Vâsla de SUP – tipuri. Ce vâslă de paddleboard să alegi?

Sylwia Stwora-Petela 10.05.2024

Pentru înotul pe SUP să fie eficient și plăcut, pe lângă o placă de paddleboard bine adaptată, ai nevoie de o vâslă cu lungimea, rigiditatea și dimensiunea corectă a penei. Construcția, materialul folosit sau tipul de placă sunt, de asemenea, importante. Află ce vâslă SUP să alegi în funcție de nivelul tău, de stilul de înot și de parametrii individuali.

Lungimea corectă a vâslei SUP este crucială pentru menținerea unei poziții corecte și a performanțelor de înot. Prea scurtă te va forța să te apleci excesiv și să rămâi într-o poziție incomodă pentru a menține pana scufundată în apă. Acest lucru poate duce, printre altele, la dureri de spate. Pe de altă parte, o vâslă prea lungă va fi mai greu de manevrat, ceea ce poate duce, de exemplu, la suprasolicitarea mușchilor brațelor. Pentru a adapta lungimea optimă a vâslei pentru placa SUP , puneți-o în poziție verticală, sprijiniți-o de pământ și apucați-o de mâner – în această poziție, mâna trebuie să fie ușor îndoită la cot, iar strânsoarea trebuie să se sprijine pe îndoitura încheieturii mâinii. În cele din urmă, lungimea vâslei ar trebui să fie adaptată la stilul tău de înot sau la tipul corpurilor de apă.

O regulă universală pentru alegerea lungimii vâslelor de SUP este că acestea trebuie să fie cu 15-25 cm mai lungi decât înălțimea ta. De exemplu, în scopuri recreaționale și în ape calme, o vâslă cu 15 cm mai lungă decât înălțimea ta ar fi potrivită. Dacă intenționezi să concurezi în curse pe distanțe lungi, pentru a obține o rază maximă de acțiune, viteză și putere la fiecare bătaie, adaugă 25 cm la înălțimea ta și alege o vâslă de această lungime. Pentru sprinturi, rafale de vânt sau pentru prinderea valurilor, se folosește cel mai des o vâslă scurtă.

Vâslele SUP sunt împărțite în modele cu o singură piesă, cu două piese și cu trei piese. Alegerea finală a tipului de vâslă depinde de nevoile individuale ale utilizatorului. Modelele fixe sunt cea mai bună opțiune pentru riderii experimentați care au deja o preferință clară și stil de înot. Pe de altă parte, vâslele reglabile (din două piese) și telescopice (din trei piese) oferă mai mult spațiu de manevră în ceea ce privește adaptarea la tipul de placă SUP sau la parametrii utilizatorului, ceea ce le face o soluție mai versatilă. Designul multi-reglabil este o alegere excelentă pentru familiile cu copii sau pentru prietenii care împart o vâslă. Merită să ții cont, totuși, de faptul că mecanismul de reglare face ca vâsla să fie mai puțin rigidă decât un model cu un singur design.

Vâslele cu lungime fixă sunt modele clasice fabricate din aluminiu, carbon, lemn sau compozit. Acestea se remarcă printr-o rigiditate mai mare în comparație cu modelele reglabile. Sunt mai ieftine decât acestea, dar tind, de asemenea, să fie mai grele și mai puțin avansate din punct de vedere tehnologic. Înainte de a te orienta către o vâslă SUP dintr-o singură bucată, merită să testezi variante de diferite lungimi și să determini ce stil de înot și ce lungime preferi.

De obicei, acestea constau în două părți. Vâslele SUP ajustabile au o articulație între mâner și vâslă, ceea ce îți permite să le schimbi lungimea. De obicei, au un mecanism de blocare, astfel încât să poți ajusta rapid și ușor dimensiunea vâslei în timpul utilizării. Dacă abia înveți să faci SUP, dacă faci paddleboarding în scop recreativ, dacă intenționezi să faci paddleboarding în ape calme și surf sau dacă placa SUP va fi folosită de mai multe persoane, o vâslă ajustabilă poate fi o alegere bună.

Este alcătuit din trei segmente, iar reglarea lungimii este posibilă cu ajutorul unui mecanism cu clichet montat sau sub formă de piulițe. Vâslele telescopice pentru SUP sunt cea mai practică soluție atunci când ai nevoie de un echipament compact pentru depozitare și transport. Cu opțiunea de a glisa segmentele individuale împreună, acestea obțin o dimensiune mai mică decât modelele reglabile.

Materialul din care este confecționată o vâslă pentru stand up paddle îi influențează greutatea. Mai ales la începutul aventurii tale de SUP, se recomandă o vâslă ușoară. Vei face o mulțime de mișcări în timpul unui înot de câteva ore, iar cu un echipament prea greu nu numai că te vei simți mai obosit, dar, dacă nu ai o tehnică sau o lungime de vâslă potrivită, poți crește riscul de suprasolicitare (de exemplu, articulația umărului) sau de descurajare în continuarea călătoriei. Vei aprecia modelul ușor în timpul călătoriilor mai lungi sau al curselor.

Materialul utilizat contează, de asemenea, în ceea ce privește rigiditatea vâslei. Merită să ne amintim că o vâslă mai rigidă este mai eficientă în transferarea puterii tragerii, dar necesită și mai multă practică. Dacă ai avut vreodată o accidentare la umăr sau la încheietura mâinii, o vâslă ceva mai flexibilă este o opțiune mai bună pentru tine.

În producția vâslelor SUP se folosesc materiale precum:

  • carbon – este cel mai ușor, cel mai rigid, dar și cel mai scump material. În plus, o astfel de vâslă este relativ ușor de deteriorat. Rigiditatea ridicată a fibrei de carbon permite transferul maxim de putere de la mușchi la lama vâslei, ceea ce se expune asupra eficienței și performanței înotului. Cele mai avansate vâsle au un arbore și o lamă din carbon. Alte modele sunt, de obicei, modele compozite (un amestec de carbon și fibră de sticlă) sau echipamente în care arborele este fabricat din fibră de carbon, iar lama, de exemplu, este din fibră de sticlă;
  • fibră de sticlă – oferă o greutate redusă, o rigiditate bună și o accesibilitate mai mare în comparație cu carbonul;
  • aluminiu – asigură o rezistență și o rigiditate ridicată, dar, din păcate, cântărește destul de mult. Adesea, vâslele pentru începători au arbori din aluminiu și o lamă din plastic;
  • lemn – au avantajul unui design original și al unei greutăți relativ reduse în comparație, de exemplu, cu aluminiul;
  • plastic – Este utilizat în principal pentru fabricarea de pene și mânere și este cel mai adesea combinat cu un arbore din aluminiu. Partea bună este că are o durabilitate ridicată și un cost redus.

Un alt element care trebuie luat în considerare atunci când alegi o vâslă de SUP este dimensiunea și penele (partea din vâslă care este scufundată în apă). Acești parametri afectează modul în care se comportă vâsla. Când vine vorba de dimensiunea penei, nu există o regulă fermă în ceea ce privește alegerea acesteia. Aici trebuie să se țină cont de preferințele proprii, de stilul de vâslit sau de forma corpului. În general, este recomandat să alegi o pană mai mare dacă ai o constituție corporală puternică și ești mai greu (în raport cu înălțimea ta). Este de remarcat faptul că o paletă mare va fi mai eficientă și va permite să îți stabilești rapid poziția atunci când prinzi un val, de exemplu, dar va necesita mai multă forță și mai multă rezistență. O paletă de dimensiuni mici va fi utilă, de exemplu, pentru sprinteri, pentru persoanele care au, de exemplu, probleme articulare sau pentru cei care preferă să înoate pe distanțe lungi în ape calme.

Când vine vorba de forma penei, poți alege:

  • lacrimă – datorită fundului larg, permite ca o suprafață mai mare să fie implicată în mișcarea pe apă imediat ce vâsla este scufundată și să se facă trageri decisive;
  • dreptunghiulară – forma mai îngustă în partea de jos se transpune într-o suprafață mai mică pentru a împinge apa și în mișcări mai moi care sunt mai ușor de realizat, mai ales la începutul aventurii tale SUP.

Pe scurt, vâsla pe care o alegi în cele din urmă – fixă sau ajustabilă, cu pană lată sau îngustă, din fibră de carbon sau din fibră de sticlă – depinde de preferințele tale individuale, de parametrii, de stilul de înot și de nivelul de competență. O gamă largă de vâsle SUP de la producători renumiți, printre care: Aqua Marina, Advanced Elements, Fanatic, JOBE, JP-Australia, AQUASTIC, WATTSUP, Gladiator, Pure4Fun, MOAI sau SPINERA este disponibilă pe Sportano.ro. Dacă îți începi aventura în stand up paddling, te poți consulta cu comercianții noștri experimentați pentru a te ajuta să alegi echipamentul potrivit pentru tipul tău de placă SUP, nevoile și abilitățile tale.

Produse recomandate