Ținuta de schi: cum te îmbraci pentru schi alpin?

Sylwia Stwora-Petela 15.02.2023

Când vă începeți aventura la schi alpin, vă confruntați mai întâi cu sarcina dificilă de a vă pregăti echipamentul de schi potrivit. Apoi vine următoarea provocare: cum te îmbraci pentru schi? Iată câteva sfaturi importante pentru a vă ajuta să vă alegeți ținuta de schi, astfel încât să fie nu numai confortabilă, ci mai ales să vă ofere protecția potrivită pe pârtie.

Cum te îmbraci pentru pârtii? Îmbrăcarea în straturi

Atunci când vă îmbrăcați pentru schi, trebuie să luați în considerare trei factori importanți care vă vor afecta confortul și performanța la schi – frigul, vântul și umiditatea, atât cea de afară, sub formă de zăpadă sau ploaie, cât și cea din interior, sub formă de transpirație. Prin urmare, este mai practic să folosiți o ținută de tip ceapă cu trei straturi mai subțiri, pe care le puteți manevra pentru a vă menține cald și confortabil pe pârtii, în funcție de situație, decât să purtați straturi groase care vă fac fie prea cald, fie prea frig (dacă vă supraîncălziți și purtați, de exemplu, un tricou sau un hanorac din bumbac care nu elimină excesul de umiditate).

Echipament de schi – completați-l de la A la Z

Cum ar trebui să vă îmbrăcați pentru schi? Purtați lenjerie de corp termică de bază, un strat de îmbrăcăminte călduroasă, cum ar fi un pulover sau un fleece sport și completați cu un strat exterior, cum ar fi o jachetă de schi. Nu trebuie să purtați toate straturile tot timpul, ci le puteți schimba în funcție de dorință, de exemplu, dacă este destul de cald, dar ninge, puteți scoate stratul izolator și puteți schia cu jacheta și stratul de bază, în timp ce când este frig, dar nu ninge, puteți schia cu stratul de bază și stratul izolator. De asemenea, puteți proceda și invers, adică să dublați straturile izolatoare în zilele reci pentru a obține un plus de căldură, dar să rămâneți confortabil și uscat.

Primul strat: lenjerie de corp termică

Un strat de bază sub formă de lenjerie de corp termică pentru femei sau bărbați va oferi o izolație suplimentară. Acesta vă permite să vă reglați temperatura corpului și să vă mențineți cald sub stratul exterior, eliminând în același timp excesul de umiditate. Datorită faptului că este disponibil în diferite greutăți, densități, tăieturi (de exemplu, guler înalt, jumătate de guler înalt etc.) și niveluri de compresie, poate fi adaptat pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastră, condițiilor meteorologice și temperaturii. Puteți citi detaliile în ghidul nostru: Lenjerie termică pentru iarnă.

Al doilea strat: jerseu sau fleece

Următorul strat are rolul de a face față frigului și de a vă menține cald. Stratul de încălzire de deasupra lenjeriei de corp termice poate fi un pulover de sport sau un fleece cu o greutate adecvată, de exemplu (100-150 g/m2). Al doilea strat trebuie să asigure o bună circulație a aerului pentru a preveni răcirea sau supraîncălzirea, așa că asigurați-vă că este respirabil. Dacă se încălzește în timpul zilei, puteți trece la un strat intermediar mai subțire sau îl puteți elimina complet. Ți se face frig? Purtați tricoul sau bluza de trening pe care ați luat-o cu dumneavoastră.

Al treilea strat: jacheta de schi

Atunci când alegeți o jachetă de schi, asigurați-vă că este impermeabilă, rezistentă la vânt și bine respirabilă. Optați pentru o jachetă cu membrană. Softshell-ul este mai ușor, protejează împotriva vântului, oferă o mare libertate de mișcare și respiră bine, dar nu este potrivit pentru precipitații abundente și pentru contactul frecvent cu zăpada sau apa.

Atunci când cumpărați o jachetă de schi, aveți două opțiuni principale: puf natural sau izolație sintetică (cum ar fi PrimaLoft®). Puful natural oferă cel mai bun raport căldură/greutate, dar atunci când se udă, nu va reține bine căldura. Izolația sintetică nu oferă la fel de multă căldură, dar va continua să funcționeze atunci când este umedă. O jachetă de schi cu o construcție 3 în 1, care permite ca învelișul exterior să fie detașat de stratul izolator interior, poate fi o alegere bună.

Alte caracteristici esențiale ale jachetei de schi includ:

  • centura internă de zăpadă – împiedică pătrunderea zăpezii în corp;
  • o glugă reglabilă – pe care o veți putea ajusta în mod liber la mersul cu sau fără cască și la condițiile de pe pârtii;
  • manșete cu cordon de strângere și tiv reglabil;
  • un număr mare de buzunare – pentru a vă ajuta să depozitați accesoriile esențiale fără a fi nevoiți să purtați un rucsac, de exemplu. Buzunarele specializate, de exemplu pentru skipass și un buzunar interior cu căptușeală moale pentru ochelari, sunt o bună completare;
  • panouri de ventilație – amplasate sub subsuori și închise cu fermoar, acestea vor ajuta la menținerea circulației aerului în funcție de necesități;
  • fermoare impermeabile;
  • cusături lipite
  • Acoperire hidrofugă DWR (Durable Water Repellent).

Un adaos practic este prezența sistemului Recco, adică o placă specială – un reflector, care va facilita căutarea în cazul în care sunteți îngropat după ce a coborât o avalanșă.

Cum aleg pantalonii de schi?

Pantalonii de schi, ca și jacheta, au două sarcini: să protejeze împotriva umezelii din lumea exterioară sub formă de zăpadă sau ploaie și să protejeze împotriva frigului intensificat de rafalele de vânt. Atunci când sunt combinate cu un strat de bază de pantaloni, ghetre sau jambiere, acestea sunt eficiente pentru a elimina transpirația și pentru a menține pielea uscată și confortabilă.

Atunci când cumpărați pantaloni de schi pentru bărbați și femei, acordați atenție unor parametri cum ar fi impermeabilitatea, respirabilitatea și izolarea termică (de exemplu, sub formă de izolație sintetică ușoară). Alegeți un model cu o lățime a picioarelor care poate fi ajustată cu fermoare (pentru a asigura o potrivire perfectă cu bocancii de schi), cu o înălțime mare și bretele (fie ca parte integrantă a pantalonilor, fie ca accesoriu), care îi vor menține la locul lor chiar și în timpul schiatului foarte dinamic și vor împiedica pătrunderea zăpezii în interior. Un element important al pantalonilor de schi este centura de zăpadă, panourile de ventilație de pe coapse și piedica integrată (protejează picioarele și pantalonii de umezeală și protejează manșetele pantalonilor de marginile metalice ascuțite).

Femeile pot opta pentru un costum de schi pentru femei, care este confortabil, oferă o mare libertate de mișcare, nu se deplasează în timpul mișcărilor dinamice și protejează mai bine, printre altele: spatele de zăpada umedă și rece, dar care poate cauza o mică problemă atunci când trebuie să mergi la baie. O altă opțiune este o fustă din puf, care poate acționa ca un strat de încălzire pe vreme rece.

Cască, mănuși, șosete, șemineu și ochelari de schi – accesorii esențiale pentru schiat

Atunci când vă completați ținuta de schi, acordați suficientă atenție și accesoriilor care vă vor spori confortul și siguranța pe pârtie și în afara ei. Începeți cu casca de schi, care, deși nu este obligatorie pentru adulți, se recomandă să fie purtată pentru a vă proteja capul. Pe pârtii, mulți factori nu pot fi controlați în mod direct, iar purtând o cască de protecție reduceți riscul de consecințe grave în cazul unui accident sau al unei căderi accidentale. Mai presus de toate, atunci când alegeți o cască de schi, acordați atenție la potrivire pentru a vă potrivi nevoilor și abilităților individuale. Aflați mai multe în ghidul nostru: Cum se potrivește o cască de schi?

Ce altceva să purtați pentru schi?

  • Mănuși de schi – acestea sunt pentru a preveni înghețarea mâinilor. În mod ideal, alegeți un model cu umplutură de puf sau sintetică (PrimaLoft®) și o căptușeală detașabilă. O curea de cauciuc pe degetul mare sau pe degetul arătător, care poate fi folosită ca un ștergător de ochelari, și vârfuri de degete pentru utilizarea unui telefon sau a unui alt gadget cu ecran tactil pot fi o completare practică. Atunci când vine vorba de alegerea între mănușile cu unul sau cinci degete, depinde de preferințele individuale;
  • ochelari de schi – oferă protecție împotriva soarelui, a vântului și a particulelor de gheață;
  • șosete de schi – optați pentru modele dedicate schiului, confecționate din materiale subțiri și respirabile, care elimină bine umezeala și asigură izolația termică (de exemplu, lână merino sau fibre sintetice);
  • o cagulă, un pulover de șemineu sau o pelerină multifuncțională Buff wrap – va oferi un plus de căldură pentru gât și ceafă, mai ales într-o zi cu vânt sau atunci când schiați la viteze mari. Alegeți un model din țesături respirabile cu un strat suplimentar de căldură, cum ar fi fleece.

Cum îmi îmbrac copilul pentru schi?

Echipamentul de schi pentru cei mai tineri schiori cu două plăci ar trebui asamblat după principii similare cu cele ale echipamentului dumneavoastră. Folosiți metoda de îmbrăcare „în ceapă”, care vă oferă multă libertate de a ajusta numărul de straturi pe care le purtați în funcție de vreme sau de intensitatea activității. Acest lucru va evita plângeri de genul „mi-e prea cald/mi-e prea frig”, coborârea mai devreme de pe pârtii și răcirea sau supraîncălzirea, care se poate încheia în cele din urmă cu o răceală și o întoarcere mai devreme acasă. Cea mai bună soluție va fi îmbrăcămintea respirabilă, rezistentă la vânt și impermeabilă, care nu se va uda în timpul unei bătălii cu bulgări de zăpadă, făcând vulturul/îngerul sau la următoarea căzătură în timp ce învață să schieze și, prin urmare, nu va descuraja tânărul schior.

Dacă vă întrebați dacă ar fi mai bine un costum de schi pentru copii sau un set de jachetă și pantaloni, prima opțiune este cea mai bună pentru copiii mai mici. Oferă mai multă protecție împotriva frigului, deoarece nu se va înfășura accidental și nu va lăsa zăpada să intre în corp. Poate fi puțin dificil atunci când trebuie să mergeți la toaletă. Pentru copiii mai mari, o soluție mai practică ar fi un set din două piese, cu pantaloni cu talie înaltă și bretele pentru a menține îmbrăcămintea la locul ei, și o jachetă dotată cu șireturi, o centură pentru zăpadă și un buzunar cu fermoar în mânecă pentru a ascunde skipass-ul (astfel încât copilul să poată scana cu ușurință cardul la turnichet, de exemplu). Înlocuiți eșarfa cu un pulover cu horn alungit și confecționat din softshell (va proteja împotriva frigului, a vântului și a umezelii, permițând în același timp pielii să respire) și căptușit cu fleece. Dorim să vă reamintim că, în Polonia, copiii și tinerii până la vârsta de 16 ani sunt obligați să poarte cască de protecție atunci când schiază sau fac snowboarding pe o pârtie marcată.

Echipamentul de schi potrivit, atât pentru adulți, cât și pentru copii, este o garanție a unui sejur de succes în stațiunea de schi. Optați pentru îmbrăcăminte stratificată și pentru țesături respirabile, hidrofobe și rezistente la vânt, care asigură, în plus, un confort termic ridicat în orice situație. Vă puteți completa întreaga ținută de schi de la Sportano.ro. O gamă largă de îmbrăcăminte și accesorii de schi de la producători de top precum: HEAD, Salomon, K2, 4F, Black Diamond, Brubeck, Color Kids, Dynafit, Helly Hansen, icebreaker, La Sportiva, LEGO, Nordica, POC, Silvini, Rossignol sau Viking vă permite să vă adaptați echipamentul de schi în funcție de nevoile și abilitățile dumneavoastră individuale.

Vă gândiți și la schi fond? Citește ghidul nostru: Cum mă îmbrac pentru schi fond?

Polecane produkty