Schi: elementele de bază ale tehnicii de schi pentru începători

Sylwia Stwora-Petela 10.11.2022

Echipamentul și îmbrăcămintea potrivite sunt elemente importante pentru prima ta ieșire pe pârtie, dar nu sunt singurele. Înainte de a începe să schiați, este o idee bună să învățați tehnicile de schi. Deși cunoștințele nu înlocuiesc practica, cunoașterea conceptelor de bază va face începutul mai ușor. Aflați de ce schiatul necesită o pregătire adecvată și ce tehnici de schi trebuie să stăpâniți pentru a schia în siguranță pe zăpadă.

Cum înveți să schiezi bine?

Dacă v-ați decis să învățați să schiați în acest sezon de iarnă și nu practicați sistematic, trebuie să vă asigurați că aveți pregătirea fizică adecvată. Aceasta vă va permite să schiați în siguranță și cu beneficii pentru sănătate, dar vă va permite și să progresați mai ușor în învățarea abilităților necesare. Începeți să vă antrenați în mod regulat cu cel puțin câteva săptămâni (6-12 săptămâni) înainte de a face primii pași pe pârtie. Concentrați-vă pe îmbunătățirea forței și rezistenței mușchilor picioarelor și brațelor, pe creșterea amplitudinii mișcărilor și pe întărirea mușchilor care vă stabilizează postura (așa-numitul nucleu). Acest lucru este important, deoarece schiul solicită foarte mult genunchii, în special genunchii, iar numeroasele căzături pe care este posibil să le faceți la începutul aventurii de schi ar putea duce la răniri sau deteriorări. Optați pentru exerciții cu greutatea propriului corp (de exemplu, scaunul de perete, diverse variante de plank, flexii multidimensionale și backflips, ghemuituri cu vârfuri sau sărituri etc.), precum și cu greutăți suplimentare (haltere, gantere, kettlebells, benzi TRX, bosu, mini-benzi sau mingi de gimnastică). Nu uitați să faceți exerciții de întindere – puteți afla mai multe în articolul: Stretching după antrenament. Nu sunteți sigur cum să structurați un antrenament pe cont propriu sau dacă efectuați corect un exercițiu? Optați pentru un antrenament personal sau mergeți la o clasă de grup (adesea, înainte de sezonul de schi, cluburile de fitness introduc clase dedicate pentru schiori).

Pentru a începe cu dreptul, optați pentru lecții cu un instructor de schi certificat (individual sau de grup), care vă va prezenta elementele esențiale ale schiului pe pârtii, vă va ajuta să vă stăpâniți tehnica de schi sau vă va corecta greșelile (pentru a nu dezvolta obiceiuri proaste). În plus, vă va ajuta să vă adaptați la dificultatea pârtiei în funcție de abilitățile dumneavoastră (pârtiile de schi sunt codificate prin culori, dar acestea nu reflectă întotdeauna dificultatea reală) și vă va oferi sfaturi despre cum să vă folosiți echipamentul, inclusiv despre cum să mergeți cu cizmele de schi, cum să vă urcați și să coborâți de pe schiuri, cum să folosiți bastoanele etc.

Cum se schiază? Poziția

Adoptarea unei poziții corecte atunci când schiați este unul dintre elementele cheie ale siguranței (care vă permite să reacționați rapid la situația de pe pârtie sau de pe pistă), ale capacității de a progresa sau de a crește viteza. În primul rând, trebuie să vă asigurați că greutatea corpului dumneavoastră este distribuită uniform pe picioare. Stați cu picioarele la o distanță de șolduri. Apoi îndoiți ușor genunchii (atât cât vă permite pantoful) și îndoiți ușor șoldurile, astfel încât să aveți o poziție ușor aplecată. Așezați mâinile îndoite la coate în fața corpului. Evitați să vă țineți coloana vertebrală rigidă, să vă aplecați excesiv pe spate, să faceți mișcări rapide, ample și necoordonate ale mâinilor sau să scurtați distanța dintre picioare (vă veți pierde echilibrul). Atunci când schimbați înălțimea poziției (coborâre și ridicare), aveți grijă să lucrați simultan șoldurile, genunchii și gleznele. Nu uitați că un centru de greutate scăzut vă permite să vă mențineți mai bine echilibrul.

Tehnici de schi de bază

Începeți să învățați să schiați mișcându-vă în ceea ce se numește plug, ceea ce vă va facilita stăpânirea, printre altele, a vitezei. Odată ce vă simțiți încrezători în acest element, puteți încerca tehnici de schi mai pretențioase, și anume schiul paralel și carving-ul.

Schi cu plugul

Aratul este cea mai simplă tehnică de schi cu care veți învăța lucrurile elementare: mersul drept, controlul schiului (inclusiv accelerarea și decelerația), virajul și frânarea. Aceasta constă în poziționarea schiurilor cu vârfurile orientate unul spre celălalt și călcâiele late (formând un V inversat).

Schi paralel

Odată ce ați stăpânit schiul cu plugul, puteți să urcați un nivel și să încercați ceea ce se numește schiul de tip shuffle. În acest caz, schiurile sunt așezate în paralel, ceea ce vă permite să accelerați. Atunci când schiați pe pârtie, vă poziționați cu fața la direcția de deplasare (cunoscută sub numele de săgeată).

Schi cu carving

Schiul carving (cunoscut și sub numele de schi cu talie – sunt conice la mijloc) se bazează pe deplasarea pe pantă pe muchii, ceea ce este posibil, printre altele, prin acțiunea dinamică a genunchilor. Ca urmare, schiorul nu pierde viteză atunci când virează. Schiul Carving este destinat schiorilor experimentați.

Cum mă întorc pe schiuri?

În schiul cu plug, virajul presupune să vă transferați greutatea corpului pe un singur schi. Pentru a vira la stânga, trebuie să apăsați schiul drept pe zăpadă și invers. La schiul paralel, virajul presupune să vă transferați greutatea corpului pe un picior (piciorul exterior) și să vă deplasați schiurile într-o parte în același timp. Acest lucru este cunoscut sub numele de viraj glisant. În carving, se efectuează un așa-numit „cut turn”, în care vă transferați greutatea de pe o muchie a schiului pe cealaltă, printr-un echilibru adecvat al corpului (mișcarea șoldurilor joacă un rol important).

Frânarea pe schiuri

Să știi cum să frânezi este o altă parte importantă pentru a te deplasa în siguranță pe „două plăci”. Puteți învăța să frânați:

  • plug – acesta va funcționa pentru reducerea vitezei și frânarea ușoară. Poziționați-vă schiurile în V inversat (ca atunci când schiați pe un plug), coborâți ușor centrul de greutate și deplasați-l înapoi. Cu cât întindeți mai mult călcâiele schiurilor și cu cât împingeți mai tare pe interior (edging), cu atât viteza va fi mai mică. Frânarea plugului funcționează bine pe pante ușoare;

  • lateral – această metodă vă permite să opriți mai eficient și mai rapid decât plugul, așa că merită să o folosiți pe pante abrupte și atunci când doriți să frânați la zero cât mai repede posibil (situații de urgență). Frânarea laterală presupune poziționarea rapidă și dinamică a schiurilor perpendicular pe direcția de deplasare – aceasta presupune întoarcerea picioarelor, a șoldurilor și a trunchiului în direcția de deplasare și aplecarea spre pantă.

Greșeli făcute de schiorii începători

Principala greșeală pe care o fac cei care învață să schieze este aceea de a intra pe pârtie pe loc, adică fără o pregătire fizică adecvată, precum și fără cunoștințe de bază despre tehnicile de schi. Acest lucru implică adesea alegerea unei pârtii nepotrivite pentru abilitățile lor, ceea ce se poate solda nu numai cu o lipsă de confort și neplăceri în timpul schiatului (vom fi, de exemplu, în calea schiorilor mai experimentați) și descurajare, dar mai ales crește riscul de rănire.

Există, de asemenea, o concepție greșită în rândul adulților, conform căreia lecțiile cu un instructor sunt destinate copiilor, astfel încât aceștia încearcă de obicei să învețe să schieze pe cont propriu, ceea ce duce adesea la dobândirea unor obiceiuri proaste și la lipsa de progres. Între timp, schiul poate fi început la orice vârstă și merită să se îmbunătățească tot timpul, inclusiv sub îndrumarea profesioniștilor.

O altă greșeală pe care începătorii o fac în ceea ce privește tehnica de schi este aceea de a-și încorda mușchii în momentul căderii și de a cădea în jos – pe genunchi și încheieturi, ceea ce se poate solda cu răni sau traumatisme grave. Încercați să vă mențineți corpul relaxat și să cădeți spre pantă, de preferință lateral.

Schiul este accesibil tuturor, indiferent de vârstă sau de nivelul de pregătire. Cu suficientă determinare și cu o pregătire adecvată pentru a ieși pe pârtii (atât în ceea ce privește condiția fizică, cât și echipamentul), elementele de bază ale tehnicii de schi pot fi stăpânite într-un singur sezon. Cu toate acestea, abilitățile trebuie să fie perfecționate în mod continuu (fie pe cont propriu, fie sub îndrumarea unui instructor) pentru a vă bucura de toate beneficiile schiului alpin și de schi fond.

Polecane produkty