Bushcraft – ce este și cum să începi?

Rafał Czarnecki 10.05.2024

Într-un mediu saturat de tehnologie, avem uneori senzația că trebuie să ne întoarcem la origini. Vrem să ne îndepărtăm de calculator, să punem telefonul într-un sertar, să ne izolăm de sursele de știri și să începem să ne bucurăm pe deplin de natura virgină. Fără să ne ușurăm viața cu aplicații, internet sau chiar cu mici aparate electronice. Aceasta este viziunea pe care ne-o oferă bushcraft-ul. Ce este. Cum te apuci de bushcraft și de ce vei avea nevoie pentru a o face? Răspundem la aceste întrebări în următorul articol.

Bushcraft este o denumire formată din două cuvinte: bush (tufiș, sălbăticie) și craft (meșteșug). Se referă la arta de a trăi în sălbăticie. Cu toate acestea, există o filozofie ceva mai profundă cusută în bushcraft. Nu este vorba doar de a te descurca fără unele dintre realizările civilizației, de a te confrunta cu o problemă și de a reveni rapid la viața de zi cu zi. Este o relație specifică, pe termen lung, între om și natura sălbatică. Un adevărat meșteșugar își va petrece fiecare moment liber în pădure, perfecționându-și uneltele și extinzându-și catalogul de abilități personale. Este o învățare constantă a unui lucru care pentru unii poate părea inutil și nepotrivit cu lumea modernă, dar care, de fapt, permite supraviețuirea în locuri complet lipsite de confortul de astăzi. 

Bushcraft înseamnă să trăiești în deplină armonie cu natura – atât prin folosirea ei în diverse domenii, dar și prin respect, caracteristic curenților ecologici. Aici sunt cultivate caracteristici precum autosuficiența și minimalismul, utilizarea durabilă a bunurilor naturii și învățarea experiențială despre lumea înconjurătoare. Setul de valori etice ale bushcraft-ului coincide în multe puncte cu catalogul de valori Leave no Trace.

Interesant este faptul că denumirea de bushcraft, care s-a impus deja în mintea pasionaților de activități în aer liber, nu este singura folosită pentru a descrie această activitate. Puțin mai devreme, a existat cuvântul woodcraft, care, totuși, nu a reușit să se impună prea mult timp în dicționare.

Creatorul bushcraft-ului este considerat canadianul de origine poloneză – Mors Kochanski. Încă de la o vârstă fragedă, petrecută la o fermă din Saskatchewan, a fost fascinat de natură. Fiind fiul unui tâmplar, a avut, de asemenea, ocazia să privească un adevărat meșter la lucru. La vârsta adultă, a combinat cu pricepere aceste două discipline. 

Tânărul Mors (acest nume neobișnuit a fost rezultatul unei erori în certificatul său de naștere) și-a urmărit inițial pasiunea prin activități de cercetaș, dar a fost curând descurajat de această instituție. Interesele sale naturaliste nu au fost pe deplin înțelese acolo. Kochański a început să le lărgească pe cont propriu. Mai întâi și-a obținut calificările ca marinar, apoi a ales calea dezvoltării academice, urmând cursuri de antropologie, psihologie, geologie și scriere. Și-a asumat o mare varietate de locuri de muncă: a fost tehnician în producția de beton, desenator și asistent social. A obținut, de asemenea, o licență de pilot.

În 1968, Mors Kochanski a început să organizeze cursuri pentru a preda tehnici de supraviețuire în sălbăticia canadiană. În acest sens, el s-a bazat adesea pe metode preluate de la populațiile indigene. Un progres în percepția acestui domeniu a avut loc două decenii mai târziu, când cartea sa Northern bushcraft a ajuns în librării. Publicația a devenit un bestseller și a dat startul unei mode pentru această formă de activitate. 

Anii 1990 au fost martorii unei adevărate explozii de popularitate a bushcraft-ului. Aceasta a fost alimentată de un program de televiziune, difuzat de BBC și prezentat de un alt pionier al bushcraft, Reymond Paul Mears. Astăzi, este o excelentă pauză de la viața de zi cu zi. O formă de răgaz față de oraș și de tehnologia omniprezentă.

În prezent, există patru tipuri de bushcraft:

  • Bushcraft filosofic – acesta este termenul utilizat pentru a descrie activitățile de agrement cy caracter recreativ. Este orientat spre experiențe spirituale și se concentrează pe contemplarea naturii;
  • Bushcraft practiv – activitate care se concentrează mai mult pe atingerea obiectivului de supraviețuire în pădure. Aceasta implică utilizarea tuturor mijloacelor, metodelor și instrumentelor disponibile. De fapt, această tendință este foarte asemănătoare cu un alt domeniu – supraviețuirea;
  • Bushcraft primitiv – este o formă de activitate în care este permisă doar utilizarea celor mai primitive unelte și a celor mai primitive tehnici de supraviețuire;
  • Bushcraft reconstructiv – versiunea mai blândă de bushcraft primitiv. Practicanții acestei forme de activitate pot folosi și echipamente de supraviețuire contemporane, dacă este necesar.

Bushcraft-ul nu este singura formă de activitate desfășurată în aer liber, înconjurată de natură sălbatică. Supraviețuirea este de o natură similară. Cuvintele sunt folosite de unii în mod interschimbabil, deși cu siguranță nu sunt sinonime. Care este diferența? Bushcraft este o filozofie atotcuprinzătoare, iar viețile celor care o susțin se învârt în jurul naturii sălbatice. Aceștia caută în mod constant oportunități de a intra în comuniune cu natura și de a-și perfecționa catalogul de abilități pentru a trăi într-un mediu provocator.

Supraviețuirea oferă, de asemenea, competențe care sunt utile atunci când trebuie să supraviețuiești departe de civilizație. Cu toate acestea, ele reprezintă doar o cale către un scop precis definit, nu o valoare în sine. Pasionații de supraviețuire doresc să fie pregătiți pentru cele mai dificile scenarii. Ei vor să fie capabili să facă față unei situații extreme și să se întoarcă la vechea lor viață cât mai repede posibil. Ei nu presupun că aceasta poate fi o stare permanentă și rezultatul unei alegeri conștiente. Totul este subordonat îndeplinirii eficiente a sarcinilor, iar resursele sunt un aspect secundar. 

Bushcraft-ul pune, de asemenea, un accent mai mare pe principiile ecologice. Există de asemenea, diferențe în ceea ce privește cantitatea de echipament. Supraviețuitorii sunt, în general, minimaliști. Ei își limitează echipamentul la obiectele de care au cea mai mare nevoie. Pasionații de Bushcraft încearcă, într-un fel, să se aranjeze în sălbăticie, așa că își permit să aibă mai multe unelte.

Bushcraft-ul nu este o activitate care poate fi începută din senin. Trebuie să dobândești abilități specifice și să aduni echipamentul necesar înainte de a aborda acest tip de provocare. De unde începi? Cel mai bun loc pentru a începe este să citești ghiduri și să urmărești videoclipuri de antrenament realizate de YouTuberi experimentați. 

Pentru o primă excursie de bushcraft, cel mai bine este să mergi într-un grup mai mare și sub supravegherea unor instructori profesioniști. Este încă timp pentru aventuri independente de această natură.

Pentru acest tip de activitate, se aplică binecunoscutul principiu în aer liber de ne îmbrăca în „ceapa”. Primul strat trebuie să fie  lenjeria termoactivă , care îndepărtează umezeala de pe piele. Mai târziu – în funcție de nevoile tale – poți să te îmbraci cu o  bluză de trekking  (de exemplu: fleece) și pantaloni. Ultimul strat are rolul de a asigura o protecție directă împotriva intemperiilor. Dacă ești expus doar la vânt, este suficientă îmbrăcămintea softshell ( geacă  și  pantalon i). Cu toate acestea, atunci când apar precipitații, este o idee bună să ai la dispoziție haine cu o membrană rezistentă la ploaie.

Ce deosebește îmbrăcămintea de bushcraft de cea de turism? Un astfel de semn distinctiv este schema de culori. Culorile predominante aici sunt cele asociate cu armata sau cu serviciile forestiere – diverse nuanțe de verde pentru a se amesteca în fundal. De asemenea, optează pentru articole confecționate din materiale durabile și cu uscare rapidă. 

În fața unei drumeții în sălbăticie, investește în ghete bune de ex. de  trekking . Alege un model cu talpă aderentă și cu o parte superioară robustă. Nu uita că, în condiții de bushcraft, picioarele tale sunt expuse să se ude nu doar de ploaie, ci și de rouă. Dacă vrei să crești nivelul de protecție împotriva umezelii, alege încălțăminte cu membrană (de ex. GORE-TEX®). 

De ce ai putea avea nevoie dacă vrei să începi o aventură de bushcraft? Ar trebui să cauți cu siguranță un echipament care să fie practic și cât mai durabil posibil. Este bine dacă se remarcă și prin faptul că este ușor. Fiecare excursie este diferită, iar echipamentul ar trebui să fie răspunsul la nevoile și abilitățile individuale. Prin urmare, nu am pregătit o listă completă de la A la Z, ci câteva sfaturi practice.

Nicio expediție de bushcraft nu este completă fără un rucsac. Potrivite pentru aceasta vor fi atât modelele de inspirație militară, cât și  rucsacurile de trekking . Mai presus de toate, este bine să alegi capacitatea potrivită pentru a nu fi nevoit să înghesui cu forța accesorii importante, dar nici pentru a nu transporta „aer” înăuntru. Asigură-te că rucsacul are un sistem de transport confortabil, fermoare puternice și posibilitatea de a transporta câteva lucruri în exterior. O husă de ploaie va fi o completare utilă. Nu trebuie uitat că producătorii își diferențiază din ce în ce mai mult produsele în  rucsacuri pentru bărbați  și  rucsacuri pentru femei .

În timpul activităților de bushcraft vei avea nevoie de un adăpost. Dacă nu ești încă în stadiul de inițiere pentru a construi o tabără sigură din materiale pe care le găsești în pădure, împachetează în rucsac  cortul de trekking  sau ia cu tine o prelată minimalistă. Astfel, te vei asigura că ai un acoperiș deasupra capului.

Dacă te-ai decis la  cort , salvarea ta poate fi  covorașul, salteaua sau salteaua gonflabilă.  Atunci când ai cu tine o prelată, poți să dormi și în  hama c. De confortul tău termic va avea grijă  sacul de dormit . Modelele din puf sunt ușoare și oferă o izolare excelentă, dar nu se descurcă bine în zonele umede, deoarece, atunci când sunt expuse la apă, își pierd din rezistență. Așadar, dacă mergi unde este de așteptat o ploaie puternică, ia în considerare posibilitatea de a lua un sac de dormit cu umplutură sintetică.

Este un instrument esențial folosit de entuziaștii de bushcraft. Un cuțit bun în pădure va avea multe întrebuințări: de la cele culinare la construcții. Alegând în locul unui briceag,   multitool , vei obține câteva instrumente suplimentare.

Focul de tabără nu numai că îți permite să te încălzești și să mănânci ceva care să te încălzească, ci și să descurajezi animalele sălbatice. Dacă nu ai stăpânit încă tehnicile mai avansate de aprindere a focului, ia cu tine un cremene de încredere.

Oricât de mult ai vrea să te rupi de cuceririle civilizației, merită să ai la tine cel puțin un modest  vas , în care fierbi apă sau pregătești o masă. Și nu uita de tacâmurile de călătorie.

Experimentații de bushcraft evită electronicele, dar pentru  lanterna frontală  merită făcută o excepție. O sursă de lumină independentă este pur și simplu o garanție de siguranță. Dacă te decizi să iei cu tine o lanternă frontală, nu uita să iei cu tine baterii de schimb sau un power bank.

Un adevărat meseriaș bushcraft va avea grijă să lase cât mai puține urme după el. Cu o lopată (de ex.  Easy Camp Folding Hand Shovel ), o parte dintre acestea le îngropi. 

Deși pasionații experimentați de bushcraft se pot lipsi de el, nu există nicio îndoială că acesta ușurează viața în sălbăticie. Cu un astfel de echipament, vei putea pregăti mai repede o „contribuție” la un foc de tabără.

Nu există nimic mai rău decât viziunea de a nu găsi nimic uscat în care să te schimbi după o ploaie torențială intensă. Poate că gențile impermeabile sunt un lux inutil pentru un pasionat experimentat al activităților din pădure, dar la începutul aventurii tale de bushcraft, merită să ai la îndemână astfel de accesorii.

Practicanții de Bushcraft au propriile metode de tratare a diferitelor afecțiuni, cu toate acestea merită de asemenea, să ai la tine o  trusă de prim ajuto r clasică, echipată în conformitate cu standardele de salvare montană. 

Bushcraft este un domeniu tânăr, care crește rapid în popularitate. Dacă vrei să încerci tu însuți o astfel de activitate, caută mai întâi un echipament care să îți ofere un confort adecvat, dar mai ales siguranță. Poți cumpăra îmbrăcăminte, încălțăminte și echipament conceput pentru bushcraft de pe Sportano.ro. Aici te așteaptă cele mai bune mărci de outdoor, printre care: Salewa, Columbia, Jack Wolfskin, Black Diamond, The North Face, Deuter, Gregory, Campingaz, Easy CAMP și Lifesystems.

Produse recomandate