Ce aragaz de drumeție – tipuri, ce să cauți atunci când alegi un aragaz de turistic?

Rafał Czarnecki 02.04.2024 ( 03.04.2024 )

Petrecând-ți timpul în natură, nu vei găsi întotdeauna un restaurant care să servească mâncare caldă. De aceea, atunci când mergi cu cortul sau într-o excursie lungă cu rucsacul în spate, vei avea nevoie de un aragaz de camping. În acest articol, vei afla despre diferitele tipuri de aragaze de camping și la ce să fii atent atunci când alegi acest echipament de outdoor.

Aragaz turistic – tipuri

Categoria „aragaze turistice” este foarte largă și include tot felul de aparate portabile pentru gătit. În această grupă, vor exista atât un aragaz electric de excursie, care nu se deosebește prea mult de aparatele de uz casnic obișnuite, cât și un aragaz minimalist care cântărește câteva zeci de grame și un sistem de gătit integrat conceput pentru expedițiile de iarnă.

Aragazele turistice pot fi alimentate în mai multe moduri, printre altele cu:

  • gaz,
  • cu benzină, ulei sau parafină,
  • spirt,
  • combustibili solizi sub formă de cuburi,
  • energie electrică,
  • lemne.

Toate aceste dispozitive sunt fabricate pentru a permite prepararea unei mese calde în condiții de outdoor. Cu toate acestea, fiecare este dedicat unor condiții diferite, motiv pentru care este important să ai un aragaz pentru drumeții care a fost bine adaptat la modul în care este utilizat.

Care aragaz turistic pentru camping?

Dacă presupui că vei folosi un astfel de dispozitiv doar în campingurile la care ajungi cu mașina, nu căuta soluții minimaliste. Mai degrabă, concentrează-te pe a face șederea ta mai confortabilă. Atunci când vei merge cu cortul cu familia sau cu un grup de prieteni, un aragaz de turism cu două arzătoare este o alegere bună (de ex. Outwell Appetizer Maxi sau  Campingaz 200-S), pe care poți pregăti eficient cina pentru un număr mare de persoane.

În camping, ca și în aer liber, aragazele pe gaz sunt foarte populare. Pentru siguranța ta, este mai bine să renunți la modelele care sunt înșurubate direct pe un cartuș. Versiunile în care alimentarea cu gaz se face prin intermediul unui furtun mai lung, iar aragazul în sine este susținut pe picioare solide sunt pur și simplu mai sigure

Atunci când mergi în zona de camping peste noapte, de obicei ai acces la o priză, așa că intră în joc și un aragaz electric de turism. Modelele electrice sunt apreciate pentru operarea lor simplă (inclusiv pentru controlul intuitiv al temperaturii) și pentru faptul că se încălzesc rapid. Poți alege fie un aragaz tradițional cu un încălzitor sau o versiune cu plită ceramică, fie o plită modernă cu inducție. Aceasta din urmă este eficientă din punct de vedere energetic și poate oferi funcții interesante (de exemplu, programe pentru prăjirea, fierberea sau încălzirea alimentelor) și opțiunea de a ajusta suprafața de încălzire la diametrul vasului – reducând astfel la minimum pierderile de energie.

Dispozitivele electrice sunt considerate mai sigure decât aragazele cu gaz, care gătesc la flacără deschisă. În această grupă, vei găsi modele care au sisteme de protecție împotriva supraîncălzirii. Marele lor avantaj este că se răcesc rapid atunci când sunt oprite. Un parametru la care trebuie să acorzi o atenție deosebită este puterea aparatului. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât mai puțin timp îți va lua să gătești, dar vei consuma și mai mult gaz sau electricitate. Cu toate acestea, dacă ești în căutarea unui model doar pentru camping, îți poți permite un echipament care nu este deosebit de eficient din punct de vedere energetic.

Aragaz turistic pentru camping – ce trebuie să iei în vedere atunci când alegi unul?

Când te pregătești să pleci la drumeție și vei căra un aragaz în ruxacul turistic, caută modele ușoare și compacte. Disponibilitatea combustibilului este, de asemenea, un aspect important. Dacă intenționezi să zbori cu avionul, ține cont de faptul că nu vei putea transporta un cartuș în bagaj. Verifică dacă este posibil să cumperi un cartuș la fața locului. Dacă nu există o astfel de opțiune, aragazul tău cu gaz va fi inutil. O idee mai bună ar fi să cumperi un aragaz alimentat cu benzină, alcool sau combustibil solid, de exemplu, sau să alegi unul dintre „combinele” multicombustibil.

Ia în considerare, de asemenea, clima din zona în care vei campa. Un echipament care a funcționat perfect pentru o drumeție de vară s-ar putea să nu facă față condițiilor de iarnă. Atât temperatura, cât și presiunea sunt importante. Nu uita că aragazele cu gaz pot să nu funcționeze foarte bine pe vreme rece și la altitudini mari. Acest lucru este important deoarece este posibil să ai nevoie de un astfel de aparat nu doar pentru a pregăti o masă caldă, ci și pentru a obține apa din zăpadă.

Înainte de a pleca, ia în considerare și câte persoane vor folosi aragazul. Adaptează capacitatea echipamentului pentru acest lucru, precum și capacitatea ustensilelor de gătit, astfel încât timpul de așteptare pentru mese să nu fie prea mare

Mai jos sunt prezentate câteva tipuri populare de aragaze. Iată care sunt opțiunile pe care le ai dacă te așteaptă o adevărată călătorie montană și dormi într-un cort.

Mini aragaz turistic cu gaz

Dacă ești în căutarea echipamentului ideal pentru o excursie de trekking, unul dintre cei mai importanți parametri va fi: greutatea și dimensiunile. Pentru activitățile de vară la altitudini mai mici, când nu trebuie să te confrunți cu condiții meteorologice nefavorabile, funcționează bine un mini aragaz turistic pe gaz sub forma unui arzător, care se înșurubează direct pe un cartuș.

Un astfel de echipament este extrem de ușor (de exemplu, aragazul de drumeție Optimus Crux cântărește doar 83 g) și este surprinzător de compact. Deși performanțele sale sunt inferioare modelelor de camping mai mari, acesta face posibilă gătirea unei mese calde sau fierberea apei pentru ceai sau cafea.

Un mini aragaz de călătorie cu cartuș nu este doar convenabil de transportat. Dispozitivele cu ardere pe gaz sunt ușor de curățat, astfel încât nu vei pierde timpul cu întreținerea plictisitoare a arzătorului. Dezavantajul este că aragazele ușoare se comportă mai puțin bine în condiții de vânt puternic și de iarnă.

Sisteme integrate de gătit

Sistemul de gătit integrat este un brevet al mărcii americane Jetboil, care a stabilit noi tendințe și a inspirat mulți alți producători de echipamente de exterior.

Ideea a fost de a combina un arzător și o oală special concepută pentru gătit. Toate acestea pentru a minimiza pierderile de energie. În acest aranjament, flacăra aragazului este mai bine protejată de rafalele de vânt. În plus, oala este echipată cu un radiator, adică cu nervuri de formă adecvată, realizate din tablă. Acest lucru permite oalei să se încălzească mai repede, ceea ce accelerează procesul de gătit.

În cazul sistemelor integrate, vasul este de obicei protejat de un capac de neopren. Acesta are două funcții. În primul rând, protejează mâinile de arsuri datorate contactului cu peretele fierbinte. În al doilea rând, face ca conținutul vasului să se răcească mai încet. Adesea, un adaos practic este aprinzătorul piezoelectric, care produce o scânteie la apăsarea unui buton.

Aparatele de gătit de tip Jetboil sunt alese de fanii de aer liber de toate nivelurile. Acestea sunt potrivite pentru excursiile de vară, unde dormitul la cort lângă un lac este punctul culminant, dar și pentru situații mai extreme, cum ar fi drumețiile în condiții de iarnă sau alpinismul

Acestea sunt modele care au fost proiectate cu atenție pentru diferitele probleme cu care te poți confrunta în sălbăticie. De exemplu, dacă faci camping într-un loc accidentat și aragazul s-ar putea răsturna, poți încerca să-l agăți de tavanul cortului sau să-l atașezi de un copac sau de o stâncă (ai nevoie doar de frânghii speciale)

În magazinul Sportano.ro vei găsi mai multe versiuni de sisteme de gătit integrate, cum ar fi  Jetboil New Flash set wild, Jetboil New MiniMo set carbon sau  Primus Lite Plus Stove System.

Aragaz turistic pe benzină, petrol sau parafină

Acest tip de aragaz pentru drumeții este ales în principal de persoanele care au în vedere drumeții de iarnă și intenționează să viziteze locații la altitudine mare. În condiții extreme, „aragazele pe benzină” sunt mai eficiente decât modelele pe gaz. Un argument important în favoarea acestor dispozitive este disponibilitatea pe scară largă a combustibililor lichizi. Poți face plinul de benzină sau de petrol la orice benzinărie. Dacă ești în căutarea acestui tip de echipament cu o eficiență mai mare, află dacă modelul pe care îl ai în vedere are un sistem de preîncălzire a combustibilului.

Aragazul turistic pe benzină nu este cea mai ușoară versiune. Dezavantajul este că, de asemenea, se murdărește destul de mult în timpul funcționării (mai ales dacă folosești combustibil de proastă calitate), așa că va trebui să petreci ceva mai mult timp curățând bine conducta de combustibil și duza. În plus, trebuie să iei în calcul și faptul că oalele vor fi de asemenea murdare.

Aragaz turistic cu spirit

Un astfel de aragaz turistic are cinci avantaje cheie. În primul rând, nu vei avea probleme majore în a cumpăra combustibil. În plus, obții un echipament cu reputația de a funcționa fără probleme și care este extrem de ieftin. Astfel de modele se remarcă și prin greutatea redusă, apreciată de minimaliștii montani, și sunt ușor de întreținut curate.

Cu toate acestea, un aragaz pentru turism cu spirt va funcționa doar dacă excursia ta la munte nu este prea extremă. Este o opțiune excelentă pentru drumeții de vară, care nu au nevoie de un arzător puternic și au gustul pentru soluții simple.

Un exemplu al unui astfel de model este aragazul turistic din alamă Esbit Alcohol Burner brass, măsurând 4,6 x 7,4 cm și cântărind 92 g. Acest model, în ciuda designului său foarte simplu, dispune de un sistem practic de flacără reglabilă în mod continuu.

Aragaz turistic cu combustibil solid și aragaz cu lemne

Primul tip de aragaz arde combustibilul sub formă de cuburi mici, care sunt convenabile pentru transport. Ele se disting prin construcția lor foarte simplă (de obicei o schelă formată din câteva plăci metalice) și prin greutatea redusă. Acesta este mai mult pentru pasionații de drumeții de vară care nu au nevoie de dispozitive de mare putere și performanță. În ceea ce privește o curiozitate similară în aer liber, ar trebui să luăm în considerare aragazele cu lemne. Acestea sunt similare ca design cu cele pe combustibil solid, dar presupun utilizarea de bețe uscate sau scoarță ca și combustibil. „Combustibilul” este, prin urmare, gratuit, ceea ce face ca echipamentul să fie extrem de ieftin de utilizat. Din păcate, astfel de echipamente nu sunt foarte eficiente. În plus, în cazul în care plouă, este posibil să nu fie posibil să se aprindă deloc focul.

Aragaz cu combustibil multiplu

Ai planuri ambițioase și ești în căutarea unui aragaz versatil, cu eficiență și fiabilitate ridicate? Ia în considerare achiziționarea unui model avansat capabil să ardă diferite tipuri de combustibil. În această categorie, vei găsi modele cu funcție dublă care îți permit să treci de la gaz la benzină și de la benzină la gaz. Dar aceasta nu este singura opțiune. Dacă te pregătești pentru cele mai dure condiții sau ești pe cale să vizitezi colțuri îndepărtate ale lumii, optează pentru un aragaz cu o gamă excepțional de largă de capacități – cum ar fi Optimus Polaris Optifuel. Acest model este conceput pentru a arde gaze (propan-butan, izobutan) și combustibil lichid (benzină, parafină, motorină, white gas și chiar combustibil pentru avioane). Aragazul de excursie multicombustibil este cea mai completă soluție, recomandată persoanelor care intenționează să campeze în diverse părți ale lumii. De asemenea, în condiții de iarnă și la altitudini mai mari.

Dacă ești pe cale să mergi cu cortul sau te pregătești să mergi la drumeție și camping, vei avea nevoie de un dispozitiv pe care să pregătești o masă caldă. Ai nevoie așadar de aragazul turistic, care se va potrivi bine cu planurile și aspirațiile tale. Acest tip de echipament de outdoor de la mărci recunoscute: Jetboil, Primus, Optimus, Campingaz, Esbit, Outwell i Coleman, le găsești în magazinul Sportano.ro.

Polecane produkty