Ce este supraviețuirea? Ce echipament de supraviețuire să iei în prima ta călătorie?

Rafał Czarnecki 10.05.2024

Ești în căutarea unei activități în aer liber care să reprezinte o adevărată pauză de la viața de zi cu zi? Nu te temi de provocări dificile și îți place să înveți noi abilități? În acest articol, îți explicăm ce este supraviețuirea, ce presupune și ce echipament ar trebui să ai dacă te pregătești pentru prima ta excursie de supraviețuire.

Termenul este folosit pentru a descrie un tip de activitate care are ca scop supraviețuirea în condiții dificile. Cea mai concisă definiție a fost creată de scriitorul, educatorul și promotorul polonez al acestei idei – Krzysztof J. Kwiatkowski, care s-a referit la supraviețuire ca fiind autosalvare.

Supraviețuirea se bazează pe cunoștințe și abilități practice pentru a satisface nevoile esențiale pe un teren dificil. Este vorba de a face față într-un mediu necunoscut, uneori și în condiții meteorologice nefavorabile, atunci când sprijinul potențial este departe și multe dintre realizările civilizației nu pot fi folosite.

Supraviețuirea este considerată a fi un domeniu interdisciplinar, deoarece se bazează pe științe precum medicina, psihologia, fiziologia, fizica, chimia, geografia, botanica sau meteorologia. Aspectele legate de trăsăturile de personalitate și de psihicul persoanelor care participă la acțiuni de supraviețuire joacă un rol important. Este o activitate pentru persoanele care pot suporta neplăcerile, sunt răbdătoare și perseverente. Capacitatea de a controla emoțiile și abilitatea de a lua rapid decizii raționale într-o situație potențial stresantă sunt, de asemenea, importante

Dacă privim supraviețuirea prin prisma istoriei, ajungem la concluzia că precursorii ei au fost strămoșii noștri îndepărtați. Pentru oamenii care trăiau în preistorie, dobândirea acestui tip de abilitate era o chestiune de viață și de moarte. Astăzi, ea este cel mai adesea o formă de activitate de agrement

Supraviețuirea este un concept mai larg decât s-ar putea crede. Conform clasificării general acceptate, acesta se poate referi la trei domenii.

Constă în dobândirea de cunoștințe și aptitudini și în menținerea aptitudinilor necesare pentru îndeplinirea sarcinilor de natură militară. Acest tip de activitate se referă cel mai adesea la pregătirile efectuate în cazul izbucnirii unui război, deși se pot găsi și forme recreative (la care participă entuziaști, care nu au legătură cu armata). Supraviețuirea militară implică, de exemplu, acțiuni în circumstanțe extrem de dificile, cum ar fi bombardamentele sau focurile de artilerie. Astfel de scenarii de acțiune includ, de obicei, un acces limitat la resurse cheie: apă și hrană, precum și medicamente.

Acest tip de supraviețuire este legat de situații extreme, cum ar fi dezastrele (de ex. cutremure, inundații), pene de curent, atacuri teroriste sau revolte care au loc în zonele urbane. Activitățile de supraviețuire urbană presupun accesul limitat la apă potabilă și alimente, lipsa comunicațiilor, amenințări epidemiologice sau agresivitatea mulțimii. Întrucât este vorba despre grupuri mai mari de oameni, sunt utile cunoștințele de psihologie și de fenomene și comportamente sociale. Rezistența la stres și capacitatea de a lua decizii rapide sunt esențiale.

Aceasta este direcția cea mai apropiată de interpretarea colocvială a cuvântului survival, pe care ne vom concentra mai târziu în acest articol. Acest tip de activitate se bazează pe cunoștințe și abilități practice, care permit existența într-un mediu natural, departe de realizările civilizației. Un principiu important aici este respectul pentru natură. Activitățile pe care le desfășurăm ar trebui să perturbe mediul cât mai puțin posibil.

Supraviețuirea verde ar trebui să fie considerată o formă interesantă de recreere, deși trebuie să recunoaștem că nu este o activitate pentru toată lumea. Este aleasă de persoanele care doresc să se ascundă pentru o vreme în pădure pentru a scăpa de agitația orașului, dar cărora le place să se relaxeze și în mișcare, sunt în căutarea unor experiențe neconvenționale și sunt pregătite pentru noi provocări. În plus, nu le deranjează lipsa de confort și vremea capricioasă. Dacă crezi că va fi ideal, s-ar putea să fii dezamăgit

Are sens? Popularitatea considerabilă a diferitelor cursuri și tabere de supraviețuire demonstrează că da. Mai mult, această formă de recreere este atractivă atât pentru adulți, cât și pentru copiii care reușesc să se îndepărteze de smartphone-uri. Supraviețuirea îți permite să dobândești abilități care îți vor fi de folos nu doar în timpul unor evenimente cataclismice, ci și în situații mai banale (de exemplu, în timpul unei intemperii pe un traseu sau în timpul unei excursii de camping în familie pe malul unui lac). Învață improvizația și dezvoltă caracterul

Dacă te decizi să încerci o astfel de aventură, va trebui să asimilezi cunoștințe, care acoperă mai multe domenii, și să dobândești un pachet de abilități practice. Iată câteva exemple de competențe predate practicanților de supraviețuire.

Ești sigur că nu există protozoare sau bacterii într-un pârâu de munte care ar putea provoca otrăvire? Nu poți să îți dai seama „cu ochiul liber”. Cunoașterea metodelor de tratare a apei te poate proteja, prin urmare, de afecțiuni ale stomacului

În timpul unei tabere de supraviețuire, trebuie să mănânci și tu ceva. Așa că te poți aștepta, printre altele, la un curs de identificare a plantelor comestibile, precum și a ciupercilor. Pe lângă acestea, există de obicei puțină teorie despre tehnici simple de vânătoare.

Într-o epocă în care ne ghidăm peste tot cu ajutorul navigației de pe telefoane, puțini sunt cei care știu să folosească o hartă și o busolă. Într-o călătorie de supraviețuire, vei dobândi cu siguranță această abilitate. De asemenea, vei învăța cum să te orientezi pe teren, pe baza poziției stelelor sau a indiciilor din natură

O instabilitate a vremii sau apropierea nopții sunt situații în care găsirea unui acoperiș deasupra capului este o prioritate. În cadrul cursurilor și taberelor de supraviețuire, vei dobândi cunoștințe despre „construcții outdoor”. Vei învăța cum, fără unelte avansate, să pregătești un adăpost improvizat care să îți ofere cel mai mare sentiment de siguranță posibil.

Aceasta este una dintre competențele de bază. Focul nu este doar o sursă de lumină, ci îți va ține de cald și îți va permite să pregătești o masă caldă. Într-un cadru de supraviețuire, un foc de tabără va descuraja, de asemenea, animalele sălbatice. Într-o astfel de călătorie, vei învăța cu siguranță ce va arde cel mai bine și cum să te descurci atunci când nu ai chibrituri sau o brichetă.

Este posibil ca participanții la acțiunile descrise aici să aibă îndoieli cu privire la denumirea activității lor. Totul pentru că doi termeni cu semnificații similare operează unul lângă altul. Cum îți poți da seama dacă ai de-a face cu survivalismul și nu cu bushcraft? Un supraviețuitor trebuie să aibă abilitățile necesare pentru a supraviețui într-o situație de criză. El sau ea operează în funcție de un scenariu în care cel mai important lucru este să supraviețuiască. Supraviețuirea este de natură ad-hoc, trebuie să depășești problemele și să te întorci în siguranță la civilizație cu prima ocazie

Bushcraft este în schimb un stil, un mod de viață. Fanii acestei activități tratează funcționarea în apropierea naturii, în izolare față de multe dintre realizările civilizației, ca pe un scop în sine. Acesta este motivul pentru care sunt dornici să dobândească o gamă largă de abilități, care să le permită să trăiască în pădure pe termen lung.

Pentru a supraviețui pe teren accidentat, ai nevoie de câteva instrumente simple, dar fiabile. Te întrebi ce ar trebui să conțină o trusă de supraviețuire? Nu există o listă universală. Conținutul rucsacului tău, va varia în funcție de nivelul tău de cunoștințe, de perioada anului sau de caracteristicile locului în care evadezi. Nu uita că, dacă este prima ta excursie de supraviețuire, nu este recomandabil să fii prea minimalist.

Ce gadgeturi de supraviețuire îți vor fi cu siguranță utile? Ia un  cu țit turistic bun. De asemenea, este posibil să dorești să iei în considerare un aparat multifuncțional de tip  multitool . De asemenea, ia cu tine o hartă și  compas , și un cremene. Pe timp de noapte vei avea nevoie de  o sursă de lumină  – de preferință o lanternă frontală. De asemenea, nu uita să ai un set de baterii de rezervă sau  powerbank  – atunci când lanterna frontală are baterii reîncărcabile. Asigură-te că ai în rucsac  trusa de prim ajuto r. 

Dacă ești la început de drum în aventura ta de supraviețuire, este puțin probabil ca cineva să îți ceară să fii complet autonom. Prin urmare, ia în considerare să iei cu tine o mâncare ușoară și sățioasă  liofiliza . Împachetarea firelor și  cârligelor  îți măresc spațiul de manevră, deoarece îți vor permite să faci o undiță de pescuit improvizată în caz de probleme. O sticlă de călătorie cu filtru de apă poate fi foarte utilă (de ex.  Lifestraw Go 2.0 ). Dacă nu ești încă pregătit/ă să pregătești singur un adăpost, ia în considerare posibilitatea de a lua un  hamac  și o prelată rezistentă la ploaie (de ex.  Ticket To The Moon TMTARP ). Acestea sunt doar câteva indicii. Lista completă trebuie să fie bine adaptată la nevoile tale individuale.

Vrei să îți completezi primul kit de supraviețuire? Sau poate ești un supraviețuitor experimentat și cauți articole pentru a-ți completa „colecția”? În magazinul sportiv Sportano.ro vei găsi o alegere largă de echipament de supraviețuire de la mărci renumiteGerber, Primus, Easy Camp, Outwell, Petzl, Silva, Ledlenser, Lifestraw, Ticket To The Moon czy ENO, mulțumită cărora îți poți urma pasiunea fără obstacole.

Produse recomandate