Lenjerie termică pentru iarnă – cum funcționează și de ce ar trebui să o ai? Cum de a alege cea mai bună lenjerie de corp termică pentru femei, bărbați și copii?

Sylwia Stwora-Petela 05.12.2022

Un set de lenjerie de corp termică confortabilă și funcțională este modalitatea de a rămâne cald și uscat în timpul activităților de iarnă în aer liber. Lenjeria de corp termică pentru iarnă va funcționa bine pentru plimbări de agrement în munți, alpinism, drumeții, jocuri în zăpadă cu copiii, ciclism, alergare sau schi. Aflați cum funcționează lenjeria de corp termică, de ce ar trebui să o aveți și ce trebuie să luați în considerare atunci când o cumpărați.

Ce este lenjeria de corp termică și cum funcționează?

Lenjeria de corp termică este un strat de bază sub forma unui tricou cu mânecă lungă, a unui top, a unui sutien, a unui boxer, a unui pantalon, a unor jambiere sau a unui set (de obicei, un tricou cu mânecă lungă și un pantalon cu picioare lungi). Se poartă pe sub hainele obișnuite sau cele sport pentru a oferi cantitatea potrivită de căldură și izolare împotriva condițiilor meteorologice nefavorabile. Cel mai adesea este fabricat din lână merinos sau din fibre sintetice (de obicei poliamidă și polipropilenă). Datorită elasticității sale ridicate, garantează o potrivire la forma corpului și libertate de mișcare. Unii producători de îmbrăcăminte pentru activități în aer liber au dezvoltat propriile materiale inovatoare din care se confecționează nu numai lenjerie de corp, ci și îmbrăcăminte termică, cum ar fi Thermolite®, Polartec® sau Dryarn®.

Lenjeria de corp termoactivă are două sarcini principale de îndeplinit – termoreglarea și îndepărtarea excesului de umiditate de pe piele, astfel încât să puteți evita hipotermia (pentru detalii, consultați ghidul: hipotermia, totul despre hipotermie). De asemenea, purtarea unui strat termic sporește eficiența straturilor izolatoare – acestea nu acumulează umezeală, așa că nu vă simțiți umed. Lenjeria termică de înaltă calitate este, de asemenea, echipată cu ioni de argint, care garantează proprietăți antibacteriene ridicate. Astfel se evită apariția mirosurilor neplăcute și a bacteriilor, ceea ce este deosebit de important în cazul în care aveți orice tip de reacție alergică. Adăugarea unui strat de lenjerie termică sub forma, de exemplu, a unor jambiere izolate și a unui tricou subțire la ținuta ta de iarnă este o garanție că și cea mai rece zi va fi mai caldă și mai plăcută.

Lenjeria intimă termoactivă și lenjeria intimă termică – diferențele

Rolul principal al lenjeriei de corp termice este de a ajuta la reglarea căldurii în timpul exercițiilor fizice de intensitate ridicată și de a o menține la un nivel optim, precum și de a îndepărta excesul de umiditate de pe corp. Pe de altă parte, lenjeria de corp termică are rolul de a reține căldura și este cea mai potrivită pentru activitățile de agrement sau atunci când stați mult timp într-un loc și trebuie să vă mențineți confortabil într-o zi rece. Spre deosebire de lenjeria de corp termică, aceasta nu permite pielii să respire liber și, prin urmare, nu garantează uscăciunea în orice condiții, motiv pentru care nu este potrivită pentru activități fizice intense.

Cum și când ar trebui să port lenjeria de corp termică?

Regula de aur pentru a te îmbrăca pe timp de iarnă este de a purta mai multe straturi, sau ceea ce se numește „ceapă”, și de a folosi mai multe straturi mai subțiri în loc de, de exemplu, două straturi groase. Dacă se încălzește prea tare în timpul zilei sau dacă intensitatea exercițiilor fizice pe care le efectuați crește, puteți să scoateți pur și simplu un strat și să îl puneți la loc atunci când aveți nevoie de el. Aceasta vă va menține cald și uscat, fie că faceți drumeții în zăpadă la munte, fie că schiați sau faceți snowboarding. În această configurație, lenjeria de corp termică este stratul de bază cel mai apropiat de piele. Pe deasupra se află un strat de încălzire și un strat exterior, care trebuie să fie impermeabil și rezistent la vânt pentru a proteja împotriva precipitațiilor și a frigului. Deși majoritatea lenjeriei de corp termice este concepută pentru a fi purtată sub haine, aceasta poate fi purtată și ca articol de îmbrăcăminte de sine stătător.

Lenjeria de corp activă din punct de vedere termic pentru iarnă este potrivită pentru toate tipurile de activități fizice: drumeții în munți, alpinism, trekking, alergare, ciclism, schi, snowboarding sau patinaj, schi de tură sau mersul nordic etc. Este conceput pentru sportivi, dar poate fi purtat și pentru munca fizică sau sub ținute casual nu numai pe vreme rece, ci și în zilele mai reci de toamnă târzie sau de primăvară timpurie.

Straturi de bază Merino sau sintetice – care este mai bun?

Lenjeria de corp termică este cel mai adesea produsă din lână merinos din Noua Zeelandă sau din materiale sintetice, deoarece aceste țesături au proprietăți termoregulatoare ridicate, elimină eficient umezeala și se usucă rapid. Din ce în ce mai mult, lenjeria intimă este produsă din ambele țesături, combinând avantajele lor cheie.

Lenjerie de corp termică Merino

Lâna Merino, sau lâna merino, este o fibră naturală foarte moale și activă, care oferă un nivel ridicat de confort termic la o greutate redusă și, în același timp, elimină foarte bine umezeala de pe piele, fiind astfel extrem de eficientă în timpul exercițiilor fizice. Lâna merino din Noua Zeelandă este antibacteriană și rezistentă la formarea mirosurilor, astfel încât lenjeria termică confecționată din aceasta poate fi purtată pentru perioade mai lungi de timp fără a fi schimbată sau spălată, dar și în caz de alergii. Dezavantajul este o absorbție mai lentă în comparație cu lenjeria termică sintetică. Cu toate acestea, merită să menționăm aici absorbția ridicată a umidității (până la 35% din propria greutate), menținând în același timp proprietăți termoregulatoare ridicate. Aflați mai multe citind ghidul nostru: Lâna merinos – ce este, ce proprietăți are și cum să o îngrijiți.

Lenjerie intimă termoactivă fabricată din materiale sintetice

Lenjeria intimă sintetică este fabricată în principal din poliester, care elimină perfect și rapid excesul de umiditate, absoarbe slab apa, este rezistent la deteriorări mecanice (mai ales cu adaos de nailon) și se adaptează foarte bine la forma corpului (mai ales cu adaos de elastan, care conferă o elasticitate mare). În plus, este ușor de întreținut datorită rezistenței sale ridicate la murdărie și mucegai și oferă o gamă largă de culori. În plus, se usucă mai repede decât lâna. De asemenea, lenjeria de corp sintetică este mai puțin elastică și nu se încrețește ușor, astfel încât nu trebuie călcată de fiecare dată, ceea ce reprezintă un mare avantaj atunci când mergeți la munte sau la schi timp de mai multe zile.

Ce ar trebui să iau în considerare atunci când cumpăr lenjerie de corp termică pentru iarnă?

Atunci când alegeți lenjeria de corp termică pentru femei, bărbați sau copii, este important să acordați atenție alegerii mărimii potrivite. Trebuie să se potrivească bine și să se potrivească perfect pe corp, astfel încât să nu provoace disconfort din cauza excesului de țesătură (aceasta va sta în cale și se va încurca) sau să împiedice mișcarea și să dea o senzație de presiune, de exemplu în zona axilelor sau a gâtului, din cauza faptului că este prea mică. Evitați modelele cu cusături aspre sau incomode pentru a evita iritațiile și iritațiile. Acest lucru este deosebit de important în cazul pantalonilor, jambierelor sau jambierelor termice pentru iarnă, deoarece interiorul coapselor este destul de sensibil și poate fi ușor deteriorat dacă se poartă articole de îmbrăcăminte incomode pentru perioade lungi de timp. Cusăturile flatlock, care sunt foarte plate, ar fi o opțiune bună.

De asemenea, optează pentru lenjeria de corp termică pentru iarnă cu panouri din plasă pentru o mai bună circulație a aerului sau pentru tehnologia body mapping, care se bazează pe adaptarea structurii, grosimii, compresiei și respirabilității țesăturii la zonele de pe corpul uman.

Grosimea materialului este, de asemenea, un factor important atunci când alegeți lenjeria termoactivă pentru iarnă – adaptați-o la condițiile meteorologice (cu cât este mai groasă, cu atât se comportă mai bine pe vreme rece) și țineți cont de gradul de absorbție în funcție de intensitatea activității fizice.

Cel mai adesea purtată direct pe piele ca prim strat într-o ținută de ceapă, lenjeria de corp termică pentru iarnă asigură o termoreglare adecvată și o stoarcere eficientă a excesului de umiditate. Acest lucru înseamnă că, indiferent dacă faceți alpinism în munți înalți, alergați sau schiați, vă veți simți confortabil chiar și în condiții meteorologice foarte dificile. Cea mai bună lenjerie de corp termică pentru femei, bărbați și copii de la mărci de top precum X-Bionic, Icebreaker, La Sportiva, CMP, Columbia, DYNAFIT, Smartwool, Peak Performance, Roxy, Viking, Ortovox sau 4F este disponibilă în magazinul de sport Sportano.ro.

Polecane produkty