Cum să mergi cu bastoane de trekking?

admin 10.04.2023 ( 15.06.2023 )

S-ar părea că mersul pe jos cu bețe de trekking este o activitate relativ simplă și nu necesită învățarea tehnicii adecvate de utilizare a acestora. Cu toate acestea, se pare că mulți oameni folosesc incorect bețele de trekking, astfel că nu numai că ratează avantajele acestui mod de a merge pe munte, dar riscă și să se rănească. În articolul nostru, veți afla cum să mergeți corect cu bețe de trekking și cum să maximizați beneficiile. 

Înainte de a porni într-o excursie de trekking cu bețe de trekking, este important în primul rând să alegeți lungimea corectă. Cu bastonul așezat pe sol și mâna care ține mânerul, antebrațul trebuie să fie paralel cu solul și să formeze un unghi drept cu brațul. Lungimea astfel determinată este valoarea minimă. Bețele cu lungime fixă sunt concepute pentru mersul pe teren plat sau aproape plat. Acest lucru se datorează faptului că urcările sau coborârile ușoare nu vor face necesară adaptarea lungimii lor la panta terenului. Cu toate acestea, dacă terenul este variat sau dacă traseul este plin de urcări și coborâri abrupte sau traversări, adică deplasarea pe o pantă, bețele de trekking reglabile reprezintă soluția optimă. 

În cazul bastoanelor de trekking ajustabile, este important să vă asigurați că acestea nu permit doar prelungirea față de lungimea măsurată inițial, ci și scurtarea. Pe urcările abrupte, merită să le scurtați pentru a putea ajunge confortabil mai sus și pentru a menține o poziție stabilă. Bețele nereglabile cu o construcție ușor mai lungă decât măsura indicată anterior pot fi, de asemenea, utile. Un astfel de model este pur și simplu prins mai jos dacă este necesar, scurtând astfel lungimea bastonului pentru o vreme. 

Pe de altă parte, prelungirea bastoanelor de trekking este necesară atunci când se coboară o pantă abruptă – astfel este mai ușor să se mențină echilibrul. Ca și în cazul cățărării, puteți folosi, de asemenea, forma specifică a mânerului pentru a face bastonul și mai lung. Cele mai multe mânere au o creastă în partea de sus pe care vă puteți sprijini interiorul mâinii, ceea ce vă permite să câștigați câțiva sau o duzină de centimetri în plus.

Ori de câte ori schimbați lungimea unui băț, este esențial să vă asigurați că mecanismul pentru a face acest lucru este bine blocat. Un stâlp care se îndoaie sub sarcină poate provoca o cădere periculoasă.

Puteți citi mai multe despre diferitele tipuri de bețe de drumeție, materialele din care sunt fabricate și instrucțiuni detaliate despre cum să alegeți dimensiunea potrivită în ghidul nostru: Ce bețe de trekking să alegeți?

Modul în care ținem mânerul are un impact uriaș asupra beneficiilor potențiale ale utilizării bețelor de trekking. Cea mai mare parte a forței pe care o depunem pentru a ne sprijini pe baston ar trebui să fie transmisă în jos nu de mâner, ci de bucla care este atașată în partea superioară a mânerului. Ar trebui să introduceți mâna în această buclă de jos și apoi să apucați mânerul astfel încât să apucați și bucla. Chinga trece apoi pe sub mână și deasupra încheieturii mâinii. Dacă introduceți mâna în bucla din partea de sus și o strângeți de mâner, atunci nu țineți banda, atunci strângerea este greșită. 

De ce o strângere este corectă și cealaltă nu?

Cu o prindere corectă, ne sprijinim în principal pe bandă, ceea ce face practic inutilă strângerea degetelor pe mâner. Pentru a vă sprijini încheietura mâinii pe bucla cu prinderea greșită, trebuie să o faceți mult mai mică, iar acest lucru va face dificilă introducerea sau scoaterea mâinii din ea. Această problemă ar fi și mai supărătoare iarna, în pricina mănușilor groase pe care le purtăm.

O prindere corectă crește, de asemenea, siguranța. Dacă vă împiedicați sau vă pierdeți echilibrul pe un teren alunecos, veți lăsa instinctiv bastonul din mână și acesta va atârna de bucla de sub încheietura mâinii. La cădere – tot din reflex – vom încerca să amortizăm căderea cu mâinile, în care nu mai ținem bastonul. În aceeași situație, cu o prindere incorectă, bastonul va atârna în interiorul mâinii și există riscul de a cădea cu mâna direct pe mâner, iar acest lucru poate provoca răni.

Odată ce începem să mergem cu bastoanele de trekking, se pune problema cum anume să o facem, deoarece nu este firesc pentru toată lumea să se sprijine pe bastonul drept atunci când face un pas cu piciorul stâng și pe bastonul stâng atunci când face un pas cu piciorul drept. Cu toate acestea, este suficient să ne dăm seama că folosirea mâinii opuse piciorului care face pasul ne va oferi o stabilitate mai bună, deoarece punctul de inserție al bastonului va fi mai departe de celălalt punct de sprijin, care este piciorul nostru. Acest principiu se aplică atât atunci când mergem pe teren plat, cât și atunci când ne deplasăm în sus și în jos în abordări. 

Atunci când mergeți repede, poate fi incomod să vă sprijiniți cu bețe la fiecare pas, deoarece mișcările succesive ale mâinilor se succed prea repede și ajungeți să risipiți la fel de multă energie „fluturând” brațele pe cât economisiți sprijinindu-vă cu bețele. Atunci este necesar să săriți doi, sau chiar patru pași atunci când alergați. Faceți doi pași cu bastoanele și pentru următorii doi sau patru pași nu folosiți bastoanele. Cu puțină practică, veți simți imediat că mersul cu bastoanele este mult mai eficient. 

Atunci când urcați un deal foarte abrupt, puteți folosi, de asemenea, tehnica de a conduce ambii bețe simultan. Prin împingerea cu ambele mâini, generăm o forță mult mai mare care ne împinge în sus, în plus, obținem un al treilea punct de sprijin care crește stabilitatea. Momentul în care ne sprijinim cu bastoanele – la fiecare al doilea pas, la fiecare al treilea pas sau chiar mai rar – este apoi dictat în primul rând de teren și de sol.

Atunci când traversați traversări, cel mai bine ar fi să scurtați un baston și să îl prelungiți pe celălalt, astfel încât să vă puteți sprijini confortabil, fără să vă pierdeți echilibrul, pe ambele. Dacă o astfel de secțiune de traseu sau potecă este lungă, acest lucru merită într-adevăr făcut. Cu toate acestea, potecile care traversează pante ascuțite sunt adesea parcurse în zig-zag pentru a le reduce panta. Pe un astfel de traseu, vă schimbați din când în când poziția în raport cu panta, mergând fie la dreapta, fie la stânga, cu fața spre secțiunea de pantă care duce în sus. Schimbarea stâlpilor la fiecare câteva minute ar fi un inconvenient major, dar există o modalitate simplă de a face și acest lucru. Stâlpul care este condus deasupra nivelului potecii trebuie pur și simplu scurtat momentan, apucând mânerul cât mai jos posibil, în timp ce cel condus sub nivelul potecii trebuie apucat ca și cum ar coborî, sprijinind interiorul mâinii pe mânerul stâlpului. Pentru ca utilizarea bastoanelor de drumeție să aibă beneficiile dorite, aceștia trebuie să fie îngreunați. Bineînțeles, nu este vorba de a încerca de fiecare dată să transferăm cât mai multă greutate pe stâlp, deoarece nu dorim să îl înfingem în pământ cât mai adânc posibil. Cu toate acestea, dacă ne sprijinim prea ușor pe bețe, ne privăm de unul dintre principalele beneficii ale utilizării lor, și anume eliberarea presiunii asupra articulației șoldului, genunchiului și gleznei. Prin urmare, de fiecare dată când mișcați bastonul, ar trebui să încercați să îl împingeți de pe sol, așa cum faceți la schi fond sau la mersul nordic. 

A lua bastoanele cu tine pe munte nu înseamnă, desigur, că trebuie să le folosești tot timpul. Pentru secțiunile mai lungi de traseu, în care nu simțiți nevoia să le folosiți, nu este necesar să le purtați în mână. Aproape toți rucsacurile au bucle dedicate în partea din față pentru atașarea bețelor de trekking. Există, de asemenea, modele care dispun de o soluție pentru atașarea și îndepărtarea rapidă a bețelor fără a fi nevoie să scoateți rucsacul. Cel mai frecvent, există două bucle. Unul situat în partea de jos a rucsacului, aproape de punctul de fixare inferior al brățărilor, iar celălalt la jumătatea acestei brățări. Această soluție funcționează cel mai bine pentru bețele de drumeție pliabile.

De obicei, avem la dispoziție:

  • un vârf de carbură ultra-dură;
  • un vârf de cauciuc (dacă vârful este asimetric, acesta trebuie montat cu partea corectă orientată în față);
  • discuri mici (cu un diametru de aproximativ 6 cm);
  • discuri mari (până la aprox. 15 cm în diametru).

Este important să folosiți vârfurile și plăcuțele potrivite pentru teren și condiții. Atunci când mergeți pe asfalt sau pe terenuri puternic stâncoase, trebuie montate vârfuri de cauciuc (de obicei furnizate de producător) pe vârful bețelor. Acestea nu numai că protejează bastoanele, dar mai ales sporesc aderența și elimină bătăile neplăcute generate de vârful întărit. 

Pe teren dur putem merge cu bețe fără plăci. Plăcuțele mici sunt utile atunci când se merge pe porțiuni umede cu nisip sau noroi. Iarna, veți avea nevoie de plăci mari. Aceasta nu este doar o chestiune de confort, ci mai ales de siguranță. Atunci când mergeți pe un traseu montan iarna, urmați de obicei un traseu care a fost îngrijit timp de mai multe zile sau săptămâni. Cu toate acestea, dacă ieșiți puțin din traseu, vă veți trezi în zăpadă afânată până la inghinali. Un băț fără placă se va înfige în acest tip de sol practic fără nicio rezistență, lăsându-ne fără nicio șansă de a-l folosi ca sprijin. Acest lucru va duce la o cădere și, deși nu orice cădere trebuie să se termine cu o rănire, astfel de situații trebuie cu siguranță evitate. Un băț înfipt adânc în zăpadă este, de asemenea, ușor de îndoit sau de rupt, iar acesta este un scenariu la fel de nedorit. O placă cu diametru mare opune multă rezistență (dacă aveți posibilitatea de a alege, este o idee bună să o puneți pe cea mai mare pe care o aveți la dispoziție) și acest lucru împiedică prăjina să se scufunde în zăpadă.

Dacă v-ați hotărât să mergeți pe munte cu bețe de trekking , merită să țineți cont nu doar de tehnica corectă de utilizare a acestora, ci și de selectarea modelului potrivit înălțimii dumneavoastră și tipului de activitate. La Sportano.ro, veți găsi o selecție largă de bețe de trekking dovedite de la mărci renumite – Gabel, Leki, Kompredell, Black Diamond, Fizan, Viking, Campus sau La Sportiva.

Produse recomandate