Hardshell – ce este și ce proprietăți are? Geaca hardshell sau softshell – principalele diferențe 

Sylwia Stwora-Petela 25.04.2024 ( 26.04.2024 )

Geaca hardshell este concepută pentru a oferi o protecție eficientă împotriva condițiilor meteorologice extreme. De asemenea, se va verifica bine oriunde vei avea nevoie de un articol de îmbrăcăminte exterioară durabilă – în timpul turismului montan, al cățărării pe gheață sau al alpinismului de iarnă. Aici îți spunem ce este mai exact o hardshell, ce proprietăți are și prin ce diferă de softshell.

Ce este hardshell? 

Hardshell este un tip de geacă dotată cu o membrană microporoasă care împiedică apa să pătrundă în țesătură, protejează împotriva vântului, eliminând în același timp vaporii de apă și îi permite pielii să respire.

Cum este construită o geacă hardshell? Aceasta este formată din 2, 2,5 sau 3 straturi, care pot fi construite prin îmbinarea membranei cu stratul exterior și adăugarea unei căptușeli din plasă (2L – bi-laminat) sau a unui imprimeu (2,5L – bi-semilaminat), sau toate straturile sunt îmbinate permanent (3L – tri-laminat). Ultima versiune este cea mai durabilă opțiune de geacă hardshell. Este compusă din:

  • țesătură exterioară produsă de obicei din nailon sau poliester, care garantează o durabilitate ridicată și o protecție a materialului împotriva deteriorărilor mecanice, cum ar fi abraziunea;
  • un strat intermediar sub forma unei membrane care este complet impermeabil și respirabil. Aceasta este cel mai adesea Gore-Tex®.;
  • stratul interior din țesătură care protejează membrana și reduce frecarea, asigurând libertatea de mișcare sub geacă.

Gecile Hardshell au de obicei un strat suplimentar DWR (Durable Water Repellent) hidrofug pe stratul exterior, care creează o barieră eficientă în respingerea apei de pe suprafața materialului. În plus, impregnarea DWR contribuie la buna respirabilitate a hardshell-ului.

Caracteristicile gecii hardshell 

Sarcina principală a gecii de tip hardshell este asigurarea protecției complete față de pătrunderea ploii sau a zătezii ude în interiorul acoperirii exterioare, mulțumită acesteia restul hainelor rămânând uscate. Impermeabilitatea completă este asigurată de microporii care sunt mai mici decât dimensiunea unei particule de apă. Pe de altă parte, microporii sunt mai mari decât o moleculă de vapori de apă, ceea ce se expune prin absorbția excesului de umiditate din transpirație în timpul exercițiilor fizice. Hardshell izolează eficient împotriva vântului, ceea ce ajută la protejarea împotriva răcelii, dar nu neapărat împotriva pierderilor de căldură.

Gecile cu membrană sunt de obicei destul de subțiri, ceea ce face să fie simplu împachetate într-un rucsac și ușoare, ceea ce vei aprecia în cazul expedițiilor lungi, de mai multe zile sau săptămâni. Un alt avantaj al unei geci hardshell – este de obicei fabricată din materiale robuste, astfel încât te poate servi timp de mai mulți ani. Deoarece este concepută în primul rând pentru a acționa ca o barieră împotriva pătrunderii umezelii în interior, prezintă proprietăți de respirabilitate ușor inferioare. Hardshell-urile pot fi prevăzute cu orificii de aerisire cu fermoar, de obicei situate în zona subsuorilor, pentru a asigura o circulație adecvată a aerului.

Un alt dezavantaj al gecilor cu membrană este că acestea sunt de obicei fabricate din materiale rigide, ceea ce poate afecta libertatea de mișcare și confortul purtării – materialul nu este foarte plăcut la atingere. În plus, dezavantajul poate fi reprezentat de zgomotul de foșnet al țesăturii în timp ce te miști. Merită să adăugăm că, pentru a menține proprietățile hidrofobice ale unei hardshell, aceasta trebuie îngrijită și spălată corespunzător, conform recomandărilor producătorului.

Hardshell sau softshell – care este diferența?? 

După cum am menționat deja, hardshell-ul este o geacă cu sarcini speciale, care este cea mai bună opțiune pentru condițiile meteorologice extreme, unde îți dorești o protecție completă împotriva precipitațiilor și a vântului, și nu neapărat o circulație mare a aerului, sau un confort termic ridicat.

Softshell-urile sunt cel mai adesea fabricate din materiale sintetice dens țesute, cu adaos de elastan, astfel încât țesătura să fie elastică (chiar și în 4 direcții), să asigure o mai bună potrivire pentru utilizator și o gamă largă de mișcări. Poate fi dotată cu o membrană suplimentară, o căptușeală din polar sau puf. Scopul său este de a proteja împotriva vântului și a precipitațiilor minore, oferind în același timp un confort termic ridicat și respirabilitate pentru exerciții fizice de intensitate foarte mare. Deși gecile softshell de înaltă calitate sunt tratate cu un strat DWR, acesta nu este la fel de eficient ca în cazul unei hardshell – făcând față ploii ușoare sau zăpezii.

Când să alegi o geacă softshell și când una hardshell? 

Alegerea între softshell și hardshell se decide, printre altele, în funcție de: tipul și intensitatea activității fizice, condițiile meteorologice, potrivirea și libertatea de mișcare sau capacitatea de a regla confortul termic.

Alege softshell pentru activitățile outdoor de mare intensitate (de exemplu, ciclism, alergare montană, schi fond, schi backcountry etc.) și pentru drumeții scurte de câteva ore. Își va dovedi utilitatea ori de câte ori vei avea nevoie de confort maxim, libertate totală de mișcare și respirabilitate ridicată, protecție împotriva vântului, în timp ce există un risc redus de precipitații prelungite. Softshell este o soluție optimă mai ales pentru zilele uscate și reci. Este ideală ca strat intermediar sub o geacă hardshell atunci când plouă și ca strat superior în condiții mai favorabile, atunci când ai nevoie de un confort termic suplimentar.

Hardshell-urile sunt o opțiune excelentă pentru cei care preferă activitățile fizice care implică săptămâni sau luni petrecute în condiții meteorologice dure. Datorită impermeabilității sale complete, hardshell-ul va funcționa bine pe timp de zăpadă sau ploaie nu numai iarna, ci și la începutul primăverii sau la sfârșitul toamnei. Îl poți purta atunci când faci schi de tură pe zăpadă umedă și grea sau când faci escaladă pe gheață, dar și când faci drumeții pe coasta de sud sau de est a Asiei sau în America Centrală în timpul sezonului musonic. Deoarece sunt fabricate din materiale foarte rezistente, merită să le incluzi în echipamentul tău atunci când mergi undeva unde haina va fi expusă la abraziune sau la alte deteriorări mecanice, cum ar fi cățăratul la altitudine mare etc. Datorită utilizării unor componente mai avansate din punct de vedere tehnologic și a unor materiale de înaltă calitate, acestea sunt mult mai bune în ceea ce privește evacuarea umezelii din interiorul gecii și sunt mai bune din punct de vedere al calității construcției și al funcționalității decât, de exemplu, gecile de ploaie sau softshell-urile. Pe de altă parte, este important de reținut că o geacă hardshell nu oferă o respirabilitate ridicată și prin urmare, este mai puțin potrivită pentru activități în aer liber de foarte mare intensitate.

Ce trebuie să cauți atunci când cumperi o geacă hardshell? 

Atunci când cumperi o geacă hardshell, merită să verifici parametrii precum impermeabilitatea și respirabilitatea, dar și tipul de membrană folosită, croiala gecii, construcția glugii sau numărul și tipul de fermoare și buzunare.

Tipul de membrană

Hardshell-urile folosesc în primul rând emblematica membrană Gore-Tex®, ai cărei pori sunt de 700 de ori mai mari decât o moleculă de vapori de apă și de 20.000 de ori mai mici decât o picătură de apă), garantând astfel o impermeabilitate totală (>28.000 mm H2O). Mulți producători de îmbrăcăminte outdoor au dezvoltat de asemenea, propriile membrane pentru a asigura cele mai înalte niveluri posibile de rezistență la apă, durabilitate și respirabilitate, cum ar fi Futurelight™ (The North Face), Texapore (Jack Wolfskin), MemBrain® (Marmot), DryTechnology® (Mammut), Omni-Tech™ (Columbia) și Powertex® (Salewa).

Impermeabilitate

Impermeabilitatea face referire la capacitatea țesăturii de a rezista la apă și se măsoară în milimetri de coloană de apă pe metru pătrat de țesătură. Condițiile meteorologice severe necesită o geacă cu un indice de impermeabilitate de 10.000 mm sau mai mare, iar pentru condiții meteorologice extreme trebuie aleasă o membrană de peste 20.000 mm.

Respirabilitate

Respirabilitatea sau permeabilitatea la vapori, înseamnă că materialul poate lăsa să treacă vaporii de apă. Aceasta reprezintă numărul de grame de vapori de apă care vor trece prin 1 m2 de material în 24 de ore. Se măsoară în g/m2/24h. Respirabilitatea este, de asemenea, determinată de indicele RET (de la 0 la peste 30), care indică intervalul de rezistență pe care o membrană îl oferă la vaporii de apă. Cu cât indicele este mai mic, cu atât permeabilitatea la vapori este mai bună (valorile cuprinse între 0 și 13 sunt cele mai bune).

Croială

Hardshell-urile pot avea o croială scurtă (de exemplu, pentru cățărare), sau lungă (de exemplu, pentru drumeții), sau pot fi prevăzute cu un spate prelungit care oferă protecție suplimentară pentru spate împotriva frigului sau a murdăriei. Atunci când alegi un anumit model, acordă atenție la potrivire – ar trebui să se potrivească perfect, dar în același timp să îți permită să porți alte straturi de îmbrăcăminte sub geacă și să nu îți limiteze mișcarea. Caută o geacă hardshell cu manșete reglabile sau cu cordon de strângere, orificii de aerisire la subsuori și o protecție împotriva furtunii (care ar trebui să ajungă până la nas sau mai sus pentru a proteja gâtul și fața). Cele mai multe geci hardshell sunt confecționate din țesături rigide pentru căptușeală între 20 și 80 de denari (cu cât valoarea este mai mare, cu atât este mai grea, dar și mai durabilă).

Glugă

Cea mai bună soluție va fi o geacă hardshell cu glugă încorporată, echipată cu șnururi care să permită ajustarea liberă a acesteia în funcție de necesități și de condiții. O vizieră pentru a crește protecția feței împotriva ploii sau a zăpezii va fi de asemenea utilă. În cazul cățărărilor, asigură-te că gluga poate găzdui o cască.

Fermoare

Alegerea optimă va fi o geacă cu fermoare de înaltă calitate, de încredere, marca YKK, care sunt laminate sau acoperite la exterior cu un plasture sau o bandă de cauciuc. Dacă dorești să manevrezi în mod liber ventilația, alege varianta bipolară.

Buzunare

Ar trebui să aibă o închidere cu fermoar și să poată găzdui accesoriile necesare, astfel încât să nu fie nevoie de fiecare dată să cauți în rucsac. Buzunarele suplimentare situate pe umăr sau în zona pieptului pot fi utile. Dacă cumperi un hardshell pentru escaladă, asigură-te că buzunarele sunt la o înălțime puțin mai mare decât harnașamentul, astfel încât să ai acces ușor la conținutul lor.

Cum să porți hardshell? 

Setul clasic de stratificare este format din lenjerie de corp termică, un strat termic, cum ar fi un polar și un strat de protecție, adică o geacă pentru a proteja împotriva vântului sau a precipitațiilor. Acest mod de echipare îți permite să reacționezi în timp real la schimbări bruște ale vremii, la schimbări ale temperaturii aerului, la forța vântului, la amploarea precipitațiilor sau la intensitatea activității tale fizice. În funcție de nevoile tale, poți reduce sau mări numărul de straturi, evitând astfel suprarăcirea sau supraîncălzirea. Geaca hardshell este ultimul dintre cele 3 straturi din așa numita vestimentație în ceapă, iar funcția sa principală este de a proteja împotriva ploii și a vântului. Este recomandabil să alegi un hardshell fără o membrană echipată cu o izolație suplimentară – acest rol ar trebui să fie îndeplinit de un al doilea strat de îmbrăcăminte așa numită în ceapă. În plus, geaca este astfel mai versatilă și poate fi purtată în orice moment al anului, ori de câte ori ai nevoie de o protecție eficientă împotriva condițiilor meteo solicitante.

Polecane produkty