Pescuitul cu pluta: echipamente și truse moderne la Sportano.ro
Dacă ai nevoie de liniște, relaxare și compania naturii - pescuitul este pentru tine. Din ce în ce mai mulți oameni aleg să își înceapă aventura cu o undiță datorită tehnologiilor în continuă evoluție ale echipamentelor de pescuit. La Sportano.ro, veți găsi echipamente care să satisfacă nevoile atât ale amatorilor, cât și ale profesioniștilor. Echipamentele de la producători de top, precum Milo, Delphin, Browning sau Sensas, aflate în ofertă vă vor oferi un pescuit la cel mai înalt nivel. Cu Sportano.ro sunteți sigur că veți pescui cu cei mai buni!
Echipament profesional de pescuit cu pluta
Fiecare excursie de pescuit necesită o pregătire adecvată. În funcție de stilul pe care îl alegeți, diferă și echipamentul pe care trebuie să îl luați cu dumneavoastră. Pescuitul nu se rezumă doar la undiță. Veți avea nevoie de accesorii precum o momeală pentru plutitoare, undița potrivită, o mulinetă, cârlige și o geantă pentru a transporta toate articolele de care aveți nevoie pentru pescuitul cu pluta.
Tijă de pescuit pentru pescuitul cu pluta
Pescuitul cu pluta este una dintre cele mai populare metode de pescuit din Polonia. Acesta presupune utilizarea unei plute ca instrument pentru a semnala o mușcătură. Flotorul este cel care îi spune pescarului dacă are ceva în cârlig. În funcție de metoda aleasă și de tipul de pescuit, acesta poate fi trecător sau fix și poate avea o formă diferită. În funcție de tipul de tijă de plutitoare utilizată, se disting următoarele metode de pescuit cu plutitoare: match (metoda engleză), bologna și whip/rod.
Metoda engleză necesită o așa-numită undiță de distanță, care este suficient de lungă pentru a pescui de pe mal sau din barcă. Lungimea unei astfel de undițe este de obicei de 3,6, 3,8 sau 4,2 metri, iar undița în sine constă din trei părți. În plus, în metoda engleză, este necesară o mulinetă cu flotor adecvată, cu o bobină puțin adâncă, pentru a face mult mai ușoare lansările lungi. Aceasta este o metodă care se practică în ape liniștite sau cu un curent scăzut. Bețele de distanță ușoare și durabile din fibră de carbon sunt oferite de cunoscutul producător de bețe Sensas.
Metoda Bologna necesită o tijă cu o lungime cuprinsă între 4 și 8 metri. Lungimea unei astfel de tije trebuie aleasă în funcție de adâncimea corpului de apă. O tijă bolo, așa cum este denumită în mod obișnuit tija utilizată pentru pescuitul cu această metodă, este o tijă telescopică formată din părți mai mici. Fabricate din fibră de carbon, tijele telescopice bolo sunt oferite de compania Milo. Tija este caracterizată de ghidaje mici și, ca și în cazul metodei englezești, necesită o mulinetă de dimensiuni mici.
Pescuitul cu undița sau cu biciul nu necesită ca pescarul să aibă o mulinetă, iar lansetele folosite în aceste metode ating lungimi de la 3 la 16 metri. Aceste lansete trebuie să fie fabricate din materiale rezistente, cum ar fi fibra de carbon.
Trusa de bază pentru pescuitul cu pluta
Din ce constă o trusă bună de pescuit cu pluta? În primul rând, dintr-o undiță aleasă corespunzător și o mulinetă asortată. Mulinetele se aleg în funcție de capacitatea lor, adică de lungimea firului pe care îl puteți înfășura pe aparat. Un alt element este linia de plutire. În pescuitul cu pluta, cu cât firul este mai subțire, cu atât mai bine. Singurele excepții sunt cele folosite pentru așa-numita metodă matcha sau engleză, unde se folosesc produse cu o grosime maximă de 0,26 milimetri. Pe piață puteți găsi lansete care se scufundă și lansete plutitoare, acestea din urmă fiind folosite doar pentru pescuitul la bob. Atunci când folosiți monofilament în pescuitul cu flotor, nu uitați să le alegeți pe cele fără memorie și cu întindere mică. În plus față de plutitor, este o idee bună să includeți: dopuri, ace de siguranță cu un pivot și alice de plumb pentru a echilibra plutitorul.
Pescuitul cu pluta - o plută este esențială
Există două tipuri de plutitoare pe piață - cu orificii trecătoare și fixe. Dopurile și greutățile sunt utile atunci când se utilizează acest tip de plutitor. Plutoarele fixe nu se mișcă pe fir și sunt perfecte pentru apele puțin adânci. Acestea sunt ideale pentru pescuitul cu undița sau cu biciul, unde sunt montate cu tuburi de silicon, ceea ce le face foarte precise pentru pescuitul competitiv. Cele cu găuri trecătoare sunt utilizate în pescuitul la meci și sunt montate cu ajutorul unui pivot cu știft de siguranță.