Cum se calculează BMI? Totul despre indicele de masă corporală

Sylwia Stwora-Petela 03.05.2024 ( 09.05.2024 )

BMI este un indicator care îți permite să evaluezi rapid dacă ești supraponderal sau dacă greutatea ta se încadrează în limitele normale. Cum se calculează IMC și cum se interpretează rezultatul în funcție, printre altele: de sex, vârstă, nivel de antrenament sau de felul în care ești construit? Află mai jos.

Ce este BMI?

BMI (din eng. Body Mass Index) este un coeficient al masei greutății corporale sau indicele Queteleta II în care masa corporală (în kilograme) este împărțită la înălțimea (în metri) la pătrat. Acesta permite să se verifice dacă greutatea este adecvată în raport cu înălțimea și astfel, să se indice riscul de boli care rezultă din subponderabilitate sau supraponderabilitate și obezitate, de exemplu, diabet de tip 2, hipertensiune arterială, ateroscleroză, cardiopatie ischemică etc. Cu cât valoarea BMI este mai mare (peste 25), cu atât este mai mare posibilitatea de îmbolnăvire. De asemenea, un rezultat scăzut, mai mic de 18,5, poate indica o tulburare alimentară (de exemplu, anorexie) sau probleme legate de disfuncții cardiovasculare, malabsorbție, probleme endocrine sau cancer. Body Mass Index nu se aplică sportivilor (mai multe despre acest aspect mai târziu), copiilor sau femeilor însărcinate.

Creatorul BMI este matematicianul și astrologul belgian Lambert Adolphe Jacques Quételet, care a dezvoltat binecunoscuta formulă în 1832. De aici și denumirea de indice Quetelet II. Denumirea de Indice de masă corporală a fost creată de nutriționistul american Ancel Keys (printre altele: creatorul dietei mediteraneene) și a apărut pentru prima dată în Journal of Clinical Epidemiology în 1972. O actualizare a formulei BMI a fost făcută de matematicianul britanic Nick Trefethen în 2013, care a constatat că indicatorul de bază nu este fiabil pentru persoanele înalte, care își împart greutatea cu un număr prea mic, umflându-le scorul. Cercetătorul de la Universitatea Oxford a propus ca înălțimea, în loc să fie ridicată la puterea a două, să fie ridicată la puterea de 2,5. În plus, greutatea ar trebui să fie înmulțită cu 1,3.

Noul BMI = 1,3 x greutate /înălțime,5

Cu toate acestea, noul BMI nu a intrat în uzul general.

Cum se calculează BMI – formulă

Calcularea BMI se bazează pe o formulă matematică foarte simplă, care nu necesită calcule complicate. Ai nevoie doar de un calculator și de datele tale exacte: înălțime și greutate.

BMI = greutate /înălțime 2

De exemplu, dacă ai o înălțime de 1,75 m și cântărești 69 kg, BMI-ul tău este de 22,5 (BMI = 69/1,75×1,75, adică BMI = 69/3,0625).

De asemenea, poți folosi calculatoare online gata făcute pentru calcularea BMI, în care trebuie doar să introduci sexul, înălțimea și greutatea actuală, iar un instrument dedicat va calcula automat valoarea indicelui. În plus, calculatorul online te va informa, de exemplu: cum se raportează rezultatul tău la normele BMI și care este intervalul de greutate în care ar trebui să te situezi pentru a-ți menține o stare de sănătate bună.

Cum se calculează BMI-ul unui copil?

În cazul copiilor și adolescenților cu vârsta de sub 18 ani, nu se utilizează indicele BMI, ci diagrama de creștere, ceea ce facilitează evaluarea dezvoltării normale a copilului. De ce? Din cauza schimbărilor dinamice care au loc în corpul tânăr. Diagrama de creștere este specifică fiecărui sex, cu norme diferite pentru fete și băieți în funcție de vârstă și înălțime.

Norme BMI

BMI-ul corect este între 18,5 și 24,99 și indică un risc mai mic de a dezvolta boli legate de stilul de viață la persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. Dacă ai un BMI mai mic de 18,5 sau mai mare de 30, merită să te consulți cu medicul tău, să îți faci analize pentru a determina starea de sănătate și să consulți un nutriționist care te poate ajuta să îți organizezi dieta și să îți schimbi obiceiurile alimentare. În cazul în care rezultatele sunt prea mari, este important de asemenea, să îți schimbi stilul de viață de la unul cu activitate scăzută la unul cu activitate recreativă (de exemplu, mersul pe jos, jogging lent etc.).

Indicele de masă corporală și sexul

Dezavantajul BMI este că nu ia în considerare în calcul sexul, distribuția și conținutul diferit de grăsime corporală asociat. Din cauza anatomiei sau a maternității, este firesc ca în corpul unei femei să se acumuleze mai multă grăsime. De asemenea, aceasta este poziționată diferit, femeile având cea mai multă grăsime corporală în jurul șoldurilor, în timp ce bărbații o acumulează în principal pe abdomen. În acest caz, un indicator mai fiabil este WHR (waist to hip ratio), care măsoară raportul dintre circumferința taliei și cea a șoldurilor și poate fi folosit pentru a verifica tipul de obezitate (măr sau pară).

Indicele BMI în raport cu vârsta, masa musculară și masa osoasă

Odată cu vârsta, pe de o parte scade masa musculară și osoasă, iar pe de altă parte organismul acumulează mai multă grăsime corporală. Aceste schimbări nu sunt luate în considerare de Body Mass Index, motiv pentru care rezultatele persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) sunt foarte des interpretate greșit. Acest lucru se datorează, de exemplu, osteoporozei, care afectează densitatea osoasă, dar reduce și greutatea corporală. De asemenea, BMI-ul nu este fiabil în cazul persoanelor antrenate sau al sportivilor profesioniști, deoarece nu ia în considerare compoziția corporală și nivelurile de grăsime corporală și țesut muscular. În cazul culturistilor sau al persoanelor cu o musculatură extinsă, BMI-ul poate fi în intervalul care indică obezitatea, în timp ce o astfel de persoană are niveluri foarte scăzute de grăsime corporală. În acest caz, însă, masa musculară ridicată umflă scorul (mușchii cântăresc mai mult decât grăsimea). În schimb, sportivii care sunt înalți și subțiri, de exemplu, pot fi subponderali atunci când rezultatele testelor lor sunt normale și dieta lor este echilibrată.

Norme de BMI recomandate în funcție de vârstă:

  • 19-24 ani: 19-24
  • 25-34 ani: 20-25
  • 35-44 ani: 21-26
  • 45-54 ani: 22-27
  • 55-64 ani: 23-28
  • peste 64 ani: 24-29

Avantajele și dezavantajele BMI

După cum am menționat deja, în ciuda simplității utilizării indicelui de masă corporală, acesta nu este un indicator foarte precis pentru a determina dacă o persoană este supraponderală sau subponderală. Acest lucru se datorează, de exemplu, faptului că BMI nu ține cont de compoziția corporală, adică de conținutul de țesut adipos și muscular, precum și de masa osoasă sau de cantitatea de apă extracelulară responsabilă, printre altele: de acumularea de apă în organism și de formarea edemelor. De asemenea, nu există nicio distincție de vârstă, de sex sau de nivel de antrenament. Două persoane de aceeași înălțime și greutate vor avea același BMI, dar aspectul lor va fi complet diferit din cauza raportului dintre masa grasă și masa slabă care rezultă, printre altele, din stilul de viață sau din alimentație.

Merită subliniat faptul că BMI a fost dezvoltat ca un indice referitor la caracteristicile generale ale populației, mai degrabă decât la parametrii individuali, și prin urmare, ar trebui să fie considerat ca fiind un element ilustrativ al informațiilor despre starea generală de sănătate.Merită să te informezi cu privire la alți indici alimentari, cum ar fi WHR sau BMR sau PPM (din eng. basal metabolic rate, rata metabolică bazală), care te vor ajuta să calculezi cele mai mici cerințe calorice necesare pentru a menține sănătatea mentală și fizică. De asemenea, ar trebui să țineți cont, de exemplu, de vârstă, sex, stilul de viață (activ sau inactiv) sau bolile cronice ș.a.m.d.

Polecane produkty