Înotul cu placa SUP cu copilul – sfaturi pentru părinți

Sylwia Stwora-Petela 09.05.2024

Căutați o modalitate de a rămâne activi în aer liber cu copilul tău în zilele însorite? Înotul pe o placă SUP ar putea fi soluția perfectă. Această activitate potrivită pentru familie nu numai că oferă exerciții fizice și distracție, dar îți permite și să explorezi împreună frumusețea naturii. În acest ghid vei găsi sfaturi practice pentru a face din stand up paddling o experiență sigură și de succes pentru tine și copilul tău. Află pe ce placă de paddleboard să înoți cu copilul tău, cum să-l faci interesat de această activitate și cum să-l distrezi în timp ce vâslești.

Stand up paddleboarding, sau înotul în picioare pe o placă specială cu o vâslă, este o activitate excelentă pentru întreaga familie, care le permite adulților și copiilor să iasă din casă și să se bucure din plin de beneficiile sportului și de contactul cu natura. Un nou hobby poate fi impulsul pentru copilul tău de a se îndepărta de ecranul calculatorului, de televizor sau de smartphone, de a ieși afară și de a explora lumea din jurul său. Un alt avantaj al înotului pe placa SUP cu copilul, este posibilitatea de a observa natural dintr-o perspectivă inedită. Micuțul poate admira păsări, pești, vegetație acvatică și alte elemente ale naturii, încurajând curiozitatea și respectul pentru mediul natural.

Vâslitul în picioare cu copilul tău este o modalitate bună de a vă lega și de a crea amintiri împreună. Împreună puteți explora locuri noi, descoperi natura și trăi aventuri de neuitat, consolidând astfel legătura dintre voi.

Stand up paddle este, de asemenea, un excelent antrenament complet care permite să îți exersezi întregul corp, sporind în același timp forța și rezistența, precum și îmbunătățirea echilibrului și a coordonării motorii. În plus, sporturile în aer liber, chiar și cele practicate în scop recreativ, reduc nivelul de stres, ceea ce, la rândul său, este benefic pentru sănătatea mentală generală și în plus, poți câștiga multă vitamina D. Ridicatul în picioare pe cont propriu sau învățarea de a face paddleboard este o modalitate bună pentru copilul tău de a câștiga încredere, de a învăța să se provoace și de a fi dispus să își depășească propriile limite.

Decizia de a începe înotul pe placa SUP cu copilul tău depinde de mai mulți factori, inclusiv: vârsta copilului, abilitățile de înot, experiența pe apă și preferințele individuale. Unii oameni încearcă să înoate în stand up paddle cu un copil de doi ani, în timp ce alții așteaptă până când cel mic are șase ani sau până când are abilitățile motorii suficient de dezvoltate pentru a vâsli independent. În mod normal, copiii pot începe să se ridice în picioare la vârsta de 4-6 ani, atunci când au un echilibru și un control suficient de bun al corpului. Cu toate acestea, merită să ne amintim că fiecare copil se dezvoltă într-un ritm diferit, așa că este important să fii conștient de abilitățile și de disponibilitatea copilului tău de a încerca stand up paddling. Unii copii mici pot fi mai interesați de activitățile acvatice decât alții, așa că urmărește să vezi dacă micuțul tău își exprimă dorința de a petrece timp pe o placă de paddleboard

Înainte de a porni într-o aventură pe SUP, este important ca copilul tău să aibă abilități de înot de bază – ar trebui să fie capabil să rămână la suprafață și să se deplaseze prin apă fără dificultate. Dacă cel mic nu este încă încrezător în apă și dorește cu adevărat să învețe cum să facă stand up paddle, merită să să te bazezi mai întâi pe lecțiile de înot. Dacă micuțul tău a avut o experiență anterioară cu înotul, de exemplu într-o piscină sau într-un lac, ar putea fi mai pregătit să încerce să înoate pe o placă SUP.

Copilul tău știe să înoate, dar nu se simte confortabil în ape deschise? Dacă nu vrei să intre în panică dacă va cădea în apă în timp ce face stand-up paddling, este o idee bună să organizezi în prealabil diferite tipuri de jocuri și activități în ape puțin adânci pe un lac sau un râu, pentru a-i spori încrederea și a-l pregăti pentru a fi la bordul unui SUP.

O parte extrem de importantă a paddleboarding-ului cu copilul tău este siguranța. O vestă de salvare este esențială atunci când faci paddleboarding sau sporturi acvatice, atât pentru tine (pentru a da un bun exemplu), cât și pentru copilul tău. Asigură-te că modelul în cauză are certificate de siguranță care dovedesc că îndeplinește anumite standarde și că are dimensiunea potrivită pentru utilizator.

Este important să analizezi împreună cu copilul tău diferitele scenarii care se pot întâmpla pe apă și să îl familiarizezi pe micuțul tău cu soluțiile pentru situații specifice. Înainte de a porni într-o aventură cu placa de paddleboard, ar trebui, de asemenea, să îl înveți cum să cadă și să se urce înapoi pe SUP în moduri sigure.

În primul rând, alegeți placa de SUP potrivită pentru două persoane sau, dacă copilul tău vrea să înoate singur, pentru abilitățile și parametrii săi. Înainte de a lua un mic pasager, verifică întotdeauna dimensiunea și limita de greutate a plăcii SUP . În general, plăcile de paddleboard mai late sunt mai ușor de echilibrat (mai ales dacă ai un copil mic așezat în față) și au, de asemenea, o capacitate de încărcare mai mare. Pentru început, alege o placă de paddle gonflabilă de tip Allround, care este foarte stabilă, oferă o bună flotabilitate și este ușor de manevrat. Dacă dorești să înoți cu întreaga familie, o placă SUP Team este o opțiune bună, putând găzdui până la 7 persoane.

Alte lucruri care vor fi la îndemână pentru înotul cu placa de stand-up paddle:

  • îmbrăcăminte respirabilă, cu uscare rapidă, adaptată la condițiile meteorologice și la temperatura apei;
  • vâsla SUP reglabilă pentru a se adapta la parametrii copilului;
  • cremă de protecție solară (chiar și în zilele înnorate);
  • ochelari de soare;
  • acoperire pentru cap;
  • kit de reparații (inclusiv petice și instrumente de reparare a supapelor);
  • pompă;
  • geantă impermeabilă pentru îmbrăcăminte, alte echipamente și lucruri esențiale;
  • provizii.

Setul final depinde de faptul dacă copilul înoată pe placa ta sau pe propria placă, cât timp și unde intenționați să înotați.

Ar trebui să poarte copilul tău o lesă? Decizia îți aparține și depinde de tine și de abilitățile pe care le are micuțul tău. În cazul unui copil mic, ar trebui să renunți la lesă – aceasta s-ar putea încurca, iar copilul mic s-ar putea să nu știe cum să tragă de dispozitivul de eliberare rapidă. Acest lucru ar putea, în plus, să îți sperie copilul și să înceapă să intre în panică. Dacă copilul tău știe cum să folosească lesa, aceasta va fi sigură și utilă pentru el.

Du-ți copilul la stand up paddle doar în ape calme, fără curenți puternici, cu vânt slab sau deloc, cu suficient spațiu de înot pentru a asigura siguranța și plăcerea întregii familii. Nu uita să eviți zonele cu trafic intens de ambarcațiuni sau alte obiecte pe apă. Pentru înotul în familie, vor funcționa bine următoarele:

  • lac cu acces la o plajă de nisip sau la zone desemnate pentru înot,
  • un râu cu curent slab și apă calmă,
  • lagune și golfuri – în special cele protejate de mare. Asigură-te că alegi o locație potrivită pentru SUP și că nu are valuri înalte;
  • coaste cu ape puțin adânci și calme;
  • zone SUP speciale pentru familii – în unele locuri există zone dedicate sau zone de stand up padlle pentru părinții cu copii. Aceștia pot avea condiții mai controlate și acces la facilități precum toalete și zone de odihnă.

Verifică întotdeauna prognoza meteo înainte de a pleca la SUP cu copilul tău. Fii conștient de faptul că furtunile și vântul se pot înteți fără prea multe avertismente. Nu vâsliți pe vânt care suflă în larg. Înainte de a-ți scoate copilul pe SUP, trebuie să te asiguri tu însuți că te simți complet în siguranță și confortabil vâslind singur în picioare. Exersează echilibristica, rostogolirea și revenirea, pentru că atunci când adaugi un copil la bord, va trebui să faci toate astea și să îl ajuți și pe el să revină.

Iată câțiva pași de urmat pentru a asigura un nivel ridicat de siguranță pentru tine și copilul tău atunci când faci paddleboarding:

  • Începe să exersezi cu copilul tău, așezând placa pe o suprafață plană, cum ar fi iarba, și lasă-l să exerseze stând pe ea.
  • Dacă copilul tău înoată independent, arată-i cum să țină corect vâsla și demonstrează-i mișcările de care va avea nevoie pentru a se îndrepta în diferite direcții.
  • Odată ce copilul mic a exersat echilibrul pe uscat, este timpul să trecem la apă. În mod ideal, pune-ți copilul să stea mai întâi pe placă în apă calmă și puțin adâncă. Ajută-l stând lângă el și ținând placa de paddleboard. Este o idee bună ca el să înceapă din poziția în genunchi pentru a căpăta încredere în apă. Odată ce se simte confortabil, poți începe să exersezi tranziția din poziția în picioare.
  • Dacă vei înota împreună pe aceeași placă, așează-ți copilul chiar în fața locului unde îți pui de obicei picioarele și poziționează-te în spatele lui. Apoi urcă-te pe placă, începând în poziția în genunchi. După ce ai stabilit cel mai bun mod de a te echilibra cu greutatea suplimentară, te poți ridica în picioare și îi poți cere copilului tău să se ridice împreună cu tine.
  • Acum este timpul pentru distracție. Deși înotul pe un SUP cu un copil poate fi o provocare la început, odată ce vă simțiți confortabil și încrezători, se va transforma într-o experiență foarte satisfăcătoare pentru amândoi.

Deși înotul pe o placă de paddleboard cu un părinte va implica inițial puternic un copil, o astfel de activitate poate deveni la fel de repede plictisitoare. Prin urmare, este întotdeauna o idee bună să ai în rezervă, câteva idei pentru a-l distra pe cel mic în această perioadă, de ex.:

  • spuneți-i să aleagă un punct de reper interesant spre care să înoate și să îl vadă de aproape;
  • au o multitudine de lucruri interesante legate de corpul de apă în care navighezi (faună sălbatică, geografie etc.);
  • joacă un joc de cine poate vedea cei mai mulți pești în apă.

Înotul pe placa SUP cu copilul tău are multe beneficii, atât pentru dezvoltarea copilului tău, cât și pentru crearea de legături în familie. Nu numai că este o modalitate excelentă de a-ți petrece timpul, dar este, de asemenea, o ocazie excelentă de a explora natura și de a vă bucura de momentele pe apă împreună. Este important să asiguri siguranța și confortul tânărului pasionat de stand-up paddling, să folosești întotdeauna vestele de salvare, să respecți regulile de siguranță în apă și să îți adaptezi planurile la abilitățile și preferințele copilului.

Produse recomandate