Ce patine pentru începători să alegeți și la ce să vă gândiți când cumpărați?

Sylwia Stwora-Petela 05.12.2022

Plănuiți să vă cumpărați prima pereche de patine și vă întrebați care dintre ele – patinele de hochei sau cele de figură – va funcționa mai bine pentru a învăța să patinați? Ghidul nostru vă va spune ce patine pentru începători să alegeți, astfel încât să puteți dobândi rapid abilitățile necesare pentru a patina pe gheață și să vă bucurați de beneficiile unei vizite la patinoarul din oraș, precum și la ce să fiți atenți atunci când alegeți patinele pentru adulți și copii.

Tipuri de patine

Înainte de a discuta despre factorii specifici care sunt importanți atunci când cumpărați o nouă pereche de ghete de patinaj pe gheață, să începem prin a discuta despre tipurile de patine și caracteristicile acestora. Facem distincție între așa-numitele patine de figurare, patine de hochei, patine de agrement și panseuri.

Figura patine

Datorită modului în care se mișcă pe gheață, execută rutine de dans și un număr mare de tipuri diferite de acrobații (sărituri, piruete etc.), patinele artistice se disting prin marea lor flexibilitate. Prin urmare, acestea permit o gamă largă de mișcări și, în același timp, se potrivesc perfect în jurul piciorului și gleznei pentru a asigura o stabilizare adecvată. De obicei, acestea sunt confecționate din piele naturală, ecologică sau sintetică, ceea ce oferă o mobilitate mare și garantează o potrivire perfectă. Patinele artistice se disting printr-un patin alungit la capăt (cunoscut sub numele de coadă) și dinți mici în față (cunoscuți sub numele de „degete”), care sunt folosiți pentru a se opri după un viraj și oferă un punct de decolare și aterizare pentru sărituri.

Patine de hochei

Patinele de hochei sunt concepute pentru mișcări dinamice pe gheață, viraje rapide și conducere la viteze mari în timpul, de exemplu, unui meci de hochei. În general, se potrivesc puțin mai bine la picior decât patinele artistice și au o formă mai aerodinamică și o parte superioară mai largă. În plus, sunt mai ușoare, mai plate decât patinele artistice și au lamele mai înguste și mai scurte, rotunjite la ambele capete, pentru o deplasare rapidă și agilă pe gheață. În plus, acestea au o carcasă rigidă care le protejează împotriva deteriorării, dar oferă și protecție pentru glezne, de exemplu, împotriva loviturilor provocate de alți jucători.

Patine de agrement

După cum sugerează și numele, acestea sunt concepute pentru patinatorii care merg la patinoar de câteva ori pe sezon și doresc să patineze în mod recreativ cu copiii sau prietenii lor. Patinele de agrement se aseamănă cu patinele în linie. Acestea sunt adesea echipate cu legături cu șireturi pentru a fi ușor de pus, scos și ajustat, precum și cu cizme sintetice moi și căptușeală, tălpi din PVC și lame de bază care vor funcționa pentru o echitație simplă. Acest model nu este potrivit pentru viraje avansate, sărituri sau echitație sportivă.

Patine

Acestea sunt un tip de patine concepute pentru patinajul de viteză, adică pentru a vă trage pe o pistă special pregătită (nu puteți patina cu ele pe un patinoar normal). Acestea se disting prin lamele lungi și subțiri care se extind dincolo de pantof, prin greutatea redusă și prin lipsa armăturii. La unele clăpari, lama este atașată la un mecanism de balama în partea din față a bocancului, ceea ce împiedică lama să se înfige în gheață și să piardă viteză. Patinele de viteză sunt dedicate panchenelor și persoanelor care doresc să se întreacă pe gheață.

Ce trebuie să căutați atunci când alegeți patinele?

Înainte de a cumpăra cea mai bună pereche de patine pentru tine, ia în considerare care va fi utilizarea lor principală – hochei, patinaj artistic, patinaj de agrement, patinaj de viteză etc., astfel încât să îți poți restrânge alegerea la un anumit tip. De asemenea, luați în considerare nivelul de experiență și cât de des veți folosi patinele. Pentru început, dacă nu planificați mai mult de câteva vizite la patinoar pe sezon cu familia sau prietenii, optați pentru un model simplu, bine ajustat, cu suport adecvat pentru picior și gleznă, care vă va permite să învățați elementele de bază ale patinajului și să vă încadrați în buget. Pe măsură ce vă creșteți abilitățile și experiența, veți putea trece la un tip de patine mai avansat din punct de vedere tehnologic, care oferă mai multă flexibilitate. Ce altceva ar trebui să luați în considerare atunci când vă alegeți prima pereche de patine?

Dimensiune și potrivire

Dimensiunea și potrivirea patinelor sunt esențiale pentru o călătorie confortabilă și sigură. Începeți prin a vă măsura lungimea piciorului. Pregătiți o bandă de măsură, un pix sau un creion și o foaie de hârtie curată. Așezați bucata de hârtie pe un perete și stați cu piciorul pe ea, astfel încât călcâiul să atingă peretele. Conturați întregul picior, ținând pixul/creionul pe verticală. Se repetă cu celălalt picior. Acum măsurați distanța dintre călcâi și vârful degetului mare. Comparați rezultatele dvs. cu tabelul de mărimi pentru a afla ce mărime vi se potrivește. Important: tabelele de mărimi variază de la o marcă la alta, așa că verificați-le întotdeauna înainte de a cumpăra un anumit model.

Este timpul să vă potriviți bine patinele. Cel mai bine este să le măsurați cu șosetele cu care intenționați să patinați pe patinoar. Mai presus de toate, atunci când sunt încheiate, cizmele trebuie să se potrivească perfect pe picior și să ofere o ușoară senzație de presiune, dar să fie totuși confortabile. Piciorul ar trebui să atingă aproape capetele pantofului, dar fără ca degetele de la picioare să lovească partea din față, călcâiele ar trebui să fie într-o poziție fixă, iar gleznele ar trebui să fie bine susținute lateral, dar fără a se simți prea presate. De asemenea, asigurați-vă că partea superioară se termină într-un loc confortabil pentru picior și gleznă, în loc să taie pielea și să provoace disconfort.

Material

Este strâns legată de tipul de patine. Patinele de hochei sunt fabricate din plastic, cu o căptușeală din material sintetic moale în interior. Datorită utilizării plasticului, patinele de hochei sunt disponibile în multe culori și au un design atractiv. Pe de altă parte, patinele artistice sunt fabricate din piele, care este destul de rigidă, dar care se adaptează la picior în timp și oferă pielii o respirabilitate adecvată (pielea naturală asigură cea mai bună circulație a aerului). Dezavantajul lor este gama redusă de culori și practic lipsa de design.

Tipul de fixare

Patinele de hochei au, de obicei, închizători sub formă de capse din plastic sau catarame cu două fețe (cu sistem de siguranță Auto Lock, de exemplu). Atunci când cumpărați, acordați atenție la cât de ușor se închid și se deschid, precum și la durabilitatea și calitatea înaltă a materialului. Pentru patinele pentru copii, cataramele sau curelele Velcro care sunt ușor și rapid de manevrat vor funcționa bine.

Situația este diferită în cazul șireturilor (întâlnite în special la patinele artistice), care de obicei se întind de la partea superioară a ghetelor până la capătul feței. Acest lucru se traduce printr-un timp lung de îmbrăcare, dar în același timp permite o mai bună reglare a intervalului de compresie și o bună potrivire la picior.

Un tip inovator de fixare este sistemul BOA® Fit System, care constă într-un cadran micro-reglabil și șireturi puternice, care vă permite să ajustați în mod optim pantoful la picior și gleznă la milimetru.

Rigiditatea încălțămintei

De obicei, ghetele mai rigide sunt o alegere mai bună pentru patinatorii experimentați sau mai grei, deoarece oferă un suport mai bun pentru gleznă. Rigiditatea medie se va potrivi începătorilor și patinatorilor ușori. Atunci când alegeți patinele artistice, asigurați-vă că glezna este solidă și că va stabiliza bine articulația gleznei.

Amortizare pentru pantofi

Este recomandabil să alegeți un model cu o căptușeală din fibre termice, care va ajuta la eliminarea eficientă a excesului de umiditate. O talpă de gel va oferi, de asemenea, un confort mai mare, reducând riscul de apariție a calusurilor sau a abraziunilor.

Tip de lamă

Lama patinelor este cel mai adesea fabricată din oțel carbon acoperit cu crom (durabil și ascuțit) sau din oțel inoxidabil călit sau lustruit (durabil). Cele mai multe lame au o grosime de aproximativ 4 mm, dar alegerea finală depinde de preferințele dumneavoastră, de vârstă, de greutate și de nivelul de îndemânare. Cu cât lama este mai subțire, cu atât este mai puțin stabilă și viceversa.

Figura sau patine de hochei – care patine pentru începători?

Pe de o parte, patinatorii începători sunt sfătuiți să folosească patinele de hochei, deoarece acestea nu au vârfuri pentru degetele de la picioare, care se pot agăța și împiedica cu ușurință. În plus, acestea sunt mai puțin rigide și mai scurte, oferind o călătorie mai confortabilă. Cu toate acestea, patina lor scurtă și îngustă nu oferă o stabilitate adecvată, iar acest lucru poate cauza dificultăți în menținerea echilibrului, care este un element important atunci când se învață să patinezi.

Pe de altă parte, specialiștii recomandă patinele artistice pentru începutul aventurii de a aluneca pe gheață, a căror patină alungită ajută la menținerea echilibrului și afectează stabilitatea mersului. De asemenea, acestea reduc riscul de rănire a gleznei datorită părții superioare mai înalte, căptușite la nivelul gleznei și a unei montări mai strânse.

Deci, ce patine pentru începători ar trebui să alegeți? Merită să încercați ambele tipuri de patine și să optați pentru cea în care vă simțiți mai încrezător. Puteți merge la un patinoar din oraș cu o firmă de închirieri și puteți testa ambele tipuri de încălțăminte.

Patine pentru copii? Alegeți patine reglabile

Vă confruntați cu alegerea primelor patine ale copilului dumneavoastră? Optați pentru un model reglabil, care vă permite să măriți lungimea cizmei cu 3-4 numere. În acest fel, patinele ajustabile vor crește odată cu copilul dumneavoastră și vor dura mai multe sezoane. Important: aceste tipuri de patine sunt destinate exclusiv utilizării în scop recreativ.

O altă opțiune pentru copii este reprezentată de patinele cu patine detașabile, care constau într-un pantof la care se poate atașa o lamă de gheață sau roți de patine. Acest lucru permite ca patinele să fie folosite atât vara, cât și iarna. Cu toate acestea, experții nu recomandă acest tip de soluție din cauza faptului că se modifică doar lungimea pantofului, nu și patinele, ceea ce poate îngreuna poziționarea corectă a centrului de greutate al copilului.

Cunoașteți deja tipurile de patine și ce factori sunt importanți atunci când le alegeți, așa că este timpul să treceți la cumpărături. Verificați gama largă de patine pentru femei, bărbați și copii, patine de hochei și patine de agrement la Sportano.ro. Aici veți găsi modele atât pentru începători, cât și pentru patinatorii mai experimentați, de la mărci renumite precum BAUER, K2, FILA, CCM, Rollerblade sau Tempish. Dacă aveți îndoieli, contactați serviciul nostru pentru clienți sau veniți la magazinul nostru de papetărie din Homepark Targówek din Varșovia și primiți ajutor de specialitate pentru a alege soluția optimă pentru dumneavoastră.

După ce ați ales cea mai bună pereche de patine pentru dumneavoastră, nu uitați să le îngrijiți corespunzător între sesiunile de patinaj și după sezon. După patinaj, curățați-le de apă, zăpadă și gheață și uscați-le. Înainte de a le depozita în dulap, protejați lama cu un apărător de lamă. De asemenea, nu uitați să vă ascuțiți lamele în mod regulat. Dacă aveți grijă de patinele dvs., acestea vă vor rezista mai multe sezoane.

Nu ești sigur de unde să începi aventura ta cu skate? Aruncați o privire la ghidul nostru pentru începători: Patinajul – de ce este nevoie și cum se învață, care vă va ajuta să faceți primii pași pe gheață.

Polecane produkty