Medicina sportivă - ai grijă de sănătatea ta cu magazinul Sportano
Sportul, deși benefic pentru sănătate, este asociat cu riscul de accidentare. Din fericire, medicina sportivă cunoaște modalități de evitare a acestora sau de atenuare a efectelor lor. O selecție largă de produse din acest domeniu este disponibilă la Sportano. Căutați o orteză de umăr, genunchi sau încheietură? Sau poate aveți nevoie de un stabilizator de gleznă sau de un gel de răcire? La Sportano.ro veți găsi toate acestea și multe altele!
Leziuni - ce trebuie să faceți atunci când apar?
Senzația de durere care a apărut sau apare în mod regulat în timpul exercițiului este un semn pentru a opri o anumită activitate până când sursa problemei este identificată. Aceasta este singura modalitate de a evita agravarea leziunii și riscul unei leziuni mai grave.
Următorul pas este să consultați un medic. Acesta poate recomanda medicamente adecvate, exerciții de reabilitare sau purtarea unui dispozitiv ortopedic special, cum ar fi o orteză.
O orteză, cunoscută și sub numele de stabilizator, este un tip de suport pentru membrul superior sau inferior. Funcția sa este de a ușura presiunea și de a menține poziția corectă a brațului sau piciorului rănit. În funcție de leziune, medicul poate prescrie un stabilizator pentru umăr, încheietură, cot, genunchi, picior sau gleznă.
Orteza are avantajul de a fi ușoară și detașabilă, de exemplu pentru spălare. Pentru ca orteza să își îndeplinească scopul, achiziționarea ei trebuie să fie consultată cu un medic care va stabili tipul și gravitatea leziunii, durata de utilizare și circumstanțele în care trebuie purtată (orteza nu trebuie purtată întotdeauna în mod continuu).
O recidivă a leziunii poate fi evitată și prin utilizarea unui manșon de compresie. Aceasta este adesea utilizată de jucătorii de baschet, de exemplu. Aceasta stabilizează mușchii brațului și îmbunătățește circulația sângelui. Cu toate acestea, nu este recomandată începătorilor în sport, care trebuie să antreneze uniform mușchii fiecărei părți a corpului.
Ce pot cumpăra pentru a scăpa rapid și eficient de o accidentare sau pentru a preveni apariția ei?
Prima linie de apărare împotriva leziunilor este alcătuirea unui regim alimentar adecvat. Aceasta ar trebui să fie adaptată la greutatea corporală, vârsta, stilul de viață și sportul practicat. Prin urmare, cel mai bine este să consultați un dietetician. Printre principiile generale de urmat se numără alegerea produselor cât mai puțin prelucrate și aportul de vitamine C, care reduce riscul de inflamație, și D și K, care întăresc oasele. Calciul și acizii grași omega 3 sunt, de asemenea, benefici pentru sănătatea oaselor, la fel și colagenul, care crește flexibilitatea articulațiilor.
Este important să se furnizeze în mod regulat organismului ingredientele necesare. Atât mesele, cât și hidratarea trebuie să fie regulate. Când vine vorba de alimentație, este bine să oferiți organismului energie cu aproximativ două ore înainte de antrenament. De asemenea, după antrenament, ar trebui luată o masă pentru a reface rezervele organismului. Apa este cea mai bună pentru băut. Necesarul zilnic este de cel puțin 1,5 - 2 l. În zilele caniculare, această cantitate ar trebui să fie crescută.
Cu toate acestea, chiar și cea mai bună dietă nu va ajuta dacă exercițiile care preced și urmează antrenamentul sunt neglijate. Încălzirea dinaintea antrenamentului propriu-zis este momentul pentru activități viguroase, pregătitoare, cum ar fi aplecările, leagănele sau ghemuirile. După antrenament, petreceți încă 15 minute făcând exerciții pentru a calma corpul și a stabiliza respirația, de exemplu întinderi lente. După aceea, este timpul pentru recuperare. Un somn suficient de lung (de preferință 7 - 8 ore) și o zi fără antrenarea părților care se recuperează sunt esențiale.
Dacă este posibil să folosiți protectori în sportul dumneavoastră, faceți-o. Genunchierele și cotierele, de exemplu, oferă o bună protecție împotriva rănilor . Îmbrăcămintea care se potrivește formei corpului dumneavoastră (adică nu este prea restrictivă, dar nici prea largă) este, de asemenea, o parte importantă a prevenirii leziunilor. De asemenea, este important să alegeți încălțăminte adecvată sportului în cauză , de exemplu, pentru baschet, pantofii cu talpă înaltă sunt necesari pentru stabilizarea articulațiilor gleznei.