Skitoury – ce este? Cum începi să faci skitouring?

Sylwia Stwora-Petela 29.11.2022

Skitouring sau schiul de tură se potrivește dacă sunteți în căutarea unei evadări din aglomerația de pe pârtii și a unei varietăți față de schiul de fond sau de coborâre. Această formă va funcționa bine dacă vă place mult efort fizic și o doză de adrenalină, sau dacă doriți să explorați noi trasee montane acoperite de pulbere neatinsă. Ce este mai exact skitouring și cum începi? Citiți mai multe în ghidul nostru.

Ce este skitoury?

Skitouring, cunoscut și sub numele de ski touring, skituring sau backcountry skiing (denumire folosită mai ales în SUA), este o formă de activitate care combină schiul cu turismul montan de iarnă și constă în drumeții pe terenuri muntoase în afara traseelor bătute. Pe pârtie, pe lângă terenul plat, există coborâri spectaculoase, pline de adrenalină, pe trasee proaspete, dar mai ales urcări provocatoare și abrupte. Alegând schiul schiabil, puteți ajunge în locuri din munți care nu sunt accesibile fanilor altor sporturi de iarnă sau turismului montan. Aici, nu se folosesc lifturi sau alte mijloace de transport, ci doar schiuri dedicate cu așa-numitele „garnituri” pentru cățărare și legături speciale. Skituring-ul poate lua forma unei excursii de o zi sau a unei excursii de mai multe zile, de exemplu cu o noapte de cazare la o cabană de munte.

Schi fond și alte tipuri de schiuri

Skitouring este adesea asimilat cu schiul freeride, adică schiul în afara traseului, dar în timp ce primul sport de iarnă pune un mare accent pe abordări, în freeride acestea lipsesc sau nu sunt la fel de importante. Unii oameni confundă parașutismul cu schiul de tură, care este o formă de schi de tură mai avansată și mai solicitantă din punct de vedere tehnic (se folosesc crampoane și un topor pentru abordările abrupte). Nu este neobișnuit ca în schi de tură să se folosească tehnici și echipamente de alpinism, cum ar fi hamuri, frânghii, asigurarea de sine sau de un partener, stabilirea de pichete etc. Spre deosebire de schiul alpin și de schi fond, schiul de tură nu implică infrastructura stațiunilor de schi, inclusiv teleschiurile și pârtiile. Nu există trasee strict definite pe care să le urmați, ceea ce vă oferă multă libertate și vă permite să vă testați forma fizică și condiția fizică departe de pârtiile aglomerate.

Schi de tură – pentru cine?

Datorită varietății largi de niveluri de schi de tură, schi de tură poate fi practicat de oricine se bucură de adrenalină și de un efort fizic considerabil. Cu toate acestea, iubitorii de natură în zone neatinse vor putea, de asemenea, să profite din plin de avantajele pe care le oferă ieșirea de pe traseele frecventate. Este atât o modalitate excelentă de a varia formele clasice de schi și de a vă încerca abilitățile pe un teren mai dificil, cât și o oportunitate pentru iubitorii de munte de a explora noi trasee. Schiul de tură va funcționa bine și pentru freerideri care caută o nouă adrenalină și vor să lase primele urme pe zăpadă proaspătă.

Cum încep aventura mea de skitouring?

Cel mai bine este să faceți primii pași în parașutism sub îndrumarea unui instructor calificat, care nu numai că vă va explica principiile de bază ale parașutismului, dar, datorită faptului că el sau ea cunoaște terenul, unde și cum să vă deplasați pe el, va adapta traseul la abilitățile și condiția dumneavoastră. Cursurile se bazează, de asemenea, pe exerciții și instrucțiuni privind modul de comportare în caz de avalanșă, care sunt efectuate, de exemplu, de salvatorii TOPR, sau pe modul de utilizare a echipamentului, cum ar fi pioletul etc. O parte importantă a învățării schiului de tură este stăpânirea tehnicii de coborâre, de urcare și de schimbare a direcției.

În parașutism, poziția corectă a picioarelor este aceea în care acestea sunt mai mult sau mai puțin depărtate pe lățimea șoldurilor, ceea ce facilitează menținerea echilibrului necesar, chiar și pe secțiuni tehnice dificile. Greutatea corpului ar trebui să fie plasată pe tot piciorul și centrul de greutate ar trebui să fie deplasat către piciorul din față pentru a sta în picioare în mod stabil. În același timp, trageți celălalt schi înainte cu o mișcare calmă, fără a-l ridica. Doar atunci când se curăță o potecă în zăpadă proaspătă și adâncă, vârful schiului de schiat trebuie să fie ușor ridicat. Lungimea pașilor depinde de panta și de condițiile de zăpadă – atunci când este plat puteți face pași mai lungi, dar pe măsură ce panta crește, aceștia trebuie să fie din ce în ce mai scurți, printre altele, pentru a vă economisi forța și a vă menține stabilitatea. Când vine vorba de folosirea bețelor de schi skitouring, trebuie să faceți o mișcare de balansare în direcția opusă schiului încărcat.

De ce ai nevoie pentru skitouring?

Pentru a vă începe aventura de skitouring, veți avea nevoie de schiuri de skit ușoare și late, care, datorită construcției lor speciale, permit drumeții lungi în zăpadă adâncă. Acestea au așa-numitele „garnituri”, care sunt bucăți de material cu proprietăți antiderapante (sunt atașate la baza schiurilor) care sunt concepute pentru a oferi o aderență adecvată și pentru a vă permite să urcați în pantă (de exemplu, pentru a vă împiedica să alunecați atunci când urcați o pantă). Aici avem, de asemenea, legături speciale pentru schi de tură care asigură mișcarea liberă a călcâiului pentru a se potrivi cu ritmul natural al mersului (pot fi deblocate pentru urcare și blocate pentru coborâre) și cizme de schi de tură ușoare și flexibile, cu flex (rigiditate) medie și cu un sistem ski/walk (schi/călătorie) care vă permite să schimbați rapid funcționalitatea încălțămintei pentru mers sau schi. În plus, legăturile de schi de tură sunt echipate cu un fel de înălțime pe care se sprijină cizmele de schi, astfel încât piciorul să nu fie suprasolicitat atunci când urcă o pantă. Pe unele terenuri, este necesară utilizarea crampoanelor, caz în care schiurile sunt purtate în spate.

În cazul traseelor mai avansate și mai dificile, trusa de mai sus trebuie completată cu bețe reglabile, crampoane, piolet, freze de gheață și de zăpadă tare din metal și un ABC de avalanșă, adică o lopată, o sondă și un detector de avalanșă.

Cum ar trebui să mă îmbrac pentru skitouring ?

Cel mai bine este să vă îmbrăcați pentru o expediție de parașutism în straturi, adică în cepe, astfel încât, dacă este necesar, să puteți selecta în mod liber numărul de straturi și să ajustați nivelul de confort termic în funcție de schimbarea condițiilor meteorologice sau de intensitatea efortului fizic. Ca prim strat, purtați lenjerie de corp termoactivă (de exemplu, un set de mâneci lungi + jambiere sau jambiere), urmat de un strat de încălzire, de exemplu, un polar sau o jachetă de schi. Completați look-ul cu pantaloni de schi sau de drumeție cu membrană impermeabilă și o jachetă cu membrană. De asemenea, veți avea nevoie de o cască, cum ar fi o căciulă de schi subțire din material termic activ sau un tampon multifuncțional și o cască de schi. În plus, nu uitați mănușile și șosetele din lână merinos.

Skituring și siguranță

Schiatul în afara pârtiilor implică riscul de avalanșe și alte pericole (de exemplu, crevase), așa că este esențial să vă planificați cu atenție călătoria, să verificați condițiile meteorologice, să aveți un ABC al avalanșelor și să fiți pregătiți să acționați eficient în caz de urgență. Nu mergeți singuri în afara traseului, ci apelați la un ghid montan certificat, mai ales dacă nu sunteți foarte experimentat sau familiarizat cu terenul.

Un alt element care influențează siguranța în timpul schiului de tură este pregătirea fizică adecvată, care nu numai că va ușura mult coborârea pe pârtii adânci de zăpadă, de exemplu, și se va traduce prin mai multă plăcere, dar mai ales va reduce la minimum probabilitatea de rănire sau traumă. Optați pentru exerciții fizice regulate, care să includă atât antrenamente cardio, cât și exerciții de forță și exerciții de întărire a mușchilor picioarelor, abdomenului și spatelui. Puteți utiliza exercițiile de probă din ghidul nostru: Antrenament înainte de schi.

Polecane produkty