Primăvara pe munte este una dintre cele mai bune perioade pentru a fi activ. Încântă prin trezirea naturii, o explozie de culori, soare cald și absența traseelor aglomerate. Cu toate acestea, este o perioadă în care nu lipsesc provocările asociate cu vremea incertă. Îți sugerăm cum să te îmbraci pentru munte primăvara și ce să ai la tine pentru a fi pregătit corespunzător pentru drumeții montane în perioada de tranziție.
Primăvara pe munte – cele mai importante informații
Sosirea zilelor de primăvară te încurajează să-ți faci rucsacul, să-ți pui încălțămintea de drumeție și să pleci să admiri priveliștile pitorești de pe văile montane și de pe vârfurile mai înalte. Cu toate acestea, merită să ții cont de faptul că lunile martie și aprilie sunt luni în care vremea este în mare parte nesigură, iar în zonele înalte ale munților poate fi încă multă zăpadă. De asemenea, înșelătoare sunt și potecile pe care pot fi văzute primele flori de primăvară. Acestea sunt adesea pline de noroi sau sunt încă acoperite de zăpadă alunecoasă și moale, care îngheață seara și formează un strat de gheață periculos. Nu este neobișnuit să întâlnești furtuni de primăvară în munți. Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui să te descurajeze să faci drumeții – fie că este vorba de o drumeție de o zi sau de una de mai multe zile cu cortul. Amintește-ți doar câteva reguli universale pe care le poți aplica cu succes atunci când planifici o drumeție montană în orice perioadă a anului.
Înainte de a pleca pe traseu, verifică prognoza meteo pe serviciile meteo de înaltă fiabilitate și pe site-urile fiecărei oficiale. Organizează-ți expediția astfel încât să ai timp să te întorci la cazare sau să cobori în zonele joase ale munților înainte de căderea nopții. Nu uita să adaptezi dificultatea, intensitatea și lungimea traseului pentru cel mai slab participant. Atunci când planifici traseul, ia în considerare faptul că unele secțiuni pot fi mai dificile și necesită mai mult timp pentru a fi parcurse decât în timpul verii, din cauza noroiului, a pietrelor alunecoase etc. Dacă este posibil, se planifică o rută alternativă de traversare. Vrei să folosești un telescaun sau intenționezi să petreci noaptea într-o cabană de munte? Asigură-te că aceste locuri funcționează conform standardelor și că nu sunt, de exemplu, în renovare sau întreținere și se pregătesc pentru sezonul de vară. De asemenea, este o bună practică să îți informezi familia/prietenii cu privire la planurile tale – oferind un traseu aproximativ, perioadele de mers pe jos, posibilele locuri de oprire/noptare, etc.
Cum să te îmbraci pentru o călătorie la munte primăvara?
Atunci când planifici o excursie de primăvară la munte, este esențial să te asiguri că ești îmbrăcat corespunzător. În ciuda temperaturilor plăcute din timpul zilei, diminețile și serile pot aduce încă temperaturi relativ scăzute (inclusiv temperaturi negative). De aceea, este important să ai un set de haine care să te asigure că nicio schimbare a condițiilor meteo nu te surprinde și că poți merge în siguranță și confortabil pe traseele montane. Mai presus de toate, optează pentru îmbrăcăminte stratificată, adică urmează regula îmbrăcămintei în ceapă. Prin purtarea câtorva straturi mai subțiri în loc de două mai groase, îți va fi mai ușor să ajustezi amploarea îmbrăcămintei în funcție de vreme și de intensitatea antrenamentului tău. Cel mai apropiat de corpul tău ar trebui, prin urmare, să fie lenjeria termoactivă, care îți va ține de cald și va elimina excesul de umiditate pentru a-ți menține pielea uscată. Alege un fleece sau o haină de trekking ca al doilea strat, iar pentru stratul superior optează pentru un softshell ușor și bine respirabil, o geacă de puf cu umplutură sintetică PrimaLoft® sau un hardshell (geacă cu membrană). Ultimul strat te va proteja de frig, vânt și precipitații, așa că, atunci când îl alegi, fii atent la rezistența la apă și la vânt. Împachetează în rucsac 1-2 straturi suplimentare, de mijloc și de deasupra, pentru a avea unul de rezervă în care să te schimbi în caz de probleme meteorologice sau situații neprevăzute.
Important: renunță la bumbac – este foarte absorbant și nu este un bun izolator. Acesta absoarbe ușor umezeala, nu o îndepărtează de corp și rămâne umed mult timp, pierzându-și astfel capacitatea de a menține temperatura potrivită. Primăvara, acest lucru poate provoca mai mult decât un mic disconfort atunci când, după o ascensiune solicitantă, soliciți o oprire sau începi să te îndrepți la vale însoțit de aerul rece de munte. În cazuri extreme, acest lucru poate duce la hipotermie
.Chiar și în zilele de primăvară, când crezi că traseul ales nu îți va provoca transpirație excesivă, este mai bine să alegi tricouri, lenjerie și șosete din materiale sintetice cu adaos de fibre de lână merino sau bambus.
Geaca de munte pentru primăvară
Atunci când alegi o geacă pentru munte primăvara, optează pentru un model ușor, impermeabil și respirabil (de exemplu, cu o membrană Gore-Tex®) care te va proteja în mod adecvat de condițiile meteo extreme, eliminând în același timp excesul de umiditate. Îți sugerăm să alegi o geacă cu un indice de impermeabilitate de cel puțin 5000-10000 mm.
Acordă atenție orificiilor de aerisire suplimentare de la subsuori și de la spate, precum și manșetelor, tivului și glugii ajustabile, astfel încât să poți ajusta geaca în funcție de nevoile tale (de exemplu, strânge tivul atunci când începe să bată vântul sau ajustează gluga atunci când plouă mai tare). Vei aprecia, de asemenea, prezența fermoarelor laminate, a unui guler mai înalt cu clapetă de protecție a bărbiei, a numeroaselor buzunare pentru obiecte mici și a unui spate extins pentru a-ți proteja și mai mult spatele de frig sau de murdărie. Unele geci pot fi împachetate la dimensiuni mult mai mici și pot încăpea într-un rucsac sau pot fi depozitate într-o husă dedicată, ceea ce le face ideale pentru orice drumeție.
Oricare ar fi geaca pe care alegi să o porți la munte, asigură-te că ai suficient spațiu pentru straturi dedesubt atunci când o îmbraci. Gama largă a
gecilor turistice – de ploaie, de vânt, softshell, cu puf și hibrid, de la producătroi precum: 4F, Arc’teryx, Black Diamond, CMP, Columbia, Jack Wolfskin, LEGO, Mammut, Peak Performance, Pitbull West Coast, Salewa, Salomon sau The North Face, le găsești pe Sportano.ro.
Pantaloni pentru munte primăvara
O pereche bună de pantaloni pentru munte ar trebui să garanteze protecție împotriva umezelii și a vântului, oferind în același timp un confort termic adecvat, o respirabilitate ridicată și o libertate de mișcare deplină. Atunci când alegi pantalonii de drumeție pentru primăvară, trebuie să ții cont de imprevizibilitatea vremii. În zilele mai călduroase sau cu vânt, pantalonii softshell vor funcționa bine. În cazul ninsorilor sau al topirii zăpezii, optimi vor fi
pantalonii cu membrană, care sunt foarte buni pentru a ține umezeala afară, dar trebuie să ții cont de faptul că vor fi mai puțin respirabili. Pentru expediții de mai multe zile, cel mai bine este să ai ambele versiuni – una în rucsac, cealaltă pe tine. Pentru temperaturi mai ridicate de primăvară, poți alege pantaloni scurți de drumeție sau un model 2 în 1 cu picior detașabil. Dacă alegi așa-numiții pantaloni ușori pentru toate anotimpurile, ia în considerare posibilitatea de a purta un strat suplimentar pe dedesubt, sub forma unor colanți sau a unor ghetre termoactive. În lunile mai-iunie, este o idee bună să ai la tine sau să porți pantaloni cu picioare lungi – aceștia oferă o bună protecție împotriva căpușelor.
Încălțăminte pentru munte primăvara
Chiar dacă prognoza nu anunță ploi abundente, este posibil să întâlnești bălți noroioase solide sau zăpadă persistentă în timpul drumețiilor de primăvară în munți, motiv pentru care cele mai bune opțiuni în această perioadă este
încălțămintea de trekking și turistică înaltă. Aceasta va stabiliza bine articulația piciorului și a gleznei și va proteja împotriva zăpezii, noroiului sau ploii. Este important ca aceasta să fie rezistentă la apă și să aibă o talpă groasă, cu aderență, pentru a te menține în siguranță pe teren umed și alunecos (de exemplu Vibram®). Nu uita să încalți noua pereche de încălțăminte de trekking sau de drumeție și să o probezi mai întâi, decât direct pe traseu – vei evita abraziunile dureroase și te vei asigura că ai ales mărimea potrivită.
Accesorii pentru munte în primăvară
Când vine vorba de șosete, modelele mai groase nu înseamnă deloc mai călduroase. Șosetele de trekking subțiri, realizate din lână merino de înaltă calitate, vor favoriza circulația sângelui, menținându-te cald și confortabil, precum și foarte respirabile și antibacteriene. În plus, alegerea unor șosete de trekking cu umplutură suplimentară pe tibii sau călcâie poate ajuta la absorbția șocurilor și la atenuarea punctelor de presiune, iar cu întărituri pe călcâie sau în zona degetelor de la picioare, vei obține un plus de durabilitate și rezistență la deteriorări mecanice. Nu uita de mănuși – poți opta pentru un model ușor, impermeabil și rezistent la vânt, cu o căptușeală călduroasă din fleece, sau alege mănuși cu membrană și poartă pe sub ele mănuși subțiri cu cinci degete din materiale sintetice, respirabile.Dacă pleci într-o excursie într-o zi deosebit de friguroasă sau vântoasă, poartă o căciulă de drumeție sau o eșarfă multifuncțională tip buff, care poate fi folosită și pe post de guler sau ca o acoperire suplimentară sub o șapcă în caz de ploaie. De asemenea, din rucsacul tău nu ar trebui să lipsească ghetrele, care să împiedice apa, noroiul, pietricelele etc. să intre în încălțăminte, să îți deterioreze încălțămintea și picioarele pantalonilor sau să le murdărească.
Ce să iei la munte primăvara?
Atunci când te gândești la o ieșire de primăvară pe traseele montane, este esențial să ai grijă de echipamentul și accesoriile care îți vor facilita parcurgerea următorilor kilometri. Lista ar trebui să includă:
navigație, hartă și busolă;
trusa de prim ajutor turistică;
lanternă frontală;
powerbank;
bețe de trekking.
Hartă și busolă + navigație GPS
Deși un telefon cu hartă și GPS este un element de bază în multe excursii montane, mai ales atunci când te afli pentru prima dată într-o zonă, merită să ții cont de faptul că aparatele electronice pot fi nesigure. Mai ales în munți, unde acoperirea poate fi o problemă de mai multe ori. Acesta este motivul pentru care este întotdeauna o idee bună să ai în rucsac o hartă laminată și o busolă și să știi cum să le folosești.
Trusă de prim ajutor turistică
Pe lângă mai multe tipuri de comprese cu gaz și dimensiuni de bandaje (elastice și tricotate), în trusa de prim ajutor de turism ar trebui să ai următoarele elemente:
eșarfă triunghiulară;
pătură de urgență (folie NRC);
plasturi cu și fără pansament (în rolă);
analgezice și medicamente antidiareice (în special în cazul călătoriilor mai lungi);
dezinfectanți pentru răni;
medicamente luate zilnic;
mănuși de unică folosință;
foarfece și pensete sau un multitool;
agenți de protecție împotriva căpușelor și țânțarilor;
cremă cu filtru UV,
încălzitoare chimice (pentru expediții în munți înalți).
Lanterna frontală
Chiar și o drumeție scurtă poate deveni neașteptat de lungă, iar întoarcerea după lăsarea întunericului fără o sursă de lumină adecvată este în primul rând periculoasă, așa că
lanterna frontală ar trebui să se afle pe lista ta de echipamente montane esențiale. De asemenea, atunci când te decizi să mergi cu cortul, să urci noaptea pentru a admira răsăritul etc. Avantajul său suplimentar este că nu îți ocupă mâinile ( o așezi pe cap), deci ai libertate totală de mișcare. Alege un model rezistent la apă, cu cel puțin 300 de lumeni.
Powerbank
O piesă de echipament esențială pentru orice drumeț, indiferent de anotimp. Chiar dacă mergi într-o excursie scurtă, este o idee bună să ai la tine un powerbank, mai ales dacă îți place să fotografiezi sau să înregistrezi momente și priveliști de neuitat. Îl poți folosi pentru a-ți încărca nu doar telefonul, ci și lanterna, aparatul foto, sistemul de navigație, camera de sport etc. Alege un model de 20.000 mAh cu un design rezistent la apă, robust și cu mai multe porturi de încărcare.
Bețe de trekking
Primăvara, bețele de trekking se pot dovedi un sprijin indispensabil pentru menținerea unei poziții stabile pe potecile alunecoase, noroioase, acoperite cu zăpadă sau gheață. De asemenea, cu ajutorul lor, poți verifica starea stratului de zăpadă sau adâncimea pârâului pe care va trebui să îl traversezi pentru a-ți continua drumeția.
După lunile lungi și întunecate de iarnă, primăvara aduce o gură de aer proaspăt și permite începerea unui nou sezon pe trasee montane mai puțin frecventate decât vara. Cu toate acestea, merită să ții cont de faptul că, în perioada de tranziție, vremea în munți este foarte schimbătoare și înșelătoare. O dimineață frumoasă și însorită se poate transforma într-o dimineață cu zăpadă. Atunci când pleci într-o drumeție de primăvară la munte, trebuie să fii pregătit pentru o varietate de situații, așa că optează pentru haine în straturi și împachetează echipamentul necesar în rucsac pentru o călătorie confortabilă și sigură.