Cum să alegi bicicleta pentru copil? Cea mai bună bicicletă pentru copii de 2, 6, 8, 10 și 12 ani

Sylwia Stwora-Petela 30.04.2024

Alegerea bicicletei potrivite pentru copii poate fi o sarcină dificilă pentru părinți, deoarece există mulți factori, cum ar fi vârsta, înălțimea, abilitățile sau preferințele tânărului biciclist, de care depind siguranța și satisfacția de a conduce. Atunci când se alege bicicleta pentru copii, fie că este vorba de un copil mic care abia începe să meargă pe bicicletă sau de un copil experimentat, trebuie să se acorde atenție modelului în ceea ce privește dimensiunea și funcția. Sfaturile noastre practice te vor ajuta să alegi cea mai bună bicicletă pentru copilul tău, care îi va asigura plăcerea de a merge pe bicicletă timp de mulți ani.

Când să-ți înveți copilul să meargă pe bicicletă?

De obicei, primii pași pe bicicletă pot fi făcuți încă de la vârsta de 2 sau 3 ani, însă, pentru unii copii, momentul potrivit este la vârsta de 4 sau 5 ani. Pentru a determina dacă este un moment potrivit pentru copilul tău să înceapă să învețe să meargă pe bicicletă, ar trebui să acorzi atenție unor factori precum:

  • dezvoltarea motorie – copilul mic trebuie să fie capabil să meargă fără ajutor, să își păstreze echilibrul și să își controleze mișcările pentru a se deplasa în siguranță pe bicicletă;
  • disponibilitate emoțională – este important ca copilul să fie interesat de mersul pe bicicletă, să fie conștient că acesta implică provocări și căderi și să fie capabil să se concentreze pe învățarea noilor abilități.

Nu uita că fiecare copil se dezvoltă într-un ritm diferit, așa că este important să abordezi procesul de învățare a mersului pe bicicletă în mod individual. Trebuie să ai răbdare și să îți sprijini copilul pe măsură ce învață noi abilități. Este esențial aici să alegi o bicicletă adecvată, ajustată la parametrii unui biciclist începător, la abilitățile sale fizice și la nivelul de avansare.

Ce dimensiune roți pentru bicicleta unui copil?

În ceea ce privește bicicletele pentru copii, parametrul cheie pentru a se potrivi perfect unui utilizator tânăr este dimensiunea roții (exprimată în centimetri). Cele mai populare biciclete pentru copii încep cu roți de 12 inci și ajung până la modele cu roți de 24 de inci. Adolescenții pot alege deja biciclete pentru adulți, care au roți de 26 de inci.

De obicei, producătorii de biciclete stabilesc în tabelele lor dimensiunile roților în funcție de vârsta copilului, dar trebuie remarcat faptul că, în primul rând, aceste intervale sunt date convențional, deoarece copiii de aceeași vârstă pot avea o înălțime, o lungime a trunchiului, a brațelor sau a picioarelor diferite și în al doilea rând, modelele cu roți de aceeași dimensiune pot varia de la un producător la altul.

Important: Tabelul de mai jos este orientativ.

Cum să alegi dimensiunea cadrului în funcție de înălțimea copilului?

Dimensiunea cadrului unei biciclete pentru copii devine importantă în cazul modelelor cu roți de 20 de inci și mai mari. Acestea sunt biciclete dedicate copiilor de 5 ani, sau mai mari și tinerilor. Pentru copiii de 5-8 ani sau pentru un copil cu o înălțime cuprinsă între 110 și 125 cm, cel mai bine este să alegi o bicicletă cu o dimensiune a cadrului de 11-13 inci și cu roți de 20 de inci. Roțile de 24 de inch și cadrele de 11-15 inch vor funcționa bine pentru 8 și 12 ani, în timp ce, dacă copilul tău este mai înalt de 145 cm, ar trebui să te gândești la o bicicletă pentru juniori cu roți de 26 de inch și o dimensiune a cadrului între 14 și 16 inch.

Atât despre teorie în ceea ce privește alegerea dimensiunii roților și a cadrului, în practică, atunci când copilul tău testează bicicleta, verifică și lucruri precum:

  • traversa – este distanța dintre tubul superior și sol. Pentru a obține un rezultat fiabil, așează copilul pe o suprafață plană și nivelată și așează o carte cu copertă tare între picioarele sale. Măsoară distanța dintre spatele cărții și sol cu o bandă de croitorie. Măsurarea lungimii părții interioare a piciorului va fi utilă atunci când faci cumpărături online. Dimensiunea corectă pentru o bicicletă pentru copii este atunci când copilul mic este capabil să stea pe bicicletă cu picioarele pe podea. Pentru un copil care poate deja să meargă bine pe bicicletă, este suficient dacă își poate sprijini degetele de la picioare pe podea;
  • înălțimea șeii – cel mai adesea, bicicletele pentru copii sunt proiectate astfel încât utilizatorul să meargă într-o poziție mai verticală. Picioarele trebuie să fie ușor îndoite atunci când se apasă pedala;
  • ajungerea la ghidon – tânărul ciclist ar trebui să fie capabil să se prindă confortabil de ghidon, menținând o ușoară îndoire a coatelor. În cazul bicicletelor de 20 de inci, asigură-te că copilul are o rază de acțiune adecvată și că poate manevra și strânge cu ușurință frâna de mână.

Prima bicicletă pentru copil – bicicleta de echilibru

Dacă te gândești să achiziționezi o primă bicicletă pentru un copil care are 2-3 ani și are un simț al echilibrului format corespunzător și este perfect capabil să meargă independent, alege o bicicletă de echilibru. Acest design simplu, fără pedale, manivelă sau lanț, se bazează pe mișcarea picioarelor copilului, care sunt responsabile de înaintare sau de frânare. Bicicleta de echilibru îi ajută pe cei mai mici copii să învețe cum să conducă și să se echilibreze pe o bicicletă. Este excelentă pentru atunci când un copil mic nu are încă suficientă forță pentru a pedala, dar este interesat să meargă pe bicicletă. Cu cât se descurcă mai bine pe o bicicletă de „echilibru”, cu atât îi va fi mai ușor să treacă la pedalarea unei biciclete pentru juniori.

Bicicleta pentru copii cu sau fără roți laterale?

Dacă micuțul tău a început cu o bicicletă de echilibru și se descurcă bine pe ea, atunci este timpul să îți iei o bicicletă cu pedale, dar fără roți laterale (cunoscută și ca roți de antrenament). De ce? O bicicletă cu roți laterale este o opțiune pentru copiii care abia învață să meargă pe bicicletă în mod independent, sunt suficient de puternici pentru a pedala, dar le lipsește încrederea și au probleme în a-și păstra echilibrul. De îndată ce învață să conducă eficient bicicleta, roțile de antrenament pot fi îndepărtate și pot continua să meargă pe acest tip de bicicletă. Bicicletele cu roți de 12 sau 14 inci, pedale și roți laterale sunt alegerea potrivită pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani. (în funcție de înălțimea și lungimea picioarelor copilului).

Ce bicicletă pentru un copil de 5-8 ani?

Odată ce un copil a depășit vârsta primei sale biciclete, de obicei, următoarea bicicletă pentru care se optează este un model de 16 inci. Aceste biciclete au, de obicei, frâne spate de tip cositor (trebuie să pedalezi înapoi pentru a te opri) și o singură viteză. Acestea pot avea roți de antrenament detașabile. Pentru un copil în vârstă de 5-8 ani, o bicicletă de tip cruiser poate fi o opțiune bună, care este ideală pentru plimbări de agrement și oferă un design original.

Ce bicicletă pentru un copil de 6-10 ani?

În cazul bicicletelor cu roți de 20 de inci, avem deja frâne de mână și schimbătoare de viteze la bord pentru schimbarea treptelor de viteză, ceea ce face ca mersul să fie mai eficient și mai ușor la urcare. Acest lucru este excelent dacă intenționezi să te plimbi cu copilul tău pe terenuri mai dificile și mai accidentate. Este foarte frecvent ca un copil de 6 sau 10 ani să aleagă o bicicletă de munte, care în comparație cu versiunea pentru adulți, are de obicei anvelope mai late și amortizoare frontale pentru a atenua efectele mersului pe teren accidentat prin compresie și revenire, precum și pentru a îmbunătăți stabilitatea. Bicicleta de munte este potrivită pentru tinerii cicliști care doresc să abordeze trasee sau să pedaleze pe un teren mai dificil. O altă opțiune este bicicleta BMX, echipată de obicei cu o singură treaptă de viteză, un cadru ușor și anvelope cu nervuri, pe care merită să o cumperi dacă copilului tău îi place mersul dinamic. O soluție intermediară este reprezentată de bicicletele hibride, care permit o deplasare versatilă. Acestea se disting prin greutatea mai mică, anvelopele mai înguste și lipsa amortizoarelor frontale.

Ce bicicletă pentru un copil de 8-12 ani?

Bicicleta pentru copilul cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani are roți de 24 de inci și oferă caracteristici și componente similare cu cele ale bicicletelor pentru adulți. Atunci când alegi o bicicletă de această mărime, ia în considerare nu numai modul în care se potrivește parametrilor copilului tău, ci și modul în care o va folosi. Pentru mersul prin oraș, o bicicletă de tip cruiser va fi cea mai bună, iar pentru pasionații de off-road, o bicicletă de munte pentru copii de 24 de inci, care are suspensie față, mai multe viteze și componente precum frâne hidraulice pe disc, va fi cea mai bună.

Na co jeszcze zwrócić uwagę wybierając rower dziecięcy?

Un aspect important atunci când alegi o bicicletă pentru copii este greutatea acesteia. Cu cât bicicleta este mai ușoară, cu atât mai puține probleme va avea tânărul utilizator cu menținerea echilibrului, controlul mișcărilor și al vitezei, transportul sau conducerea bicicletei. Pentru început, merită să alegi o bicicletă cu un cadru din aluminiu, care, pe lângă greutatea redusă, oferă durabilitate și rezistență la deteriorări mecanice.

Atunci când cumperi o bicicletă pentru copil, acordă atenție echipamentelor suplimentare, cum ar fi: iluminare, reflectoare, clopoțel, portbagaj sau coș (util pentru a transporta jucării, de ex.). În cazul unei biciclete pentru un adolescent, va fi important tipul de frâne, tipul de amortizoare sau numărul de deraioare. În cazul unui copil mai mare, ne putem gândi de asemenea la bicicleta electrică cu o dimensiune corespunzătoare.

Alegând bicicleta pentru copil, optează pentru modele testate de la producători de renume, fabricate din materiale durabile și echipate cu accesorii de înaltă calitate (de ex. Shimano, SRAM). Pe magazinul sportiv online Sportano.ro, am adunat cele mai bune modele de biciclete pentru copii în diferite mărimi și funcții de la mărci precum Kellys, Orbea, Hudora, Milly Mally, Kinderkraft, leg&go, LOVELEC, Micro, Romet, Spokey, Huffy, PUKY, Lionelo, woom sau ATTABO. Avem o gamă largă de biciclete pentru copii – de la biciclete de echilibru la modele cu roți laterale, până la versiuni junior de biciclete MTB și biciclete electrice.

Polecane produkty