alpin, de exemplu), în timp ce versiunile mai scumpe și mai avansate folosesc fibra de carbon (pentru freeride).

Talon

Partea din baston plasată la capăt pentru a facilita săritura. Pentru pârtiile bine îngrijite, sunt potrivite dimensiunile mai mici, în timp ce dimensiunile mari sunt mai bune dacă intenționați să schiați pe terenuri puternic înzăpezite.

Material

Bețele de schi sunt fabricate din aluminiu sau fibră de carbon. În primul caz, avantajul este prețul scăzut și rezistența ridicată la impact sau deteriorare. Dezavantajul bastoanelor de schi din aluminiu este greutatea relativ mare a acestora. Bețele din carbon se disting prin greutatea redusă, amortizarea mai mare și diametrul mai îngust, ceea ce se traduce prin confort de ținere, în special pe pârtii lungi și solicitante, și ușurință în manevrare.

Cum se potrivesc bețele de schi la înălțimea mea?

Bețele de schi pot fi ajustate la înălțimea dumneavoastră în mai multe moduri. Una dintre metode este să măsurați echipamentul direct într-un magazin staționar și în încălțămintea pe care o veți purta pe pârtii sau pe traseele de schi fond. Alegeți modelul de baston de schi care vă interesează, întoarceți-l cu susul în jos, apucați-l sub placă (această parte a bastonului de schi este înfiptă în zăpadă în timp ce schiați, deci nu se ia în considerare) și sprijiniți vârful mânerului pe parchet. Poziționați partea superioară a brațului aproape de corp. În această poziție, unghiul dintre antebraț și umăr trebuie să fie de 90 de grade.

Puteți calcula, de asemenea, valoarea corectă pentru înălțimea dvs. folosind o formulă simplă:

Lungimea bețelor de schi = înălțimea (în cm) x 0,7

Important: rotunjiți rezultatul pe care îl obțineți la cei mai apropiați 5 cm (de obicei, producătorii folosesc lungimi medii ale bețelor de schi în intervale de doar până la 5 cm).

De exemplu:

  • Dacă aveți o înălțime de 178 cm, echipamentul de schi care vi se potrivește ar trebui să măsoare 124,6 cm (175 x 0,7 = 124,6 cm), iar rotunjind în sus se obține 125 cm.

  • Dacă aveți o înălțime de 160 cm, atunci alegeți bețe care măsoară 117 cm (167 x 0,7 = 116,9 cm), ceea ce, rotunjit, dă 120 cm.

Formula de mai sus nu este foarte precisă, deoarece nu ține cont, de exemplu, de proporțiile corporale ale schiorilor de aceeași înălțime.

O altă metodă de selectare a lungimii bețelor de schi este de a scădea 50 cm din înălțimea dumneavoastră, astfel încât, de exemplu, dacă aveți 165 cm înălțime, veți avea nevoie de un echipament cu o lungime de 115 cm, iar dacă aveți 190 cm înălțime, veți avea nevoie de 140 cm.

O altă opțiune pentru selectarea bețelor de schi sunt tabelele producătorilor cu valori medii pentru lungimea echipamentului în funcție de înălțimea dumneavoastră.

Selectați bețele de schi pentru copii pe o bază similară cu cea a modelelor pentru adulți.

 

Bețele de schi potrivite sunt cheia pentru a schia confortabil și în siguranță. Bețele prea scurte vă vor face să aveți o poziție excesiv de înclinată înainte. Pe de altă parte, bețele care sunt prea înalte vor îngreuna controlul mersului sau vă vor încetini reacția la evenimentele de pe pârtie. În ambele cazuri, veți ajunge să aveți o cursă instabilă și o oboseală excesivă. Orientează-te către bețe de schi de la mărci dovedite, cum ar fi: HEAD, Rossignol, Salomon, ATOMIC, Elan, LEKI, Nordica, Völkl sau Dynastar sau bețe pentru schi de tură: Black Diamond, K2, Dynafit sau Komperdell, pentru a fi siguri că echipamentul este fabricat din materiale de înaltă calitate și durabile. Puteți găsi bețe de schi pentru adulți și copii în magazinul online Sportano.ro. Dacă aveți îndoieli cu privire la lungimea de bețe de schi care vă convine, puteți contacta serviciul clienți, care vă va ajuta să alegeți echipamentul optim.

Polecane produkty