Cum se potrivește o cască de schi? Cele mai importante reguli pentru alegerea unei căști de schi

Sylwia Stwora-Petela 06.02.2023

Casca de schi potrivită este cheia pentru a rămâne în siguranță pe pârtii, așa că merită să adoptați o abordare meticuloasă în momentul achiziționării acesteia pentru a minimiza riscul consecințelor grave ale unei căderi periculoase. Ghidul nostru vă va spune cum se potrivește o cască de schi în funcție de mărime, ce trebuie să luați în considerare atunci când cumpărați una și când să alegeți o cască de schi cu fereastră.

De ce este casca o piesă importantă a echipamentului de schi?

Indiferent dacă abia înveți să schiezi sau ești un schior amator care poate schia rapid și agresiv pe pârtii, o cască de protecție montată corespunzător îți protejează gâtul și capul de eventualele leziuni cauzate de o căzătură și de o lovitură la tâmple sau la occiput, de exemplu. De asemenea, protejează capul de obiectele ascuțite sau ascuțite și absoarbe vibrațiile de orice fel. De asemenea, o cască de schi izolează eficient împotriva vântului și a frigului, sporind confortul termic pe pârtie sau în telescaun și influențând astfel performanța de pilotaj. Pentru o cască de snowboard, puteți urma reguli de selecție similare cu cele pentru versiunea pentru schiori.

Cum aleg casca de mărimea potrivită?

Înainte de a alege un anumit model de cască de schi, aflați de ce mărime aveți nevoie. Pregătiți o bandă de măsură. Măsurați circumferința capului în punctul cel mai larg, plasând banda de măsurat deasupra liniei sprâncenelor și deasupra urechilor (aproximativ 1 cm). Verificați tabelele de mărimi ale căștilor de la producătorii selectați și selectați acele modele care se încadrează în intervalul rezultatului obținut. Important: dimensiunea diferitelor mărci poate varia, așa că asigurați-vă că, de exemplu, mărimea L la HEAD are aceiași parametri ca și mărimea L la UVEX etc. În ceea ce privește căștile de schi pentru copii, aveți grijă la principiul „voi cumpăra un model cu două mărimi mai mare, astfel încât să reziste câteva sezoane când copilul meu va crește”. Modelul trebuie să se potrivească în mod optim purtătorului, altfel nu își va îndeplini funcția și, dimpotrivă, poate fi un factor de risc suplimentar în cazul unui accident. Puteți opta pentru un model cu un sistem de reglare a mărimii care permite o potrivire individuală (o soluție utilizată adesea la căștile de schi pentru copii).

Construcția căștii de schi

În procesul de construcție a căștilor de schi sunt utilizate două tehnologii principale:

  • In-mold – spuma EPS internă este injectată sau sudată direct în carcasa exterioară din policarbonat, rezultând o legătură solidă și o greutate redusă.

  • Hardshell – acesta are două straturi – un strat exterior din carbon, Kevlar sau plastic ABS și un strat interior din spumă EPS, cu sisteme de ventilație între ele. Acest lucru se traduce printr-o greutate mai mare a căștii, dar, în același timp, printr-o durabilitate foarte mare.

De asemenea, veți găsi pe piață căști de schi cu o construcție hibridă, care combină caracteristicile ambelor tehnologii de mai sus. În plus, au fost dezvoltate alte câteva soluții pentru a spori confortul și a minimiza riscul de rănire a capului, cum ar fi: MIPS (Multi Directional Impact Protection System), care utilizează o căptușeală suplimentară pentru a preveni expunerea accidentală a capului, sau sistemul de ajustare LIVE FIT 360° Fit System de la ATOMIC, care permite ca casca să fie ajustată cât mai mult posibil la forma capului.

Există trei tipuri de căști de schi:

  • cochilie integrală – acestea constau dintr-o carcasă dură care protejează capul și urechile și oferă posibilitatea de a monta o protecție (protecție a maxilarului). Acestea sunt dedicate concurenților și schiorilor profesioniști specializați, de exemplu, în slalom uriaș sau super slalom. Trebuie să îndeplinească standardele FIS (Federația Internațională de Schi);

  • cu o cochilie incompletă – constă într-o cochilie dură pentru a proteja capul și o cochilie moale pentru urechi. Bun pentru utilizarea pe pârtiile amenajate și pentru schiul de agrement;

  • cu vizieră integrată – casca și viziera formează o unitate, astfel încât nu trebuie să cumpărați separat casca și ochelarii de protecție potriviți pentru a avea o protecție eficientă împotriva soarelui, a vântului și a altor condiții meteorologice.

Cască de schi cu geam sau cască cu ochelari de protecție?

O cască de schi cu vizieră integrată asigură o potrivire optimă, astfel încât nu trebuie să vă faceți griji cu privire la ochelarii de protecție care nu se potrivesc bine și care continuă să cadă sau să vă apese pe obraji, de exemplu. Acestea sunt ideale pentru persoanele cu deficiențe de vedere care trebuie să poarte ochelari de corecție – se potrivesc cu toate tipurile de rame. O cască cu vizieră este, de asemenea, o soluție practică – ocupă mai puțin spațiu decât o cască și ochelarii de protecție și este mai greu de pierdut sau de uitat. De asemenea, are avantajul unui unghi larg de vizualizare. Pe de altă parte, cu o cască cu ochelari de protecție, există mai mult spațiu de manevră în ceea ce privește alegerea, tehnologia și schimbarea lentilelor.

Ce trebuie să căutați atunci când cumpărați o cască de schi pentru bărbați, femei sau copii?

Primul lucru pe care trebuie să-l verificați atunci când alegeți o cască de schi este ca aceasta să respecte certificarea relevantă – în Europa este vorba de standardul CE EN 1077:2007, iar în SUA de standardul ASTM F-240. De obicei, informațiile privind certificarea de siguranță pot fi găsite sub căptușeala din interiorul căștii sau pe prospectul produsului. Ventilația, sistemele de reglare, căptușeala sau cureaua pentru bărbie sunt alte părți importante ale unei căști de schi care afectează confortul, performanța și siguranța.

Ventilație

O bună circulație a aerului este unul dintre elementele cheie pentru a sta confortabil pe pârtii ore în șir. Atunci când alegeți o cască de schi, acordați atenție numărului și dimensiunii orificiilor de ventilație (în funcție de sportul de iarnă) și dispunerii acestora. Va fi practic să puteți regla manual gradul de furnizare a aerului – permițându-vă să închideți complet sistemul în zilele reci sau să măriți ventilația în zilele însorite.

Sistem de reglare

Există mai multe sisteme de reglare a căștilor, de la populara fixare BOA®, un cablu de oțel și un buton pentru micro-reglare și adaptare optimă la circumferința capului, prin tehnologii precum CustomAir de la Salomon, până la un sistem cu clichet sau fixare cu Velcro pentru căștile de skate.

Căptușeală

Căptușeala din interiorul unei căști influențează confortul, așa că optați pentru materiale de înaltă calitate, durabile și cu proprietăți antimicrobiene. Asigurați-vă că acesta acoperă și cureaua pentru bărbie. Asigurați-vă că căptușeala este detașabilă și lavabilă pe fiecare model.

Element de fixare

Oferă o funcție suplimentară de asigurare pentru a menține casca în poziție. Acesta ar trebui să asigure o fixare și o desfacere confortabilă fără a fi nevoie să se scoată mănușile. Dispozitivul de fixare poate fi, de exemplu, magnetic, cu cataramă sau cu blocare monocristalină (de exemplu, Monomatic de la Uvex).

Curea de bărbie

Acesta trebuie să aibă o căptușeală moale (și la nivelul închizătorului, pentru a preveni iritarea pielii) și să fie reglabil pentru a oferi o potrivire optimă chiar și cu mâinile înghețate sau cu mănuși. Trebuie să permită libertatea de a înghiți, vorbi și respira.

Urechi tari și moi

Urechile moi, cu posibilitatea de a le detașa și de a le fixa la nevoie, sunt o alegere bună dacă schiați în mod recreațional sau dacă sunteți un schior începător sau intermediar. Urechile rigide sunt integrate în cochilia căștii și sunt recomandate profesioniștilor.

Sistem audio

Căștile cu căști au fost dezvoltate pentru schiorii și snowboarderii cărora le place să asculte muzică în timp ce practică sporturi de iarnă. Sistemul audio se află în pernuțele pentru urechi.

Cum pot verifica dacă o cască se potrivește la cap?

O cască de schi care se potrivește corect trebuie să se potrivească perfect pe cap, pe de o parte, și să permită o libertate de mișcare completă, pe de altă parte. După ce v-ați pus casca (glisați-o pe frunte astfel încât să o acopere), începeți să vă mișcați capul în diferite direcții. O cască bine adaptată nu-și va schimba poziția, chiar dacă nu aveți curelele pentru bărbie fixate și ajustate, și nici nu vă va atinge gâtul.

Cum se potrivește o cască de schi la ochelarii mei?

Cel mai bun mod de a asorta ochelarii de protecție cu casca de schi se bazează pe marcă. De obicei, producătorii de echipamente și accesorii pentru schiori și snowboarderi au în gama lor articole compatibile. Acest lucru asigură integrarea corectă a diferitelor piese de echipament și evită căderea sau apăsarea acestora, căderea zăpezii pe sub ele sau că nu vă protejează în mod adecvat împotriva vântului atunci când schiați rapid.

Pentru a vă asigura că casca de schi și ochelarii de protecție se potrivesc corect, puteți face un test rapid: puneți-vă casca și apoi ochelarii de protecție și atașați-i la sistemul dedicat situat pe partea din spate a structurii. Verificați dacă a rămas doar un mic spațiu între marginile căștii (în special deasupra frunții și în jurul tâmplelor) și ochelarii de protecție.

Ce să purtați sub o cască de schi?

Mai presus de toate, nu trebuie să purtați în niciun caz o cască de schi peste o căciulă groasă, mai ales dacă sunteți copil, deoarece acest lucru poate avea consecințe tragice dacă cădeți și vă loviți la cap. O cască de schi ar trebui să se potrivească bine pe cap, iar un strat foarte mare de lână sau bumbac va afecta negativ aderența acesteia. În plus, aceasta va reduce semnificativ fluxul de aer, ceea ce poate duce la supraîncălzire.

Cea mai bună opțiune este să purtați casca de schi direct pe cap, peste un cămin termic de schi sau o cască de schi confecționată din materiale subțiri și elastice, care permit, de asemenea, pielii să respire și sunt plăcute la atingere. Optați pentru finisaje și țesături fără cusături, cum ar fi poliesterul cu adaos de elastan sau poliamidă, microfibre, nailon sau lycra izolată. De asemenea, puteți purta o eșarfă multifuncțională Buff.

Când trebuie înlocuită o cască de schi?

Cel mai adesea se recomandă înlocuirea căștii de schi la fiecare 3 ani sau mai mult. În același timp, nu ar trebui să folosiți același model mai mult de 5 ani. Ar trebui să înlocuiți neapărat o cască deteriorată sau deformată după o căzătură și o lovitură la cap, deoarece aceasta nu își va îndeplini cea mai importantă funcție de protecție. Chiar dacă daunele nu sunt vizibile cu ochiul liber, este posibil ca proprietățile sau tehnologia să fi fost modificate ca urmare a unui impact puternic. De asemenea, curelele deteriorate și uzate, dispozitivele de fixare defecte etc. sunt motive pentru a înlocui o cască de schi cu una nouă.

Atunci când vă completați echipamentul de schi, este esențial să vă asigurați că aveți o cască de protecție potrivită pentru a vă spori siguranța pe pârtii și pentru a vă asigura o călătorie confortabilă. Atunci când mergeți la schi în străinătate, asigurați-vă că vă informați cu privire la regulile din țara sau chiar din stațiunea de schi aleasă de dumneavoastră, deoarece unele stațiuni de schi au propriile reglementări privind purtarea căștii de schi. De exemplu, în Italia, este necesar până la vârsta de 18 ani. De exemplu, în Italia este obligatorie până la vârsta de 18 ani (inclusiv săniușul), iar în Austria, Slovenia și Slovacia până la vârsta de 15 ani.

Dacă aveți îndoieli cu privire la alegerea corectă a modelului și a mărimii căștii de schi sau de snowboard, vă rugăm să contactați serviciul nostru pentru clienți. În magazinul online Sportano.ro veți găsi o gamă largă de căști de schi de calitate pentru femei, bărbați și copii de la mărci de top precum UVEX, POC, Head, ATOMIC, Alpina, Rossignol, Salomon, Oakley sau Smith.

Polecane produkty