Îmbrăcăminte pentru munte. Cum să te îmbraci pentru munți în timpul iernii, în tranziție și cum să te îmbraci în timpul verii?

Sylwia Stwora-Petela 23.09.2022

Vremea schimbătoare și imprevizibilă de la munte face dificilă alcătuirea unei ținute potrivite. Vă sugerăm care este ținuta potrivită pentru munte, în funcție de anotimp și de condițiile meteo, și de ce este important să vă îmbrăcați în ceea ce se numește stilul „ceapă”.

La ce să te uiți atunci când alegi o ținută pentru munte? Reguli și sfaturi de bază

O maximă norvegiană spune că: nu există vreme rea, ci doar haine nepotrivite. Nu putem schimba primul aspect, dar modul în care ne îmbrăcăm la munte pentru a nu fi luați prin surprindere este deja sub controlul nostru, așa că merită să abordăm subiectul cu o atenție deosebită. Îmbrăcămintea aleasă în mod corespunzător la munte nu este doar o garanție a confortului și a libertății de mișcare în timpul drumețiilor, chiar și în condiții extreme, și a posibilității de a explora locuri noi, ci are grijă și de propria sănătate și siguranță. Atunci când alegeți îmbrăcăminte de exterior pentru o excursie, merită să acordați atenție materialului din care a fost produsă o anumită piesă de îmbrăcăminte și dacă are proprietăți precum termoactivitatea, impermeabilitatea sau rezistența la apă sau la vânt, rezistența la deteriorări cum ar fi abraziunea și ruperea. O mare importanță o are funcționalitatea, care este îmbunătățită de producătorii de îmbrăcăminte pentru drumeții prin utilizarea unor tehnologii și soluții inovatoare care permit o adaptare optimă la nevoile iubitorilor de munte de la orice nivel.

Material

În ciuda listei lungi de avantaje ale bumbacului, atunci când vine vorba de expedițiile montane este mai bine să renunțați la hainele din bumbac. De ce? Materialul absoarbe rapid umezeala și nu reușește să o elimine, având nevoie de foarte mult timp pentru a se usca. Ca urmare, țesătura se lipește de corp, provocând disconfort și răceală. Pe vreme rece, un tricou de bumbac, pantalonii sau șosetele pot chiar îngheța. De asemenea, este mai bine să lăsați hainele din denim sau acrilice pentru ieșirile mai casual.

Pentru expedițiile montane, optați pentru îmbrăcăminte de trekking și sport confecționată din țesături sintetice (de exemplu, poliamidă, poliester), lână naturală merino, fleece, materiale hidrofobe sau cu membrane Gore-Tex®.

Termoactivitate

Îmbrăcămintea „respirabilă” este o garanție a menținerii unui confort termic adecvat. Datorită caracterului său respirabil ridicat, asigură o circulație optimă a aerului și îndepărtează umezeala de piele, astfel încât materialul se usucă rapid și nu se lipește de corp. Acest lucru reduce riscul de răcire sau supraîncălzire. Țesătura elastică nu limitează mișcarea. Îmbrăcămintea termoactivă este, de obicei, fabricată dintr-o combinație de poliester, nailon (cunoscut și ca poliamidă) și elastan (se folosesc proporții diferite). Modelele de iarnă folosesc lână merinos.

Tehnologii

Una dintre tehnologiile elementare utilizate în îmbrăcămintea de trekking este membrana Gore-Tex®, care împiedică trecerea particulelor de apă prin material în timpul precipitațiilor și, în plus, garantează absorbția umezelii și confortul termic. Îmbrăcămintea de munte este de obicei echipată cu tehnologii care îmbunătățesc respirabilitatea și viteza de uscare (de exemplu, Dry Tech, Thermolite) și elimină mirosurile (de exemplu, Coolmax sau ioni de argint). În cazul jachetelor de exterior, se folosește izolația sintetică PrimaLoft®, care funcționează în mod similar cu puful natural pentru a izola eficient corpul împotriva condițiilor meteorologice nefavorabile. Hardshell-urile sunt susținute de soluții precum membrana Texapore (marca Jack Wolfskin), care asigură respirabilitate, impermeabilitate și rezistență la vânt. O altă tehnologie utilizată în cazul puloverelor și jachetelor de tip i.e. este impregnarea DWR, care împiedică absorbția umezelii de către stratul exterior al materialului.

Pansament de ceapă – esențial pentru stratificarea în munți

Aplicarea principiului îmbrăcămintei stratificate, cunoscută popular sub numele de „îmbrăcămintea ceapă”, vă permite să reacționați și să vă adaptați ținuta la condițiile meteo în mod continuu. Merită să ne amintim că situația este diferită la începutul unei drumeții montane, unde poate fi cald și vânt, și destul de diferită în ceea ce privește temperatura pe care o vom simți în vârf, atunci când mergem prin pădure, pe porțiuni expuse sau pe o pantă însorită. În plus, abordarea necesită mai mult efort decât coborârea. Corpul tău este mai încălzit, transpiri mai repede, iar acest lucru, împreună cu expunerea la vânt și o ținută nepotrivită, care duce la dezbrăcarea constantă, închiderea fermoarului etc., este primul pas spre răcirea corpului și, în cele din urmă, spre răceală. Prin purtarea sau transportul în rucsac a mai multor straturi independente de îmbrăcăminte de diferite grosimi, puteți manipula în mod liber modul în care sunteți îmbrăcat.

O ținută de bază la munte ar trebui să fie formată din 3 straturi:

  • primul strat, așa-numitul strat de bază, este reprezentat de lenjerie de corp termică, adică tricou cu mânecă lungă sau scurtă, bluză, jambiere, pantaloni, ghetre, sutien sport etc. Alegeți modele mai subțiri pentru vară și modele mai groase pentru iarnă și pentru perioada de tranziție. Croiala strânsă oferă libertate de mișcare și vă permite să vă puneți un alt strat de îmbrăcăminte;
  • al doilea strat, sau stratul intermediar, este alcătuit din bluze de trekking, bluze elastice, bluze hibride, fleece sau jachete cu umplutură sintetică;
  • cel de-al treilea strat, sau stratul superior, este o jachetă de ploaie, softshell, hardshell sau o jachetă de puf, în funcție de sezon.

Cum să te îmbraci în munți în primăvară și toamnă?

În perioada de tranziție, o ținută montană ar trebui să fie compusă din:

  • lenjerie de corp termo-activă/t-shirt,
  • pantaloni lungi de grosime medie, de tip softshell,
  • bluză sport sau fleece,
  • o jachetă fără mâneci sau o jachetă de ploaie/softshell.

În funcție de temperatură și de condițiile de pe traseu, puteți purta primele două straturi, iar cel de-al treilea strat îl puteți pune în rucsacul de trekking și îl puteți îmbrăca, de exemplu, doar în timpul apropierii de vârf.

Îmbrăcarea pentru munte în timpul verii

Cum să te îmbraci pentru munți în timpul verii? Trusa potrivită ar trebui să includă:

  • un tricou sau o bluză termoactivă cu mânecă scurtă;
  • pantaloni scurți de trekking sau pantaloni subțiri de tip softshell cu picioare lungi și detașabile.

De asemenea, este o idee bună să aveți în rucsac o jachetă de ploaie subțire, în caz de ploaie torențială sau furtună.

Cum să te îmbraci pentru munți în timpul iernii?

Completarea ținutei pentru drumeții în munți iarna, când te așteaptă zăpada, vântul rece și temperaturile scăzute, trebuie să se bazeze pe articole precum:

  • lenjerie de corp termoactivă cu o greutate mai mare sau cu o izolație suplimentară (de exemplu, un tricou cu mâneci lungi și jambiere/pantaloni sau un model sub formă de costum pentru a împiedica țesătura să se ruleze pe spate sau mânecile/pantalonii să scape atunci când puneți un alt strat);
  • pantaloni de drumeție izolați cu windstopper sau o combinație de jambiere/caloane termice cu pantaloni subțiri softshell;
  • 100-200 greutate fleece;
  • jachetă de iarnă pentru drumeții sau hardshell cu umplutură de puf.

Completări și accesorii pentru ținuta ta la munte

O completare versatilă a îmbrăcămintei de munte este eșarfa multifuncțională de bivol, care, în funcție de sezon, poate fi folosită ca pălărie, cagulă, mască, bentiță, glugă, bandană, eșarfă, banderolă, brățară pentru încheietura mâinii sau chiar ca elastic de păr.

O altă bază pentru îmbrăcămintea de drumeție sunt șosetele de trekking din materiale sintetice, fibră de bambus sau lână naturală (de exemplu, merino), care elimină eficient umezeala, mențin condițiile termice optime și reduc riscul de iritații sau bășici. Merită să le alegeți pe cele cu ioni de argint, deoarece acestea ajută la eliminarea mirosului neplăcut creat după o zi de drumeție. Alegeți șosetele în funcție de următorul principiu: cu cât este mai frig, cu atât mai groase trebuie să fie modelele de pe picioare și invers. În perioada de tranziție și iarna, merită să vă procurați cizme de stofă, adică protecții din țesătură care protejează picioarele și pantalonii de murdărie sau de umezeală.

În perioada de tranziție și în timpul iernii, mănușile sunt utile. Ochelarii de soare cu filtre UVA și UVB sunt o idee bună de purtat atât vara, cât și iarna. Zăpada reflectă lumina mai puternic decât, de exemplu, suprafețele umede, ceea ce face ca ochii să fie mai expuși la razele nocive ale soarelui. Este recomandabil să alegeți ochelari polarizați, care difuzează mai bine lumina.

Ținuta de iarnă la munte trebuie completată cu crampoane sau crampoane de coș sau semiautomate, care vă vor permite să parcurgeți în siguranță traseele înzăpezite. Pentru drumeții, rachetele de zăpadă vă vor fi de folos, permițându-vă să navigați prin praf fără să vă afundați prea mult în el.

Știi deja cum să te îmbraci pentru munte vara, iarna și în perioada de tranziție, astfel încât să nu fii împiedicat de o schimbare bruscă a vremii. Deci, consultați articolul nostru: Ce să luați în munți, în care vei afla ce echipament și încălțăminte să iei cu tine pe traseele de drumeție, astfel încât să fii complet pregătit pentru provocările montane, indiferent dacă ești un drumeț de agrement sau unul experimentat.

Polecane produkty