Cum să setăm legăturile de snowboard? Informații cheie și sfaturi  

Sylwia Stwora-Petela 10.04.2024

Să știi cum să-ți reglezi legăturile de snowboard este important nu numai pentru confort și siguranță, ci și pentru precizie. Dacă ești la început de drum cu snowboardul, cu noi vei învăța ce tipuri de legături există, ce înseamnă termenii goofy sau regular și cum să îți setezi legăturile de snowboard în ceea ce privește distanța corectă sau unghiul piciorului.

Tipuri de legături de snowboard

În cazul legăturilor plăcilor de snowbor se utilizează clasificareade bază în cele dure și moi. Primul tip este destinat pentru freecarving sau slalomuri, adică pentru mersul cu viteze mari, așadar este utilizat înainte de toate de experți și profesioniști. În cazul legăturilor moi de snowboard, utilizate printre altele pentru freeride și freestyle, deosebim trei tipuri:

  • strap-in – cel mai popular tip de legături moi. Acestea sunt folosite pentru învățare și pentru mersul recreativ. Ele sunt alcătuite dintr-un contrafort rigid pentru călcâi (cunoscut sub numele de highback sau lingură) și două curele zimțate fixate cu catarame (cunoscute sub numele de pompe). Curelele sunt folosite pentru a regla dimensiunea legăturilor și au rolul de a împiedica, printre altele, alunecarea bocancilor. Una este situată în zona gleznei, iar cealaltă la nivelul degetelor. Așa-numita lingură este situată în partea din spate a legăturii și este deosebit de importantă atunci când se schiază cu spatele (poziția feței și a trunchiului cu spatele la pârtie). Dezavantajul legăturilor strap-in este acela că benzile trebuie desfăcute complet atunci când se montează încălțămintea;
  • step-in construcția în loc de curele are un știft special, care este compatibil cu încălțămintea dedicată. Catarama este pur și simplu prinsă într-o gaură din talpă, ceea ce face ca acest tip de fixare pentru snowboard să fie o soluție rapidă și ușoară. Este potrivită pentru o plimbare de agrement fără cascadorii, cum ar fi sărituri etc.;
  • hibrid combină caracteristicile ambelor tipuri de legături de snowboard de mai sus și necesită de obicei, utilizarea cu încălțămintea de snowboard corespunzătoare. Printre avantaje se numără de exemplu, faptul că nu este nevoie să desfaci curelele, ceea ce se expune asupra confortului și rapidității de prindere.

Tipuri de fixări ale legăturilor pentru plăcile de snowboard 

Un alt aspect important atunci când se montează legăturile de snowboard este utilizarea sistemului de montare potrivit, care are diferite modele și scopuri. Pe piață sunt disponibile:

  • disc 4×4clasicul și cel mai vechi sistem de legare cu unghi de legare reglabil în trepte de 3 grade. Legarea se fixează pe placă cu patru șuruburi de inserție (4 găuri pentru fiecare legare) prin montarea unui disc rotund pe suprafața plăcii.
  • disc 3×3funcționează pe un principiu similar cu cel al tipului anterior de fixare, cu excepția faptului că este fixat pe placă cu trei șuruburi;
  • ESTun sistem patentat de Burton în care inserțiile sunt înlocuite de o șină. Aceasta este fixată cu ajutorul a două șuruburi. Soluția permite modificarea unghiului de fixare în trepte de 1 grad. Șina este echipată cu o bază moale, care îi oferă riderului o mai bună senzație a plăcii și mai mult control în timpul mersului.

Goofy sau regular? Moduri de a seta legăturile de snowboard 

Înainte de a începe să îți aranjezi legăturile de snowboard, fă un mic test pentru a determina piciorul de conducere, care îți va spune cum îți sunt poziționate picioarele pe placă – goofy sau regular. În prima poziție, piciorul drept este cel din față, iar în cea de-a doua este cel stâng. Pentru a vedea cum stau lucrurile în cazul tău, pășește pe o suprafață alunecoasă și în momentul alunecării să verifici în același timp, ce picior se mișcă în față primul. Alternativ, poți de asemenea sta pe ambele picioare și să începi să te apleci înainte până când îți pierzi echilibrul – acordă atenție la piciorul cu care ai vrut să amortizezi căderea, acesta ar trebui să fie cel poziționat în față pe placă. Aceste teste te ajută să ajustezi corect setările de fixare, dar nu reprezintă un ghid final, deoarece s-ar putea ca după câteva sesiuni pe pârtii să constați că, în cele din urmă, preferi să schimbi piciorul din față.

Cum să ajustezi legăturile de snowboard?

Reglarea corectă a legăturilor de snowboard presupune să te concentrezi asupra unor aspecte precum distanța dintre picioare, unghiul picioarelor tale în relație placă și intervalul de lungime al curelelor. Pregătește-ți șurubelnița și hai să începem.

Stance, sau distanța dintre legăturile de pe placă 

Spațierea legăturilor pe placă influențează, printre altele: confortul, stabilitatea și manevrabilitatea călătoriei, precum și nivelul de control asupra plăcii. Stance-ul este o chestiune foarte individuală, așa că nu există o modalitate universală de a-l configura. Regula generală acceptată este de a folosi principiul de a monta legăturile la lățimea umerilor sau cu câțiva centimetri mai mult, sau de a alege o distanță care să corespundă poziției naturale a corpului tău într-un pas ușor. Alternativ, poți să faci o săritură liberă și să verifici cum se poziționează picioarele după aterizare – setează legăturile la această distanță. Cu o lungime de placă reglată corect poți folosi inserțiile din mijloc pentru a regla distanța dintre picioare. Încearcă mai multe reglaje și alege lățimea optimă între legăturile tale pentru confort și libertate de mișcare atât pe pârtie, cât și în afara ei.

Stabilirea unghiurilor legăturii  

Unghiul picioarelor în raport cu placa este un alt aspect important atunci când se montează și se ajustează legăturile, care este influențat de factori precum forma corpului, abilitățile sau stilul de mers (freestyle, carving/racing, freeride). Se presupune că așa-numita rață, o poziție în care degetele de la picioare se întorc ușor spre exterior, va funcționa bine pentru început. Pe măsură ce înveți să mergi pe snowboard, poți folosi de asemenea, regula de bază conform căreia piciorul din față ar trebui să fie înclinat la 30 de grade, în timp ce piciorul din spate ar trebui să fie înclinat la 15 grade. Pentru a verifica dacă unghiurile legăturilor sunt optime pentru tine, poți face câteva ghemuiri și sărituri, încearcă să-ți muți greutatea pe călcâie și pe degetele de la picioare, sau mai mult pe un picior și monitorizează dacă apare vreun disconfort.

Setarea highback

Highback-ul, sau populara lingură, îți permite să adopți poziția corectă, să crești/reduci presiunea pe partea din spate a piciorului și astfel, să mergi la viteze mai mari/mai mici și de asemenea, afectează stabilitatea mersului. La începutul aventurii tale pe snowboard, este o idee bună să folosești poziția ridicată a highback-ului, care îți va oferi o poziție mai optimă a corpului înclinat și prin urmare, îți va fi mai ușor să controlezi placa. Dacă ai probleme în a-ți menține poziția și te înclini adesea pe spate, poți încerca să ajustezi cupele astfel încât cea din față să fie la un unghi mai mare decât cea din spate.

Setarea setback 

Acest parametru se referă la distanța dintre legături, față de nasul și coada plăcii și implică mutarea legăturilor cu 1-2 inserții înapoi (mai aproape de marginea din spate a plăcii). Acest lucru ajută la o cursă mai dinamică și mai agresivă (de exemplu, în viraje) și la menținerea unui control bun al snowboardului atunci când se merge pe zăpadă. Pentru snowboarderii începători, se recomandă o setare simetrică a legăturii.

Ajustarea curelelor de reglare

Curelele reglate corespunzător asigură ca încălțămintea să se potrivească perfect în jurul piciorului. Curelele ar trebui să asigure o potrivire uniformă cu încălțămintea, astfel încât să nu existe slăbiciune sau disconfort cauzat de o închidere prea strânsă.

Cum să verifici setarea corectă a legăturilor de snowboard?

Pentru a verifica dacă ți-ai reglat corect legăturile de snowboard, așează placa pe un covor sau pe o altă suprafață moale, de exemplu și intră în legături. Apoi îndoaie-ți picioarele la genunchi și fă câteva ghemuiri și alte mișcări care imită mersul pe teren. Dacă te simți confortabil în toate acestea, înseamnă că legăturile sunt fixate corect. Simți disconfort? Încearcă să reglezi din nou legăturile până când găsești setarea optimă pentru tine.

După cum poți observa, reglarea legăturilor de snowboard necesită cunoașterea câtorva principii cheie, dar nu este un proces complicat. Deoarece montarea și ajustarea corectă a legăturilor este puternic influențată de preferințele individuale, merită să o faci tu însuți pentru a-ți maximiza confortul și siguranța atunci când mergi pe snowboard.

Polecane produkty