Placa SUP – pe care să o alegi? Ghid pentru începători și intermediari

Sylwia Stwora-Petela 24.04.2024 ( 26.04.2024 )

Stand up paddle boarding-ul este din ce în ce mai popular în România, nu numai în rândul aventurierilor acvatici, ci și în rândul persoanelor care doresc să fie active în natură sau să practice yoga. Te confrunți cu alegerea primului tău SUP? Îți sugerăm ce placă de SUP pentru începători va fi mai potrivită și cum să alegi lungimea, lățimea, grosimea și capacitatea de încărcare pentru a se potrivi nevoilor și abilităților tale.

De ce merită să înoți pe SUP?

Stand up paddle, sau vâslitul în picioare, este un tip de sport nautic care implică înotul pe o placă special construită cu ajutorul unei vâsle dedicate. Această activitate pe corpuri de apă deschise (lac, iaz, râu, mare sau ocean) este oarecum asemănătoare cu windsurfingul, cu excepția faptului că aici vâslești în picioare și nu ai nevoie de valuri. Principalul avantaj al înotului pe SUP este versatilitatea și accesibilitatea generală. Vei găsi multe tipuri de plăci pe piață, de la cele universale pentru înotul de agrement, la modele de turism pentru excursii mai lungi și până la versiuni de cursă pentru pasionații de curse. Stand up paddle este un antrenament excelent pentru întregul corp, indiferent de vârstă sau de nivelul de pregătire fizică. Varietatea de stiluri de înot – în picioare, așezat, întins sau în genunchi – permite să îți adaptezi modul de mișcare la nevoile și abilitățile proprii.

Din cauza necesității de a angaja mușchii stabilizatori (cunoscuți sub numele de mușchi de bază) pentru a menține un echilibru adecvat, utilizarea unui SUP îmbunătățește forța acestora, precum și coordonarea motorie. Înotul regulat va îmbunătăți condiția fizică, rezistența și mobilitatea generală a corpului, precum și reducerea stresului și va ajuta la lucrul asupra concentrării și disciplinei. Placa SUP este, de asemenea, modalitatea perfectă de a te deplasa între diferite locuri și de a explora lumea acvatică sau de a face exerciții fizice. Paddle board este minunată pentru ieșirile în familie – te va ajuta să își încurajezi copilul să fie activ în aer liber și să exploreze locuri noi. Pentru surferi, pe de altă parte, este o alternativă excelentă pentru a se antrena atunci când nu există valuri.

Tipuri de plăci SUP

Pe baza formei și scopului lor, plăcile de stand up paddle sunt împărțite în:

  • Allround – se disting prin arcul său ușor ridicat și rotunjit, stabilitate, flotabilitate și ușurința de manevră. Este cel mai versatil model și este cel mai potrivit pentru a învăța înotul (chiar și cu un copil), pentru excursii de agrement, dar și pentru excursii mai lungi pe corpuri de apă calmă sau pentru a practica yoga;
  • Touring – în comparație cu placa SUP Allround, acest model este mai îngust și mai lung și are un vârf ascuțit. Este prevăzută cu suporturi dedicate pentru bagaje (așa-numitele cordoane elastice) pentru echipamentul și accesoriile esențiale pentru excursii mai lungi de rafting. De asemenea, pe placă poate fi atașat un scaun dedicat pentru caiac. Placa SUP Touring este o soluție atât pentru cei care practică canotajul la nivel intermediar, cât și pentru cei experimentați, care caută echipament pentru expediții solicitante sau excursii de rafting;
  • Race – un model creat atât pentru curse, cât și pentru antrenamente, de exemplu, de anduranță sau de viteză pentru utilizatorii avansați. Plăcile SUP Race sunt mai înguste și mai lungi decât modelele Touring, iar trăsătura lor caracteristică este o parte frontală ascuțită pentru înotul de mare viteză;
  • Surf/Wave – se caracterizează printr-o manevrabilitate ridicată și o stabilitate scăzută. Dedicată pasionaților experimentați de prinderea valurilor;
  • WindSUP – acest tip de SUP permite montarea unei vele, ceea ce îl face ideal ca echipament alternativ pentru windsurfing sau pentru a învăța să faci surf. WindSUP are o manevrabilitate și o agilitate deosebite, precum și stabilitate și flotabilitate. De obicei, dispune de aripioare suplimentare (laterale și centrale);
  • Team – cel mai mare SUP conceput pentru înot cu mai multe persoane (2-7), deci este recomandat pentru familii cu copii sau excursii cu prietenii.

Placa SUP pentru începători – gonflabilă sau hardboard?

Un alt aspect esențial atunci când îți alegi prima placă de paddleboard este construcția – gonflabilă sau dură. În cazul plăcilor de paddleboard SUP gonflabile, partea exterioară este produsă din PVC, iar miezul este fabricat cu ajutorul tehnologiei Drop-Stitch, care garantează o rigiditate și o rezistență mare, fiind în același timp ușoară. O placă de paddle gonflabilă este cea mai potrivită pentru corpurile de apă calmă pentru a învăța să înoți, pentru călătorii de agrement sau pentru excursii mai lungi. Este o alegere bună dacă dispui de un spațiu de depozitare limitat sau dacă călătorești mult. Datorită dimensiunii sale compacte atunci când este goală, se potrivește în spații mici și este ușor de transportat (poate fi depozitată într-un rucsac sau într-o valiză, de exemplu). În plus, majoritatea plăcilor sunt vândute cu o husă dedicată, echipată cu curele pentru a fi transportate cu ușurință.

Pe de altă parte, plăcile de SUP rigide au, de obicei, un miez de spumă EPS care este acoperit cu fibră de sticlă și rășină epoxidică. Mai ușoare și mai rigide sunt modelele din fibră de carbon. Pe piață sunt disponibile și versiuni din plastic sau din lemn ușor. Ar trebui să optezi pentru un paddleboard rigid dacă îți dorești cele mai bune performanțe și eficiență posibile. Acestea sunt mai rapide, mai stabile și nu necesită la fel de mult efort ca modelele gonflabile, astfel încât sunt perfecte pentru ape și valuri dificile sau pentru înotări lungi pe diverse cursuri de apă. Partea negativă este că ocupă mult spațiu și sunt mai pretențioase la transport.

Cum să alegi mărimea plăcii SUP?

Lungimea, lățimea, grosimea și flotabilitatea sunt parametrii cheie la care trebuie să te uiți atunci când îți alegi primul paddleboard. Acestea se referă direct la înălțimea și greutatea ta, dar și la nivelul tău de îndemânare. Dacă alegi la început un SUP prea scurt și prea îngust, atunci s-ar putea să te descurajezi rapid din cauza faptului că o astfel de placă este mai dificilă, mai lentă și nu este foarte stabilă la navigare.

Lungime

Prawidłowo dopasowana długość SUP-a do wzrostu pozwoli Ci osiągać odpowiednią prędkość pływania, ale też wpłynie na zwrotność i stabilność. Dacă ești una dintre persoanele scunde cu o greutate mică, o placă de 9-10′ ar fi o opțiune bună. Acest model este, de asemenea, o alegere bună pentru copii. Pentru ape calme, învățarea înotului, ieșirile de agrement sau yoga, un SUP de mărimea 10-12′ este o alegere bună. Dacă ești mai înalt, mai greu (raportul greutate/înălțime) sau preferi înotul lung și rapid, un model mai mare de 12′ este mai potrivit.

Lățime

Influențează stabilitatea și rigiditatea plăcii de stand-up paddle. Relația este simplă – cu cât SUP-ul este mai îngust, cu atât este mai puțin stabil și viceversa. Ca începător la Stand Up Paddling, alege o placă care are o lățime de 30′ sau mai mare (peste 70cm).

Grosime și PSI

Dacă ai nevoie de o placă de paddleboard pentru un copil sau un copil mai mare, alege versiunea de 9 sau 12 cm grosime. Grosimea de 12 cm se va potrivi, de asemenea, femeilor și persoanelor slabe. Pentru persoanele mai înalte și mai grele, optați pentru un SUP cu o grosime de 15 cm.

În ceea ce privește PSI, presiunea la care ar trebui să fie umflată o placă de SUP, se recomandă ca aceasta să fie de 15 PSI (1 bar). Merită menționat faptul că o presiune mai mică va face ca placa să fie mai puțin stabilă și nu foarte rigidă, ceea ce, la rândul său, dacă nu ai experiență în paddleboarding, poate fi un obstacol destul de mare în calea dobândirii abilităților necesare.

Flotabilitatea și greutatea maximă a utilizatorului

Atunci când alegi o placă SUP, este important să iei în considerare și flotabilitatea plăcii, adică greutatea totală pe care o poate suporta modelul pentru a-ți permite să înoți în siguranță și liber. Flotabilitatea este influențată de suma greutății utilizatorului și a bagajelor pe care acesta intenționează să le transporte pe placă. Valorile recomandate de producător nu trebuie să fie depășite pentru a evita ca placa să plutească foarte încet sau să provoace inundarea.

Atunci când cauți cea mai bună placă de stand up paddle pentru începători, nu uita să o potrivești cu abilitățile tale, cu utilizarea preconizată și cu parametrii utilizatorului(lor) (potrivește echipamentul cu cel mai înalt/cel mai greu utilizator). Pe Sportano.ro am colectat plăci de SUP gonflabile și rigide de înaltă calitate de la producători de top: Aqua Marina, AQUASTIC, AQUASTIC, Cressi, F2, Fanatic, JOBE, JP-Australia, ROXY, SPINERA, STX, Viamare sau ZRAY, care vor funcționa indiferent dacă îți începi aventura de paddleboarding, faci surfing, yoga sau pescuit.

Polecane produkty