Ce șosete de schi pentru a alege? Șosete călduroase și funcționale pentru schiori și snowboarderi

Sylwia Stwora-Petela 03.03.2023

Șosetele sunt, de obicei, ultimul lucru la care ne concentrăm atunci când completăm o ținută de schi sau snowboard. Cu toate acestea, măsura în care avem grijă de picioarele noastre va avea un impact asupra eficacității schiatului nostru și asupra nivelului de satisfacție de pe urma unei zile pe pârtie. În acest articol, vă sugerăm ce șosete de schi să alegeți pentru a vă menține picioarele calde și uscate, indiferent de intensitatea cursei și de condițiile meteo.

Șosete de schi – de ce merită să le ai?

Spre deosebire de șosetele clasice din bumbac sau de cele de trekking, modelele de șosete de schi au un design care se adaptează la forma piciorului. Datorită formei lor ergonomice și a prezenței elastomerilor (materiale plastice sau naturale care se pot deforma din cauza forțelor mecanice, fără a-și schimba structura – procesul este reversibil), acestea nu se rostogolesc sau alunecă atunci când vă mișcați, astfel încât vă puteți bucura de o plimbare confortabilă. Aceste tipuri de șosete dispun, de asemenea, de căptușeală plasată în zone cheie, cum ar fi pe tibii, și au o construcție fără cusături, care nu numai că contribuie la performanța efortului, dar crește și durabilitatea șosetelor. Căptușeala de pe tibii oferă, de asemenea, o amortizare suplimentară pentru a reduce riscul de vânătăi, în timp ce căptușeala din jurul zonei degetelor de la picioare oferă un plus de căldură și ameliorează presiunea exercitată de pantofi. Întăririle de pe călcâi și zonele profilate se mulează pe picior și mențin șosetele la locul lor pentru a evita alunecarea sau frecarea accidentală care ar putea irita pielea.

Șosetele de schi și snowboard folosesc materiale care elimină umezeala (poliester, nailon, lycra, acrilic sau lână merino) departe de piele, menținând picioarele uscate și reducând riscul ca degetele de la picioare să se răcească sau să amorțească.

Ar trebui să purtați două perechi de șosete de schi sau de snowboard?

Pe vreme extrem de rece, este foarte frecvent să fii tentat să scoți și să îmbraci o pereche suplimentară de șosete călduroase din lână pentru modelele de schi. De ce nu ar trebui să faceți acest lucru? Șosetele foarte groase ocupă mult spațiu în ghete, iar acest lucru poate provoca durere și presiune și poate împiedica circulația sângelui. Rezultatul? Picioarele tale vor deveni mai reci în loc să se încălzească. În plus, șosetele purtate una peste alta se vor freca una de alta și, prin urmare, pot provoca iritații ale pielii și bășici. Șosetele de grosime medie sau subțiri care absorb umezeala, fabricate din lână merinos, vă vor menține picioarele uscate și bine izolate, oferind în același timp suficient spațiu pentru degetele de la picioare.

Ce șosete de schi pentru a alege?

O șosetă de schi bine aleasă nu va împiedica potrivirea ghetei de schi sau de snowboard. Ar trebui să se termine sub genunchi, pentru a nu exercita presiune asupra vițelului și pentru a oferi căldură suplimentară pentru partea inferioară a piciorului. De asemenea, ar trebui să fie adaptată la intensitatea exercițiului și la gradul de transpirație pe care îl au picioarele dumneavoastră. Toate aceste aspecte vor afecta greutatea și construcția ciorapului de schi de care aveți nevoie.

De asemenea, merită să potriviți această piesă vestimentară la sexul dumneavoastră, deoarece șosetele de schi pentru femei au manșete mai largi pentru a se potrivi mai bine la vițelul femeii și sunt ușor mai scurte decât modelele pentru bărbați. Șosetele de schi pentru copii sunt, de asemenea, construite pentru a le oferi schiorilor tineri căldura și confortul maxim pe pârtii.

Material

Cele mai populare materiale folosite la șosetele de schi și snowboard sunt:

  • materiale sintetice – inclusiv: poliester, nailon, acrilic, lycra, poliamidă și elastan. Datorită utilizării lor în diferite proporții, acestea își păstrează forma pentru o perioadă lungă de timp, chiar și în timpul utilizării frecvente. Se disting prin proprietățile lor excelente de absorbție. În plus, poliesterul este moale la atingere, nailonul se caracterizează prin durabilitatea sa ridicată, motiv pentru care este adesea utilizat pentru a întări părțile șosetei care se uzează cel mai repede (în principal tibiile și călcâiele), în timp ce acrilicul nu este predispus la încrețire sau la formarea de cocoloașe. Elastanul și lycra, pe de altă parte, datorită elasticității lor, sunt folosite de obicei pentru o potrivire optimă la picior și vițel;

  • lână merino – provenită de la oi din Noua Zeelandă, lâna merino este extrem de moale, caldă și foarte respirabilă. Evacuează foarte bine umezeala și, datorită proprietăților sale antimicrobiene, nu acumulează mirosurile la fel de ușor ca materialele sintetice. Acest lucru înseamnă că puteți purta o pereche de șosete de schi sau snowboard realizate din lână merino mai mult timp între spălări. Puteți citi mai multe în ghidul nostru despre lâna merino.

  • Lâna – este excelentă la eliminarea umezelii, menținându-vă cald, durabilă și confortabilă la purtare, dar are mai puțină memorie pentru păstrarea formei decât materialele sintetice – se deformează ușor.

Grosime

Șosetele subțiri și ușoare sunt perfecte pentru schiorii și snowboarderii care doresc un control și o senzație sporită a echipamentului lor. Sunt, de asemenea, o opțiune bună pentru zilele mai călduroase. Șosetele de schi și snowboard de greutate și grosime medie sunt o alegere versatilă care asigură un echilibru între confort, căldură și performanță. Cele mai groase șosete disponibile, pe de altă parte, sunt excelente pentru începători sau pentru schiorii și snowboarderii de agrement sau pentru persoanele cu picioarele înghețate.

Mărimea

Șosetele de schi sunt disponibile în mărimi standard, dar înainte de a cumpăra o anumită pereche, verificați tabelele de mărimi ale producătorului și adaptați modelul la lungimea piciorului dumneavoastră. O șosetă prea mică se va potrivi strâns în jurul gambei, provocând puncte de presiune dureroase, limitând mișcarea degetelor și provocând un disconfort general, în timp ce o șosetă prea mare se va strânge și va favoriza apariția bășicilor.

Cusături și întărituri

Majoritatea ciorapilor de schi au cusături plate, care sunt extrem de netede la atingere și nu vor irita pielea, sau au modele fără cusături. Toate tipurile de întărituri și întărituri dintr-o șosetă de schi sau de snowboard sporesc confortul și performanța de deplasare prin absorbția șocurilor, de exemplu. Cel mai frecvent este suportul pentru bolta piciorului sub forma unei bucăți de material mai groase, mai strânse sau flexibile (de exemplu, cauciuc), care ajută la menținerea alinierii naturale a piciorului și reduce riscul de oboseală excesivă a piciorului sau de poziționare inconfortabilă în pantof, care poate cauza răniri. Suportul este utilizat, de asemenea, în zona gleznei, a lui Achile și a tibiei. La rândul lor, întăriturile din zona călcâiului și a vârfului cresc durabilitatea și rezistența șosetelor la abraziune sau rupere. În partea superioară a piciorului, șosetele pot avea, de asemenea, panouri din plasă cu zone multiple pentru a îmbunătăți circulația aerului, reducând în același timp punctele de presiune.

De ce nu ar trebui să folosești șosete din bumbac pentru schi sau snowboarding?

Dezavantajul bumbacului este că durează foarte mult timp să se usuce atunci când este ud, în plus devine greu. Între timp, chiar și la temperaturi foarte scăzute, piciorul transpiră relativ repede. Dacă această umezeală rămâne aproape de piele, picioarele vor fi reci chiar și cu cel mai bun tip de izolație folosit în cizmele de schi. Așadar, purtând șosete de bumbac pentru schi sau snowboarding, riscați să vă simțiți inconfortabil și să vă răciți.

Șosete de schi cu compresie – pentru cine?

Șosetele de compresie ajută la creșterea fluxului de sânge către picioare și, așa cum am menționat mai devreme, circulația corectă și fluxul sanguin adecvat sunt esențiale pentru a vă menține picioarele calde în timpul mersului pe schi. Șosetele de compresie pentru schi și snowboard vor funcționa bine pentru cei cu circulație deficitară sau care sunt predispuși la picioare reci. Sunt, de asemenea, o opțiune bună dacă te pregătești pentru un antrenament lung și intens.

Tehnologie în șosete de schi

Modelele de șosete de schi și snowboard disponibile pe piață sunt susținute de soluții inovatoare care garantează o mai bună potrivire, respirabilitate și absorbție a umezelii. De exemplu, unul dintre cei mai importanți producători, marca X-Socks, se bazează pe tehnologii precum Traverse AirFlow și Air-Conditioning Channel® pentru o ventilație excelentă, Lambertz-Nicholson Achillessehnen Protektor – perne în jurul tendonului lui Ahile pentru a preveni întinderea acestuia sau HeliXCoil System – două panouri de compresie care înconjoară mușchii gambei de la gleznă până la genunchi, care oferă suport muscular fără a afecta circulația sângelui.

Smartwool folosește tehnologia proprie Indestructawool™, care are ca rezultat o structură întărită pentru fiecare element al ciorapului, cu o elasticitate ridicată și o purtare confortabilă. Marca 4F se bazează pe țesătura THERMOLITE® pentru proprietățile sale de compresie, respirabilitate ridicată și izolare excelentă, iar în șosetele de schi Mico veți găsi izolația sintetică PrimaLoft®, sau așa-numitul puf artificial, care garantează o izolare termică ridicată și rezistență la umiditate.

Cum se spală șosetele de schi?

Îngrijirea adecvată și curățarea sistematică a șosetelor de schi nu numai că va afecta confortul utilizării lor, dar le va prelungi și durata de viață. Acordați atenție recomandărilor de spălare și uscare ale producătorului. În mod normal, șosetele de schi trebuie spălate manual în apă călduță, folosind un detergent ușor și întoarse pe dos. Uscați-le într-o încăpere aerisită, departe de un calorifer sau altă sursă de căldură, pentru a preveni deteriorarea.

Dacă aveți de gând să petreceți mai multe zile pe pârtii, încercați întotdeauna să purtați șosete curate și uscate. Evitați să folosiți o pereche timp de mai multe zile, deoarece funcționalitatea lor se va deteriora cu fiecare purtare fără o îngrijire corespunzătoare, printre altele, din cauza transpirației, care va afecta negativ capacitatea de absorbție. Nu uitați să luați suficiente perechi de șosete într-o excursie mai lungă.

Alegerea perechii potrivite de șosete de schi sau snowboard vă va permite să petreceți o zi reușită pe pârtii. Modelul potrivit ar trebui să elimine în mod eficient umezeala și să ofere suport pentru picior pentru a garanta performanțe ridicate chiar și în cele mai reci zile, fiind în același timp confortabile și călduroase. Merită să ne amintim că grosimea unei șosete nu este deloc un indicator al nivelului de căldură. Mai presus de toate, contează materialul folosit, tehnologiile, construcția și adaptarea la stilul tău de călărie, așa că atunci când cumperi asigură-te că alegi greutatea și caracteristicile potrivite pentru a-ți menține picioarele uscate și confortabile din punct de vedere termic. Optați pentru producători cu experiență dovedită: X-Socks, Smartwool, Lenz, 4F, Mico, Roxy sau Sidas. Veți găsi o gamă largă de șosete de schi și snowboard pentru femei, bărbați și copii în magazinul de sport Sportano.ro.

Polecane produkty