Trotineta electrică a devenit un element permanent al spațiului urban nu doar ca jucărie pentru copii, ci mai ales ca mijloc de transport pentru tineri și adulți. Printre cele mai mari beneficii se numără capacitatea de a te deplasa rapid și eficient, fără a depune un efort mare în timpul călătoriei. Care este cea mai bună trotinetă electrică pentru adulți și ce ar trebui să fie luat în considerare atunci când alegi un model pentru copii? Sfaturi mai jos.
Cum funcționează trotineta electrică?
Trotineta electrică este acționată de un motor electric ascuns în roata din față sau din spate și alimentat de o baterie încorporată. Aceasta este, de obicei, o baterie litiu-ion (denumire Li-Ion) sau litiu-polimer (Li-Po), care se încarcă cu ajutorul unui încărcător dedicat. Pentru a controla viteza, există o manetă montată pe ghidon sau butoane. Pentru a începe să conduci o e-trotinetă, tot ce trebuie să faci este să apeși pe ghidon sau pe un buton special și să setezi viteza dorită. Unele modele au un afișaj încorporat unde poți verifica viteza, distanța parcursă, nivelul bateriei etc.
Există mai multe tipuri de frâne pe trotinetele electrice, inclusiv, printre altele: frână de picior, cu tambur, cu disc și electromagnetică. Frânarea sau încetinirea este cel mai adesea posibilă cu ajutorul manetei de frână de pe ghidon sau prin utilizarea rezistenței magnetice (în cazul frânelor regenerative).
Trotineta electrică – avantaje
Dacă te întrebi dacă merită să cumperi o trotinetă electrică, răspunsul este da. Este un dispozitiv ușor de utilizat, care nu necesită un efort fizic mare pentru a merge pe el, precum în cazul
trotinetei sau bicicletei clasice. Alegând o trotinetă electrică în locul unei mașini sau a unei motociclete, contribui la protejarea mediului și la reducerea emisiilor de noxe. De asemenea, vei economisi timp pentru a face naveta la școală, la serviciu, la sală sau la o întâlnire, mai ales la orele de vârf, când orașul este aglomerat. Trotinetele electrice îți permit să dezvolți viteze decente, permițându-ți să te deplasezi dintr-un loc în altul mai rapid decât dacă ai conduce o mașină sau ai folosi transportul în comun. Din atenție pentru posibilitatea de pliere și pentru că sunt relativ ușoare, acestea sunt simplu de depozitat și de transportat. Deși mersul pe o trotineta electrică nu necesită multă energie, este, de asemenea, o modalitate de a fi activ în timpul zilei și de a-ți petrece timpul în aer liber.
La ce să mai acorzi atenție atunci când alegi o trotinetă electrică?
Pentru a alege cea mai bună trotinetă electrică, concentrează-te pe potrivirea parametrilor cheie, cum ar fi designul, viteza maximă, puterea motorului, capacitatea bateriei, autonomia maximă la o încărcare completă, greutatea sistemului de frânare și capacitatea de încărcare a echipamentului (limita de greutate înțeleasă ca greutatea utilizatorului + bagajele transportate).
Putere motor și viteza maximă
Puterea motorului la trotinetele electrice se măsoară în wați – de la 100 de W (la modelele pentru copii) la peste 1.000 de W (la modelele pentru adulți). În general, cu cât motorul unei anumite trotinete oferă o putere mai mare, cu atât se va comporta mai bine atunci când se urcă pe pante (de obicei, producătorii indică ce unghi maxim de înălțime poate urca un anumit model, de ex. 20 de grade) și cu o sarcină mai mare. Dacă vei merge în principal pe teren plat, o trotinetă electrică de 200 W va fi suficientă. Cu toate acestea, pentru viteze mai mari pe pante și pe teren accidentat, o trotinetă cu un motor de cel puțin 350 de W va funcționa bine.
Cu toate acestea, merită reținut faptul că trotinetele electrice sunt un vehicul cu propulsie electrică (UTO) pe care este necesar să se respecte regulile de circulație și să se dea dovadă de prudență.
Baterie
Capacitatea sa (exprimată în Ah) și timpul de încărcare sunt alți parametri cheie ai unei e-trotinete. Aceștia determină cât timp vei avea suficientă energie pentru a parcurge distanța planificată. Dacă intenționezi să parcurgi distanțe scurte pe suprafețe cu pantă mică, alege o baterie mai mică și mai economică, în timp ce dacă intenționezi să mergi pe teren accidentat sau să parcurgi distanțe mai lungi fără a reîncărca, atunci o baterie mai mare îți va fi utilă. Verifică timpul de încărcare a bateriei – cu cât este mai scurt, cu atât mai puțin va trebui să aștepți până când trotineta ta va fi din nou pregătită pentru a rula.
Rază maximă
Atunci când alegi un e-trotineta, asigură-te că autonomia maximă la o încărcare completă corespunde nevoilor tale în ceea ce privește distanțele pe care intenționezi să le parcurgi cel mai des.
Câți kilometri va rezista o trotinetă electrică?
Autonomia medie a unei trotinete electrice este de 20-40 km cu o încărcare completă, dar nu lipsesc modelele de pe piață care pot parcurge până la 70 km. Câți kilometri pot fi parcurși cu o singură încărcare depinde, printre altele: de capacitatea bateriei, de puterea motorului, de greutatea utilizatorului, de stilul de condus sau de condițiile meteo și de teren.
Sistem de frânare
Există mai multe tipuri de frâne pe trotinetele electrice, inclusiv frâne de picior, cu tambur, cu disc și electromagnetice. Primele trei tipuri se numără printre frânele mecanice și garantează o oprire sigură și fiabilă, dar acestea se uzează în timp, așa că este importantă o întreținere adecvată. Frânele electronice, pe de altă parte, funcționează cel mai adesea cu un buton sau o pârghie dedicată care trebuie apăsată pentru a încetini/opri complet.
Din motive de siguranță, cel mai bine este să alegi o trotinetă cu două tipuri de sistem de frânare pentru a te asigura că și în cazul în care una dintre acestea cedează, vei putea să controlezi viteza și să te oprești eficient.
Construcție
Apelează la o trotinetă electrică ușoară și pliabilă, fabricată din materiale durabile (aluminiu, fibră de sticlă, aliaje de magneziu etc.), mai ales dacă ai un spațiu de depozitare limitat sau dacă intenționezi să o transporți frecvent (de exemplu, la ultimul etaj al unui bloc de locuințe sau al unei clădiri de birouri). Caută un suport de parcare convenabil pentru a parca autovehiculul oriunde și pentru a evita deteriorarea (de ex. zgârieturi) cauzată de sprijinirea acesteia de alte obiecte. Este util să dispună de o platformă lată (pentru o ședere confortabilă) cu un strat antiderapant pentru a preveni alunecarea accidentală a picioarelor în timpul mersului sau al efectuării unor manevre, cum ar fi virajele. Tipul de anvelope montate este important: soluția optimă este reprezentată fie de anvelope gonflabile (pneumatice), fie de anvelope solide. Primele sunt excelente pentru a absorbi șocurile și pentru a trece peste denivelări și, prin urmare, garantează o călătorie mai lină și mai confortabilă, în timp ce anvelopele solide sunt mai puțin predispuse la înțepături.
Portabilitate
Verifică capacitatea de încărcare, și anume capacitatea maximă de încărcare a unui anumit model, care reprezintă greutatea utilizatorului și a eventualelor bagaje. Este importantă în ceea ce privește stabilitatea, siguranța și eficiența conducerii. Nerespectarea limitelor de greutate poate duce, printre altele, la: arderea motorului, descărcarea mai rapidă a bateriei, deteriorarea suspensiei sau reducerea puterii de frânare. Cu cât sunt mai multe persoane care vor utiliza acest mijloc de transport, cu atât acest parametru trebuie să fie mai mare (ajustat la greutatea celui mai greu călător).
Funcții suplimentare
Unele modele dispun de o serie de dotări suplimentare pentru a spori confortul și siguranța la ghidon, cum ar fi:
iluminare cu LED-uri (față și spate)
reflectorizante;
clacson;
amortizare;
ecran încorporat;
opțiune de montare șa;
sistem de închidere cu cheie, cod sau aplicație pentru smartphone pentru a preveni furtul;
Sistem KERS pentru recuperarea energiei în timpul frânării;
diverse moduri de conducere, de exemplu, eco, safe, sport etc.;
control de croazieră.
Ce trotinetă electrică să alegi pentru adulți?
Înainte de a te decide asupra unui anumit model de trotinetă electrică pentru adulți, merită să răspunzi la câteva întrebări cheie: De ce cumperi o trotinetă electrică? Cine o va folosi? Unde și cum te vei deplasa cu ea? Vrei să-ți reduci naveta la serviciu/școală, sau poate cauți o modalitate de a fi activ sau de a te distra în timpul liber? Pe trotinetă vei merge doar tu sau o va folosi toată familia? Dacă vei urca în principal dealuri, poteci de pădure și alte terenuri dificile, alege o trotinetă electrică cu roți mari cu umflate(8 inci și peste), un motor cu o putere de peste 350 de W și o autonomie de peste 20 km. Navighezi prin zone umede, mergi pe ploaie sau traversezi în principal zone uscate și prăfuite? Acordă atenție la un grad ridicat de rezistență la apă și praf (IP). Dacă transporți adesea un rucsac sau alte bagaje, nu uita să cauți o trotinetă electrică cu o capacitate de încărcare egală cu greutatea ta + 10% (de exemplu, dacă ai 100 kg, un model cu o capacitate de încărcare de cel puțin 110 kg este alegerea optimă pentru tine). Ai puțină experiență în conducerea vehiculelor electrice, dar înveți repede și nu vrei să cumperi un model prea simplu pentru ca peste câteva luni să te orientezi către unul mai puternic? Alege o trotinetă echipată cu diferite moduri de rulare, care îți vor permite să mărești și să reduci puterea în funcție de locul și de stilul în care circuli.
Cele mai bune trotinete electrice pentru copii
Atunci când alegi o trotinetă electrică pentru copii și adolescenți, optează pentru un model ușor (până la 10 kg), fabricat din material rezistent și echipat cu roți pneumatice, care îi vor permite tânărului să se deplaseze eficient atât pe teren plat, cât și pe teren mai accidentat, și să se deplaseze ușor sau să meargă în mod tradițional împingând cu piciorul. Profilul redus va facilita urcarea și coborârea. O platformă din aluminiu acoperită cu un strat antiderapant va crește stabilitatea plimbării și va preveni alunecarea accidentală a piciorului, iar mânerele înconjurate, de exemplu, de cauciuc termoplastic TPR, vor asigura o prindere fermă. O alegere bună ar fi o e-trotinetă cu o opțiune de ghidon reglabil pe înălțime, astfel încât să „crească” odată cu copilul tău și să îi servească pentru mai multe sezoane. În ceea ce privește puterea motorului, 100-120 wați și capacitatea de a accelera până la 12-16 km/h vor fi suficiente pentru început. Pentru deplasarea la și de la școală și în scopuri recreative, o autonomie de 10-15 km este suficientă (cu excepția cazului în care planifici călătorii mai lungi cu familia). O soluție interesantă și care sporește siguranța este opțiunea de a porni e-trotineta doar atunci când împingi de la sol cu piciorul.
Cauți cea mai bunătrotinetă electrică
pentru adult sau copil? O vei găsi la Sportano.ro. Gama noastră include trotinete electrice durabile și fabricate din materiale de înaltă calitate de la mărci de top, cum ar fi Razor, Land Rover, Red Bull, Motus, Xiaomi, Bird, RIDER și Street Surfing.