Cum să alegi un sutien sportiv? Ghidul complex

Sylwia Stwora-Petela 26.04.2024

Un sutien de sport care nu este bine ajustat nu numai că este inconfortabil, dar, mai presus de toate, interferează cu exercițiile tale preferate, provocând dureri, iritații și uneori, leziuni grave ale sânilor. Îți spunem cum să alegi un sutien sport în funcție de mărime și în funcție de sport, ce tip de susținere să alegi și cum să te asiguri că modelul se potrivește corect.

De ce este important să ai un sutien sportiv bun?

Sânii femeilor sunt supuși unor mișcări multidirecționale în timpul exercițiilor fizice, ceea ce poate duce la o schimbare de poziție de la 4 (de exemplu, mersul pe jos) la 15 cm (de exemplu, alergatul) în sus și în jos, în funcție de tipul și intensitatea activității fizice și de mărimea sânilor. În plus, merită să ne amintim că sânii se mișcă și în lateral. Mai presus de toate, fiecare mișcare solicită ligamentele lui Cooper, benzile subțiri de țesut conjunctiv care ajută la susținerea sânilor. Dacă nu le oferi sânilor tăi suportul potrivit sub forma unui sutien sportiv potrivit, nu numai că te vei simți inconfortabil, dar mai ales te vei expune riscului de a suferi dureri sau chiar leziuni permanente. Efectul folosirii unui sutien nepotrivit poate reprezenta de asemenea, lăsarea sau căderea sânilor. Experiența, de obicei neplăcută, poate duce la amânarea activității fizice „pentru mai târziu”. Mai mult, femeile indică sânii ca fiind unul dintre cele mai mari obstacole în calea participării la sport, imediat după lipsa de motivație, lipsa de timp și sănătatea precară.

Scopul principal al sutienelor de sport este de a minimiza mișcarea sânilor și de a menține sânii în poziția corectă, astfel încât să te simți confortabil, indiferent de mărimea bustului tău și indiferent dacă sari, mergi cu bicicleta, dansezi, joci volei sau alergi. De asemenea, ajută la menținerea mușchilor toracici puternici și influențează postura ta. De aceea, este atât de important să potrivești corect un sutien sport la parametrii și nevoile tale individuale, astfel încât să poți profita la maximum de fiecare moment al antrenamentului și să te bucuri de bunăstare și sănătate.

Cum să alegi un sutien sport?

Conform cercetărilor, până la 80-90% dintre femei poartă mărimea greșită de sutien. Pentru a fi sigură că alegi mărimea potrivită, va trebui să măsori cu exactitate două circumferințe – sub bust și în partea cea mai largă a pieptului. Pentru aceasta vei avea nevoie de un metru de croitorie și de o bucată de hârtie/un carnețel de notițe pe telefon. Important: cel mai bine este să te măsori fără sutien sau îmbrăcăminte, plasând metrul cât mai aproape de piele.

Cum se măsoară circumferința sub bust?

Înfășoară metrul în jurul spatelui, chiar sub sâni. Asigură-te că metrul este așezat uniform, plat pe corp, dar suficient de liber pentru a putea trece două degete pe sub el și să nu-ți atingă sânii în niciun moment. În cazul sânilor mari, poate fi necesar să îți ridici sânii. Ar trebui să poți respira liber în timpul măsurării – expiră înainte de a citi rezultatul. Notează măsurarea rotunjind în jos (de exemplu, 78 cm = 75 cm; 92 cm = 90 cm; 109 cm = 105 cm).

Cum se măsoară dimensiunea cupei?

Se înfășoară metrul de croitorie în jurul părții din spate și a celei mai pline a sânului – de obicei exact în centrul mamelonului. Asigură-te că metrul de măsurat este la nivel, se potrivește perfect pe pielea ta, permițându-ți în același timp să respiri adânc. Notează-ți rezultatul. Se scade rezultatul circumferinței toracice din circumferința de sub bust. Diferența reprezintă mărimea cupei tale:

  • cupa A: 10-12 cm
  • cupa B: 12-14 cm
  • cupa C: 14-16 cm
  • cupa D: 16-18 cm
  • cupa E: 18-20 cm
  • cupa F: 20-22 cm
  • cupa G: 22-24 cm
  • cupa H: 24-26 cm

https://www.youtube.com/watch?v=MEE7wyxGRpE

Nivelurile de susținere în sutienele sport în funcție de sânii mari, medii și mici

Sutienele sport oferă trei niveluri de susținere: scăzut, mediu și ridicat. Această proprietate este legată de cele trei elemente ale unui sutien sport: bretelele, cupele și banda de sub bust (inclusiv părțile laterale). Tipul final de susținere depinde de mărimea cupei pe care o porți și de tipul de exerciții fizice pe care le vei face.

Sutien de sport cu susțienre scăzută

Acesta se distinge prin construcția sa comodă și uniformă, fiind fabricat din materiale moi, respirabile, cu o elasticitate ridicată, pentru o compresie ușoară, libertate de mișcare, o potrivire bună și o purtare confortabilă. Unele sutiene sport cu suport redus sunt prevăzute cu inserții detașabile, astfel încât să poți schimba nivelul de ajustare în orice moment. Acesta este potrivit pentru exerciții fizice de intensitate redusă, de exemplu pilates, yoga, ciclism staționar, haltere, precum și pentru activitățile zilnice (de exemplu, mersul pe jos). Sutienul sport cu susținere redusă este potrivit pentru femeile cu sânii mici sau pentru cele care caută o opțiune confortabilă pentru purtarea zilnică.

Sutien sport cu susținere medie

Modelul intermediar între sutienele cu susținere scăzută și ridicată este potrivit pentru exerciții moderate, cum ar fi dansul, alergatul, ciclismul, schiatul, antrenamentul cu greutăți, crossfit sau drumețiile montane. Un sutien sport cu susținere medie ajută la menținerea sânilor împreună, acoperă moderat sânii și asigură o compresie suficientă pe toată durata sesiunii de antrenament. De obicei, au o bandă mai largă sub bust și cupe detașabile sau încorporate.

Sutien sport cu susținere ridicată

Designul său (cunoscut sub numele de scoopback), care amintește de sutienele clasice, permite ca fiecare sân să fie înconjurat și susținut. De obicei, are bretele largi, confortabile, închidere la spate cu trei sau mai multe cârlige și diferite game, precum și armături. Unele modele folosesc o combinație de acoperire diferită a sânilor și compresie pentru a maximiza susținerea. Un sutien sport cu susținere ridicată, susține sânii cât mai mult posibil pentru a limita volumul de mișcare în fiecare direcție, reducând astfel riscul de durere la nivelul sânilor și eventualele neplăceri cauzate de mișcări excesive. Este cea mai bună soluție pentru exerciții fizice de intensitate ridicată, inclusiv: alergare, sărituri, aerobic, ciclism montan și pentru femeile cu sânii mari și mamele active care alăptează.

Sutien sport cu cupe sau un top consistent?

Sutienele sport pot fi împărțite în 3 tipuri, în funcție de construcția lor:

  • sutiene sport compresive (Compression Sports Bras)presează sânii pe piept, astfel încât să fie cât mai bine lipiți de corp. Nu au cupe încorporate pentru fiecare sân. Ideal pentru sânii mici (cupe A și B);
  • sutiene sport cu cupe (Encapsulation Sports Bras)au cupe care înconjoară și modelează fiecare sân în parte pentru a le menține forma naturală. Aceste tipuri de sutiene nu produc compresie și sunt cele mai potrivite pentru sporturile de intensitate medie sau mare și pentru doamnele cu sâni mai mari;
  • sutiene sportive hibride (Encapsulation-Compression Sports Bras)este o soluție intermediară între cele două modele de mai sus, astfel încât nu trebuie să alegi între o compresie maximă și menținerea unui contur frumos al sânilor. De cele mai multe ori, acest tip de lenjerie intimă are un strat interior care asigură o susținere ridicată și un strat exterior sau o bandă de material care comprimă sânii împotriva peretelui toracic. Acest model de sutien sport oferă un suport adecvat pentru sporturile extreme.

Cum să verifici dacă un sutien sport este bine ajustat?

Potrivirea corectă a unui sutien sport afectează eficiența acestuia. Iată câteva sfaturi pentru a-ți da seama dacă un anumit model este optim pentru tine:

  • cureaua de sub bustar trebui să se potrivească bine pe piept și să rămână la locul său, indiferent de cât de dinamice sunt mișcările de antrenament. Dacă cureaua se ridică, înseamnă de obicei că este prea mare. Poți încerca totuși să ajustezi bretelele sau închiderea de la spate. Observație: o curea mai lată oferă mai mult sprijin, în timp ce închiderile cu cârlige sau fermoar asigură flexibilitate și confort;
  • cupele acestea trebuie să ascundă bine bustul (sânii trebuie să umple cupele) și să fie centrate. Nu ar trebui să se umfle (ceea ce indică o mărime prea mică) sau să se încrețească (ceea ce indică o mărime prea mare);
  • bretelele acestea ar trebui să fie ajustabile, astfel încât să le poți regla pentru confortul tău. Alege bretele largi – acestea dispersează mai bine greutatea pe umeri și nu fac ca țesătura să îți taie pielea. Există tipul tradițional de sutien, care este un maiou (de obicei un sutien tip pulover care se poartă peste cap), bretelele racerback (formează o formă de „Y” pe spate) și bretelele crossback (se încrucișează pe spate).
  • arcurile nu trebuie să se îndepărteze de coaste și să se întindă (caz în care dimensiunea centurii este prea mică) sau să se înfingă în piele;
  • ajustarea sutienul trebuie să se potrivească perfect, fără să fie prea strâmt, să limiteze mișcarea sau să împiedice respirația. Ar trebui să poți pune două degete între bretele și umeri. Ridică-ți brațele deasupra capului, fă câteva salturi și flutură brațele. Dacă simțiți disconfort sau durere, încearcă un alt model.

https://www.youtube.com/watch?v=RDlHTB-NnVA

Cele mai bune sutiene sport pentru alergat, pentru yoga, pentru antrenament, pentru ciclism

Potrivirea corectă a unui sutien sport este cel mai important aspect de luat în considerare atunci când cumperi unul. Cu toate acestea, pe lângă funcționalitate, stilul este de asemenea important pentru noi, femeile – trebuie să ne placă și să ne facă să ne simțim încrezătoare și să arătăm bine în timpul activității fizice.

În sortimentul Sportano.ro, fiecare femeie activă, indiferent de mărimea și forma bustului sau de sportul pe care îl practică, va găsi lenjeria intimă sport optimă pentru ea. Oferim sutiene sport în culori clasice (de exemplu, sutiene sport albe și negre de la Nike, FILA, Puma sau STRONG ID), dar și în culori și modele mai intense și mai atrăgătoare. Pentru fanele diferitelor tipuri de forme de fitness și exerciții de forță, propunem sutienele fitness Gym Glamour Push Up, care vor oferi un suport solid, dar vor expune frumos bustul, Carpatree cu un design fără cusături pentru a evita iritațiile și abraziunile, sau Under Armour cu tehnologia HeatGear®, care reprezintă un material tehnic, extrem de ușor, care garantează o senzație de răcoare și uscăciune la temperaturi ridicate sau în timpul exercițiilor fizice intense. Pentru sporturile de iarnă și activitatea fizică în lunile mai reci, sutienele sport cu lână merinos, care garantează un confort termic ridicat, respirabilitate și proprietăți antibacteriene (de exemplu, de la marca icebreaker) sau sutienele sport termoactive DYNAFIT cu fibre Dryarn® sunt ideale. Faci yoga? Optează pentru sutienele sport de yoga de la Joy in me fabricate din țesături elastice, cu uscare rapidă, certificate OEKO-TEX®, care confirmă un nivel ridicat de siguranță și absența substanțelor chimice dăunătoare din producție.

Pe lângă susținere, sarcina unui sutien sport este de asemenea, să elimine eficient excesul de umiditate. Materialul respirabil te ajută să te menții uscată în timpul exercițiilor fizice și să eviți iritațiile sau abraziunile. Pentru activitățile de fitness, ciclism sau alergare, poți alege sutienele sport Nike cu tehnologia Dri-FIT, Puma cu soluția dryCELL sau THERMOPERFORMANCE de la marca SMMASH.

https://www.youtube.com/watch?v=ZuLXrtt3BhY

Cum să ai grijă de un sutien sport?

Îți recomandăm să îți speli sutienul sport după fiecare utilizare pentru a preveni apariția mirosurilor și a bacteriilor. Pentru a prelungi durata de viață a sutienului, este o idee bună să îl speli manual în apă rece sau călduță, folosind un detergent delicat. Evită spălarea în mașina de spălat (eventual pe programul de spălare delicat și într-o pungă pentru lenjerie) și cu detergenți puternici. Nu se folosesc balsamuri sau înălbitori și nu usca sutienul sport în uscătorul de rufe, pe un calorifer sau în lumina directă a soarelui, deoarece temperaturile ridicate au un efect negativ asupra elasticității țesăturii și pot cauza contracția lenjeriei. Uscă sutienul sport în poziție orizontală într-o încăpere bine ventilată.

Cum să porți un sutien sport?

Designul unui sutien sport oferă protecție și susținere maximă pentru sâni, așa că acest tip de sutien trebuie purtat direct pe corp. Prin urmare, purtarea unui sutien obișnuit sub un model sport nu este necesară, ba chiar dimpotrivă, ar trebui evitată pentru a asigura un confort maxim și pentru a profita pe deplin de proprietățile lenjeriei de antrenament

Cât de des să înlocuiești un sutien sport?

Un sutien sport rezistă de obicei la 30-40 de spălări. Merită să ne amintim că, la fiecare spălare, materialul își pierde din calitățile sale înalte și structura sa se întinde, astfel încât eficiența sa scade. Dacă observi abraziuni, sutienul începe să-și piardă forma inițială, nu-ți mai susține sânii cum trebuie sau dacă simți că te ciupește, este un semn că este timpul să cumperi un model nou.

Ce sutien sport este potrivit pentru sânii mari?

Dacă ai sânii mai mari, optează pentru un sutien de sport cu susținere medie sau mare, chiar dacă antrenamentele tale sunt de intensitate redusă. Suportul suplimentar asigură o compresie și o siguranță adecvate, astfel încât te vei simți confortabil și încrezătoare, indiferent dacă faci asane pentru începători, sari pe trambulină, alergi pe traseu sau faci aerobic. Adesea, femeile cu sânii mari aleg sutienele de sport care se închid în față (de exemplu, cu un fermoar) datorită ușurinței cu care se pun și se scot și datorită faptului că se potrivesc perfect și susțin bine sânii.

Polecane produkty