Pantalonii de schi bine aleși nu numai că te fac să te simți confortabil, dar te și protejează de intemperii și contribuie la siguranța și satisfacția ta în orice excursie pe pârtii sau pe teren. Impermeabilitatea, respirabilitatea, libertatea de mișcare și confortul termic sunt importante, dar la fel de importantă este mărimea și ajustarea potrivită pentru stilul tău de schi. Cu ajutorul ghidului nostru vei găsi pantalonii de schi perfecți pentru a se potrivi nevoilor tale individuale.
De ce este importantă alegerea pantalonilor de schi potriviți?
Pantalonii de schi buni nu sunt doar o chestiune de stil, ci mai ales de confort și siguranță. Atunci când mergi la schi în timpul iernii, în funcție de nivelul și stilul tău de mers pe schiuri (schi de coborâre, schi de fond, schi de tură, freeride etc.), petreci câteva sau chiar mai multe ore pe zi în aer liber, expunându-te la condiții meteo schimbătoare și la temperaturi extreme. Pantalonii de schi ideali au membrane sau acoperiri impermeabile care împiedică apa (zăpada și ploaia) să pătrundă în țesătură, permițând în același timp umiditatea să iasă din corp (respirabilitate). Mulțumit acestui lucru împiedică udarea și senzația de răceală. Pantalonii de schi potriviți sunt de asemenea importanți pentru siguranța ta pe pârtii, ajutându-te să eviți disconfortul, eventualele abraziuni sau răniri. Unele modele au întărituri în jurul genunchilor și al feselor, ceea ce poate preveni eventualele răni în cazul unei căzături. Multe modele de pantaloni de schi au curele reglabile, bretele, ventilație, buzunare practice și alte caracteristici utile care pot fi adaptate la preferințele și nevoile tale, sporindu-ți confortul în timpul utilizării.
Ce trebuie să cauți atunci când alegi pantalonii de schi?
Pentru a-ți adapta pantalonii de schi la nevoile tale, trebuie să iei în considerare o serie de factori, astfel încât să menții un nivel ridicat de confort și o plăcere maximă. Aceștia includ:
stilul mersului,
condițiile în care te vei mișca,
nivelul de experiență în schiat,
frecvențe mersului pe schi,
ce echipamente și obiecte mici intenționezi să depozitezi/transporți în aceștia.
Impermeabilitate
Impermeabilitatea pantalonilor de schi este o caracteristică cheie care te protejează împotriva umezelii și a ploii în timp ce te afli pe pârtii sau în afara lor. În acest sens, trebuie să se acorde atenție unor aspecte cum ar fi:
milimetri coloană de apă (mm) – este un parametru care definește gradul de rezistență la apă. O anumită valoare, de exemplu 5.000 mm, 10.000 mm, 15.000 mm, înseamnă faptul că materialul pantalonilor de schi poate rezista la o presiune a apei cu această valoare și nu se va infiltra. Cu cât acest parametru este mai mare, cu atât mai bună este protecția împotriva ploii și a zăpezii umede. Se presupune că o valoare de 10.000 mm este potrivită pentru schi în majoritatea condițiilor;
membrane, laminate și acoperiri – pantalonii de schi de înaltă calitate au membrane sau acoperiri hidrofuge (DWR – Durable Water Repellency). Cele mai populare dintre acestea sunt GORE-TEX® și dryVent. Aceste membrane permit umezelii să fie evacuată de pe corp spre exterior, protejând în același timp împotriva ploii și a zăpezii. Membrana poate fi încapsulată cu o construcție laminată de 2L (două straturi), 2,5L (două straturi și jumătate) și 3L (trei straturi). De exemplu, pentru mersul pe zăpadă sau în condiții de umezeală, pantalonii cu un laminat 3L ar fi cei mai buni;
cusături și fermoare – impermeabilitatea pantalonilor de schi depinde nu numai de țesătură, ci și de calitatea cusăturilor și a fermoarelor. Pantalonii cu cusături laminate și fermoare impermeabile (de exemplu, YKK) oferă o protecție suplimentară împotriva infiltrațiilor de apă.
Respirabilitate
Deoarece schiatul poate duce la transpirație excesivă sau supraîncălzire, respirabilitatea pantalonilor de schi este o caracteristică importantă care afectează confortul termic al schiorului. Materialul respirabil permite trecerea moleculelor mici de vapori de apă, creând în același timp o barieră protectoare care împiedică picăturile de apă să pătrundă în straturile de îmbrăcăminte de dedesubt. Respirabilitatea este determinată de indicele RET (coeficientul de rezistență la evaporare) sau MVTR (rata de transmitere a vaporilor de apă) și este exprimată în g/m²/24h. Cu cât valoarea RET este mai mică, cu atât mai bună este respirabilitatea. Opusul este valabil pentru MVTR – un parametru mai mare este asociat cu o respirabilitate foarte bună. Pentru exerciții fizice moderate, poți alege un RET <10 sau un MVTR de 10.000 - 20.000 g/m²/24h, pe când în timpul unei activități intense merită să alegi pantaloni de schi cu o valoare RET de 6 și mai mică sau un MVTR de 20.000 g/m²/24h și mai mare..
Pe lângă respirabilitatea lor, pantalonii de schi au orificii de ventilație (de exemplu, în interiorul sau exteriorul coapselor, sub genunchi) pentru o circulație suplimentară a aerului și reglarea temperaturii, după necesități. Merită să te asiguri că sunt căptușite cu țesătură de plasă în interior pentru un confort sporit. Panele de ventilație variază de obicei în lungime, în funcție de scopul pantalonilor.
Alte caracteristici ale pantalonilor de schi
Pantalonii de schi au de obicei, întărituri la manșetele picioarelor (de exemplu din cauciuc) pentru a reduce riscul de deteriorare a materialului de marginea interioară a schiului sau de crampoane (în cazul backcountry). Întăririle sunt plasate de asemenea, pe genunchi și în zona inghinală pentru o rezistență mai mare (de exemplu, pentru a proteja împotriva abraziunii). Alte caracteristici importante ale pantalonilor de schi includ:
picioare echipate cu curele de zăpadă interioare sau cârlige care se agață de catarama încălțămintei pentru a împiedica zăpada sau apa să intre sub pantaloni și în încălțăminte;
buzunare practice – numărul și mărimea acestora depind de nevoile individuale. De obicei, la pantalonii de schi de tură sau freeride, buzunarele sunt plasate pe coapse pentru un acces mai ușor;
bretele sau curea ajustabilă – prima opțiune oferă un confort termic mai bun și mai multă protecție (ajută la menținerea pantalonilor la locul lor), dar este mai dificil de îndepărtat. În schimb, circumferința reglabilă a taliei sub formă de închideri Velcro permite o potrivire precisă;
talie ridicată – va asigura o protecție suplimentară a șoldurilor împotriva frigului;
fermoar pe partea laterală a picioarelor – facilitează punerea și scoaterea încălțămintei de schi;
elemente reflectorizante – creșterea vizibilității după lăsarea întunericului sau în zone cu vizibilitate redusă;
reflector RECCO – face posibilă localizarea unui schior atunci când de exemplu, acesta este îngropat într-o avalanșă.
De asemenea, este esențial ca pantalonii de schi să fie croiți pentru a se potrivi cu forma specifică a corpului femeilor sau a bărbaților, așa că este recomandabil să optezi pentru modele specifice fiecărui gen. În ceea ce privește croielile, piața oferă atât pantaloni de schi pentru bărbați, cât și pentru femei, în croieli normale și mai adaptate, precum și versiuni cu picioare mai lungi pentru persoanele mai înalte, de exemplu. Merită să ții cont de faptul că sub pantalonii de schi trebuie să îți pui în continuare lenjerie de corp termică sub formă de jambiere sau ghetre, cu excepția cazului în care alegi un model izolat, caz în care nu este nevoie să incluzi aceste elemente suplimentare. De asemenea, acordă atenție la lungimea piciorului – ar trebui să acopere bocancul.
Pantaloni de schi hardshell, softshell, cu izolație – pe care să îi alegi pentru schi de coborâre, schi de fond și schi de tură?
Pantalonii de schi de tip hardshell sunt echipați cu o membrană, astfel încât să garanteze o protecție și o izolare excelentă în condiții meteorologice cu adevărat solicitante. Sunt o alegere bună pentru freerideri de exemplu, dar asigură-te că îi combini cu un strat subțire de lenjerie de corp termică.
Pantalonii de schi de tip softshell asigură un nivel ridicat de confort și libertate de mișcare, oferind în același timp o respirabilitate excelentă, o bună izolare termică și protecție împotriva vântului. Țesătura elastică și ușoară, combinată cu materialul fleece periat, se va dovedi fiabilă în condiții uscate, atunci când faci schi de tură (nu sunt rezistenți la precipitații). Este demn de menționat faptul că pantalonii de schi de backcountry au de asemenea, un buzunar special cu un clip intern pentru un detector de avalanșă.
Pantalonii de schi cu izolație din puf natural (o combinație de puf de gâscă și puf de rață în diferite proporții) sau din puf sintetic (de exemplu PrimaLoft) sunt o alegere bună pentru temperaturi foarte scăzute, pentru începători sau pentru persoanele care răcesc ușor.
O soluție versatilă este reprezentată de pantalonii de schi hibrizi, care combină avantajele diferitelor tehnologii și materiale. Alegerea acestui tip de pantaloni de schi poate fi o opțiune bună dacă ești în căutarea unor articole de îmbrăcăminte care să îndeplinească o combinație specifică de condiții și cerințe atunci când schiezi.
Cum se spală pantalonii de schi?
Spălarea pantalonilor de schi este o parte importantă a îngrijirii acestora pentru a le menține durabilitatea și calitățile de protecție și pentru a te bucura astfel de ei, timp de mai multe sezoane. Această activitate necesită măsuri de precauție adecvate, deoarece pantalonii de schi sunt de obicei confecționați din materiale tehnice și dotați cu membrane impermeabile și respirabile. Utilizarea:
detergenților puternici,
înălbitorilor,
balsamurilor,
temperaturii necorespunzătoare,
uscarea la soare sau pe un încălzitor,
călcării,
poate cauza deteriorarea țesăturii și a proprietăților acestora (de exemplu deteriorarea membranelor și a straturilor impermeabile). Mai presus de toate, citește eticheta din interiorul pantalonilor de schi pentru a afla care sunt recomandările de spălare ale producătorului. De obicei, vei găsi acolo informații privind temperatura, programul de spălare și alte instrucțiuni de îngrijire.
Pentru spălarea pantalonilor de schi, alege detergenți speciali pentru îmbrăcăminte tehnică sau cei concepuți pentru țesături impermeabile și respirabile. Înainte de spălare, închide toate fermoarele, nasturii și încheieturile de la pantaloni. Acest lucru va preveni deteriorarea țesăturii. Pantalonii de schi se spală cel mai bine pe un program delicat la 30 de grade Celsius (max. 40 de grade Celsius) și se usucă afară sau în uscătorul de rufe pe un program adecvat.
După câteva spălări, înfuncție de nevoi, poți aplica pe pantalonii de schi
impregnarea dedicată (de ex. de la mărcile Nikwax, TOKO sau HOLMENKOL), pentru a le reda proprietățile impermeabile.
Rezumând, alegerea
pantalonilor de schi corespunzători, are o importanță enormă pentru confortul, siguranța și satisfacția ta generală din timpul mersului pe schiuri, chiar dacă ești pe pârtie, sau în backcountry. De aceea, merită să îți faci timp pentru a înțelege bine nevoile tale și să alegi pantalonii care îți vor satisface cel mai bine așteptările. Apelând la pantalonii de schi din materiale de înaltă calitate, susținute de tehnologii moderne oferite de producători de renume, poți fi sigur că îți vor fi de folos timp de mai multe sezoane. Peak Performance, Roxy, Rossignol, La Sportiva, Salewa, ORTOVOX, Marmot, Volcom, Maloja, DYNAFIT sau Mammut – acestea sunt doar o parte din mărcile, a căror pantaloni de schi de coborâre, de fond sau de schi de tură le vei găsi în magazinul sportiv Sportano.ro.