Snowboarding – de unde să începi cu un snowboard? Un ghid pentru începători

Sylwia Stwora-Petela 17.11.2022

Snowboardingul este una dintre cele mai populare activități în aer liber în timpul iernii. Te-ai hotărât să te apuci și tu de snowboarding în acest sezon? Sfaturile noastre vă vor ajuta să faceți primii pași pe snowboard, astfel încât să vă alăturați mai ușor și mai repede rândurilor iubitorilor acestui sport de iarnă extrem.

Snowboarding pentru începători – ce ar trebui să știți?

Snowboardingul este asociat în principal cu numeroasele evoluții în aer, cu snowparks și cu coborârea de la înălțimi mari la viteze amețitoare pe zăpada pulverulentă, motiv pentru care mulți oameni consideră că este un sport prea extrem și preferă să meargă la schi. Între timp, mersul pe o singură placă nu este doar o injecție de adrenalină și endorfine, ci și:

  • oxigenarea organismului;

  • întărirea mușchilor;

  • îmbunătățirea echilibrului, a coordonării și a agilității;

  • îmbunătățirea performanțelor cardiovasculare;

  • o cantitate considerabilă de calorii arse (în timpul unei plimbări de 60 de minute puteți arde aproximativ 450-500 kcal, în funcție de vârstă, greutate și intensitatea plimbării)

  • mai puțină presiune asupra articulațiilor genunchilor în comparație cu schiatul.

Dacă sunteți nou în sporturile de iarnă și nu sunteți sigur ce formă de exerciții fizice vi se potrivește, citiți ghidul nostru Schi sau snowboarding, în care comparăm cele două sporturi.

Snowboarding – de unde începi?

Primul pas pentru a începe să înveți să faci snowboard ar trebui să fie pregătirea fizică. Lipsa de condiție fizică și slăbiciunea picioarelor și a mușchilor corpului nu numai că sporesc riscul de a se încorda orice parte a corpului sau de a se accidenta. Lipsa de echilibru, numeroasele răsturnări de situație, rezistența scăzută sau durerea după prima zi pe pârtie vă pot demotiva efectiv să învățați să faceți snowboard. Dacă vă întăriți din timp partea inferioară a corpului și lucrați la stabilizarea trunchiului și la mușchii de bază puternici, vă va fi mai ușor să învățați tehnica corectă de snowboarding. Acest lucru, la rândul său, se va traduce prin mai mult entuziasm și un progres mai rapid, parcurgând trasee din ce în ce mai lungi și învățând noi acrobații, și astfel distrându-se mult cu acest sport de iarnă. Vă antrenați sistematic? Cu cel puțin o lună înainte de a merge la schi sau snowboard, concentrați-vă pe întărirea mușchilor picioarelor și a trunchiului. Pentru a vă pregăti pentru sezonul de snowboard, puteți folosi exercițiile din ghidul nostru: Antrenament înainte de schi.

Învățați să faceți snowboard cu un instructor calificat care vă va prezenta elementele de bază ale acestui sport, vă va arăta cum să mergeți în siguranță pe pârtii, vă va ajuta să dezvoltați tehnica corectă sau să scăpați de obiceiurile proaste, vă va spune cum să vă poziționați corect pe placă, ce picior ar trebui să fie în față, precum și cum arată elementele individuale ale schiului de la A la Z și să acordați atenție detaliilor. Optați pentru o școală sau un instructor autorizat și pentru lecții de grup sau individuale (în funcție de nevoile și bugetul dumneavoastră).

Te întrebi cât durează să înveți să faci snowboard? Aceasta este o întrebare foarte individuală, în care un rol important îl joacă, printre altele, condiția fizică și determinarea. Unele persoane au nevoie doar de câteva ore sau câteva zile pentru a se simți confortabil pe pârtii, în timp ce alte persoane vor avea nevoie de două sau mai multe sezoane pentru a aborda pistele de snowboarding sau pentru a efectua corect acrobațiile de bază. Cu siguranță vă va fi mai ușor să stăpâniți snowboardingul dacă sunteți un schior experimentat sau dacă practicați wakeboarding sau kitesurfing.

Cum aleg un snowboard pentru începători?

Alegerea snowboard-ului potrivit este un alt aspect cheie atunci când vă începeți aventura de snowboarding. Echipamentul trebuie să fie adaptat la înălțime, greutate, aptitudini și stil de călărie. Un model Allmountain cu o construcție Flat sau Rocker și un flex de 1-5 care ajunge ușor deasupra bărbiei este ideal pentru un începător.

Goofy sau Regular, sau cum se verifică piciorul de plumb?

Pentru a verifica care picior va fi setat ca picior principal pe placa de snowboard și, prin urmare, modul în care vă veți seta legăturile, nu este nevoie de teste complicate. Tot ce trebuie să faceți este să găsiți o suprafață alunecoasă și să începeți să alunecați, controlând care picior începe mișcarea. Alternativ, vă puteți poziționa cu picioarele la o distanță egală cu cea a șoldurilor și începeți să vă aplecați înainte până când vă pierdeți echilibrul și unul dintre picioare vrea să vă împiedice să cădeți. Dacă piciorul drept este cel care va face prima mișcare, înseamnă că poziția Goofy este potrivită pentru tine. Când piciorul stâng a fost cel care a condus testul, atunci treceți în poziția Regular. Nu uitați că acest test rapid vă va ajuta să vă reglați corect legăturile, dar nu înseamnă că trebuie să mergeți mereu în această poziție. Pe pârtie, însă, s-ar putea să vă treziți că trebuie să vă schimbați piciorul pentru că nu vă simțiți încrezător într-un anumit cadru.

Bazele snowboardingului

Înainte de a face primii pași pe pârtii, este bine să învățați cum să vă fixați corect legăturile. Găsește o zonă plană (cunoscută și sub numele de „donkey patch”), așează-ți placa pe ea, pune-ți piciorul de plumb în legătura din față și glisează-ți bocancul în legătura din spate. Apoi strângeți curelele de sus și de jos. Păstrându-ți echilibrul, îndreaptă-te în sus. Poziționați-vă perpendicular pe pantă și, împingând încet cu piciorul din spate, încercați să schiați câțiva metri. Această poziție va fi utilă și atunci când vă apropiați de punctul de decolare sau când urcați în telecabină sau telescaun.

Merită să stăpâniți tehnica de a vă sprijini pe antebrațe – nu numai că reduce riscul de rănire a feței, dar este mai sigur pentru încheieturi. În timp ce cădeți, încercați să vă îndreptați corpul spre pantă și placa în jos – acest lucru vă va permite să încetiniți mai eficient. Atunci când vă pierdeți echilibrul, încercați să vă coborâți poziția îndoind picioarele și flexând trunchiul.

Ridicarea în picioare din poziția așezat presupune să vă împingeți de la sol cu brațele și să faceți o mișcare rapidă pentru a vă îndrepta picioarele și trunchiul. De asemenea, puteți efectua un rollback – în timp ce sunteți așezat, efectuați o măturare dinamică a picioarelor, astfel încât să trageți scândura de pe sol și să o sprijiniți cu spatele sau cu fața de pantă. Întoarceți trunchiul la 180 de grade și sprijiniți-vă brațele pe sol în timp ce înfigeți marginea din față a plăcii în zăpadă. Împingeți cu brațele și încercați să vă îndreptați trunchiul și picioarele.

Următorul pas este să înveți să mergi cu ambele picioare prinse în legături. După ce v-ați prins, poziționați-vă perpendicular pe pantă, îndoiți genunchii și înclinați ușor placa, astfel încât să înceapă să alunece. Pentru a vă opri, aplecați-vă ușor pe spate și încercați să înfigeți marginea din spate a plăcii în zăpadă.

Acum puteți trece la mersul în linie dreaptă și la viraje. În primul element, poziționați placa paralel cu axa pantei și începeți să coborâți cu calm. Pentru a vă întoarce, adoptați o poziție de pornire pe genunchii ușor îndoiți și transferați-vă greutatea corpului pe piciorul din față. Pentru a vă întoarce, rotiți-vă trunchiul în direcția dorită și transferați-vă greutatea corpului de pe călcâie pe degetele de la picioare.

Snowboarding – cum să mergeți în siguranță?

Baza unui snowboarding sigur este alegerea corectă a echipamentului de snowboard în funcție de parametrii fizici, de abilități sau de stilul de pilotaj. Înainte de a ieși pe pârtie, verificați starea tehnică a plăcii și a legăturilor și, dacă totul este în regulă, asigurați-vă că echipamentul este corect montat, pentru a evita, de exemplu, dezlegarea accidentală. Nu uitați casca de snowboard. Alegeți de la producători consacrați, precum ATOMIC, HEAD, K2, POC, Quiksilver, RIDE, ROXY, Lib Tech Salomon, Thule și Union. Le puteți găsi în magazinul de sport multibrand Sportano.ro.

Înainte de a pleca pe pârtie, faceți o încălzire pentru a minimiza riscul de accidentare. Încălziți-vă încheieturile, coatele și umerii făcând cercuri înainte și înapoi pentru a vă pregăti brațele pentru căderi, care se întâmplă adesea la începutul învățării snowboardului. Concentrează-te asupra picioarelor, articulațiilor genunchilor, șoldurilor și gleznelor, care vor depune cea mai mare parte a efortului pe pârtie. Petreceți 10-15 minute făcând răsuciri, mișcări circulare, sărituri, sărituri, sărituri, salturi, trotinete pe loc, genuflexiuni etc.

Învățați elementele de bază ale planșei și diferitele elemente pe teren plat și numai după ce le stăpâniți găsiți o pantă largă cu o mică înclinație și vă extindeți abilitățile acolo. Evitați să vă grăbiți și concentrați-vă asupra executării corecte a fiecărei mișcări. Atunci când învățați și, mai ales, când faceți viraje cu spatele (cu spatele la pantă) sau când doriți să schimbați direcția, priviți în jur pentru a fi atent la ceea ce se întâmplă în jurul dumneavoastră. Acest lucru vă va ajuta să evitați situațiile periculoase (cum ar fi să vă loviți de un alt snowboarder sau să ajungeți în siguranță pe pârtie). Nu uitați să vă măsurați forța cu forța dumneavoastră, astfel încât să vă puteți controla pe deplin mișcările.

O regulă importantă atunci când vă aflați pe pârtii este cea a priorității – dacă abia vă alăturați traficului, lăsați loc celor care sunt deja pe pârtii. De asemenea, atunci când schiați la coborâre, păstrați o distanță bună față de ceilalți schiori din fața sau de lângă dumneavoastră. Dacă trebuie să vă opriți, trageți pe dreapta și întoarceți-vă cu fața spre pantă, astfel încât să puteți vedea ce se întâmplă deasupra dumneavoastră și, dacă este necesar, să reacționați rapid la o situație periculoasă.

Polecane produkty