Hrana la munte sau ce provizii să iei la o drumeție montană. Sfaturi practice

Sylwia Stwora-Petela 03.10.2022

Ce ar trebui să pui în rucsac pentru a avea suficientă energie pentru o drumeție montană, pentru a te menține motivat pentru următorii kilometri și pentru a te bucura de priveliștile pitorești fără a te simți încăpățânat de foame? Vă sugerăm ce alimente sunt cele mai bune pentru dumneavoastră în munți, în funcție de faptul că mergeți într-o excursie de o zi sau într-o drumeție de mai multe zile.

Probabil că ai mai fost într-o situație ca aceasta, în care o supraîncărcare de responsabilități nu ți-a permis să mănânci nimic, iar foamea tot mai mare te făcea să te simți mai rău cu fiecare minut. Voința și concentrarea au scăzut, de asemenea, iar sentimentele de oboseală și frustrare au crescut. În timpul unei drumeții pe trasee montane, corpul dumneavoastră are nevoie de mult mai multă energie decât în timpul activităților zilnice (o zi de drumeție echivalează cu până la 4.000-6.000 kcal arse), ceea ce înseamnă că poate reacționa și mai puternic la lipsa de hrană. Foamea severă poate să vă facă să vă pierdeți toată plăcerea unei drumeții și chiar să vă împiedice să vă atingeți obiectivul. Dacă vă asigurați că aveți suficiente provizii vă va ajuta să vă mențineți în starea de spirit și motivația potrivită, vă va proteja de efectele lipsei de energie (inclusiv dureri de cap și leșinuri) și vă va împiedica să aveți o greutate inutilă și să risipiți alimente.

Mâncarea la munte trebuie să fie bogată în calorii și, în același timp, ușoară. Pe de o parte, acest lucru vă permite să vă oferiți organismului energia și nutrienții necesari și să vă asigurați puterea pentru o perioadă lungă de timp, fără a vă supraîncărca stomacul. Pe de altă parte, aplicând acest principiu, veți reduce greutatea bagajelor pe care le transportați, ceea ce are o importanță considerabilă, de exemplu, pe un traseu dificil, plin de urcări abrupte. O altă caracteristică importantă a hranei pentru traseele montane este consistența acesteia. Temperatura aerului trebuie, de asemenea, să fie luată în considerare la pregătirea proviziilor. Cea mai practică soluție va fi cea a proviziilor uscate, ambalate într-un mod care să fie ușor de deschis și de scos.

Sandvișuri

Cea mai populară metodă de a vă asigura că nu vă este foame în timp ce parcurgeți traseele montane este cea a sandvișurilor. Optați pentru pâine integrală sau graham, unt sau unt tartinabil pentru sandvișuri și garniturile preferate, inclusiv brânză, mezeluri și legume și germeni. Nu uitați, totuși, că un sandviș cu brânză galbenă sau cu carne rece nu va fi la fel de apetisant după câteva ore într-un rucsac și la soare ca atunci când a fost făcut. Fanii cărnii pot împacheta în plus cabanos sau carne uscată de vită. Sau optați pentru o versiune dulce și întindeți pe pâine gem cu conținut scăzut de zahăr, cremă de alune sau miere. Înfășurați sandvișurile în folie de aluminiu, hârtie cerată sau pungi de sfoară și puneți-le în rucsac pentru a nu fi strivite.

Ciocolată

Este bine stabilit faptul că ciocolata este un aliment de bază al proviziilor montane și nu este o exagerare. Optați pentru ciocolată neagră pentru un impuls de energie fără a provoca o creștere bruscă a nivelului de insulină, ceea ce duce la o senzație de foame care revine rapid. Dulciurile de mentă sau de fructe îndulcite cu xilitol sunt, de asemenea, bune de avut în buzunar pentru un impuls energetic rapid. La fel și challah. Cu toate acestea, nu uitați să nu vă bazați dieta montană pe dulciuri.

Batoane energizante

Acestea vă vor oferi un plus de energie pentru a continua să mergeți, vor reduce nivelul de oboseală, dar și pentru a îmbunătăți concentrarea și, în plus, nu vă vor pune presiune asupra stomacului. Batoanele energizante au un avantaj față de dulciurile Snickers, Bounty sau Twix prin faptul că ingredientul lor principal este reprezentat de carbohidrații complecși, care nu provoacă o explozie bruscă de insulină și astfel vă mențin sătul pentru mai mult timp.

Fructe proaspete și uscate

Fructele proaspete, cum ar fi bananele, merele, mandarinele, perele, strugurii sau piersicile nu sunt doar o gustare excelentă care ne oferă vitamine și minerale esențiale. Acestea ajută în mod eficient la refacerea nivelului de hidratare. Este o idee bună să împachetați fructele, în special cele moi, într-un recipient, pentru a nu murdări accidental conținutul rucsacului. Pentru fructele uscate, alegeți smochine, curmale, caise, banane sau semințe de dovleac.

Nuci

Datorită conținutului ridicat de calorii (100 g de nuci reprezintă 550 până la 750 kcal – nucile de macadamia, în funcție) și a conținutului de proteine (15-20 %), fibre, acizi grași nesaturați, magneziu, potasiu, calciu și vitamine, sunt ideale ca o gustare sățioasă în timpul unei drumeții intensive. Evitați nucile sărate – se vor lupta cu setea.

Gama largă de alimente liofilizate (de asemenea, sub formă de MRE, sau Meal, Ready-To-Eat, cunoscute și sub denumirea de rații de campanie sau rații militare) vă permite să mâncați o masă variată, sănătoasă și, cel mai important, caldă. Tot ce trebuie să faceți este să turnați cantitatea potrivită de apă fierbinte peste un astfel de vas, să amestecați și să așteptați câteva minute. Unele feluri de mâncare sunt însoțite de un încălzitor chimic pentru a ușura pregătirea. De exemplu, la micul dejun puteți mânca fulgi de ovăz cu fructe și semințe de chia sau ouă omletă, la prânz puteți alege bigos, chilli sin carne, risotto, spaghete sau pulpă de porc, iar la cină va merge o supă de legume sau o tocană.

Cantitatea de alimente pe care o puneți în rucsacul de drumeție depinde de lungimea traseului și de timpul necesar pentru a-l parcurge. Veți avea nevoie de provizii diferite pentru o plimbare de câteva ore pe un traseu ușor în Beskydy și de ceva diferit pentru o drumeție de câteva zile în Munții Tatra. De asemenea, este important dacă există adăposturi de-a lungul traseului, de unde veți putea cumpăra alimente, veți putea servi o masă caldă sau veți primi apă caldă pentru a turna, de exemplu, o mâncare liofilizată, sau dacă vă veți baza doar pe dumneavoastră și pe proviziile pregătite.

Mâncare în munți pentru o excursie de o zi

Înainte de a pleca într-o aventură montană, luați un mic dejun sănătos și sățios, cum ar fi o omletă cu legume, omletă, muesli cu fructe sau fulgi de ovăz, astfel încât să aveți deja suficientă energie pentru provocarea montană de la începutul zilei. Pentru o excursie de o zi la munte care durează mai mult de 2 ore, luați provizii uscate, inclusiv sandvișuri (2-3 bucăți), un pachet mic de amestec pentru elevi, o ciocolată cu un conținut ridicat de cacao/un baton energetic și fructe tăiate. Toamna și iarna, este o idee bună să împachetezi supa de casă sau un fel de mâncare pe bază de cușcuș, orez sau paste într-un termos, pentru a putea mânca ceva cald.

Hrană de munte pentru o drumeție de mai multe zile

Pentru o drumeție de mai multe zile în munți, cantitatea de provizii va depinde de faptul dacă folosiți cabanele disponibile de-a lungul traseului sau dacă decideți să vă pregătiți propriile mese. În acest din urmă caz, va trebui să luați cu dumneavoastră un aragaz de drumeție suplimentar și un cartuș sau un arzător, astfel încât să puteți încălzi apă pentru ceai/cafea sau să gătiți o masă completă. Nu uitați de tacâmuri și veselă (sunt utile cel puțin o cană de călătorie, un meniu și o lingură sau o ustensilă 3 în 1). Mâncărurile liofilizate sau instant funcționează cel mai bine aici. Alegeți produse care sunt nutritive, ușoare, cu termen de valabilitate lung și ușor de transportat. Ambalați legumele și fructele în recipiente. Nu uitați condimentele – nu cântăresc mult, dar vor da vasului dvs. aroma potrivită și o motivație în plus pentru a merge mai departe. Planificați două mese principale – micul dejun și cina – și asigurați-vă că aveți gustări la fiecare 1-2 ore pentru a vă oferi un plus de energie.

Atunci când vă împachetați proviziile pentru o drumeție montană, este esențial să includeți o cantitate adecvată de lichide, adică aproximativ 3-6 litri pe zi, în funcție de lungimea și dificultatea traseului, de ritmul de mers, de temperatura aerului etc. Puteți citi despre efectele unei alimentații adecvate și despre cum să obțineți suficiente lichide în ghidul nostru: Hidratarea corectă a corpului .

Apa sau băutura izotonică făcută în casă (adăugați suc de portocale, grapefruit sau lămâie stoarse la 1 litru de apă, un vârf de cuțit de sare și puțină miere după gust) este cea mai bună pentru drumețiile pe munte. Apa de nucă de cocos sau băutura de aloe vera vă vor potoli și ele setea; ele vor reface electroliții din sânge, datorită conținutului lor de magneziu și potasiu, printre altele. Iarna și în perioada de tranziție, un termos cu cafea fierbinte sau ceai îmbogățit cu miere, ghimbir și lămâie se va dovedi indispensabil. Merită să aveți cel puțin o sticlă de 1,5 litri pentru început.

Pentru a evita transportul unei greutăți suplimentare, este o idee bună să luați cu dumneavoastră un filtru de apă de călătorie sau tablete de purificare, astfel încât să vă puteți reface rezerva de lichide atunci când este necesar.

Citiți și articolul nostru: Ce să luați în munți pentru a fi pe deplin pregătiți pentru o drumeție pe traseu montan și pentru a evita să fiți surprinși de condițiile meteo sau de alte situații neprevăzute.

Produse recomandate